Ynt: Ankara'da Bestop
Sonuc olarak kendim taktim ve kisaca bu konudaki tecrubelerimi paylasmak istiyorum. Eger arabanizda tente icin gerekli delikler zaten mevcutsa isiniz nispeten kolay. Ancak araba restore edildi ve soz gelimi on cam cercevesi degistiyse, is biraz titizlenmeyi gerektiriyor. Cercevenin ustune "windshield retainer" denilen iki parcadan olusan citayi tutturmak icin gerekli toplam 11 deligi 1/8 inclik matkap ucuyla acmak gerekiyor. Burada soyle bir sorun var. Turkiye'de inc biriminden matkap ucunu bulmak bir hayli zor ve 1/8 inc veya 3.175 mm'ye en yakin uc olan 3.1 mm'lik uc da heryerde bulunmuyor. Neticede ben inc ucu Ostim'de buldum, adresi de vereyim, zira Bestop'la isiniz varsa inc matkap ucuyla da isiniz var demektir: Ork Makina Takim San Tic Ltd Sti 100. Yil Bulvari Bosna Is Mrk No 35/65 Ostim-Ankara.
Is tabii, matkap ucu ile bitmiyor. Delikleri tam olarak nereden acacaksiniz? Bestop'un hazirladigi ayrintili kilavuzda bir illustrasyon var, ancak citayi tarif edildigi gibi yerlestirdiginizde ortadan bel vermis gibi duruyor. Bestop'a bu durumu sordugumda onu dert etmeyin, citalari arkaya yaslayin denildi, neticede sorun cikmadi. Ancak sadece on cam deliklerini acmak - benim tecrubemde - birkac saatten fazla surdu, cunku neticede hata yapmak istemiyorsunuz.
Ikinci onemli konu, "front door strike" denilen, cam cercevesinin iki tarafina takilan kapi karsiliklari. Ingilizce tarifte bana gore bir sikinti vardi ve onu da Bestop'a sordum, olabildigi kadar disari dogru takilmasi gerektigi soylendi (yani sag sol cerceve dis sinirlarina en yakin olacak veya tasmayacak sekillde). Burada ozellikle alt delige dikkat etmek lazim, cunku arabaya onden bakildiginda gorunen pencere kanali asagiya dogru daralma egiliminde ve deligi biraz iceriden acarsaniz pencere kanalini tutturmama riskiniz var. Dikkat.
Ucuncu konu gerdirme borulari, Burada ben bir hata yaptim ve kilavuzu dikkatli okumayi ihmal edip borulari yandan bastirarak gecirmeye calistim. Soyle soyleyeyim, bu metodla, on kisi itseniz faydasi yok. Yapilmasi gereken, erkek boruyu disiye soktuktan sonra iki boruyu da ileri dogru itmek. Bu da gorundugu kadar kolay degil. Oluyor, ama uc gun gecmesine ragmen halen kollarim agriyor.