Ynt: Hayatı İdame Teknikleri
ActionMan*' Alıntı:
Civelek otu'nun yaprağını, ellerinizin içinde top şekline getirip suyunu vucudunuzun açıktaki bolgelerine sürerseniz sivrisinekleri kovucu özelliği devreye girer.
Doğada civelek otunu görüp tanıyabilecek biri zaten doğada hayatta kalma sorunu yaşamaz! o nedenle bu tür bilgilerin pratikte faydası yoktur arkadaşlar. Bence bu başlık altında gerekli gereksiz fazla detaya giriliyor. Hayatta kalma işi gerçek anlamda zaten başlı başına bir uzmanlık işidir. Bizim için önemli olan bence basit anlamda bir vatandaşın tüm yaşamı boyunca belkide milyonda bir ihtimalle başına gelme olasılığına karşı bir ön bilgisi ne olmalıdır şeklinde olmalıdır. Kayak yaparken, piknik yaparken, kar tipi altında araç içinde kalma vb durumunda ne yapılması gerektiği önemlidir. Bu çerçevede derlenmiş bir bilgi verilirse sanırım daha faydalı olacaktır.
1-Yön bilgisi çok önemlidir. Küçük yaştaki çocuklarınıza ilkokul çağında yön kavramlarını bir oyunla öğretin. Mesela oynaması için basit bir pusula alın, güneşin hareletlerini anlatın. Otomobille şehir içinde giderken oyun şeklinde hangi yöne gidiyoruz diye sorun. Çocuk güneşe bakarak tahminlerde bulunsun, bu işlemi her manevranızda tekrarlayın. Böylece çocuğunuz yol boyunca hem sıkılmaz hemde yön kavramını öğrenir. İkinci aşamada bu işlemi aldığınız pusalyla yapın, pusula ibresini kullanmayı öğrenecektir. Benim evde 7 yaşında bir kızım var. Evin içindeki eşyaları temsil eden kroki hazırlayıp eline veriyorum, sakladığım objeyi bulmasını istiyorum bu oyunu 5 yaşında beri yapıyoruz. Daha sonra pusula yardımıyla aynı krokiyi kullanmasını öğrettim, kabaca yönleri kağıda sembollerle çizip sakladığım oyuncak tavşanını bulmasını sağlıyorum. Kızım şuanda 7 yaşinda ve yön bulma, pusula kullanma becerisi bir yetişkinden daha fazla.
2-Çocuğunuza yüzmeyi mutlaka öğretin...Önemini İstanbul'un göbeğinde meydana gelen sellerde bile gördük.
3-Mangal ateşi yakarken çocuğunuzu yanınıza alın ve ona ateş yakmanın mantığını öğretin, ince daldan kalın dala odun dizmenin nedenini, kurudan ıslak oduna dizimin nasıl yapılacağını gösterin. Kibritle gazeteyle Mangal tutuşturamayan bir çocuk hayatta kalma becerisini nasıl bilebilir? Mangalda pekişen bilgileri doğada daha ileri aşamalara taşıyın. Örneğin büyüteçle odaklamak suretiyle ateş yakmayı gösterin, bunun gözlük camları ve sabırlı olunduğu taktirde şişe ve kutu kola dibiyle de yapılabileceğini anlatın.
4-Su her zaman en alçak yerde bulunur, en alçak yerde ve en kuytu köşede !!! Ben bir su olsam bereye doğru akardım sorusunu kendinize sorun, suya ulaşacaksınız.
5-En önemli konu fener kullanma, çocuklarınıza 3 uzun ve 3 kısa sinyalin fenerle nasıl verilebileceğini öğretin. Bu alıştırmaları oyun şeklinde evinizin salonunda bile yapabilirsiniz. Karşılıklı iki fenerle işaretleşirseniz önce o 3 sinyal yakacak ardından siz cevap vereceksiniz. Çocuk ışıkla işaretleşmenin anlamını anlayacaktır.
6-Soğuktan korunmanın temel mantığını mutlaka öğrenin en çok karşılaşılan hayatta kalma sorunudur.
7-Alışveriş merkezi ve sinemalarda olası bir yangında nasıl hareket edileceğini bilin ve çocuklarınıza öğretin, bir mekana girdiklerinde ilk bakacakları şeyin mağazalar değil çıkışların yerini bilmek olduğunu öğrensin. zamanla bunu bilinç altında otomatik yapmaya başlayacak. Bence bu olayın bir insanın başına gelme riski doğada zorda kalma ihtimalinden 100 kat daha fazla.
Bu konu gerçekten çok ayrıntılı ve uzun bir konu, bence seviyelere ayrılıp şehir, doğa ve deniz koşulları diye ayrılması gereken bir başlık. Kimyasalı şöyle doldur ateş yanar, dere otu topla diş ağrına iyi gelir gibi bilgilerin pratikte uygulanma şansı hiç yoktur. Kişisel tecrübelerimle bunu söylüyorum, boşuna vakit kaybı sadece saygılarımla...