06 Eylül 2010, 22:15:28
Gezmek, benim için bir ihtiyaçtır (Mayakovski)

Sayfa: 1 2 3 [4]   Aşağı git
Bu Konuyu Gönder Yazdır
Gönderen Konu: Mağara Dalış Fotoğrafları  (Konuyu 8240 Kişi Okumuş)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
dondiego
Yeni Üye

« Yanıtla #60 : 08 Eylül 2009, 11:05:22 »

Sevgili Gezenbilir üyeleri,
Başlığı yer yer ilgiyle yer yer de şaşkınlıkla okudum.
Öncelikle şunu belirtmeme izin verin. Uzun bir süre mağaracılık yaptım, hat döşedim topladım uykusuz 23 saatimi mağaralara geçirdiğim oldu.
Ve şunu söylemek isterim ki, mağara alanları gerçekten yaşam alanı olarak çok çeşitlilik ve farklılık göstermekte.
Mağara dalgıçlığına gelindiğinde ise iş inanılmaz şekilde bir tehlike arz ediyor.
Yukarıda yazılanlarda şaşırdığım yerler;
seneye gelinde beraber dalalım gibi yazılardı.
Mağara dalgıçlığı bu şekilde yapılabilecek bir spor değil ne yazık ki. Ayrıca gerek fotograflar gerekse yapıldığı söylenen dalışlarda gördüğüm kadarıyla açık denizden mağara içine bir giriş söz konusu. Bu tarz dalışlar "şahsen benim gözümde" mağara dalgıçlığı olarak görülmemekle birlikte tehlikesinin de gerçek mağara dalışı kadar olmadığını düşünüyorum.
Türkiye de mağara dalışının yapılamaması daha doğrusu sadece bir kısım tarafından yapılmasının nedeni gerekli malzemeden ziyade eğitimi ve tehlikesidir.

Mağara dalışında öncelikle mağaracılığı bilmelisiniz, sonrasında da dalışta en yüksek mertebeye gelmelisiniz. Mağara dalışının normal dalıştan farklarına baktığınızda;
- Öncelikle palet kullanımının minimum olması (mağaralar çökelti yerlerdir ve suda dalgalanma yaratmanız durumunda bulunduğunuz tünelde çökelmeye neden olabileceğiniz gibi suyun bulanmasına ve önünüzü görememenize neden olacaktır. bunun yerine motorlu cihazlarla yol alınır)
- Hava tüpleri (tüpler sırta takılmaz zira mağara içindeki darallardan geçerken hareketinizi engelleyebilir ve sıkışmanıza neden olabilir. dolaısı ile mağarada sırta tüp alınmaz. tüpler serbest halde dalgıcın kontrol edebileceği pozisyondadır. Uzun v incedirler genelikle.

Mağara dalışı örnek vermek gerekirse, 1500m rakımlı bir tepenin üzerindeki mağaranın içinde bir geçiş alanında sifon oluşmuşsa buraya yapılır. İzmirdeki subatan mağarasının içinde örneğin küçük çaplı bir göl vardır ve bu göl botla geçilmektedir. Mağara dalgıcı bu göle kol aramak adına dalış yapabilir. Ve bu mağara dalgıçlığıdır.
Son olarak gerçekten bu işin eğitimini almamış kişilerin mağaralara dalması tek kelimeyle intihardır.
** Deniz girişli geniş galerileri olan içleri aydınlık mağara vari yapılar bu yazıda kast edilmemiştir.

borntobedeep
Anakamp

« Yanıtla #61 : 04 Şubat 2010, 14:20:19 »

26-28 aralık 2009 tarihlerinde Anadolu Mağaracılık Derneği nin gerçekleştirdiği ,Burdur İnsuyu mağara dalışlarında çekilmiş birkaç fotoğrafa linkten ulaşabilirsiniz.
(Linkleri görmek için Üye Olunuz yada Giriş Yapınız)
MaNDaLiNa_
Anakamp

« Yanıtla #62 : 18 Mayıs 2010, 16:29:37 »

Gercekten cok güzel bazen denizin güzelligi o kadar cekici oluyorki insan bi daldımı cıkası gelmiyor.
muzo7808
Yeni Üye

« Yanıtla #63 : 02 Haziran 2010, 12:06:40 »

Çok etkilendim..
gercekten harika bende isterim ama mümkün değil galiba
leventattar
Anakamp

« Yanıtla #64 : 02 Ağustos 2010, 10:34:11 »

COK ILGINC ETKILEYICI
feelhurricane
feelhurricane
Yeni Üye

« Yanıtla #65 : 01 Eylül 2010, 12:27:59 »

Sevgili Gezenbilir üyeleri,
Başlığı yer yer ilgiyle yer yer de şaşkınlıkla okudum.
Öncelikle şunu belirtmeme izin verin. Uzun bir süre mağaracılık yaptım, hat döşedim topladım uykusuz 23 saatimi mağaralara geçirdiğim oldu.
Ve şunu söylemek isterim ki, mağara alanları gerçekten yaşam alanı olarak çok çeşitlilik ve farklılık göstermekte.
Mağara dalgıçlığına gelindiğinde ise iş inanılmaz şekilde bir tehlike arz ediyor.
Yukarıda yazılanlarda şaşırdığım yerler;
seneye gelinde beraber dalalım gibi yazılardı.
Mağara dalgıçlığı bu şekilde yapılabilecek bir spor değil ne yazık ki. Ayrıca gerek fotograflar gerekse yapıldığı söylenen dalışlarda gördüğüm kadarıyla açık denizden mağara içine bir giriş söz konusu. Bu tarz dalışlar "şahsen benim gözümde" mağara dalgıçlığı olarak görülmemekle birlikte tehlikesinin de gerçek mağara dalışı kadar olmadığını düşünüyorum.
Türkiye de mağara dalışının yapılamaması daha doğrusu sadece bir kısım tarafından yapılmasının nedeni gerekli malzemeden ziyade eğitimi ve tehlikesidir.

Mağara dalışında öncelikle mağaracılığı bilmelisiniz, sonrasında da dalışta en yüksek mertebeye gelmelisiniz. Mağara dalışının normal dalıştan farklarına baktığınızda;
- Öncelikle palet kullanımının minimum olması (mağaralar çökelti yerlerdir ve suda dalgalanma yaratmanız durumunda bulunduğunuz tünelde çökelmeye neden olabileceğiniz gibi suyun bulanmasına ve önünüzü görememenize neden olacaktır. bunun yerine motorlu cihazlarla yol alınır)
- Hava tüpleri (tüpler sırta takılmaz zira mağara içindeki darallardan geçerken hareketinizi engelleyebilir ve sıkışmanıza neden olabilir. dolaısı ile mağarada sırta tüp alınmaz. tüpler serbest halde dalgıcın kontrol edebileceği pozisyondadır. Uzun v incedirler genelikle.

Mağara dalışı örnek vermek gerekirse, 1500m rakımlı bir tepenin üzerindeki mağaranın içinde bir geçiş alanında sifon oluşmuşsa buraya yapılır. İzmirdeki subatan mağarasının içinde örneğin küçük çaplı bir göl vardır ve bu göl botla geçilmektedir. Mağara dalgıcı bu göle kol aramak adına dalış yapabilir. Ve bu mağara dalgıçlığıdır.
Son olarak gerçekten bu işin eğitimini almamış kişilerin mağaralara dalması tek kelimeyle intihardır.
** Deniz girişli geniş galerileri olan içleri aydınlık mağara vari yapılar bu yazıda kast edilmemiştir.

Arkadaşa katılıyorum.
Mağara dalgıçlığı hiçde kolay bir iş değil. Dalıştan önce mağaracılık tekniklerini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Dikey mağaralarda dalış yapmak için öncelikle mağaraya ip teknikleri kullanarak  giriyorsunuz.Metrelerce indikten  ve malzemeleri indirdikten sonra(tüm dalış ekipmanı dahil)  varsa bir sifon,cadı kazan,göl vs o zman dalış yaparsınız. Bu çalışma baya bir kondisyon,sabır ve antreman gerektirir. Arkadaşların yazdığı deniz  kıyısındaki dalışlar mağara dalgıçlığı yerine geçmiyor.

Konuyla İlgili Anahtar Kelimeler: Mağara dalışı 

Sayfa: 1 2 3 [4]   Yukarı git
Bu Konuyu Gönder Yazdır
Gitmek istediğiniz yer:  

Okuduğunuz Konuya Benzer Konular Bulundu
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Mağara Fotoğrafçılığı TEKNİK VE EKİPMAN - TECHNIQUES AND EQUIPMENTS özlem 3 1061 Son Mesaj 13 Mart 2010, 02:24:27
Gönderen: Gezginkopek
Mağara Fotoğrafları MAĞARACILIK - CAVING « 1 2 ... 6 7 » Sukuşu 138 19822 Son Mesaj 11 Ağustos 2010, 14:36:19
Gönderen: ayçim
Dağlı Kuylucu Mağara Fotoğrafları MAĞARACILIK - CAVING Sukuşu 8 3246 Son Mesaj 14 Haziran 2009, 15:10:58
Gönderen: fgnn
Çok Güzel Mağara Fotoğrafları MAĞARACILIK - CAVING bahadiremin 12 2503 Son Mesaj 02 Eylül 2010, 13:02:56
Gönderen: HAMAS
ODTÜ Mağara Dalış Belgesel Gösterimi MAĞARACILIK - CAVING jarjarbinks 0 537 Son Mesaj 25 Mayıs 2009, 11:00:52
Gönderen: jarjarbinks

Google bu sayfayı en son Dün 22:03:05 tarihinde ziyaret etti.

DİKKAT: Forumlarda yer alan tüm konular sadece referans amaçlıdır ve içeriklerinde hayati risk taşıyan tehlikeli spor ve benzeri özel uğraşılar olabilir. Lütfen forumlarda okumuş olduğunuz spor veya özel uğraşıların uzmanlarından yardım almadan kendi başınıza denemeye çalışmayın. Aksi halde meydana gelebilecek aksiliklerden dolayı gerek forum yöneticileri, gerekse içerik yazarları hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceklerdir.

YASAL UYARI: Forumlarda yayınlanan yazılı ve görsel materyallerin tüm hakları ve sorumluluğu yazarlarına aittir. Bu materyalleri izinsiz kopyalamak ve kullanmak 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

Oyun Tavla Okey Bilgi Yarışması