2006 Freelander Yakıt Sistemi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan emresa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,458

emresa

Ana Kamp
Mesajlar
23
Tepkime Puanı
0
Merhabalar. Size iki tane sorum olacak yanıtlarsanız memnun olurum.

1- 2006 model freelander sahibiyim. Aracıma gürcistandan mazot alıyordum bundan 5 sene önce. Bir süre sonra sabahları ilk çalıştırmada arabada artık tam adını bilmediğim ama silkeleme, sallantı diye anlatabileceğim bir sorun ve beyaz duman atımı başladı. Bununla birlikte araba güçten düştü yakıt sarfiyatı arttı. Servise gittim, enjektörlerde sorun olduğunu söylediler ve uçları değiştirdiler. Bu işlemden sonra araba eski haline döndü fakat bir süre sonra tekrar başladı. Bu süre zarfında türkiyeden mazot aldım. Tekrar servise gittim yine uçları değiştiler yine sorun halloldu. 2 sene sorun yaşamadan aracı kullandım fakat bu sefer de uzun yolda araba birden güçten düştü. Bolu-İstanbul arasını en fazla 70 km hızla zar zor geldim. Bu sefer farklı bir servise gittim mazot pompasında sorun olduğunu söylediler ve değişim oldu yine sorun kalmadı. Son bir kaç ay araçtan tam performans alırken -eskisi kadar olmasa da- yine sabahları silkeleme ve duman atımı başladı. Aracın güçten düştüğünü hissediyorum, tekrar bir servise gitmeden önce neden olabileceği hakkında bilgi alabilir miyim diye size danışmak istedim.

2- Araçta enteresan ve ciddi bir titreme var. Vitesteyken artıyor, boşta hafif azalıyor, giderken de sadece pedal da bir titreme hissediyorum. Takoz kulaklarına bakıldı sorun olmadığı söylendi. Kime gitsem başından savmak için sorun yok diyor ama bu arabayı sıfır aldım bir sorun olduğuna eminim. Sizce yukarıda yazdıklarım ile bu titremenin bir ilgisi olabilir mi. Biraz uzun oldu ama fikir verebilirseniz çok memnun olurum.
 

Etiketler
Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Bu kadar sık tekrarlayan problemler garip.
Deponuzun içinde aynı problemlerin tekrar tekrar olmasına sebep olan bir pislik, tortu vs birikmiş olmasın?

Beyaz duman sebebi ile enjektör değişimi ise garip geldi, ama ama dizel motorlarda böyle bir problem olabileceği anlaşılıyor (kirli enjektörlerin yakıt/hava karışımını bozarak buna sebep olabildiğine dair yazılar bulmak mümkün arayınca) . Genelde benzinli motorlarda biryerden benzine su karıştığı anlamına gelir.
Karışan su yakıtın içinde olabileceği gibi, radyatör suyu da olabilir, ya da en basitinden egzoz borusunda birikmiş ve yoğunlaşmış su buharı da olabilir. Bunlardan ilk ikisi problem, ilki kötü yakıt alıyorsunuz anlamına gelir, ikinci motor silindir kapağı (conta) problemi anlamına gelir, üçüncü ise olağan bir durumdur.
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Evet böyle bir sorun olma ihtimali yüksek. Ucuz diye aldığımız mazot arabayı bitirdi ki zaten çeyrek deponun altına indirmeyin diyorlar hep oradaki pisliği çekiyormuş. Ama benim kafama takılan şu bilgisayarı bağlıyorlar arabayı herşey normal gözüküyor sorun yok deyip bırakıyorlar. Mazot pompası değişmesi gereken sorunda bile bilgisayarda bir uyarı vermedi. Usta değerlere bakıp bir anormallik olduğunu anladı. Acaba öyle bir durum mu var diye şüpheleniyorum ve genel olarak bakıldığında ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum. :D
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Pardon ikinci paragrafınızı okumamışım telefonda gözükmedi. Ben daha çok depoda kalan pislik bunu yapıyor olabilir diye düşünmüştüm ama sizin dedikleriniz de mantıklı geliyor. Ama gelin görün ki bunu ustalara anlatmak çok zor, kendilerince bakıp kendilerine göre yorumluyorlar. Yada ben doğru ustayı bulamıyorum.
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Aynı sorunun pek çok sebebi olabildiği için yapılan genelde en az masraflı olandan başlayarak tecrübe destekli deneme yanılma oluyor. Adamın araç hakkında tecrübesine göre tutturma ihtimali artıyor. Mesela kimse enjektörleri elemeden conta değiştirmeye kalkmaz ne de olsa kolay erişilebilir bir parça değil oyun değil söküp takmak. Ayrıca böyle bir problemin başka belirtileri de vardır onları da arar, eminse o işe girişir, emin değilse sorunun büyümesini bekler. Bazen elde test aleti vs varsa kestirmeden bir cevap bulunabilir, yoksa, beklemeye devam. Yani doğru ustayı bulsanız da bulamasanız da iş biraz karışık.

Bu arada araçtaki titremelerin çok değişik sebepleri olabiliyor. Mesela son zamanlarda dikkatimi çekti benim araba debriyaja basınca kesilen bir ses yapıyor. Araştırdım debriyaj bilyesi denen bir parçadan, normal büyük ihtimal. Bunun gibi pek çok şey olabilir. Bunları eleyince geriye genelde ateşleme problemleri kalır ama onun da sebebi herzaman öyle düz mantık birşey olmayabiliyor, ama olabiliyor da. Mesela benim ustaya rölantideki çok nadir duraklama/silkelemeyi sorduğumda "hep aynı yerden benzin al çözülür" demişti, sonra bir sonraki bakım genelde pek adetim olmasa da yetkili serviste yapıldı, adam sadece servis kayıtlarından en son ne zaman değiştiklerine bakıp bujilerin değişmesi gerektiğini söyledi (silkelemeden haberi bile yoktu), ve sorun çözüldü.
 



Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Evet bu durum şimdiye kadar aynen dediğiniz gibi işledi. Buraya yazmamın sebebi de bu aslında belki bu sorunla karşılaşan olmuştur veya fikir sahibi olan olabilirin peşindeyim. Çok fazla bilinen ve ustası olan bir marka değil, benim yaşadığım yerde zaten 200 km belki bir servis bulabilirsiniz. Onlarda bu arabaları kendileri tasarlamış havasındalar.
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

benim yaşadığım yerde zaten 200 km belki bir servis bulabilirsiniz. Onlarda bu arabaları kendileri tasarlamış havasındalar.

Arada bir uğramakta fayda var, siz bunları yazarken ben yukarıdaki mesajı güncellemiştim, orda benim başımdan geçen ilginç bir durum yazıyor mesela.
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Bence burada ustanın tecrübesi ve daha önemlisi insafı devreye giriyor. Bende size şöyle bir anımı anlatayım ;
Mazot pompası değişmeden önce bir land rover ustasına gittim. Kendisini çok öven bu usta güç kaybının kesinlikle turbodan olduğunu söyledi, mazot pompası lafı dahi geçmedi, bir an önce turbo değişmesi lazım dedi ve hemen güzel bir fiyat verdi. Ama sorun turboda olmadığını farklı bir yere gidince anladım ve pompa değişince araba normal heline geri döndü. Yani ustanın tecrübelisini ve işi çözmek isteyenini bulmak çok önemli bence. Ama ben bir türlü bulamıyorum ;D
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

O arkadaş tecrübesine biraz fazla güveniyor herhalde. Konuyla biraz daha alakalı olsa aynı sorunun pek çok sebebi olabileceğini de bilirdi. Ya da deneme yanılma yöntemiyle adamı uğraştıracağımıza en yüksek faturayı kesip hepsini garajda deneyip nihai faturayı en kötü ihtimal üzerinden keselim demiş te olabilir. Bence ortada biraz dürüstlük sorunu var, bu sorunu araştırmak nerden baksanız şu kadar saate maal olur, bu kadar saatlik "araştırmayı" üretsiz yapmayız demek zor geliyor. Müşteri kaçırır bazen böylesine fazla dürüst sözler.
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Evet aynen dediğiniz gibi. Neyse bu sefer özel değilde yetkili servise gitmeyi düşünüyorum. İnşallah onlar yardımcı olurlar. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.
 



Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Bu arada meraktan biraz araştırayım dedim, ve bu linkteki tabloyu buldum: http://www.uniteddiesel.co.uk/diesel-engine-problems

Beyaz duman yanlış saymadıysam tam 10 değişik problemin karşılığında işaretlenmiş, bu problemlerin çoğunda rölanti problemleri ve güç kaybı da işaretli olduğu için sayılarını azaltmak pek mümkün olmuyor...
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Bende araştırıyorum ve neredeyse enjektörlerde sorun olduğu kanısına varmıştım çünkü tıpatıp benim sorunları yazıp enjektör değiştirenler var. Ama tabloya bakınca başka şeylerden olma ihtimali de var. Gerçi bunlar bilgisayara bağlanıp değerler ile anlaşılabilir gibime geliyor.
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Tablonun aşağısında biryerdeki bir özette de bu 10 problemden 4 tanesini seçip özellikle listelemişler "beyaz duman" adı altında. Bunlar:

Motor/pompa zamanlaması
Pompaya yeterince yakıt gelmediği için zamanlaması doğru olmuyor (artık her nasıl oluyorsa?)
Düşük motor kompresyonu (sıkıştırma, yani aşınmış kaçak yapıyor olabilir demek istiyor, büyük ihtimalle çatlak conta, bozuk subab ya da subap yatakları vs olur sebebi)
Yakıta su ya da benzin karışmış

Ana tabloda 10 problem işaretliyken özette neden 4'e düşürmüşler anlayamadım, herhalde bunlar en yüksek ihtimal teşkil edenler oluyor.
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Evet bu sorunlara yoğunlaşabilirim fakat ilk başta bir usta bulmam lazım. Tekrar teşekkür ederim size.
 

Ynt: 2006 Freelander Yakıt Sistemi

Gerçi bunlar bilgisayara bağlanıp değerler ile anlaşılabilir gibime geliyor.

O konuda da çok olumlu şeyler yazmamışlar, anlaşılan araçlardan anlamayan adamların elinde bir diğer deneme yanılma oyuncağı olmaktan başka bir işe yaramıyorlar. İşten anlayan adam için ise kesin tespitten ziyade sadece problemin nerelerde olabileceğine dair bir fikir verdiği anlaşılıyor.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst