4. Misi Yerel Lezzetler Şenliği ve Yemek Yarışması (27 Eylül 2009)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,815

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Merhaba,

Bugün bana ulaşan bir iletiye göre:
27.Eylül.2009 tarihinde Bursa-Nilüfer Belediyesinin bir etkinliği(27 Eylül 2009 Pazar 4. Misi Yerel Lezzetler Şenliği ve Yemek Yarışması) gerçekleşecektir; bilginize...

Cavid Sezen
Not: Misi(Gümüştepe) Köyü, Bursa Merkeze çok yakın olup, Orhaneli Yolu üzerindedir. Temiz havası, evleri, manzarası, piknik alanları ve kente yakınlığı ile dikkat çeker.
*******************************************************************************************



[attachment=1]


4.MİSİ YEREL LEZZETLER ŞENLİĞİ

DERNEKLER ARASI YÖRESEL YEMEK YARIŞMASI

27 Eylül 2009 Pazar

14.00 - 14.30 Şenlik Açılışı - Açılış Konuşmaları ve Köylü Ürün Standlarının Gezilmesi


14.00 Petank ve Dart Turnuvası


14.30 - 18.00 Dernekler Arası Yemek Yarışması

Köylü Ürün Standları ve Leziz Köy Yiyecekleri

Hemşehri Derneklerinin Gösterileri

Fotograf Sergileri - Resim Sergileri


18.00 - 18.30 Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Grubu Gösterisi

18.00 - 19.30 Yemek-Petank-Dart ödül törenleri

19.30 - 21.30 Cengiz Özkan Konseri


NİLÜFER BELEDİYESİ MİSİ YEREL LEZZETLER ŞENLİĞİ PETANK VE DART ŞENLİĞİ 27 EYLÜL 2009

HEPİNİZ DAVETLİMİZSİNİZ.

27 Eylül pazar günü Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından geleneksel halde düzenlenen 4.Misi Yerel Lezzetler Şenliklerinde DART ve PETANK turnuvaları yapılacaktır.Dart tekler Petank ise çiftler karşılaşmaları olarak gerçekleştirilecektir.Dart ve petankta iki ayrı yaş grubu uygulaması yapılacaktır.18 yaş altı ve üzeri .Dart karşılaşmaları bayanlar ve erkekler ayrı ayrı tasnif edilecek olup,petankta ise çiftler ise serbesttir.(sadece iki bayan, sadece iki erkek veya bir bayan bir erkek şeklinde takımlar kurulabilir.) Dereceye girenlere kupa ve madalya verilecektir.Katılım için 4419060 dahili 262 veya ademyakinci@gmail.com // ademyakinci@nilufer.bel.tr adreslerine kayıtlarınızı yaptırabilirsiniz.Bu bir şenlik olduğu için lisans mecburiyeti yoktur.Lisans çıkartmak isteyen katılımcılara ise lisans formu organizasyon masasından temin edilecektir.Tercihimizi en yakın zamanda bu oyunları lisanslı olarak oynuyor olmanızdır.

Dart ve Petank turnuvalarının koordinatörü Nilüfer Belediyesi Sportif Etkinlikler Sorumlusu ve TBBDF Yönetim Kurulu Üyemiz Adem YAKINCI’dır.Misi Yerel Lezzetler Şenliği bu yıl 4.cü yaşını kutlamaktadır.Nilüfer İlçemizin görülmeye değer yeri olan doğa harikası bir bölgesi hafta sonunuzu geçirmeniz anlamında sizleri çok harika dünyalara taşıyacaktır.Misi Şenliklerinde Dart ilk kez petank ise 2.ci yılını yaşamaktadır.Nilüfer Belediyesi Misi Yerel Lezzetler Şenliğine Petank ve Dart oyunlarını TBBDF Yönetim Kurulu Üyesi Adem YAKINCI tarafından önerilerek programa alınmıştır.

Şenlik Dart Etkinlik Programı

26 Eylül kura çekimleri ve ilan edilmesi, 27 Eylül saat 10:00 karşılaşmaların başlaması, 19:00 ödül töreni (Yarışma sistemi hakkında skor ve süre gibi katılımcı sayısına göre bir gün öncesi 26 eylül akşamı açıklanacaktır.)

Şenlik Petank Etkinlik Programı (Hafta sonu eğlence başlıyor)

26 Eylül kura çekimleri ve ilan edilmesi, 27 Eylül saat 10:00 karşılaşmaların başlaması, 19:00 ödül töreni (Yarışma sistemi hakkında skor ve süre gibi katılımcı sayısına göre bir gün öncesi 26 eylül akşamı açıklanacaktır.)

Mehmet KARTAL

Nilüfer Yerel Gündem 21

Genel Sekreteri

0-224-452 32 00

0-532-213 68 39

yerelgundem21@nilufer.bel. tr

Misi afis 1
 

Etiketler
Ynt: 4. Misi Yerel Lezzetler Şenliği ve Yemek Yarışması (27 Eylül 2009)

Köyümüzde şenlik var, hem de çok lezzetli

[attachment=1]

19/09/2010

'5. Misi Yerel Lezzetler Şenliği', 25 Eylül'de. Köy kadınlarının, geleneksel yöntemlerle hazırladıkları salça, tarhana, erişte, reçeller, turşular, kurutulmuş sebzeler meraklılarını bekliyor

İKBAL POLAT (Arşivi)

Uluslararası tohum ve gıda tekellerin, genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünlerin piyasa egemenliği kurduğu bu zamanlarda köyler gıda egemenliğinden yana biz de varız diyor. Geleneksel tohumlarını ve ürünlerini şenlik ya da festivallerle tanıtmaya, görünür kılmaya çalışıyorlar. Bunlardan biri de bizim köyünki: Bursa Nilüfer Belediyesi ile Nilüfer Kent Konseyi’nin birlikte düzenlediği “5. Misi Yerel Lezzetler Şenliği”. 25 Eylül Cumartesi günü yapılacak şenlikte Misi köyünün kadınlarının, geleneksel yöntemlerle hazırladıkları ürünler sergilenecek. Ev yapımı salça, tarhana, erişte, reçeller, konserveler, turşular, kurutulmuş sebzeler...

Batıdan doğuya...
Köyümüz, Nilüfer çayının kenarında kurulu. Misi köyü, yeni adıyla Gümüştepe Mahallesi (Büyükşehir sınırları genişleyince mahalle oluyor), Nilüfer Belediyesi’nin bir mahallesi olarak etrafı ormanlarla kaplı, dört tepenin çevrelediği, eğimli bir araziye kurulu bir yerleşim.
Köyümüzün tarihini, Nilüfer Belediyesi’nin Misi Koruma ve Yaşatma Projesi kapsamında hazırladığı broşürden aktaralım: “Trakya’dan Anadolu’ya geçen altı kavimden biri olan Mysi’ler burada ‘Misyalılar’ olarak bilinen bir birlik kurmuşlardır. Bu kavim dünya tarihinde ilk kez batıdan doğuya geçen kavim olarak bilinir. İon ırkları buraya yerleşene kadar Misyalılar ‘Misipolis’, ‘Misapoli’ ve ‘Eşkel’ isimli üç yerleşim kurmuşlardır. Bu üç yerleşim birleşik şehir Phitinia (şimdiki Çekirge) ile birlikte Romalılarla karışarak Bizans Devri’ne kadar (M.S. 450) bir birlik altında yaşamıştır. Sonra Doğu Bizans İmparatorluğu’na geçmiştir. M.S. 183 yılında putperest Batı Romalıların baskısıyla Batı Roma’dan İstanbul’a, oradan da Bursa’ya (Prusias) gelen dini kavimlerin içerisinde olan adı Alex olarak tarihe geçen bir keşiş, 85 kişilik maiyetiyle birlikte Hıristiyanlığın öncüleri olarak İnkaya köyü ve Misi köyüne yerleşmişlerdir. İki dini kuruluşa ayrılan keşişler, Keşiş dağı olarak adlandırılan Uludağ’ın (Olympos) eteklerine yayılmışlardır.
‘Misi’ kelimesinin kökeni de Misyalıların yurt olarak buraya yerleşmeleri ve misyonerlik merkezi olarak Misi’nin seçilmesinden geliyor. Yörenin gözlenmeye elverişli bir boğaz niteliğinde olması keşişlerin burada yüzyıllarca güçlü bir misyonerlik örgütü kurmalarına yol açmıştır. Dünya dillerine geçen ‘misyoner’ kelimesi de Misi’den gelmektedir. Bu dönemde Misi’de bir konsül toplanarak üç kez yazılmış olan İncil’in ruhu araştırılmış ve halen kalıntılarına rastlanılan Misipoli Manastırı’nda İncil tartışmaları yapılmıştır.”

Bağbozumu zamanı!
Nilüfer Hatun köprüsünün üzerine kurulmuş köyün etrafı, üzüm bağları ve meyveliklerle çevrili. Hıristiyanlığı yayma görevindeki keşişler zamanla yok olsa da becerileri miras kalmış. Köyün en ünlü değeri ipekçilik ve bağcılık, dolayısıyla da şarap. Bu keşiş, köyün keşişlerinden miydi bilmiyoruz ama çok değil 10 yıl öncesine kadar köyde ipek böceği de şarap üretimi de yapılıyormuş.
Şenliğimiz her yıl bağ bozumu zamanında oluyor. Küçük, kalın kabuklu misket üzümünün toprakları burası. Son kalan misket bağlarından birinin sahibi olan Kaya Ali dedem, bir bağın ömrünün 60-70 yıl olduğunu söylüyor. Sonra toprağın dinlenmesi gerekiyor. Bu dinlenme sırasında imara kurban gitmiş çoğu bağ, şarapçılık da bitmiş.
Misi Yerel Lezzetler Şenliği’nde bu yıl da Misili kadınların yapıp sergiledikleri, tadılmayı bekleyen yöresel yemekleri, taze-doğal yetişmiş sebze ve meyveleri bulacaksınız. Yazın sıcaklarında herkes nemin kaç derece olduğunu ölçerken, biz tarladan topladığımız domateslerimizle tavalarımızın başında sizler için salçalarımızı hazırlamakla meşguldük. Zeyni teyzenin, Huriye ablanın, Sabiha ninenin mis gibi tarhanaları, salçaları, erişteleri, turşuları, salamura yaprakları, sirkeleri hazır. Şimdi ise balık turşuları kuruluyor.
Şenlikte yöresel yemek yarışması da var. Geçen yıl Bursa’da bulunan hemşehri dernekleri yarıştı. Bu sene ise Misili kadınlar yarışacak. Köyün ünlü yöresel yemeği ise tavuk etiyle buğdaydan yapılan keşkek. Ayrıca bu yıl İsrail sazanının tehdidi altında da olsa Nilüfer çayında keşfedilen “Barbus Nilüferensiz” adı verilen sazana da rastlayabilirsiniz belki.
Halk dansları, fotoğraf sergisi, GDO’ya Hayır Platformu’nun “Gıda Egemenliği” paneli de etkinlikler arasında. Çocuk kitaplarındaki gibi resmedilen, ortasında dere bulunan, ördeklerin köprü altından geçtiği, ahşap iki katlı evlerin olduğu, dağ yamacında yemyeşil köyümüz, şenliğinde sizi de görmek istiyor.

*********************************************************************************************************
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetay&ArticleID=1019921&Date=22.09.2010&CategoryID=42

Cavid Sezen

Fft5 mf545880
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,929
Kayıtlı Üye Sayımız
172,082
Kaydolan Son Üyemiz
Tsow

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst