Çakı ve Bıçak Seçimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan epineprin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 284
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 230,674
sinan-izmir' Alıntı:
Kılcal çatlak ta bu bıcağın kırılmasında önemli bir etken olabilir ama bence asıl etken tasarım hatası.Sap kısmında bu kadar sert geçişler, keskin köşeler kullanılmaması lazım.Yoksa üretim sırasında oluşan çatlaklar ve yorulma çatlakları her bıçakta var.
Ki başka bir durumda var.Çeliklerde soğuk kırılganlığı denen bir olay var.Çelik belli bir sıcaklığın altına düştüğünde gevrekliğinde aşırı bir artış oluyor.Bu sıcaklığı belirleyen de karbon oranı haliyle, karbon arttıkça geçiş sıcaklığı da artıyor.Bu bıçakta da muhtemelen %0.9 karbon vardır, bıçağın kulanıldığı ortamın sıcaklığı da düşük görüldüğü gibi.Bu da büyük bir etken.

Ben bu kalitede ve bu kalınlıkta bir bıçağın presle kesildiğine pek ihtimal vermiyorum.Presle kesilen çelikte kenarlarda eğimler oluşur.Bu eğimleri kaldırmak için tekrar talaş almanız lazım.Çok büyük ihtimalle lazerle kesilmiştir.

Çok güzel bi noktaya temas ettiniz geçiş sıcaklığı (tg) her malzeme için bir etken oluşturur. Ayrıca çelikte ki karbon oranı sertliğinin genel olarak göstergesi sayılabilir. Üreticinin resmi sitesinde kullanılan malzemeye baktım japon standartlarında bi çelik genel standartlara baktığımda 440c ye yakın bi çelik kullanılmış o da yaklaşık %1.1-%1.2 C sınırlarında ama bu malzeme -50 dereceye kadar extrem olmadıkça darbelere dayanabilir ki resimde görüldüğü gibi adam çok sert bi yüzey yerine bi kütüğe vurmuş bıçağı bu da soğuktan dolayı kırılmayı gösteremez. Ben size çok güzel bi örnek vereyim hatta ; 5-6 sene önce çok güzel bi ''BORA'' marka av bıçağım vardı duvara çivi bile çaktığımı bilirim enine vurarak o kadar sağlamdı benim için ama gel gör ki bir gün arazide elimden taşların üzerine düşen bıçak bir anda 2 parçaya ayrıldı. Tam da sap yerinden kırıldı haliyle anlam veremedim ilk başta sonra işin mühendisi olarak baktığımda yapıda kılcal çatlak oluşumu yüzünden en ufak bi darbede optimum noktasına denk gelen gerilme ile kırıldığını gördüm. Aynı yukarıdaki resmi 5-6 sene önce ben yaşadım hem de etkili bi darbe uygulamadan sadece 60-70 cm den düşen bi bıçakta
Daha sonra bıçaklarına ömür boyu garanti verdiğini iddaa eden firmanın Ankarada ki üretim yerine gittim dedim böyle böyle bu bıçakta kılcal çatlak vardı böyle kırıldı alın sizde bakın dedim.Bunun üzerine bi işçi gelerek (güya bilir kişi...) ''yok abi sen buna balyozla falan vurmuşsundur kullanıcı kaynaklı bu '' diyerek iyice çileden çıkartmıştı.
 

Etiketler
Selam;
Ben bu geçiş sıcaklığının yüksek karbonlu çeliklerde 0 derecenin üstüne kadar çıktığını hatırlıyorum.Düşük karbonlularda -50 derece normal olması lazım.Karbon oranı-sıcaklık grafikleri vardı bende ama ne aklımda ne de bu grafiklerin nerde olduğunu bulamadım; o yüzden net birşey söyleyemiyorum.

Çok kullanılan ve sert şartlarda kullanılan bir bıçağın dediğiniz gibi bu şekilde kırılması yorulma kırılmasını gösterir.Bıçakta zamanla maruz kaldığı yükler sonucunda yorulma çatlakları oluşur ve işin sonunda cebinizden yere düşse bile kırılabilir.Benzer şekilde benimde birçok bıçağım kırıldı.

Ama fotoğrafta görülen bıçağın yeni olduğunu belirtmiş sahibi.Dolayısıyla yorulma gibi bir olaydan söz edilemez.Ve sahibi bıçağı çekiçleyerek kütüğü yarmaya çalıştığını söylüyor, dikkat edilrse tam bıçağın ağzında da bir budak var.Biraz da aranmış bence sahibi :D Sonuçta bu bir tasarım-üretim hatası bence de.
 

Rahmetli bir salih ustamız vardı demirci hayatımda gördüğüm en iyi balta ve bıçağı o yapmıştır. Araba makasını eğritip döve döve yapmıştı..
tabi biz o zaman ufaktık şimdiye olsaydı bütün gezenbilir üyelerine bıçak yaptırırdık ;D
 


Serkan Bey, genel olarak el yapımı ürünlerden oluşan güzel bir koleksiyonunuz varmış. Et kalınlıkları olarak fotoğraf ya da bilgi verebilir misiniz? El yapımı olanların et kalınlıklarını merak ettim.

Ayrıca,

Çakı-Bıçak v.b. kesici koleksiyonunuzda neler var? ;)

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=64264.0

Koleksiyon olarak kesici fotoğraf-bilgi paylaşımları için yukarıdaki linkteki konuyu açtım. Oraya da beklerim :smiley:
 



yöresel el yapımı üsürnlere karşı ilgim ve saygım sonsuzdur nede olsa Atalarımızın mirası olan bir sanat meslek uygulanıyor, alttaki resimdekileri Denizli Yatağandan aldım kalınlıkları 2mm-5mm arası değişiyor çelik özellikleri Fransadan getirttikleri 4034 paslanmaz bıçaklık çelikmiş.
 

bazı konularda kendimize cok yabancıyız.Hatta düpe düz küfr ediyoruz.ama yabancıların pisliğini silip süpürüyoruz dilimiz yırtılırcasına .Eski yörelerimizde isim saymaya gerek yok meseala-Bursa Sürmene Denizli hemen yer yerde ufak tefek bu işi yapana rastlıyoruz.Canakkale Babakale eski bir yerleşim ve hala orada bu işleri yapan genc bir zenaatkar arkadaş görmüştüm.Bu bir örnek.Ben 2004 te Zonguldak ta ara sokaklarda gezerken bir demirci usatsına basit bir çizim yapıp verdim ustadai ona yakın bir balta (nacak) kazma karışımı bir şeyler yaptı.Arac makasından kesti.İnanın ilk elime aldığımda usturadan farkı yoktu.6 sene oldu bütün kamplarıma götürüyorum.Oldukcada memnunum.Eskiden ünlü markalar bizde bulunmazları şimdiki gibi birileri dışardan gelsin getirsin.alalım diye beklerdik.inan o parala yazık etmişiz.Şimdide öyle var ama aha aşağıdaki ateş başındaki meşhur amcamın leşini hepimiz görüyoruz.Kullanım hatası ne kadar olusa olsun bu kadar da olmaz bence.Diyeceğim o ki kendimize sahip cıkalım.Biz gecmişimizle sanatımızla tekrardan tanışmalıyız sevgi ve saygı ile kalınız.
 

Aslında bunu tavsiye edecektim ama ustası tezcanlı davranıp elden çıkarıverdi.

DSC04639 DSC04643

Kılıf, bağlama seçenekleri açısından fazlasıyla işlevsel. Ustanın videosunda bu işlevselliği görebilirsiniz:

http://www.dailymotion.com/swf/video/xfq3xz

Bkz.: http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-%28eserlerimiz-galerisi%29/el-yapimi-av-bicagi/
 

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=65308.msg775790#msg775790
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=54106.msg769316#msg769316
 

efendim kamp için arkadaşlarımla özellikle ıssız yerleri seçiyoruz hem daha dinlendirici hemde daha heyecanlı oluyor ama tehlıkelı olmasıda cabası...şimdi sızlere sorum bu tür kamplarda hangi bıçak daha mantıklı sonuçta oluklu 6136 ya aykırı bir bıçak tasımak ıstemıyorum ya da pala tarzı büyük daha ergonamık ve bunun yanında ekonomık salam bır bıçak tavsıyesı ıstıyorum böyle bir bıçak var mı tabı oda ayrı bir konu :D sağlamlık konusunda ise gerekırse toprak kazabıleceğim gerekirse ateş korunu sürterek yürütebileceğim ve bunlardan sonrada sebzemı meyvemı doğrayacağım paslanmaz bır bıçak tesakkürler saygılar
 



En güzeli bir kürek, bir balta ve bir bıçak. Böylece bıçağınızın boyu yasal kalır. Toprak eşerken körelme derdi olmaz. Bir arkadaş birini kullanırken diğeri ötekini kullanabilir. Bir balta aynı işlevdeki bir bıçaktan daha az garipsenir. Ateş korunu yürütmek gibi bıçağı ciddi şekilde ısıtmayı asla tavsiye etmiyorum. Küreğiniz olursa ateşi bununla asgari zararla eşeleyebilirsiniz. Eğer bıçak balta gibi bir aleti kullanarak ateşi karıştırırsanız suyunu kaçırırsınız, ziyan olur.

Hem kalın ağaç kesmek hem de toprağı kazmak için bir bıçak kullandığım da oldu ama toprak ile uğraştıktan sonraki bileme çok büyük bir vakit kaybı.
 


tesekkürler eylem bey :smiley: sizin bır kaç yazınıza daha rastlamıstım nette bıcaksanatı ve moto-park dıye sitelerde yanılmıyorsam siz kamp için bora kullanıyosunuz sanırım ve s.wesson kukri yararlılıkları nasıl onun harıcınde ıssız bır yere kamp atarken yanınızda bu iki bıçağın yanında çakı oluyor mu tesekkürler saygılar
 


Kukri benzeri olan smith wesson o tipte ve ağırlıktaki bir bıçaktan bekleneceği gibi baltalayarak kesmede işe yarıyor. Ancak günümüz koşullarında bu boy bıçak taşımanın çok sempatik olmadığını düşünürseniz baltanın uygun düşeceği amaçlar için balta taşımak daha mantıklı.

Çok amaçlı çakı iyidir. Bunları koşullara göre bulundurmak önemli. Günlük hayatta bana pense ve tornavida gerekir hep. Arazide ise testere işe yarıyor. Kendinize uyan, benimseyeceğiniz bir şeyler seçmek işin özü. Ama "Şu iyi midir, şu nasıldır?" diye sormayın. Ben de en iyilerini değil elimdekilerden iş görenlerini kullanıyorum. :smiley:
 



:D eylem bey yaptığnız bıçak gerçekten çok güzel güle güle kullanın hep keskın olsun hep ısınıze yarasın...aslında boyut olarakta gayet ıyı bır bıçak önemlı olan fonksıyonel boyda en küçüğünü seçmek
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,770
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst