Denizli Altındere Vadisi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mkfart Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,720

mkfart

Yeni Üye
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
3
Denizli'nin Arka Bahçesi; Altındere Vadisi (Gebedere)

Babadağ Dağı'nın zirvesine kadar uzanan patika yolları, dört mevsim akan dereleri, yemyeşil doğası ve tarihi köprüleri ile adeta cennetten bir köşedir Altındere Vadisi...

Kendisi ile aynı adı taşıyan köyün girişinden Babadağ Dağı’nın zirvesine kadar uzanan bu vadi; gerek bölge halkının, gerekse doğaseverlerin en sık uğradıkları yerlerden biridir. Özellikle bahar ve yaz aylarında çok sayıda insanın geldiği vadi, bu özelliği ile diğer vadilerden ayrılmaktadır.

Vadinin Karadeniz'i Andıran Coğrafi Özellikleri

Denizli Merkez'den hareketle Göveçlik Yolu üzerinden ulaşılabilen Altındere Vadisi, Babadağ Dağı’nın kuzey yamaçlarında yer alan doğa harikası bir yerdir.

Oldukça zengin bir floraya sahip olan bu vadi, sahip olduğu coğrafi özellikler bakımından Karadeniz'le büyük bir benzerlik göstermektedir. Öyle ki, girişinden Babadağ Dağı’nın zirvesine kadar sık ağaçlarla kaplı olan bu vadide yeşilin her tonu ile karşılaşmak mümkündür.


Altndere uzunalan 1


At ve Eşeklerle Babadağ Dağı'na Yapılan Yolculuk

Altındere'den içeriye girildiğinde göze çarpan ilk şey, at ve eşek sayısının oldukça fazla olduğudur. Bunun nedeni, burada yaşayan insanların eşyalarını at ve eşeklerin üstüne yükleyerek vadi içindeki patika yollardan serin Babadağ yaylalarına ulaşmasıdır.

Vadi içerisinde bulunan yüksek ve düzlük yerlerde Altındereli köylülerin yaptığı evler ve hayvan barınakları yer almaktadır. Tamamen ahşap ve taştan yapılmış bu eski yapılar, Altındere'nin doğal bitki örtüsü ile bir bütünlük oluşturmaktadır. Bu yapıların pek çoğu terk edilmiş olsa da, bölgeyi yaylak olarak kullanan bazı köylüler yaz mevsimini bu evlerde geçirmektedir.

Altndere uzunalan 2


Vadi Boyunca Sıralanan Tarihi Köprüler

Altındere Vadisi’ni Denizli’deki diğer vadilerden ayıran en önemli özelliği; vadinin farklı yerlerinde bulunan tarihi köprülerdir. Burada yaşayan insanlar tarafından yapılan tarihi köprüler vadiye otantik bir hava katmaktadır.

Üzerleri toprakla kaplı olan bu köprüler, doğal bir görünüme sahip olup, özellikle bahar aylarında köprüleri mesken edinen çiçekler, üstlerinden gelip geçen insanlara kusursuz bir kompozisyon sergilemektedir.

Altndere uzunalan 3


Karaarslan Köprüsü

Altındere Vadisi'nde bulunan köprülerden ilki, vadinin hemen girişinde yer alan Karaarslan Köprüsü'dür. 1940 yılında tek kemerli olarak inşa edilen bu köprünün küçük bir bölümü hasar görse de halen kullanılmaya devam etmektedir.

Uzunalan Köprüsü

Altındere'yi ikiye bölen derenin üzerinde bulunan Uzunalan Köprüsü, Karaarslan Köprüsü'ne 20 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde yer almaktadır. Köprü üzerinde bulunan küçük yazıtta, köprü- nün Habibo Mustafa tarafından 1958 yılında yapıldığı yazmaktadır. Dere zemininden yaklaşık 6 metre yükseklikte bulunan ve 1,5 metre genişliğinde olan Uzunalan Köprüsü, diğer köprüler gibi tek kemerli olarak inşa edilmiştir.

Altndere3


Taşavlu Köprüsü

Vadi içerisinde yer alan son köprü olan Taşavlu Köprüsü, Altındere Vadisi’nin giriş kısmına yaklaşık 1,5–2 saatlik yürüyüş mesafesin de bulunmaktadır. İlk iki köprüye göre daha yüksek olan bu köprü adeta Babadağ Dağı'na açılan bir kapı vazifesi görmektedir. Köprüden 1 saat kadar daha yüründüğünde Babadağ Dağı'nın muhteşem manzarası ile karşılaşılır.

Doğaseverler için İdeal Bir Yürüyüş Parkuru

Altındere Vadisi'nin baş tacı olan köprüler, doğal patika yollarla birlikte eşsiz bir yürüyüş parkuru oluşturmaktadır. Babadağ Dağı'nın zirvesine kadar uzanan bu yolların büyük bir kısmı düşük eğimli olmakla birlikte, zirveye yakın kısımları oldukça diktir.Pek çok doğaseverin uğrak yerleri arasında yer alan Altındere Vadisi, yürüyüşçülerin fazla zorlanmayacağı bir yürüyüş parkuruna sahiptir. Dere hizasında bulunan patika yolları takip ederek önce tarihi köprülere, ardından da 'Darıyeri' olarak bilinen yüksek düzlüğe ulaşmak mümkündür. Bu yollar takip edildiği sürece vadide kaybolma riski yoktur.

Patika Yol Üstünde Yer Alan Çeşmeler

Altındere Vadisi'nin iç kısımlarında yöre halkı tarafından değişik adlarla anılan çok sayıda çeşme ve hayvan yalağı bulunmaktadır. Kaynağını Babadağ Dağı'nın zirvelerinden alan sular, farklı noktalarda yapılan çeşmeler sayesinde içmeye ve kullanıma elverişli bir hale gelmiştir.

Denizli'nin En Eski Yerleşim Yerlerinden Biri

Altındere Vadisi'nin derinliklerin de bulunan tarihi mezarların en bilinenleri Seyis Yatağı Mezarlığı ve Masatalanı Mezarlığı'dır. Bazı bölgelerde ise tamamen tahrip edilmiş vaziyette çok sayıda mezar taşına rastlamak mümkündür.
Bu kalıntılar, Altındere'nin geçmişi hakkında net bir bilgi vermese de bölgenin uzun yıllardan bu yana yerleşim yeri olduğunu ortaya koymaktadır.

Altndere5
Altndere7 copy


Sonraki kültürel gezi yazımla görüşmek üzere, esenkalın...

Yazı ve fotoğraf: Aycan Aydoğan
 
Son düzenleme:

Etiketler
Merhaba,
Denizli'de bir kamp rotası hazırlıyorum ve bu vadiye, taş köprüleri de görmek isterim. Denizli merkezden araç ile Göveçlik Yolu'nu takiben vadiye ulaştığımızda ne kadar daha binek araçla ilerleyebiliyoruz? Bir gece kamp kurmak için sakıncalı bir durum yoktur sanıyorum. Kamp malzemeleri araçta olacağı için, onları taşımadan araç ile uygun bir kamp yerine ulaşmak mümkün olur mu? Köprüleri görüp kamp yerine dönmek için ortalama kaç saatlik bir yürüyüş vakti eklememi önerirsiniz?
 

Merhaba,
Denizli'de bir kamp rotası hazırlıyorum ve bu vadiye, taş köprüleri de görmek isterim. Denizli merkezden araç ile Göveçlik Yolu'nu takiben vadiye ulaştığımızda ne kadar daha binek araçla ilerleyebiliyoruz? Bir gece kamp kurmak için sakıncalı bir durum yoktur sanıyorum. Kamp malzemeleri araçta olacağı için, onları taşımadan araç ile uygun bir kamp yerine ulaşmak mümkün olur mu? Köprüleri görüp kamp yerine dönmek için ortalama kaç saatlik bir yürüyüş vakti eklememi önerirsiniz?
Merhaba. Vadiye ulaştığımızda araçları bırakmak durumundayız. Vadinin girişi oldukça dardır ve sadece patika yollarla ulaşım sağlanmaktadır. Kamp için sakıncalı bir durum olduğunu düşünmüyorum. Köylü halk zaten yazları bu patika yol üstünde yaptıkları yayla evlerinde kalıyor. tarla, ağıl gibi alanlar gözlenebilir. domuzların girmemesi için çitlerle çevrilmiş ama ekimi dikimi yapılmamış alanların içinde kamp yapabilirsiniz. İç kısımlara doğru gidildikçe telefonun çekmediğini belirtmeliyim. Aynı patika yoldan gidip geldiğiniz için de kaybolma riskiniz bulunmamaktadır.

Köprülerin ilki vadiye ilk girdiğimiz alandadır., ikincisine 15 dakikalık yürüyüşle ve son köprüye de 45 dk yürüşle varabilirsiniz. Yani toplamda 2-2,5 saat köprüleri görmek için yeterli olur. Ben fotoğrafçı olduğum için geriye dönmem saatler alıyor.

Vadinin girişinden girmeyip, anayolla vadinin birleştiği yerin 50 metre yukarısından, çeşmenin karşısından girerseniz daha uygun olur. ordaki patika yol yörük evinin kenarından geçip sizi doğruca 2. ve 3. köprülere ulaştıracaktır.
 


Merhaba,
Altındere Vadisi 2017 Ağustos ayında ziyaret ettik ancak üzülerek umduğumuzu bulamadık diyorum. Belki yörenin acemisi olduğumuz için aceleci davrandık, belki de haritayı doğru okuyamadık, bilemiyorum. On günlük göller yöresi gezi ve kamp rotamızı blogda paylaşıyorum. Altındere için izlenimlerim ise şöyle:
----
Bir fotoğrafın peşinde yola çıktığım adreslerden birisi olan Altındere Köyü, Babadağ eteklerinden akan bir dere eteğinde kurulmuş. Dün gece burada konaklamayı düşünmüş ancak kötü hava şartları nedeni ile kaybolup köyü bulamamış ve rotayı değiştirerek Pamukkale’de bir otelde konaklamıştık.

Altındere’ye geldiğimizde, sokaklarda tek bir canlı göremiyor, evlerin arkasında kalan dere kenarına veya vadiye nereden ineceğimizi bilmiyoruz. Köy çıkışına doğru devam edince, daha önce danıştığım bir gezginin tarif ettiği çöp kutularını görüyoruz. Buradaki evlerin bahçesinden geçit olduğunu görünce bahçesinde çapa yapan bir teyzeyi bir an görüp gözüme kestiriyor ve uzaktan seslenip soruyorum.
Teyzenin gösterdiği ağacın arkasından dere kenarına iniyoruz. Fotoğrafını gördüğüm taş köprünün karşısında, güzel bir kadraj yakalamak için köprüden köye gidecek küçük bir çocuk bekliyorum ama ne gelen var ne geçen! Bir süre dere boyunca geziyor ve mangal kömürü kalıntıları, plastik ve teneke kutulardan, çöpten başka bir şey ve kamp için uygun bir düzlük bulamayarak indiğimiz patikadan geriye çıkıyoruz. Maalesef burası beklediğimiz gibi bir yer değilmiş!

devamı: Laodikeia Antik Kenti | | arpa boyu yol
Altindere Vadisi
Altindere Vadisi selale
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,863
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst