İp ve Düğümler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 44
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 69,479

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
GEMİCİ BAĞLARI


BAĞ

Gemicilikte kullanma yeri fazla olan halatların kullanıldıkları maksada uygun olarak, kuvvetlerinden kayıp etmeyecek ve iş bittikten sonra kolayca çözülecek şekilde yapılan işleme Bağ denir.

Gemicilikte, 50'ye yakın değişik tip bağ mevcuttur.



ÇIMA

Bir halatı bağ yapmadan evvel incelersek halatın uç kısımlarına Çıma denir.



BEDEN

Bir halatı bağ yapmadan evvel incelersek iki çıma arasında kalan kısmına Beden ismi verilir.



DOBLİN

Şekilde görüldüğü üzere bir halat bedenin sarkık olan kısmına denir.




KROZ

Halat bedeninin veya çımalarının birbiri üzerine aykırı olarak konulmasıdır.




PİYANLI KROZ

Küçük yelkenli teknelerin çarmıh başlarına yapılan bu bağ, aynı kroz gibi olup krozun sabit durması ve açılmaması için üzerine ince gırcala ile piyan yapılır.




VOLTA

Halat çımasını, diğer bir halat bedeni üzerine veya bir babaya veyahut bir kolonaya bir kere sarıp bedeni cihetine alınmasıdır.




MEZE VOLTA


Bir halatın çımasını bir seren veya kendi bedeni üzerinde bir kroz kırdıktan sonra şekilde olduğu gibi çıma ile bedenin mukabil taraflara alınmasıyla yapılır.



KROPİ BAĞI

Maksadı: Yan mataforadaki vardakova halatlarının, mataforanın altına asılı tornadan geriye sıyrılmaması için tornanın önüne yapılan gemici bağıdır. Iskotaların ya da diğer halatların çımasının bir delik veya makaradan çıkmasını önlemek için kullanılır.

KROPI


Yapılışı: Vardakova halatının kamçı vazifesi gören kısmının tornaya yakın bedenine bir kuruz atılır. Kamçı tarafındaki çıma bedeninin altından, etrafından bir defa döndürülerek kuruzun içerisinden geçirilmek suretiyle yapılan gemici bağıdır. Halat çıması, bedeni üzerinden bir kroz alınarak yine aynı bedenin altından alınıp evvelki krozun üstünden ve içinden geçirilmesi ile olur.



DÜLGER BAĞI

Maksadı: Bir halatın çımasını veya filika parimasını, diğer halatın bedenine, seren ile direklerin hamaylısına (ortasına), mapaya, aneleye, kolonaya, bir güverte yapısına veya filika kızaklarına bağlamak için kullanılır. Bu bağın bağlanıp çözülmesi çabuk ve kolay olduğundan gemicilikte en fazla kullanılan bağlardan biridir.

DULGER


Yapılışı: Bağlanacak halatın çımasını direk üzerinden bir volta alındıktan sonra, alttan gelen çımayı direk üzerindeki bedenin arkasından, direk veya serenin önündeki bedenin de içinden geçirilerek yapılan gemici bağıdır.



VOLTALI DÜLGER BAĞI

Dülger bağından daha kuvvetli olmak için yapılan bu bağ dülger bağının bir volta fazlasıdır. Büyük işkampavyaları kızakla karaya çekerken dülger bağının daha kuvvetli olarak bağlanması icap ettiğinden kızak pariması kızağa bu bağ ile bağlanır.



MEZE VOLTALI DÜLGER BAĞI

Denizde her hangi bir sereni çekmek veya sürüklemek için şekilde görüldüğü veçhile seren üzerine yapılan bir dülger bağı ile bir meze voltadan ibaret bağdır. Gerek dülger bağının gerekse voltalı ve meze voltalı dülger bağlarının nasıl yapılacakları şekilde kafi derecede açık olarak gösterilmiştir.



DÜĞÜM

Maksadı: Denizcilikte kullanılan bağlara bazen yanlış olarak düğüm denir örneğin ;balıkçı düğümü vs. Düğüm bir bağ formudur. Halat çıması, bedeni üzerinde bir kroz kırıldıktan sonra şekilde görüldüğü üzere çıma krozun içerisinden geçirilerek hasıl olur.

DUGUM


DÜĞÜM: Denizcilikte kullanılan bağlara bazen yanlış olarak düğüm denir örneğin ;balıkçı düğümü vs. Düğüm bir bağ formudur.



KAZIK BAĞI

Maksadı: Bir halat çıkmasını puntel veya vardavela gibi iki tarafı kapalı demirlere bağlamak veya tente yakalarındaki inceleri vardavela tellerine veya ıskalaryalarına bağlamakta kullanılan gemici bağıdır. Bir halatı kazığa ya da ince bir halatı kalın bir halata bağlamak için kullanılır. Çabuk yapılan emniyetli bir bağdır. Yük altında çok sıkışır. Filika parimasını sahilde her hangi bir mahalle bağlamak veya bir halat çımasını puntel ve vardavela gibi iki tarafı kapalı demirlere raptetmek için kullanılır.

KAZIK


Yapılışı: Bir halatın bağlama payı ayrıldıktan sonra seren veya direk üzerine üstten bir volta atılır.Alttan gelen çımanın seren üzerindeki bedene çapraz olarak ikinci bir volta dah atılır.Üstten gelen çıma uzun bedenin sol tarafından ve çapraz bedenin içerisinden geçirilerek yapılmış olur.

ki meze voltanın bir araya gelme şeklidir. İpin ucu direk, kazık, dal veya başka bir ipin arkasından dolandırılarak büyük kısmın altından geçirilir ve bir çapraz teşkil edilir. Çapraz teşkil edilen noktada alttan gelen ip tutulur uç aynı istikameti bir defa daha dolandırılır ve kendi altından geçirilerek çapraz yapılır. (Bu bağ bir ipi direğe, kazığa,ağaca bağlamak için kullanılır, çabuk çözülmez ve kaymaz.) Kazık bağı elde yapılarak kazığa geçirilerek yapılır.



ÇİFTE KAZIK BAĞI

Maksadı: Kazık bağının daha sağlam olmasını sağlamak. Kazık bağı ile aynı amaçla kullanılır daha güçlü ve emniyetlidir.

Ciftekazik


Yapılışı: Bu bağın yapılışında kazık bağında olduğu gibi ilk üstten alınan volta iki defaalındıktan sonra, alttan gelen çıma ile seren üzerinde çapraz olarak üçüncü bir volta daha alınır. Aynı, çıma uzun bednin içerisinden sokulmak suretiyle yapılır.

Çifte Kazık bağı veya Matafiyon Bağı: Kazık bağının iki veya daha ziyade voltasıdır. Kazık bağı gibi bağlanır, fakat sonuncu voltadan evvel bir başka volta daha yapılır. (Katiyen kaymaz, emniyetli bir bağdır, ince bir ipi kalın bir ipe bağlamak, bir ipi ağaca, direğe, dala bağlamak için kullanılır.Bu bağ yelkenleri matafiyonlarından serenlere, çarmıh iskalaryalarını çarmıhlara ve tenteleri de yine matafiyonlarından vardavelaya bağlamak için kullanılır. (matafiyon; tente ve yelkenlere açılan deliklerdir. Bu deliklerin içlerine konulan pirinç veya galvanizli demir halkalara da radansa denilir.)



ÇİFTE DÜĞÜM BAĞI

İki halat çımalarını birbirine eklemekte kullanılır. Bir halatın çıması üzeine bir düğüm bağı yapınız. Diğer halatın çımasını bu bağın içinden geçirerek birinci halatın bedeni üzerinde olmak suretiyle ikinci bir düğüm bağı yapınız. Her iki halatın çımalarını suga ederek ve iki halatın bedenini çekmek suretiyle düğümleri birbiri yanına getiriniz.



ANELE BAĞI

Maksadı: Halatın çımasını aneleye veya mapaya bağlamak. Bir halatın çımasını demirin anelesine veya gemilerin, bağlamak üzere şamandıraya verecekleri yomaların çımalarını şamandıra anelesine bağlamak için yapılan bağdır.

ANELE


Yapılışı: Bağlanacak halatın bağlama payı göz önüne alınarak halatın çıması anelenin üstünden bir volta alındıktan sonra, alttan gelen çımayı gemiden gelen beden üzerine 2 veya 3 mezevolta alarak çımayı beden üzerine adi piyanla piyanlamak suretiyle yapılan gemici bağıdır.



BALIKÇI BAĞI

Maksadı: İki halatın çımalarını ve genellikle misinaları bağlamak için kullanılır.

BALIKCI


Yapılışı: Eşit çaptaki iki ipin ucu ters yönde konur. Her iki ipin ucu diğerinin bedeni etrafında dödürülerek kendisinin oluşturduğu dairenin içinden uç dışa gelecek şekilde geçirilir. Her iki yönde çekilerek şıkıştırılır..

Anele bağının başka bir nevi olup görüldüğü gibi halatın bağlanacağı seren kolona baba veya anele üzerinden iki tam volta alınarak halatın çıması yani C ucu aynı dülger bağında olduğu gibi iki voltanın altından geçirilerek yapılır. C ucunun alacağı vaziyet noktalarla gösterilmiştir.



KOLONA BAĞI

Palamarları sahilde bulunan kolonlara bağlamak için yapılan bağdır.



KANDİLİSA BAĞI

serenleri makara veya bastikalara diğer bağlardan daha yakın bulundurmak için yapılan bağdır. Yelkenli filikaların yelken serenleri kandilisa halatına (mezkür sereni yukarıya ve aşağıya kaldırıp indiren halata) bu bağ ile bağlanır.



ÇİFTE KANDİLİSA BAĞI

Bazı yatların gabya yelkenleri kandilisa halatlarına yapılan bu bağ, kandilisa bağının üç voltası olup üçüncü voltanın halat çıması, kendi bedeni etrafından dolaşıp üç voltanın altından geçirilerek ikinci ve üçüncü voltanın üstünden ve birinci voltanın altından olmak üzere çıkarılarak yapılan bağdır.



MARGARİTA BAĞI (ÇÜRÜK BAĞI)

Maksadı: Kol atmış veya zedelenmiş bir halatı geçici olarak kuvvetlendirmek. Halat bedeni üzerindeki çürük ya da zayıf kısmı by-pass etmek için kullanılır. Tekrar uzatılması icap eden bir halatı muvakkaten kısaltmak veya bedeni üzerinden kol atmış veya sair başka bir sebeple bedeninden zedelenmiş her hangi bir halatın o noktasından muvakkaten basıncı almak için kullanılan bir bağdır.

Margarita


Yapılışı: Zedelenmiş bedenin o kısmı ortada kalmak üzere aynı beden ile sağda ve solda olmak üzere iki doblin yapılır. Sağdaki uzun beden ile sağdaki dobline, soldaki uzun beden ile soldaki dobline birer mezevolta yapılır. Doblin başları yha uzun beden üzerine piyanlanır veyahut kavelya geçirilmek suretiyle sıyrılmaları önlenir.



SANCAK BAĞI (ISKOTA BAĞI)

Maksadı: Bir halat çımasına diğer bir halatın kasasına, fırdöndüsü olmayan sancak savlolarını birbirine bağlamak. Sancak bağı ıskota bağı olarak ta anılır. Sıkışmaya uygundur , kolaylıkla kurtulmaz. Bir halatın çımasını; bir kasaya veya başka bir halata bağlamak için kullanılır. Sancak savlolarını yekdiğerine bağlamakta, bir halatın çımasını makara bülbülüne raptetmekte ve flok yelkeninin gargari halatını (Gargari halatı, Flok yelkenini aşağıya çeken halattır. Makara bülbülü, makaranın altında bulunan halt çımasının bağlanmasına mahsustur.) floğun çörek yakasına bağlamakta kullanılan bağdır.

SANCAK


Yapılışı: Bağlanacak iki sancak savlosunun çımalarından bir tanesine sol el ile küçük bir doblin kasa yapılır.Sağ eldeki savlonun çıması kasasının altından geçirilerek doblin kasa üzerinde bir volta atılır.Aynı çımayı üstteki kendi bedeninin altından geçirmek sureti ile bağ yapılmış olur.



ÇİFTE SANCAK BAĞI

Maksadı: Sancak bağı ile aynı amaçla kullanılır daha güçlü ve emniyetlidir. Sancak bağının iki voltası olup yağmurlu ve fırtınalı havalarda sancak savlolarını yekdiğerine daha sağlam olarak bağlamak hususunda kullanılır.

Ciftesancak


Yapılışı: Bağlanacak iki sancak savlosunun çımalarından bir tanesine sol el ile küçük bir doblin kasa yapılır.Sağ eldeki savlonun çıması kasasının altından geçirilerek doblin kasa üzerinde bir volta atılır.Aynı çımayı üstteki kendi bedeninin altından geçirmek sureti ile bağ yapılmış olur.



BEDEN VEYA KAMÇI BAĞI

İnce bir halatı, kalın bir halatın bedeni üzerine bağlamakta kullanılır. Mesela kamçılı palanganın kamçısını patrisa, çarmıh veya sair her hangi kalın bir halatın bedeni üzerine bağlamak hususunda kullanılır.



İZBARCO BAĞI

Maksadı: Gemiden sahile verilen halatın, ızbarço halatların çımalarına geçici kasa yapmak için kullanılır. Yelken ıskotaları ve mandarları bağlamak gibi sayısız yerde işlev görür. Gemilerin sahile verilen yomaları sahilde bir babaya takmak için halatın çımasına yapılan geçici bir kasadır. Gabya çubuğu ile patrisalarda çalışacak personeli bu gibi yüksek mahallere çıkarmak ve indirmek için de bu bağ kullanılır.

IZBARCO


Yapılışı: İstenilen kasa büyüklüğü göz önüne alınarak bir kuruz yapılır.Kasa büyüklüğünü teşkil eden doblin yaptıktan sonra çıma, kuruzun altından içeriye geçirilip uzun bedenin altından yukarıya alınarak kuruzun üstünden içeriye doğru kasa doblinin yanına getirilir, beden ve çımaların boşları alınarak bağ tamamlanır ve çıma bedene piyanlanır.



LEŞ VEYA SUGALI İZBARÇO BAĞI

Suyun üstünde veya dibinde görülüp de yetişilemeyen veya el ile dokunulması istenilmeyen her hangi bir cismi tutmak için kullanlan ve kement gibi çekildikçe sıkışan bir bağdır.



DOBLİN İZBARÇO BAĞI

Bir halatın çımaları başka işlerde kullanılıp yalnız doblinine yapılan izbarço bağı olup direk ve çubuk gibi yüksek mahallere çıkmak için kullanılan bu bağ şekilde görüldüğü üzere iki kasadan ibarettir. Kasalardan biri koltuk altına diğeri de kalçalar altına alınır.



ÇİFTE İZBARÇO BAĞI

Personeli bir direğe veya bacaya veyahut Istralyaya çıkarmak için kullanılan bir bağdır. Görevli er bu bağın bir doblinine oturur, diğeri doblin koltuk altlarından geçer. Halatın diğer çıması erin çıkacağı donatılan bir bastikadan geçirilerek istenilen yere kolayca çıkarılır.



CAMADAN BAĞI

Maksadı: Yelkeni camadana vurmakta kullanılan gemici bağıdır. Yelkenlerin camadana vurulması yani (yelken satıhlarının küçültülmesi) için camadan (kalçalarını) kamçılarını birbirine bağlamakta kullanılır. Camadan aynı çapta iki halatı birleştirmek için kullanılır. Halatlara yük binince birbirlerinin krosu içinde sıkışır ve kurtulmazlar.

CAMADAN


Yapılışı: Camadan kamçıları yan yana getirilerek yarım volta alınır. Sağdaki çıma soldaki çımanın altından alınarak yapılan gemici bağıdır.



YOMA BAĞI

Aynı burgatada olmayan halatları yekdiğerine bağlamak için kullanılır.



MEZA VOLTALI YOMA BAĞI

Gemilerin sahile veya şamandıralara bağlamak üzere kurt ağızlarından ve loçalardan verecekleri halatları yekdiğerine eklemekte kullanılır.



İZBARÇOLU YOMA BAĞI

Kurt ağızları ve loçalardan geçmeyecek iki halatı yek diğerine bağlamak hususunda kullanılır.



KANCA KROZU BAĞI

Çıması kısa kalmış bir halatı palanganın hareketli makara kancasına bağlamak için kanca üzerine yapılan bir krozdan ibarettir.



BURMALI KANCA BAĞI

Her hangi bir halatı bedeninden palanganın kancasına bağlamak için yapılan bağdır.



ÇİFTE KANCA BAĞI

Palanganın kancasına emniyet edilemediği zamanlarda halat çıması palanganın makara bülbülüne bu bağ ile bağlanır.



BİNDİRME KANCA BAĞI

Kanca ağzının açılmasına mani olmak için yapılan bağdır.



TAHTA BAĞI

Bacayı ve bordayı raspa etmek veya boyamak için baca yahut bordaya iskele kurmak üzere asılan tahtaların uçlarına yapılan bağdır.
 

Etiketler
Ynt: İp ve Düğümler

KURTARMADA KULLANILAN DÜĞÜMLER


CAMADAN DÜĞÜMÜ

İki ipi birbirine eklemede ve ilk yardımda sargı işlerinde kullanılır.





GERME DÜĞÜMÜ

Çadır iplerinin kayıcı gergi düğümü olarak kullanılır.

Germe




BALIKÇI DÜĞÜMÜ

Islak ve kaygan iki ipi birbirine bağlamak için kullanılır.





KAZIK DÜĞÜMÜ

Bir ipi direğe, kazığa veya ağaca bağlamak için kullanılır.





İKİLİ KAZIK DÜĞÜMÜ

Bir ipi direğe, kazığa veya ağaca bağlamak için kullanılır.





SANCAK DÜĞÜMÜ

Kalınlıkları ayrı ipleri bağlamakta veyabayrakları bayrak direğindeki ipe bağlamakta kullanılır.





İKİLİ SANCAK DÜĞÜMÜ

Kalınlıkları ayrı veya bayrakları bayrak direğindeki ipe bağlamakta kullanılır.





KISALTMA DÜĞÜMÜ

Gevşek ipleri kısaltma ve gerdirme için kullanılır.





KÖRDÜĞÜM

Genel amaçlıdır, kolay çözülmez.

DUGUM




ODUNCU DÜĞÜMÜ

Bir ipi, bir direğe veya kütüğe tespit etmek için kullanılır.

Oduncu




TAŞIMA DÜĞÜMÜ

Çekme veya taşıma ilmiği olarak kullanılır.

Tasima




YAY DÜĞÜMÜ

Kurtarma işlerinde ve yukarı malzeme çekmek için kullanılır.

YAY
 

Ynt: İp ve Düğümler

Hayret, bi dünya kişi okumuş ama arkadaşın verdiği bilgiye bi teşekkür eden bile olmamış. Ben herhesin yerine açıklamasını da ayrıca çok güzel yapmış olduğu bu düğüm(bağ) çeşitlerini bizimle paylaştığı için çoook teşekkür ediyorum.
 


Ynt: İp ve Düğümler

off road dream' Alıntı:
Hayret, bi dünya kişi okumuş ama arkadaşın verdiği bilgiye bi teşekkür eden bile olmamış. Ben herhesin yerine açıklamasını da ayrıca çok güzel yapmış olduğu bu düğüm(bağ) çeşitlerini bizimle paylaştığı için çoook teşekkür ediyorum.

Sayın Mesut bey merhaba

Paylaşımdaki bilgileri beğendiğinize sevindim. Bu formun özü bilgi paylaşımıdır. Ama sizde takdir edersinizki edilen bu teşekkürler zamanla konuyu saptırır ve bilgi kirliliğine yol açabilir. Ben bizzat açtğım bir çok konuda bunu yaşadım ve konuları kilitlemek zorunda kaldım. Bence en güzeli paylaşımların yalın halde kalması yada ekleme ve düzeltilme yapılmasıdır.

Saygılarımla

Ufuk SARNIK
 



Ynt: İp ve Düğümler

Yeri gelmişken,
Arkadaşlar artık istediğiniz her türdeki halatı, her uzunlukta online sipariş edebileceğiniz HepsiAntep diye güvenilir bir site mevcut. özel tip halatlarda üretim yaptırabiliyorsunuz.
 

Ynt: İp ve Düğümler

DÜĞÜMLERE BAKINCA ASKERLİK GÜNLERİM AKLIMA GELDİ
UNUTMUŞTUM DÜĞÜMLERİ BURADAN ÖĞRENECEĞİZ ARTIK ELİNİZE SAĞLIK
 



Ynt: İp ve Düğümler

Çok gerekli olan düğümler ile ilgili bigilendirme için teşekkürler.
 



Ynt: İp ve Düğümler

gençliğimde uzun yıllar izcilik ve dağcılıkla uğraşmıştım, yukardaki düğüm ve bağların çoğunu gözüm kapalı atabiliyordum. yukarıdaki paylaşımı okuyunca yeniden denedim, artık çoğunu atamıyorum. demek ki arayı fazla uzatmadan arada sırada denemek lazımmış.
 


Ynt: İp ve Düğümler

Birde düğümler için önereceğim bir site: http://barisizcigrubu.com/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=55
 

Ynt: İp ve Düğümler

Aşağıdaki linkte bağların animasyonları var.Adım adım da izlenebiliyor.Benim en çok kullandığım bağlar da kazık bağı, izbarço, camadan ve sekiz bağlarıdır.

http://www.animatedknots.com/
 




Ynt: İp ve Düğümler

kimisini bildiğimiz ve adını bilmediğimiz ama çoğunu hiç bilmediğimiz düğümler,
konuyu açan ve linki paylaşan arkadaşa teşekkürü borç bilirim saygılarımla
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,431
Mesajlar
1,517,892
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst