Karavancılığın Yazılı Olmayan Kuralları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,130

Akdeniz45

Otelde misafir karavanda evimizdeyiz
Mesajlar
3,281
Tepkime Puanı
4,610
Yer
Almanya
Yunanistan’da karşılaştığımız bir durum nedeniyle bu başlığı açmayı uygun gördüm. Konu hepimizi ilgilendirdiği için herkesin kendi görüşlerini dile getirmesi iyi olur diye düşünüyorum. Bana doğrudan hitap etmeyen paylaşımlara cevap yazmayacağım.

Yunanistan’daki Asprovalta plajlarını tanıyanların sayısı aramızda oldukça yüksek sanıyorum. Biz Pazartesi günleri pazarın kurulduğu yerde kaldık. Buraya giriş de aşağıdaki levhayı görürüz.
HPIM5291

Bu ve benzer levhaları Avrupa’nın bir çok ülkesinde görmek mümkün. Böyle levhalar ne anlama geliyor ve buralarda nasıl davranmak lazım konusundaki düşüncelerimi önümüzdeki günlerde yazacağım.

Asprovalta plajında genellikle arkası arkasına dizilmiş karavanları görürüz. Biz geldiğimizde hava güzel olmasına rağmen hiç karavan yoktu. Bu iyi bir işaret değil. Karavanla güzel bir yerde durduk ve sandelyelerimizi karavana bir kaç metre ilerde kumun üzerine koyduk. Iki metre çapındaki güneş şemsiyesinin altına iki sandelye sığıyor. Bir kaç saat sonra bir Alman karavancı aile geldi. Araçlarını bizim karavanın 40-50 metre ilerisine parkettiler ve biraz sohbet ettik. Bizim usulü iyi buldular ve onlarda bizim gibi sandelyelerini kumun üzerine koydular. Geceyi orada geçirdik. Ikinci gün üçüncü bir karavan geldi ve bizim 6-7 metre arkamızda durdular. Tentelerini açtılar, sandelyeleini ve masayı çıkardılar. Güler yüzlü insanlar, her karşılaşmamızda selamlaşıyoruz. Dört kişilik bir aile. 16-18 yaşlarında çocukları hemen telefonla konuşmaya başladılar. İçeriğini anlamasakta her kelimeyi duyuyoruz. Ara sıra karavanın kornası çalıyor. Denizden çıkınca duşa gittim. Duş hemen karavanlarının önünde. 4 kişi orada sandelyelerinde oturuyor. Duş alırken bu durum beni biraz rahasız etti. Sanki seyircilerin önünde duş alıyormuşum gibi hissettim kendimi. Biraz sonra eşim Sonja duştan geldi ve niye duşa bu kadar yakın oturuyorlar dedi. Bir süre sonra yaşlıca bir yunanlı duşa geldi. Duştan sonra mayosunu değiştirecek ama seyircilerin önünde yapmak hoşuna gitmedi galiba, bira kaç metre uzaklaşarak havlusunun altında mayosunu çıkardı. Burada elbise değiştirecek kabine olmadığı için bu değiştirme işini havlunun altında yapmak gerkiyor. Yapanlar bilir, öyle çok kolay bir iş değil.

Bu günlük bu kadar. Konuya ilgi olursa daha da genişletebiliriz.
 
Son düzenleme:

Etiketler
Sayin Akdeniz45. Cok guzel bir konuya deginmissiniz. 1 ay kadar once biz de Asprovalta'da kaldik. Yunanistan gezimiz suresince de kamp yapilmaz levhalarini sikca gorduk hala daha da goruyoruz. Ama cogu yerde motokaravanlar bu levhalara ragmen kamp yapiyorlar. Biz de buralarda durup durmamakta kararsiziz. Yazinizin devamini merakla bekliyoruz.
 

Avrupa’da karavanla kampingi sınırlayan veya yasaklayan çok çeşitli levhalar var.

Önce karavana park yasağından başlayalım:
IMG 0408


Bu levhanın olduğu yerde karavanın park etmesi istenilmiyor.

Fakat aşağıdaki resimde gördüğümüz levhaların büyük bir kısmında durum bukadar açık değil.

Schilder

Bu resimdeki levhalarda söz konusu olan karavan değil, karavanla veya çadırla kamping yapmak kastediliyor. Çadırda durum belli. Çadır kurmayı kamping yapmak olarak anlamak lazım. Ama karavanla bir yerde duruyorsak bu orada kamping yapıyoruz anlamına gelmiyor. Yukardaki resimde gördüğümüz levhalardan Batı Avrupalı karavancılar genel olarak şunu anlıyor. Burada durabilirsin, ama durduğun yerde kampingteymiş gibi davranma, yani tenteni açma, sandelye ve masa çıkarma. Avrupa’da belediyeler, karavanı doğrudan yasaklamayan, değişik anlamlara gelebilecek levhalar kullanarak karavancılara şunu söylemek istiyor. Gel ama durduğun yeri kampinge çevirme. Karavanı yasaklamak işlerine gelmiyor, çünkü karavancıların getirdiği paraya ihtiyaçları var.

Örnek olarak Asprovalta paljına dönersek.
HPIM5291

Belediye karavanları tamamen yasaklamak istese, giriş yerine karavan gibi yüksek araçların girmesini engeller veya park yasağı koyar. Ama bunu yapmıyor. Bu türlü levhalar belediyeye sezon dışında gelenlere daha toleranslı davranma olanağı veriyor. Sezon dışında plajda çok az insan varken, karavancıların tente açmasına, masa sandelye çıkarmasına ve gecelemesine göz yumuyorlar. Ama plaj kalabalıklaşınca durum değişiyor.

Karavancılar olarak bence dikkat etmemiz gereken en önemli noktalar kaldığımız yerde çevre temizliğine dikkat, çevre insanını rahatsız etmeme ve yakındaki esnaftan alışveriş yapmak. Ayrıca fazla sayıda karavanın bir arada olmaması da önemli.

Avrupa gezilerimizde çok defa böyle yerlerde geceledik. Bir defa Avusturya’da sorun yaşadık. Yukarda yazdıklarım gibi düşünmeyen polis veya belediye görevlisi olabileceğini de söylemekte fayda var.
 

Sayin Akdeniz45. Cok guzel bir konuya deginmissiniz. 1 ay kadar once biz de Asprovalta'da kaldik. Yunanistan gezimiz suresince de kamp yapilmaz levhalarini sikca gorduk hala daha da goruyoruz. Ama cogu yerde motokaravanlar bu levhalara ragmen kamp yapiyorlar. Biz de buralarda durup durmamakta kararsiziz. Yazinizin devamini merakla bekliyoruz.

Gürkan Bey iyi geziler.
 




Avusturya’da bir Alman karavancının başından geçenler.

Karavancı gecelemek için akşam erkence bir benzin istasyonuna gelir. Karavanların park edeceği yere kamyonlarda park ettikleri için otobüslerin park yerinde durur. Durduğu yer meyilli olduğu için sağ ön tekerin altına bir takoz koyar.
20 dakika sonra gelen polis yanlış parkeden kamyonları oradan gönderdikten sonra karavancının yanına gelir. Polisle karavancı arasındaki konuşmayı basit olarak tercüme ettim.
Polis: Burada kamping yapıyorsunuz. Burada kamping yapmak yasaktır. Eğer kamping yapacaksanız bir kampinge gidin.
Karavancı:Burada nasıl kamping yapıyorum?
Polis:Tekerin altına takoz koymuşsunuz. Bu kamping yapmaktır. Bu Italya’da da böyle, orada size yüksek bir ceza verilirdi.
Karavancı: Almanya’da parkyerlerinde dinlenerek yarın yola devam etmek için gecelemek mümkün.
Polis:Burası Almanya değil.
Karavancı: Tekerin altından takozu alırsam burada geceleyebilirmiyim?
Polis:Hayır. Otobüslere ayrılan yerden gitmeniz gerekir. Avusturya’da bir parkyerinde zaten geceleyemezsiniz.
Karavancı:Ama diğer karavancılar geceliyorlar.
Polis:Hayır. Hiç bir karavancı gecelemiyor.
Karavancı: Şimdi burada kalamayacak mıyım?
Polis:Bir kampinge gideceksiniz.
Karavancı benzin istasyonunu terkeder ve yol üzerindeki ilk parkyerine gider. Park yerinde dışarıya koydukları sandelye ve masalarıyla kamping atmosferinde geceyi geçiren karavanların yanında onlar da gecelerler.

Avusturya polisi hakkında benzer şeyler Almanya’da sıkça anlatılır.

(Paylaşımı Almankaravanforumdan aldım).
 
Son düzenleme:

Teşekkürler Hüseyin Bey. Güzel ve önemli bir konuya değinmişsiniz. Yunanistan'da Halkidiki bölgesinde de polis biz dolaşıyorken Yanımızdaki, Fransız karavancılara kamp yapmanın yasak olduğunu sandalye ve masaları karavanın yanına çıkartmamalarını söylemiş. Onlar da sandalyelerini karavandan biraz uzağa taşımışlardı. Biz de sandalyelerimizi masamızı alıp deniz kenarına gitmiştik.
 

Güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben karavancı değilim, ancak burada hepimizin tek ortak noktası sanırım doğa sever olmak. Geçen hafta eşim ve çocuğumla Didim Mavişehirde plajda eve dönerken önümğzde 35 plakalı bir motokaravan asfalta çıktıktan sonra yol boyunca pis su tankını boşaltarak gitti. 2 km boyunca ön camımıza pis suyu gelerek devam ettik. Doğaya aşık olup bu tarz hayatı seçip sonra böyle davranmayı hangi bilim açıklayabilir bilemiyorum.... Gerçi bu yazılı olmayan kural olmaktan öte ahlaki bir durum, yine de paylaşmak istedim...
 

Teşekkürler Hüseyin bey, önemli ve hassas bir konu.

Anlayabildiğim kadarı ile aslında yönetici konumunda olanlar da bu konuda nasıl davranacaklarını pek çözebilmiş değiller.
Youtube da fransız karavancıların, toplumun, konuya ilgi göstermeleri için hazırladıkları bir videoyu seyretmiştim.

Özetle şöyle.

Karavan derneğinin görevlendirdiği bir kişi karavan yasağı işareti olan tabelaların fotoğrafını çekiyor, sonra gerek ilgili belediye yetkilileriyle gerek yöre halkıyla bu konuda röportaj yapıyor.

Belediye yetkilileri kaçamak cevaplar veriyor ve neden yasak tabelasını koyduklarını tam da net olarak açıklayamıyorlar. Tabelayı koymuşlar fakat kendileri de bir ölçüde rahatsız. Bu anlaşılabiliyor. Kirlilik diyorlar, enerji yetersizliği diyorlar, alt yapı eksikliği diyorlar, nüfus yoğunlaşması diyorlar , güvenlik diyorlar filan ...

Halk ise farklı görüşlere sahip.
Ekonomik olarak kazanç sağladığını düşünenler veya karavancıların iyi, zararsız ve dost insanlar olduğuna kanaat getirenler karavancıların gelmesinden memnun , en azından şikayetçi değiller ve bunu özgürlük çerçevesinde değerlendiriyorlar.
Ama oraların daha çok kendilerine ait olduğunu ve kullanım hakkı önceliğinin kendilerine ait olduğunu düşünen şikayetçiler de var.

Fransa gibi, bu konuda yılları geride bırakmış ve karavancılar için ülkemizle kıyaslanmayacak oranda olanaklar yaratmış bir toplumda bile " özgürlüğün tarifi , sınırı ve kullanımı " bir sorun olmaya devam ediyor.

Benim kişisel görüşüm şu şekilde.

Konakladığım yerin ekonomik,sosyal ve kültürel dokusuna göre ve toplumsal yaşama yakınlığına bağlı olarak " YAYILMIŞ GÖÇEBE " seviyesinde bir görüntü kirliliği yaratmamak bulunduğum yörenin insanına, fiziki kirlilik yaratmamak ise doğasına saygı borcumdur.

İşin içinde " göre " kelimesi olduğunda " görecelik " veya " izafiyet " kavramlarından kurtulamıyoruz. Yani kişiye bağlı algı, değerlendirme, tepki toplamı. Yorum !..

İşte burada da kişinin kültürü ve karakteri devreye giriyor.

Özetle diyebilirim ki; kişinin yetişmiş olduğu kültürde edinmiş olduğu değerlere bağlı olarak rahatsız olma eşiği ne kadar yüksekse karşı tarafa vereceği rahatsızlık o kadar azdır.
Zira asıl olan kişinin kendisine saygısıdır ve belirleyici olan budur.

Özgürlük asla sınırsız ve disiplinsiz olamaz, olmamalı. İki kişinin bir arada olduğu bir yerde diğeri de zaten fiziki olarak ve bilinç olarak vardır. Diğerinin olmadığı yerde ise hem doğa var hem de diğerinin hakkı var.

Konu güzel, derin ve hassas. Karavancı olmaktan önce insan olmakla ilgili.
 

Güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben karavancı değilim, ancak burada hepimizin tek ortak noktası sanırım doğa sever olmak. Geçen hafta eşim ve çocuğumla Didim Mavişehirde plajda eve dönerken önümğzde 35 plakalı bir motokaravan asfalta çıktıktan sonra yol boyunca pis su tankını boşaltarak gitti. 2 km boyunca ön camımıza pis suyu gelerek devam ettik. Doğaya aşık olup bu tarz hayatı seçip sonra böyle davranmayı hangi bilim açıklayabilir bilemiyorum.... Gerçi bu yazılı olmayan kural olmaktan öte ahlaki bir durum, yine de paylaşmak istedim...
Biz de birileri karavanda yat tuvaleti modasi cikartti, bilmeyenlerde takip etti. Bildigim kadari ile karavan imalatcisiyiz diyen firmalar bile yapiyor ki satilik ilanlarda goruyorum. Esasinda karavan alacaklara iyi bir ayrinti tuvalet..yapanin bu isten ne kadar anladigini gostermesi acisindan
 



Karavanda Tuvalet Tercihleri
Bu linkteki bilgileri her karavancının dikkatle okumasında fayda var. Yat tipi tuvaleti olan karavanlara, karavancılığın geliştiği Almanya, Fransa ve Italya’da da rastlıyoruz. Fakat bu ülkelerde bu tür wc depolarını boşaltacak yerler var. Örneğin Almanya’da atık su arıtma tesislerinde karavan wc’lerini boşaltmak mümkün. Geçen hafta çarşamba gecesini Almanya’da Rudolstadt şehrindeki karavanparkta geçirdim. Karavanparkta wc kaseti ve wc deposu boşaltacak ayrı ayrı yerler vardı. Türkiye’de bu alt yapı olmadığına göre bu depolar nereye boşaltılıyor? Umut Çelikel Beyin yukarda anlattıkları hepimizi ilgilendiren ve düşündürmesi gereken bir durum.

Gezdiğimiz yerlerde hiç kimse bizim kahrımızı çekmek zorunda değil. Karavanlara yasaklar da durup dururken gelmiyor.
 

Avrupa’nın bir çok ülkesinde kamping dışında gecelemek yasak.
https://www.polizei.hessen.de/Praev...sVariant=11111111-1111-1111-1111-111111111111
Ben bu ülkelerin çoğunda kamping dışı geceledim ve bir sorunla karşılaşmadım. . Eğer karavana yasak levhası yoksa otomobillerin durabildiği güzel yerlerde bizde durabiliyoruz. Durduğumuz bu güzel yerlerde karavan dışına taşmadığımız sürece çoğunlukla sorun yok. Kamping dışı geceleme Yunanistan’da yasak olduğu halde bu yaz bir çok yerde defalarca kamping dışı geceledik ve hiç bir sorunla karşılaşmadık. Ben durumu kendime şöyle izah ediyorum. Kamping dışı gecelediğimiz yerlerde kendimizi orada bir misafir gibi görmemiz lazım. Çünkü kaldığımız güzel yerlerde hakkımız olduğu için değil, çevre insanlarının hoş görüsünden faydalandığımız için kalabiliyoruz. Bu hoşgörüyü istismar etmek bindiğimiz dalı kesmek demektir.
Şu anda Almanya’da çok sayıda yeni karavanpark açılıyor. Ama bazı şehirlerde karavanpark açılmasın diye imza toplayanlar da var. Bu şehirlerden birisinde belediye ve esnaf karavanparkı açabilmek için çevre insanlarına bizleri şöyle tanıtıyorlar: „Karavancılar çoğunlukla 50 yaşının üzerinde, kurallara uyan, çevreyi rahatsız etmeyen insanlar ve kaldıkları şehirde alışveriş yaparak para bırakıyorlar.“
 

Aşağıda yazdıklarım tabi ki tecrübeli karavancıların bildikleri şeyler. Karavancılığa yeni başlayanlara faydası olabilir diye düşünüyorum.
Karavancılığın yazılı olmayan kurallarından önemli bir tanesi kapının yönü. Ister kampingte, karavanparkta veya herhangi bir yerde kalalım, karavanların kapılarının aynı yönde olmasına dikkat etmekte fayda var. Böylece karşılıklı olarak karavanların içinin görülmesi bir ölçüde önlenir.

Kampinglerde genellikle kalacağımız yeri biz seçmiyoruz. Karavanparklarda durum farklı. Geldiğimizde boş olan yerlerden birisini seçebiliriz. Burada dikkat edilecek nokta, halen orda olan karavanlara mümkün olduğunca mesafe bırakmak (tanıdığımız yoksa). Bu duruma özellikle batı ve kuzey Avrupalı karavancılar dikkat ediyorlar. Aşağıdaki resim bir karavanparkı gösteriyor. Mesafe bırakmanın anlamı, daha sakin olur, komşunun sesini veya en ufak gürültüsünü duymayız. Karavanların arasındaki boşluklara yeni gelenler parkedebilirler
SAM 9092
 
Son düzenleme:


Wc2

Resimde Kasetli WC’yi görüyoruz. Resimde görüldüğü gibi kaseti dışardan alarak boşaltmak mümkün. Avrupa’da lüks karavanların çok büyük bir kısmında benzer kasetli tuvaletler kullanılıyor. Bir kaset küçük geliyorsa yedek kasette alınabilir. Aracın altına depo yerine yedek kaset konulabilir.
Detaylı bilgiler:
Thetford Cassetten Toilette C 200 CS schwenkbar NEU

Türkçe bilgiler:
Karavanda Tuvalet Tercihleri
 
Son düzenleme:




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst