Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Sarp12345 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,135

Sarp12345

Ana Kamp
Mesajlar
74
Tepkime Puanı
0
Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ

Küçük dizel motorların (1,6 L ve altındakiler) box tuning ve chip tuning işlemleriyle güçlendirilmesi işlemiyle
%25-30 hp ve tork artışı kolayca mümkün olabiliyor
Malum vergi -mtv-ötv- vaziyetleri gereği küçük motorlu dizel araç kullananlar;
Düşük vergi ödemeye devam ederken 1.6 aracınızdan 2.0 gibi performans alabileceğiniz uygulamalar var.
Bu topik bu uygulamaları tartışılması ve uygulama yaptıranların tecrübelerini paylaşabilmesi için açılmıştır

saygılar

Sarp


Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?action=post;board=232.0#ixzz2BwcjaI4y
 

Etiketler


Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

bu iş çok karışık.. ;)

box tuning >> hava sıcaklığını ölçen ve yakıt hava karışımını ayarlayan sistemi..ters köşeye yatırıp,, yaz kış soguk zannedip fazla yakıt yollaması esasına göre calışıyor..
bazılarında üstünde ayar siviçleri oluyor..biraz gelişmişlerinde.. ;)

chip tuning >> beyin haritasını degiştirip başka bir harita..yazılım yüklemek..!

her lokantadaki kuru fasulye aynı lezzette olmaz.. ;) aşçısına göre degişiklik gösterir..kimisiin yaptıgından 2-3 tabak + parmaklarınızı yiyebilirken digeri gaz..yapabilir..bir başkası ishal..gibi.. ;)

boş cd yi magazadan alırsınız içine resim yüklerseniz resim seyredersiniz..müzik yüklerseniz müzik dinlersiniz..eprom denen entegreler aynen bunlara benzerler..içine ne yüklersen o veriyi alırsın..

kimi usta beyini söküp epromu lehimlerinden ayırıp programı atıp tekrar lehimliyor..
kimi usta kaputu bile acmıyor..obd soketine laptopla girip hariyayı 10 dakikada araklıyor..üstünde degişiklik yapıp yaptıgını gene obd soketinden içeri yolluyor..

kimi usta..kendisi beceremiyor başka bir şehirdeki veya ülkedeki,,ustanın..sadece bayisi..haritayı mailden yollayıp..ona yapılmış haritanın gelmesini bekliyor..gelince alıp içine atıyor..

kimi adamda alıp bilğisayar başında yarım saat ugraşıp kendi yapıyor.. ;) kişisel yeteneklere baglı bir olay..tamamen..

motor ömrünü kısaltıgı kesin..

iyi olduğunda iyide yürüyor..ama gözünüzün ucu hararet saatinde olmalı derim.. ;) anında şişiyor..fazla sıkıştırma yaramıyor.. ;)
3piston 1.5 motor mitsubishi cold did aracımı 95 den >>150 ye artırdım ..hararet aşırı şıkıştırırsam var..! senede 2 kere şanzıman kulagı degişiyorum ..o zımbırtı dayanmıyor.. ;D

http://i444.photobucket.com/albums/qq163/oguz1134/DSCF1834.jpg

buda belgesi.. ;)

işin doğrusu yakıtı acılan motorun hava girişidde acılmalı..turbonun eksoz kısmına degil..hava kısmına %20 + büyük pervane takılmalıdır..derim.. ;)

bu chip işi her motorda markada iyi sonuç verecek diye bir şey yok..
misal vermek gerekirse bmw de cok iyi sonuç aılınırsa mersedesde pek verimli olmaz..yada fordda olan pejoda tutmaz gibi derim..
motorun yapısı +haritası ile ilğili bir garip durum.. :smiley:
 

Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

2002 model nissan 2.7 tdı motora bu uygulama yapıla bilirmi ?
 



Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

2.7 tdi küçük dizel değil malum....

nissanlarda 2.7 tdi sanki şimdilerde yok dci motorlar var....

tdi lar vw lerde güncel.....bu motor şu anda hangi marka ve modelde kullanılmakta ?
araştırması bu şekilde daha kolay
 

Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

Smihter' Alıntı:
2002 model nissan 2.7 tdı motora bu uygulama yapıla bilirmi ?

Enjektörlerine fiş ile kablo baglı olan her dizel aracın motoruna olur..yani..elekririkle acılıp kapanan ecu ile kotrol olan tüm yeni nesil araclara olur..

kamyon,tır,dozer.vs..küçük büyük fark etmiyor..

tdi,hdi,cdi,crdi,dci...vs..her üretiçi kendince bir isim takıyor..acılımı yüksek basınçlı pompa + elektirik kumandalı enjektörlere sahip dizel anlamında..arada gecen c harfi ise common rail anlamında..buda aynı kütükde dizili enjektörler vss.. gibi bir anlamı var..herbirnin sistemi farklı ..wv de birim enjektör sistemi kullanılır..motorun kapak bölümünde gizlidir görünmez..siboblar gibi kam milinden tahrikli garip bir sistemi vardır..

tdi eski bir terim turbo,dizel,enjektörlü anlamında o yıllarda kullanılmış..

>> terrano eski tip kara dizel denen makinaya sahip turbosu+intercooleri var..chip işi olmayacak türden dir..
 

Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...



Oğuz Hocam

Değerli bilgiler için teşekkürler
katılımınızla topik hareketli ve faydalı olmaya başladı

Profesyonel manada oto mekanikle-vb. ilginiz var mı?kendinizi tanıtırsanız seviniriz...

Kia 1.6 CRDI aracımda bir süredir drakebox 2 kullanıyorum ve hat safhada memnunum...fazla abartmadan orta ayarda kullanmaktayım.....
Daha önce de Mitsu L 200 de aynı markanın box unu kullanmıştım

yorumlarınızı sürdürmeniz dileği ile ....

saygılar

Sarp
 

Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

eski motorlarda chip zaten yapılıyordu adıda pompayı açtırmaktı mantık aynı sadece işlem değişikti birinde bilgisayar sayesinde yakıt ve avans değiştiriliyor diğerinde pompacı anahtar ve tornavida ile aynı işlemi yapıyor.
 

Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

Diesel Tuning modülleri sayesinde %25- %30 oranında turbo dizel motor performansını –hp ve tork- arttırmak , %10- %15 oranında ise yakıt tassarufu sağlamak mümkündür. Bu sistemin prensibi gayet basit. Ünite ECU ve aracınızın enjeksiyon sistemi arasında küçük bir modül bağlantısıdır. Diesel Tuning modülleri otomobil üreticileri tarafından kullanılan konnektörler ile aynılarını kullanmaktadır. Bu da hiçbir orijinal parçayı kesmeden ünitenin monte edilmesini sağlar. Aracı satarken ya da servise giderken dilerseniz kolaylıkla bu üniteyi çıkarabilir sonra tekrar takabilirsiniz. Aracınızı satmanız durumunda ise yine bu üniteyi çıkartıp birçok araçta değerlendirebilirsiniz.
Bu sistem sensörlerden beyine giden sinyalleri değiştirerek beyinin ayarladığı benzin hava karışımını isteğinize göre değiştirmenizi sağlar. Açıkçası beyini kandırmaya yarar diyebiliriz.
Bir bağlamda motorda var olan ancak muhtelif nedenlerle kullanılmayan bir rezerv gücün bir kısmının kullandırılması olarak da görülebilir. Firmaların bu rezervi kullanmama sebepleri arasında euro 5 gibi standartların sağlanması ve ortalama çevresel şartlar ve ortalama kullanım tarzı ile güvenilir ve emniyetli bir motor performans ve uzun motor ömrünü sağlama çabası vardır. Ancak bu çaba özellikle şehir içi kullanımda aracı hantallaştırmakta tepkileri yavaşlatmakta ve sürüş keyfini kötü yönde etkilemektedir.

Devam edecek...


sevgiler

Sarp
 



Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

Rezerv Güç Kavramı

1. Rezerv Güç - Pazarlama Departmanı: Satış ve Pazarlama bölümü üreticiye ana hatları ile ne yapması gerektiğini söyler, burada rezerv güçler ilerisi için saklanır, daha sonra yeni bir modelde veya aynı modelin facelift görmüş halinde kullanmak üzere veya aynı modelin bir üst paketinde kullanmak için gerçek güç saklı tutulur. Audi 140 hp CR motorun önce 170HP, daha sonra ise 177hp olarak üretilmesi gibi, veya 65 hp ile başladığı hayatına 95 hp ile devam eden Fiat Multijet gibi,
2. Rezerv Güç - Dünya Piyasası: Burada Rezervler özelikle yakıt kalitesi düşük ( Düşük Oktan, fazla yabancı madde bulundurma) ülkeler için bırakılır. Bunlara ek olarak aşırı sıcak soğuk nem basınç hesapların içindedir. Bu 140 HP lik bir motorun aslında 180 veya 200 HP için planlandığı anlamına gelir.
3. Rezerv Güç -imalat Toleransları: Bugünlerde araç üreticileri birçok alanında uzmanlaşmış tedarikçi ile çalışıyorlar. Bu üreticiler ürünlerini üzerinde anlaşılmış bir tolerans aralığında üretiyorlar. Burada hem eksi hemde artı toleranslar var. Eğer tedarikçi mantığı ile düşünürsek sorun yaşamamak için ürünlerimizi öyle bir üretmeliyizki her zaman tolerans seviyesinin en güvenli alanında kalmamız gerekiyor. Bu yaklaşımı üretim açısından düşündüğünüzde eğer bir motor 10:1 kompresyon oranı ile düşünülmüşse gerçekte daha düşük olan 9.5:1 oranı ile teslim ediliyor. Böylelikle üretici gene güvenli alanda kalmaya çalışıyor.
4. Rezerv Güç- Motor Kontrol Yazılımı: Motor yönetim sistemi yazılımını ilk yapan firmalar motoru özellikle daha da güvenli bir tarafa alıyorlar. Bu hesaplamalarda bu şirketler her zaman en kötü senaryo üzerinde çalışıyorlar ve üretim toleranslarını maksimum seviyelerde düşünüyorlar. Bu hiçbir zaman olmuyor ve motorlarda düşük etkinlik seviyesine yol açıyor.

Derlemeler devam edecek
 

Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

kopresyon oranı 9.5:1 olan motor 10:1 olan motordan dan daha fazla yakar ve gücü daha düşüktür üretici bunu niye istesin veya piyasaya niye bunu sürsün.
 


Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

kopresyon oranı 9.5:1 olan motor 10:1 olan motordan dan daha fazla yakar ve gücü daha düşüktür üretici bunu niye istesin veya piyasaya niye bunu sürsün.

;) burda bir yanlış var bilğim dahilinde parmak basıyım..

benzinli motor pistonunda 2 basınc +1 yaglama olmak üzere 3 segman bulunur..ve genelde komprosyon oranları düşüktür..mazotluya oranla ..geneli 10 cıvarıdır.. ;)

mazotlu motorun komprosyonu 20 den aşaagıya olamaz .. ;)
mazotlu motorun pistonunda 3 basınc +2 yaglama olmak üzere 5 segman bulunur. ;)
benzinli bujinin caktığı ateşle patlar çalışır..
mazotlu şıkıştırıp patlatma esasına göre calışır.. ;)
benzinli motor geneli 6500 devire kadar döner..mazotluda 4500 den öte gidemez..(geneli) saab markada 6-7 dönenide var.. :D

komprösör oranına göre az yakar cok yakar diye mantık yürütmek de yanlıştır..
atmosferik(turbosu-süpercharger'i olmayan düz..) motor benzinlide..komprosyon oranı yüksek olan motor cabuk devirlenir..yüksek devir cevirir..düşük devirde iyi degillerdir..spor ve yarış amaclı motorlar olarak dizayn edilmişlerdir..piston yapıları tepeli-ve yarım tepeli tabir edilen cinstendir.. ;)
komprosyon oranı normal olan motor 9-10 cıvarı olanları..aşırı devir cevirmezler alt devirlerde daha iyidirler..
benzinli turboda..>>
komprosyon oranı normal olanın..turbosu düşük basınçlıdır..sadece takviye edermotoru..
komprosyon oranı düşük olanın..turbosu yüksek basınçlıdır..turboyla yürür diyebiliriz kısaca.. ;)

mazotluda turbo ise düşük basınclı olmak zorunda neticede alıçagı kadar havayı alıp patlaması lazım..aşırı hava besleme + saglamaz..

fabrikalar yarış için yapacakları araclar için standart adetler vardır min.1000 adet gibi grup A denilen aracları kafalarına göre max seviyelerde limitlerinde yaparlar.. ;)

piyasaya sürecegi aracın belli kriterleri vardır..doğayı minimum kirleten..kirlettiği rakamı ölçüp..yazmak zorunda..
uzun ömürlü..en azından garanti süresince geri gitmeyecek +ismini lekelemiyecek türden yapmak zorunda..
ve tüketimide düşük yada makul sınırlarda olacak..onuda ölçüp biçip yazmak zorunda satarken..
subaru ve evo araclar..fabrikadan 200 beygir civarı cıkarlar.. ;) ama yarışanları 600 beygrlerdedir.. ;) 1000 ve üzerine cıkaran fanatik sapıklarıda yok degil.. :smiley: ;D
 

Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...



Oğuz Hoca,

Bu engin nazariye çerçevesinde

box ile yapılan tuning işlemini nereye koyabiliriz ?

diğer bir değişle box tam olarak ne yapıyor ?

sevgiler

Sarp
 



Ynt: Küçük Dizel Motorların GÜÇLENDİRİLMESİ...

(hoca çamide.. ;) ) benden hocadan başka herşey olur.. ;)

box iş ecu yu kandırıp aşırı yakıt yollamak tır..

iyi bir şey degil..aracı bi müddet kullanıp sonrada yeni sahibine yollarım..dersen olcak iş derim..yok demirbaşa yazıp 5-10 sene kullanırım dersen ileride baş agrın olacak anlamında.. ;)

en iyisi yazılım..ama ismi meşhur net aleminde kral olmuş..facası mekanı düzgün ötesi olup aklı yetmeyip başa yerlerden alıp kopyala yapıştırla para kaznan bu işte cok insan var..

hani bir atasözü var ne insanlargördüm üstünde elbise yok...ne elbiseler gördüm..içinde insan yok..>>hesabı..

toplum olarak elbiseye baktığımızdan adama nasıl bakılır bulunur..bilmeyizde bulamayızda.. ;)

doğru adamın elinde doğru şekilde yapılan harita düzenlemesi zevk verir..keyif yaşatır..mekanige zarar vermez.. ;)
ve bunu yaparken adama kaputu acıp motoru göstermeyeceksiz... ;) obd 2 den laptop yada pc ile kablo ile girip cıkacak.. ;)
dogru bir adam 100 beygirlik dizel makinaya %10-15 kATKI SAGLAR..
ben +%30> istiyorum derseniz kafadan kovar işinizi yapmaz bile.. ;D
tanışıklığınız varsa ısrar ederseniz..? ikna edebilirseniz..size şunları der...>> arkanda kara duman eksik olmaz.. ;D egerki 10 binde yagını filitreni degişiyorsan işlemden sonra 5 bin veya kısa aralıklarla bakım yapıcan +beni tanımıyacan..motorla ilgili ben hariç yer yere gidecen..hala istiyormusunda diye tekrar sorar.. :smiley:

yaptığı iş bilğisayar programcılığı +matematik mühendisliğide denilebilir..size mal-ürün gibim bişi satmıyor..? sattığı akıl..!

ecu içinden turbonun basıncını wesgatenin ayarına kadar her şeyi parmaklıyabiliyor.. ;) işin doğru ismi eco tork var olup da olmayan tork güçünü ortaya cıkarmak tır esası alt devirlerde kuvvetli otor..mesela 2 ile cıkabilecegiz yokuşu 2 ile cıkıyorsunuz ilemden sonra..1. vites cok bagırtmanız gerekmez..cok dönmeyen motor..az yakar...az...aşınır.. ;)

aracınızdaki turbonun belli bir debi ve basıncı var bir takım hesaplara göre tercih ediliş yapan mühendislerce ..içeriye yakıtı fazlaca yolluyorsunuz ..o orandada havayı da arttırmanızgerekli aynı tahterevalii misali.. ;)

aracınızla dinamometreye cıkıyorsunuz..fişi de söküp takıp 2 ölçüm yaptırıyorsunuz..nerden nereye vardığınızı dinamometre söyler..ben ne söylesem..siz ne hissetseniz..boş ve yalan olur.. :smiley:
dinamometre>öncesi yeni hava filitresi takmayı unutmayın..cok fark eder.. :smiley:
benden bu kadar anlayan anladı..anlamayan bir bilene sorsun derim..hoşçakalın..chipli kalın derim.. :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst