Pusula Kullanımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 60,236

seyyahasan

Kamp II
Mesajlar
453
Tepkime Puanı
4
Yer
BURSA
Pusula kullanımı

PUSULA İLE YÖN BULMA

- Pusula ile ilgili 3 temel beceriyi öğrenmelisiniz.
- Kerteriz ayarlamak
- Kerteriz almak
- Kerteriz takip etmek

Kerteriz: En basit anlamıyla, manyetik kuzey (pusulanın manyetik iğnesinin gösterdiği yön) ile hedef nokta arasındaki açıdır.

KERTERİZ AYARLAMAK:
Önceden harita üzerinden (Bakınız Silva 1-2-3 Sistemi) okunmuş veya arazide alınmış kerteriz açılarını kullanarak ilerlemek için pusulayı ayarlamanız gerekir. Pusulanın ayarlanması demek, döner bilezik üzerinde uygun rakamın (kerteriz açısı) referans çizgisi ile kesiştirilmesi demektir. Örnek olarak; eğer sapakta indiğinizde 60 derece ile yaklaşık 10 dakika yürüdüğünüzde uygun bir kamp alanına varacağınız söylendi ise yapmanız gereken şudur: Sapakta indikten sonra pusulanızı çıkartıp döner bilezikteki 60 rakamını referans çizgisi ile çakıştırırsınız. Sonra pusulanın tamamını (yürüyeceğiniz için vücudunuzu da) döndürerek, manyetik iğnenin kuzey ucu ile bilezik üzerinde "N" (kuzey) işaretini çakıştırırsınız. (Silva pusulalarda kuzeyi göstermesi gereken bütün bu bölümler kırmızıdır ve hızlı çalışırlar). Pusulanızın üst kısmında yer alan "gidilen yön" okları size kamp alanının yönünü göstermektedir. Bu hedefe gitmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir ama merak etmeyin biraz tekrarla pusula kullanımında uzmanlaşırsınız.

Unutmamanız gereken, pusulanın manyetik olarak ölçüm yaptığıdır. Tükenmez ve otomatik basmalı kalemler, sırt çantası iskeletleri, metal bilezikli saatler, yüzük, araba gibi metal cisimler ile cep telefonu, bilgisayar benzeri manyetik dalgalar yayan bir ekipmanın pusula ibresini saptıracağını düşünmelisiniz. Ölçümler bu tip cisimlerden uzakta yapılmalıdır.

Belli yerlerde kayaların içinde çok fazla ferro-metal var ise, pusula ile yön bulmak olanaksızdır. Ülkemizdeki en bilinen örneklerden birisi de Uludağ ve volfram madenidir.

KERTERİZ ALMAK
Kerteriz ayarlamak için ilk önce kerteriz almanız gerekir. Bunu harita üzerinde öğrenebilirsiniz (Silva 1-2-3 Sistemi) ya da arazide gitmek istediğiniz noktaya giderek yapabilirsiniz. Diyelim ki, ileride bir tepeye çıkmak istiyorsunuz. Aranızda belirgin bir coğrafi engel yok ama ormanın içine girdiğinizde ağaçlar zirveyi görmenize engel olacak ve siz ormanın içinde yol bulmakla uğraşıp vakit kaybetmek istemiyorsunuz. Yapmanız gereken zirvenin kerterizini almak. Kerteriz almak için pusulayı, gidilen yön oku zirvey gösterecek şekilde elinizde tutmanız gerekir. Daha kolay ve hassas ölçüm yapmak için pusulayı göz seviyenizde tutabilirsiniz ama pusula tabanının yere tam paralel olması gerektiğini unutmayın. Döner bileziği çevirerek manyetik kuzey ibresi ile kuzeyi gösteren "N" işaretini ve kırmızı oku çakıştırın. Çakışma noktasında kapsül içindeki çizgiler ile ibre paralel olacaktır. Böylece manyetik kuzey ile hedef arasındaki açıyı, kerteriz açısını bulursunuz.

Orman içinde yürürken sıklıkla pusulayı kullanarak ilerleme yönünüzün doğru olduğunu kontrol edin. Kerteriz çaısını okumanız şart değildir ama kapsülün kazara dönmesi durumunda yanlış yöne sapacağınız kesin olduğundan kerteriz açısını ezberlemek ya da not etmek iyi bir alışkanlık olur.

KERTERİZİ TAKİP ETMEK
Alınmış kerterizi izlemek teorik olarak basittir ama hepimiz biliriz ki arazide uzakta belirgin görünen noktalar örneğin bahsettiğimiz zirve, biz ilerledikçe görünmez olurlar ve yön şaşırabiliriz. Arasıra pusulalarımızdan yapacağımız yön kontrolü çok sağlıklı olmaz. Hiç hata yapmamak için pusulayı hep elimizde tutmamız gerekir. Onun yerine ilerlememiz gereken hayali bir çizgi üzerinde belirgin noktalar saptayıp devam etmek daha kolaydır. Mesela, berlirgin bir ağaç tam olarak ilerleme hattımızdaysa, ilk önce ağaca gideriz. Bunu yaparken ağacı görerek bir gölün çevresinden dolaşabiliriz, biraz sağa ya da sola kayarak köprü geçebiliriz. Ağaç bizim birinci kerteriz noktamızdı ve yanına geldiğimizde pusulamızdaki kerteriz açısı yine varmak istediğimiz noktayı, zirveyi göstermektedir. Zirveyi göremesek bile başka ara kerteriz noktaları belirleyerek adım adım hedefe varırız.

GERİDEN KESTİRME
Zaman zaman ara kerteriz noktalarınızı kaybedebilirsiniz. Geriden kestirme tekniği ile fazla zaman kaybetmeden doğru yönde ilerlemeye devam edersiniz. Bunun için bir önceki kerteriz noktanızı görmeniz gerekmektedir.

Geriye dönün ve pusulanızı da kendiniz ile beraber döndürün. 180 derece döndüğünüzde pusulanın Güney (beyaz) ibresi kapsülün içindeki kuzey okuyla çakışmalıdır. Bu halde gidilen yön okunun önceki kerteriz noktasını gösteriyor olması gerekir. Eğer göstermiyorsa gösterinceye kadar sağa ya da sola hareket edin. Bu işlemi rotadan saptığınızı düşündüğünüz her zaman yapın.

DÖNÜŞ KERTERİZİ
Diyelim ki zirveye vardınız ve aynı yolu izleyerek dönmek istiyorsunuz. Kampınızın ya da arabanızın kerterizini almadınız hatta artık onları göremiyorsunuz. Geri dönmeniz hala çok kolay. Yola çıktığınız nokta ile kerterizini aldığınız varış hedefi arasında 180 derece açı farkı vardır. İki ayrı teknikle dönüş yolunuzu bulabilirsiniz.

Birinci yöntemde kerteriz açınızı matematik olarak 180 derece ayarlarsınız. Eğer kerteriz açınız 180 den küçük ise 180 derece ekleyin; 180 dereceden büyükse 180 çıkartın. Dönen bileziği ayarlayın ve gidilen yön oku sizi başlangıç noktanıza geri götürecektir.

İkinci yöntemde mevcut kerteriz açısını değiştirmeden aynen geri kestirme yönteminde olduğu gibi manyetik ibrenin güney ucunun kapsül içindeki kırmızı yön okuyla çakıştırdığınızda pusula 180 derece dönmüş olur.

ENGELLERİN ÇEVRESİNDE YÖN BULMAK
Eğer kerteriz açınızla ilerlerken arkasını göremediğiniz yani ara kerteriz alamadığınız bir yere gelirseniz ne yapacaksınız?

Yapacağınız tek şey yanlara kaymak ve devam etmektir. Eğer sağa ya da sola kaç metre veya pratik olarak kaç adım kaydığınızı ölçerseniz, engeli geçtikten sonra bir o kadar ters yöne ilerlersiniz. Böylece engeli çizgisel olarak yapmanız gerektiği gibi aşarsınız. Bu işlemi yaparken iki önemli dikkat edilecek nokta vardır. Birincisi, yana kayma, sağa ya da sola 90 derece ile yapılmalıdır. Çapraz kaymalar hata yapmanıza yol açar. İkincisi ise yana kaydıktan sonra da kerteriz açısı ile ilerlemeye devam etmektir. Zaten aksi durumda çapraz ilerlemiş olursunuz.
 

Etiketler
Doğada Pusula Nasıl Kullanılır

DOĞADA PUSULA NASIL KULLANILIR

Dağcıların kamp yaptığı yere ulaşacaktık. Gideceğimiz yola ilk defa girmiştik. Elimizde yalnız harita ve pusula vardı. Dört kişiydik, Asker kökenli iki arkadaş, Yeni Asır gazetesinden Ömer ve ben. Pusula ve harita okumasını bilen arkadaşlar sayesinde, yolumuzda hiç sapma olmadan vaktinde arkadaşlarımızın kamp yaptığı yere ulaştık. Makder’in açtığı bir kursta, pusula ve haritacılık arama kurtarma ekibinde görev alan arkadaşlara anlatılmıştı. Haritacılığın ve pusula kullanmanın önemine inandığım için bu konuda İnternet’te de araştırma yaptım. Bu bilgileri bir çiçek demeti gibi paylaşmak güzel olsa gerek. Sevgi paylaşıldıkça büyür.
"Burada konu daha çok doğa sporları ile uğraşan, dağcılar, trekking yapanlar gezginler ve tüm doğa insanları için doğada yön bulabilmeyi kolaylaştırmak açısından ele alınmaktadır. Navigasyon bilgisi olarak da adlandırabileceğimiz doğada yön bulma, klasik anlamı ile pusula ve harita kullanarak doğada gideceğimiz yere ulaşabilmeyi içermektedir. Kuşkusuz pusula ve harita olmaksızın da doğada bulunduğumuz yeri belirleyebilir, yönümüzü bulabilir ve gideceğimiz rotayı saptayabiliriz. Bunun için çok basit aletler ve bilgilerin yanı sıra içgüdülerimizden bile yararlanabileceğimiz gibi yeni çıkan GPS gibi son teknoloji ürünü aletleri de kullanabiliriz. Yönümüzü her ne ile bulacaksak bulalım, doğada bazen bunun hayati önem taşıdığı anlar yaşayabiliriz. Sonuçta bir şekilde doğada bulunan insanların bu bilgi birikimine ve donanıma sahip olmaları gerekmektedir. Son yıllarda ülkemizde doğaya olan ilginin yaşadığı patlamayı hangi nedenlerle açıklarsak açıklayalım, bu insanlarda doğada yaşam konusundaki alt yapı eksikliğinin, hem doğal çevrenin korunabilmesi hem de bu insanların korunabilmesi açısından giderilmesi gerekmektedir. Pusula, kabaca kuzeyi gösteren bir alet olarak tanımlanabilir. Ancak sadece bu işi yapan bir pusula, kuzey kutbuna doğru bizi yönlendirmekten başka bir işe yaramaz. Tüm pusulaların çalışma prensibi ve mantığı aynı olmakla birlikte, kullanım amaçlarına göre çeşitli yapıda olanları vardır. Günümüzde dağcılar ve gezginler tarafından kullanılan pusulalar belli özellikler taşırlar.

PUSULASIZ YÖN BULMA

1) GÜNEŞİN DOĞDUĞU YERE GÖRE Güneşin doğduğu ya da battığı yeri biliyorsanız, yönlerinizi saptamanız kolaydır. Yüzünüzü güneşin doğduğu yere çevirin ve kollarınızı iki yana açın; yüzünüz Doğu, arkanız Batı, sol kolunuz Kuzey, sağ kolunuz Güney. Bu dört yöne " Ana Yönler " adı verilir.

2) SAATİNİZİ KULLANARAK YÖN BULMAK Bunun için akrep ve yelkovanı olan klasik bir saate sahip olmanız gerekmektedir. Digital saatiniz varsa hiç şansınız yok. -Saatin akrebini ( kısa olan ucu ) güneşe doğru çeviriniz. -Saatin yelkovanını ( uzun olan ucu ) 12'nin üzerine getiriniz. -Saatiniz bu konumda iken, akrep ve yelkovan arasındaki açının tam ortası güneyi gösterir. (Bu yöntem kuzey yarımküre için geçerlidir)

3)KUTUP YILDIZINA BAKARAK YÖN BULMAK Gece bulutsuz bir havada kutup yıldızını (kuzey yıldızı) bularak yönümüzü belirleyebiliriz. Kutup yıldızı, küçükayı takım yıldızı olarak bilinen yıldız grubunun en ucundaki parlak yıldızdır.

4) FARKLI BİLGİLER Ağaçların ve büyük kayaların kuzeye bakan yüzleri, kuzey rüzgarının etkisi ile yosunlu olur. Karınca yuvalarının kuzeye bakan yüzlerinde daha çok toprak yığılıdır. Minarelerin şerefe kapıları güneye bakar. Müslüman mezarlarında mezar taşları güney yöne dikilir.

" Kaynakça: YAVUZ İŞÇEN (ARALIK 2000 ) İnternet

http://www.manisayaringazetesi.com/detay.php?id=803#
 

Ynt: Pusula Kullanımı

4) FARKLI BİLGİLER Ağaçların ve büyük kayaların kuzeye bakan yüzleri, kuzey rüzgarının etkisi ile yosunlu olur. Karınca yuvalarının kuzeye bakan yüzlerinde daha çok toprak yığılıdır. Minarelerin şerefe kapıları güneye bakar. Müslüman mezarlarında mezar taşları güney yöne dikilir.[/glow]

Murat Bey bilgi doğru ancak ifade yanlıştır,mezarın güneyinde durduğunuzda mezar taşı batıdadır,naaş sağ tarafı üzerine kıbleye bakacak şekilde yerleştirilir.Selamlar...
 

Ynt: Pusula Kullanımı

yanılıyorsam düzeltin ama "mezarın güneyinde durduğunuzda mezar taşı batıdadır" bilgiside görece olmuyor mu? Sonuçta naşın yüzü kıbleye dönük olarak gömülmesi gerektiğinden bu kıblenin değişiklik gösterdiği her yer de farklı bir yön demektir ki!Bu sebeple bilgilendirme hata içeririr..örneği kuvvetlendirmek için bu linkten Türkiye haritası üstünde küçük bir tur atarak ne demek istediği anlayabilirsiniz..http://harita.turkcebilgi.com/kible/

Birde kayaların kuzeye bakan yosun tutma meseleside pek tutarlı değildir kanımca,aksine rastlamınız hemen her zaman mümkün,çünkü yosuna sebep olan cephenin güneyden gelen yağış olduğunu düşünürsek uygun şartlarda yanıltıcı bir manzarayla karşılaşabilirz.
Ama örneğin kuzey yarımkurede (özelliklede) yüksek rakımlı dağ ve tepelerde daha dik olan ve yılın hemen her zamanı buzlu ya da karlı olan yüzey kabaca kuzey istikametine bakmaktadır,bir cephe yağışında bu kısmın daha az etkilendiğini ya da öğle Güneşi altında bile gölgeler oluşturduğunu gözlemleyebilisiniz.Birde ay boyunca Güneş ve Ay'ın hareketlerinin önceden ne yönlerde batıp ne yönlerde gösteren takvimler vardır,bunları faaliyet öncesi edinir ya da ezberleyebilirseniz fayda görmeniz mümkün..
 

Ynt: Pusula Kullanımı

osmansacit' Alıntı:
yanılıyorsam düzeltin ama "mezarın güneyinde durduğunuzda mezar taşı batıdadır" bilgiside görece olmuyor mu? Sonuçta naşın yüzü kıbleye dönük olarak gömülmesi gerektiğinden bu kıblenin değişiklik gösterdiği her yer de farklı bir yön demektir ki!Bu sebeple bilgilendirme hata içeririr..örneği kuvvetlendirmek için bu linkten Türkiye haritası üstünde küçük bir tur atarak ne demek istediği anlayabilirsiniz..http://harita.turkcebilgi.com/kible/

Birde kayaların kuzeye bakan yosun tutma meseleside pek tutarlı değildir kanımca,aksine rastlamınız hemen her zaman mümkün,çünkü yosuna sebep olan cephenin güneyden gelen yağış olduğunu düşünürsek uygun şartlarda yanıltıcı bir manzarayla karşılaşabilirz.
Ama örneğin kuzey yarımkurede (özelliklede) yüksek rakımlı dağ ve tepelerde daha dik olan ve yılın hemen her zamanı buzlu ya da karlı olan yüzey kabaca kuzey istikametine bakmaktadır,bir cephe yağışında bu kısmın daha az etkilendiğini ya da öğle Güneşi altında bile gölgeler oluşturduğunu gözlemleyebilisiniz.Birde ay boyunca Güneş ve Ay'ın hareketlerinin önceden ne yönlerde batıp ne yönlerde gösteren takvimler vardır,bunları faaliyet öncesi edinir ya da ezberleyebilirseniz fayda görmeniz mümkün..

Amaç pusula kullanarak hassas çıkarımlarda bulunmak değilse,yani temelde ana yönleri bulmaksa amaç,yeryüzünde hangi yarıkürede olursanız şaşmaz ve pratik bir metot olarak "çubuk" yöntemini önerebilirim(bu metot karada olduğumuz varsayılarak uygulanmalıdır). Yere dikeceğiniz 30-40 cm.lik bir çubuğun gölgesinin ucuna bir işaret koyunuz(çakıl taşı vb.) 10-30 dk. sonra çubuğun gölgesinin aldığı konumda,gölgenin ucuna ikinci bir işaret koyunuz.Son olarak iki işareti bir doğru çizerek birleştiriniz,bu çizgi size doğu-batı hattını verir ve ilk işaretin olduğu nokta batıyı gösterir.Mezarlar,minareler,yosunlu yüzeyler yardımcı verilerle desteklenmesi gereken,metotlardır.Saha koşullarında tercih şansımız olmayabilir,bu nedenle olabildiğince donanımlı ve pratik olmak hayatta kalma şansımızı arttırır.
 



Ynt: Pusula Kullanımı

dino967' Alıntı:
4) FARKLI BİLGİLER Ağaçların ve büyük kayaların kuzeye bakan yüzleri, kuzey rüzgarının etkisi ile yosunlu olur. Karınca yuvalarının kuzeye bakan yüzlerinde daha çok toprak yığılıdır. Minarelerin şerefe kapıları güneye bakar. Müslüman mezarlarında mezar taşları güney yöne dikilir.[/glow]

Murat Bey bilgi doğru ancak ifade yanlıştır,mezarın güneyinde durduğunuzda mezar taşı batıdadır,naaş sağ tarafı üzerine kıbleye bakacak şekilde yerleştirilir.Selamlar...

Müslüman mezarları dersek ifade her zaman yanlıştır. Çünkü yemen'deki müslümanın mezaarıyla Türkiye'deki müslümanın mezar istikametleri farklıdır. Ülkemizde kabaca mezar yönü şöyledir. Mezar doğu-batı istikametinde boylamasına uzatılır. Mezarın ayak uçlarında durarak taşa baktığınızda yönünüz batıdır. Bu durumda sağınız kuzey, solunuz güney olur. Taş batı istikametindedir kısmı ezberlenirse gerisi çözülecektir.

Ancak bu pratikte biraz saçma bir yön bulma tekniğidir. Çünkü ortada bir mezarlık varsa yerleşim yeride vardır. Biraz yürüyüp Muhtar'ın soğuk ayranını içerken etraflıca bir yön tarifi almak, karışan kafamız için daha iyi olacaktır.

Pusula kullanımı çk geniş bir konudur. Gözü bağlanan ve dünyanın herhangi bir yerine atılan bir insan. kol saatiyle bile dünyanın herhangi bir yerinde kordinatlarını bulabilir.
 

Ynt: Pusula Kullanımı

beagle' Alıntı:
Müslüman mezarları dersek ifade her zaman yanlıştır. Çünkü yemen'deki müslümanın mezaarıyla Türkiye'deki müslümanın mezar istikametleri farklıdır. Ülkemizde kabaca mezar yönü şöyledir. Mezar doğu-batı istikametinde boylamasına uzatılır. Mezarın ayak uçlarında durarak taşa baktığınızda yönünüz batıdır. Bu durumda sağınız kuzey, solunuz güney olur. Taş batı istikametindedir kısmı ezberlenirse gerisi çözülecektir.

Ancak bu pratikte biraz saçma bir yön bulma tekniğidir. Çünkü ortada bir mezarlık varsa yerleşim yeride vardır. Biraz yürüyüp Muhtar'ın soğuk ayranını içerken etraflıca bir yön tarifi almak, karışan kafamız için daha iyi olacaktır.

Pusula kullanımı çk geniş bir konudur. Gözü bağlanan ve dünyanın herhangi bir yerine atılan bir insan. kol saatiyle bile dünyanın herhangi bir yerinde kordinatlarını bulabilir.

Saat le yön bulma konusunu açarsanız,ihtiyaç sahiplerine katkısı olacaktır,özellikle koordinat bulma konusu benim de ilgimi çekti 8)
 

Ynt: Pusula Kullanımı

dino967' Alıntı:
Saat le yön bulma konusunu açarsanız,ihtiyaç sahiplerine katkısı olacaktır,özellikle koordinat bulma konusu benim de ilgimi çekti 8)

Bu konu biraz uzun ve teknik olduğu için sadece mümkün olduğunu belirterek insanlarından yazıları okumaktan sıkılacağını düşünerek es geçtim. İlgi duyuyorsanız konuyu izninizle açayım.

Diyelim Türkiye'de yaşıyorsunuz ve kolunuzda zamanı saniye mertebesinde doğru gösteren ayarı yapılmış sıradan bir kol saatiniz var. Burada saatin ulusal saat dilimine tam ayarlanmış olması çok önemli ! Ulusal saat nedir ? Kavramını burada açmamız gerekiyor. Dünya üzerindeki boylam dediğimiz sanal çizgiler İngiliz Kraliyet Coğrafya Merkezi tarafından ilk defa oluşturulurken güneşin dünya etrafındaki 1 turu esas alınmıştır. Bu 1 tur daha sonra saatin gelişimiyle zamana bölünerek şöyle ifade edilmiştir. Greenwich Mean Time (GMT) sıfır başlangıcıdır. Greenwich limanından doğuya gidildikçe her 4 dakikada 1 boylamın dünyayı kestiği var sayılmıştır. Doğuya gidildikçe üzerinden geçilen 0,15,30,45...60 vb boylamlarıda ulusal saat olarak kabul edilmiştir. Bu durumda Greenwich Mean Time (GMT)'da saat 12.00 olduğunda 30 boylamını (İzmit) ulusal saat dilimi kabul eden Türkiye'de saat 14:00'dir. Bu temel bilgiyi sanırım herkes hatırlamıştır.

Türkiye'de ulusal saat diliminin seçimi gereği öğle vakti saat 12,00'de güneş İzmit'de 30 boylamında diktir. Kolunuzdaki saat 12,00'yi vurduğunda bulunduğunuz yerde güneş doğu-batı istikametinde sıfır gölge vermiyorsa bu durumda siz İzmit'de 30 boylamında değilsinizdir. Peki hangi yönde gölge veriyor ve 12'den önce veya sonra kaç dakika sonra bulunduğunuz yerde güneş sıfır gölge konumuna geçiyorsa yerinizin boylamını bulmak çok kolaydır.

Örnek: saatiniz 12.00'yi gösterdi ancak diktiğiniz çubuk gölge veriyor. Beklediniz ve gördünüz ki 16 dakika 10 saniye 3 salise sonra ancak çubuğunuzun gölgesi sıfırlandı. Bu durumda neredesiniz ? Çubuğunuz saat 12'yi gösterdikten sonra gölgeniz sıfırlandığı için siz demek ki 30 boylamı İzmit'in batısındasınız. Bu birinci çıkarımımızdır. Her boylam 4 dakikada bir dünyayı kestiğine göre 16/4=4 boylam batıda olduğunuz anlamı çıkar. Yani tam yeriniz 30-4 boyla 10 saniye 3 salise'den hesapla= doğu 26 boylam 10 saniye 3 salise sonucu çıkar. GPS'lerde bu E26' 10, 03 olarak kabaca Edirne sınırı olarak ifade edilir. Bu yöntemle eski yelkenli kalyon kaptanları okyanusta yerlerini şaşmaz bir şekilde hesaplarlardı.

Hesap zor ve karmaşık gibi görünebilir. Ama dünya boylam mantığını ve saat ilişkisini kafanızda bir defa çözdünüz mü bu hesabı yapmak sadece 1 dakikanızı alacaktır. Dünya üzerinde nerede bulunduğumuzu ifade edebilmek için iki şeye ihtiyacımız vardır. Boylam ve enlem ! Yukarıda bulunduğumuz boylamı nasıl hesaplayacağımız anlattım. Demek ki artık bulunduğumuz yerdeki boylamı biliyoruz. Peki enlemimizi nasıl bulacağız ? Kraliyet donanması gemilerin seyir halindeki problemini boylamları saatlere güneş turu/saat mantığıyla çözerken enlemi işe şu mantıkla çözmüştür;

Malumunuz dünyamız yuvarlaktır !Dünyanın var sayılan en kuzey tepe noktasında Kutup Yıldızı yer alır. Tersinde ise Kutup Yıldızının muadili Güney Haçı yıldız kümesidir. Referans noktaları bu iki yıldız kabul edilmiştir. Ben kuzey yarım küreyi anlatacağım çünkü güney yarım küreninde mantığı aynıdır.

Kuzey Kutuplarında sıfır noktasında duran bir insan düşünelim, bu kişi göremediği ekvatora doğru sırtını dönmüş ufka bakmaktadır. Ufuk çizgisinden kafasını yukarı doğru kaldırarak. Kutup yıldızına bakar. İşte bu kafa haraketi tam 90 derecedir. Bu kişi geriye ekvatora doğru yürümeye başladıkça dünyanın yuvarlak oluşu gereği ufuk hattı göreceli kutup yıldızına göre önünde yükselmeye başlayacaktır ve aradaki 90 derecelik açı kapanarak küçülmeye başlayacaktır. Ekvatora doğru geri geri yürüdükçe 80, 70, 60.... derken ekvator üzerine gelip güneye 1 adım attığında kutup yıldızını artık göremeyecektir. Bu noktaya ekvator yani 0 enlemi diyoruz. Bu temel mantıktan sonra
örnekle açıklayalım..

Bulunduğu enlemi hesaplamak isteyen kişi sadece şunu yapmalıdır. Bulunduğu noktada yüksekçe bir yere çıkar ve en kesintisiz manzaradan ufka bakar. Ardından kutup yıldızına bakar. İkisi arasındaki açı bulduğunuz enlem değeridir. Bunu hesaplamak için yerden ince düz iki dal alınır . Bunlar pergel şeklinde bağlanır. Biri ufka diğeri kutup yıldızına nişanlanır. Ardından çubuklar sabitlenir ve yere yatırılır. Aradaki açı değeri toprağa çizilen düzgün bir gönye yardımıyla bulunur.

Bu yöntemi anlatması uzun ama uygulaması aslında oldukça hızlıdır. Gündüz saatinde enlemi aynı yöntemle güneşle aranızdaki açıyı hesaplayarak da bulabilirsiniz. Ancak bunun için bulunduğunuz mevsimi ve güneşin dönenceler arasındaki mevsimsel hareket tarzını bilmeniz gerekir.

imla bilgi eksikliği hatası ypmışsam affetin lütfen biraz üşüttüm ve bu satıları yataktan yazıyorum. Affınıza sığınıyorum.
 

Ynt: Pusula Kullanımı

beagle' Alıntı:
Bu konu biraz uzun ve teknik olduğu için sadece mümkün olduğunu belirterek insanlarından yazıları okumaktan sıkılacağını düşünerek es geçtim. İlgi duyuyorsanız konuyu izninizle açayım.

Diyelim Türkiye'de yaşıyorsunuz ve kolunuzda zamanı saniye mertebesinde doğru gösteren ayarı yapılmış sıradan bir kol saatiniz var. Burada saatin ulusal saat dilimine tam ayarlanmış olması çok önemli ! Ulusal saat nedir ? Kavramını burada açmamız gerekiyor. Dünya üzerindeki boylam dediğimiz sanal çizgiler İngiliz Kraliyet Coğrafya Merkezi tarafından ilk defa oluşturulurken güneşin dünya etrafındaki 1 turu esas alınmıştır. Bu 1 tur daha sonra saatin gelişimiyle zamana bölünerek şöyle ifade edilmiştir. Greenwich Mean Time (GMT) sıfır başlangıcıdır. Greenwich limanından doğuya gidildikçe her 4 dakikada 1 boylamın dünyayı kestiği var sayılmıştır. Doğuya gidildikçe üzerinden geçilen 0,15,30,45...60 vb boylamlarıda ulusal saat olarak kabul edilmiştir. Bu durumda Greenwich Mean Time (GMT)'da saat 12.00 olduğunda 30 boylamını (İzmit) ulusal saat dilimi kabul eden Türkiye'de saat 14:00'dir. Bu temel bilgiyi sanırım herkes hatırlamıştır.

Türkiye'de ulusal saat diliminin seçimi gereği öğle vakti saat 12,00'de güneş İzmit'de 30 boylamında diktir. Kolunuzdaki saat 12,00'yi vurduğunda bulunduğunuz yerde güneş doğu-batı istikametinde sıfır gölge vermiyorsa bu durumda siz İzmit'de 30 boylamında değilsinizdir. Peki hangi yönde gölge veriyor ve 12'den önce veya sonra kaç dakika sonra bulunduğunuz yerde güneş sıfır gölge konumuna geçiyorsa yerinizin boylamını bulmak çok kolaydır.

Örnek: saatiniz 12.00'yi gösterdi ancak diktiğiniz çubuk gölge veriyor. Beklediniz ve gördünüz ki 16 dakika 10 saniye 3 salise sonra ancak çubuğunuzun gölgesi sıfırlandı. Bu durumda neredesiniz ? Çubuğunuz saat 12'yi gösterdikten sonra gölgeniz sıfırlandığı için siz demek ki 30 boylamı İzmit'in batısındasınız. Bu birinci çıkarımımızdır. Her boylam 4 dakikada bir dünyayı kestiğine göre 16/4=4 boylam batıda olduğunuz anlamı çıkar. Yani tam yeriniz 30-4 boyla 10 saniye 3 salise'den hesapla= doğu 26 boylam 10 saniye 3 salise sonucu çıkar. GPS'lerde bu E26' 10, 03 olarak kabaca Edirne sınırı olarak ifade edilir. Bu yöntemle eski yelkenli kalyon kaptanları okyanusta yerlerini şaşmaz bir şekilde hesaplarlardı.

Hesap zor ve karmaşık gibi görünebilir. Ama dünya boylam mantığını ve saat ilişkisini kafanızda bir defa çözdünüz mü bu hesabı yapmak sadece 1 dakikanızı alacaktır. Dünya üzerinde nerede bulunduğumuzu ifade edebilmek için iki şeye ihtiyacımız vardır. Boylam ve enlem ! Yukarıda bulunduğumuz boylamı nasıl hesaplayacağımız anlattım. Demek ki artık bulunduğumuz yerdeki boylamı biliyoruz. Peki enlemimizi nasıl bulacağız ? Kraliyet donanması gemilerin seyir halindeki problemini boylamları saatlere güneş turu/saat mantığıyla çözerken enlemi işe şu mantıkla çözmüştür;

Malumunuz dünyamız yuvarlaktır !Dünyanın var sayılan en kuzey tepe noktasında Kutup Yıldızı yer alır. Tersinde ise Kutup Yıldızının muadili Güney Haçı yıldız kümesidir. Referans noktaları bu iki yıldız kabul edilmiştir. Ben kuzey yarım küreyi anlatacağım çünkü güney yarım küreninde mantığı aynıdır.

Kuzey Kutuplarında sıfır noktasında duran bir insan düşünelim, bu kişi göremediği ekvatora doğru sırtını dönmüş ufka bakmaktadır. Ufuk çizgisinden kafasını yukarı doğru kaldırarak. Kutup yıldızına bakar. İşte bu kafa haraketi tam 90 derecedir. Bu kişi geriye ekvatora doğru yürümeye başladıkça dünyanın yuvarlak oluşu gereği ufuk hattı göreceli kutup yıldızına göre önünde yükselmeye başlayacaktır ve aradaki 90 derecelik açı kapanarak küçülmeye başlayacaktır. Ekvatora doğru geri geri yürüdükçe 80, 70, 60.... derken ekvator üzerine gelip güneye 1 adım attığında kutup yıldızını artık göremeyecektir. Bu noktaya ekvator yani 0 enlemi diyoruz. Bu temel mantıktan sonra
örnekle açıklayalım..

Bulunduğu enlemi hesaplamak isteyen kişi sadece şunu yapmalıdır. Bulunduğu noktada yüksekçe bir yere çıkar ve en kesintisiz manzaradan ufka bakar. Ardından kutup yıldızına bakar. İkisi arasındaki açı bulduğunuz enlem değeridir. Bunu hesaplamak için yerden ince düz iki dal alınır . Bunlar pergel şeklinde bağlanır. Biri ufka diğeri kutup yıldızına nişanlanır. Ardından çubuklar sabitlenir ve yere yatırılır. Aradaki açı değeri toprağa çizilen düzgün bir gönye yardımıyla bulunur.

Bu yöntemi anlatması uzun ama uygulaması aslında oldukça hızlıdır. Gündüz saatinde enlemi aynı yöntemle güneşle aranızdaki açıyı hesaplayarak da bulabilirsiniz. Ancak bunun için bulunduğunuz mevsimi ve güneşin dönenceler arasındaki mevsimsel hareket tarzını bilmeniz gerekir.

imla bilgi eksikliği hatası ypmışsam affetin lütfen biraz üşüttüm ve bu satıları yataktan yazıyorum. Affınıza sığınıyorum.

Estağfurullah,yazdıklarınız başlı başına teknik bir konu,ayrıca başlık açılıp şematik görsellerle de pekiştirilirse,oldukça güzel bir kaynak olur.Emek ve ilginize ayrıca teşekkürler :smiley:
 

Ynt: Pusula Kullanımı

Pusula derken kimileri kiblesini bulactır. her işte yada şerde 1 hayr vardır bilgilendirmenize berek arkadaşlar.
 




Ynt: Pusula Kullanımı

seyyahasan' Alıntı:
PUSULA İLE YÖN BULMA
Orman içinde yürürken sıklıkla pusulayı kullanarak ilerleme yönünüzün doğru olduğunu kontrol edin. Kerteriz çaısını okumanız şart değildir ama kapsülün kazara dönmesi durumunda yanlış yöne sapacağınız kesin olduğundan kerteriz açısını ezberlemek ya da not etmek iyi bir alışkanlık olur.
Arazide pusula kullanan her zaman çantasında 1 kurşun kalem ve plastik şeffaf torba içinde 1 not defteri bulundurmalıdır. Ayrıca kayıt mutlaka tutulmalıdır.

seyyahasan' Alıntı:
Birinci yöntemde kerteriz açınızı matematik olarak 180 derece ayarlarsınız. Eğer kerteriz açınız 180 den küçük ise 180 derece ekleyin; 180 dereceden büyükse 180 çıkartın. Dönen bileziği ayarlayın ve gidilen yön oku sizi başlangıç noktanıza geri götürecektir.

Bazı pusulalarda açıların yazdığı bilezik halkası üzerinde iki sıra rakamlar vardır. Bunlardan siyah olanlar gidilecek açınızı ve hemen altında biraz daha küçük ve kırmızı yazan rakamlarsa o açının geri kerteriz açısını gösterir. Böylece hesapla uğraşmadan süratle hem gidileecek açıyı görür hemde onun geri kestirme açısını görerek defterinize kayıt yapabilirsiniz. Bence en sağlıklısı pusula alırken böyle bir pusula seçmektir.


Aşağıda meraklısı için bir pusula veriyorum bu pusula TR de 70 TL ancak çin menşeli bu pusula ebay'da 7,5 TL pusulayı inceledim ve şimdiye kadar gördüğüm en kapsamlı ve kullanışlı pusula olduğunu gördüm. Oldukça kaliteli ve kalibrasyonu çok güzel. Bir çok ekstra özelliği üzerinde bulunduruyor. En kısa sürede bir tane sipariş etmeyi bende düşünüyorum.

P20compass205


P20compass20web3


Pl20compass207


P20compass20web1
 


Ynt: Pusula Kullanımı

sanırım piyasada bulunan pusulaların hiç birinde milyem ölçeklendirilmesi yok, böyle bir pusula nereden bulabilirim?
 




Ynt: Pusula Kullanımı

msurg' Alıntı:



bilgi için teşekkürler, 30 tl olan pausula için firmayı aradım ellerinde yok getircekler ve fotoğraftaki pusulada milyem ölçüsü yoktu detaylı fotoğraf göndercekler,
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst