Ruhsata Işlenmesi Gerekenler Nelerdir ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Çılgın Balıkçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,773
Mesajlar
33
Tepkime Puanı
7
Yer
İstanbul
Merhabalar,

Arazi araçlarına tutkun birisi olarak yakın zamanda bende 4*4 sahibi olacağım. Arıcılık ile uğraşmam ve araziyi sevmemden dolayı biraz da donanımlı bir araç hazırlamayı düşünüyorum. Fakat yapılan donanımların hangileri ruhsata işlenmelidir ? Ruhsata işlemek nasıl yapılıyor ? İşlenmemesi durumunda olabilecek yaptırımlar nelerdir ?

Forumda konuya yakın bir çok şey okudum. Lakin tam anlamıyla sorularımın cevaplarını tam bulamadım. Aklıma gelenler şu şekilde:

- Ön - Arka demir tampon
- Vinç - Çeki demiri
- Ön tampon ve bar ile tavana uygulanan sis farları
- Tavan sepeti
- Yan kaya iticiler ve çamurlukları koruyan boru tipi demirler

Sabrınız ve cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Çamurunuz bol olsun.
 

Bilgisi olan birisi varsa bende öğrenmekten memnun olacağım saygılar


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 


Şöyle bir bilgi buldum en azından römork konusunu aydınlatır...

1. Römork kullanmak istiyorum, ne yapmalıyım?

En başta aracınızda bir çeki demiri takılı olmalıdır. Daha sonra ise ihtiyacınıza uygun römorku seçmelisiniz.Seçimi yaparken, taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı yada açık kasa tercihi gibi hususlarda tercihinizi belirlemeniz gerekir.

2. Römork kullanmak için özel izne ihtiyaç var mıdır?

Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; yüklü ağırlığı 750Kg’a kadar römorklar için tescil işlemi gerekmemektedir. Yüklü ağırlığı 750Kg’ı geçen römorkları tescil ettirerek ruhsat ve plaka almak ve bunları kullanacak sürücülerin ehliyetlerini de römork kullanımına göre tadil ettirtmek gerekmektedir.

3. Römork kullanımı için gereken kanuni şartlar nelerdir?

Bu konu Karayolları Trafik Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse; Çeken aracın plakasının römorka da takılması ya da yazılması gerekir. Yüklü ağırlığı 750 Kg üstünde olan römorkların tescil edilmesi ve sürücünün römorklu bir sınava girerek ehliyetine işletmesi gerekir. Hız sınırları römork çeken araçlara % 10 eksiği ile uygulanır. Tüm köprü ve otoyol geçişleri ek ücret ile mümkündür.

4. Çeki demiri kullanmak için gereken kanuni şartlar nelerdir?

Takılacak Çeki Demirinin, Avrupa Topluluğu EC94/20 standardı belgesinin olması ve yetkili montaj merkezlerinde takılması gerekir. Montajı takiben, çeki demiri araç ruhsatına işletilir.

5. Her araca römork takılabilir mi? Aracımın römork takma kapasitesini nasıl öğrenebilirim?

Çeki demiri takılabilen her araca römork takılabilir. Bazı özel modeller dışında her araca çeki demiri takılabilmektedir. Aracınıza çeki demiri takılma durumunu ve römork çekme kapasitesini, aracınızın teknik belgelerinden öğrenebilirsiniz.

6. İhtiyacıma uygun römorku nasıl seçebilirim?

Seçiminizi yaparken, öncelikle taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı yada açık kasa tercihi gibi konularda tercihinizi belirlemeniz gerekir.

7. Çeki demirini kendim monte edebilir miyim?

Çeki demiri montajı, mekanik ve elektrik işlemlerden oluşmaktadır. Her iki işlemin de yetkili profesyoneller tarafından yapılması gerekmektedir.

8. Çeki demirini seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Çeki demirinin seçiminde, öncelikle ürünün Avrupa Topluluğu EC94/20 belgesine sahip olmasına özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Bu belgeye sahip olmayan çeki demirlerinde güvenlik sorunları yaşanabileceği gibi araç ruhsatına işletmek de mümkün olmayacaktır. Diğer önemli bir husus da aracınız için tasarlanmış ve üretilmiş bir çeki demiri kullanmaktır. Kullanım özellikleri açısından, sabit yada portatif topuzlu çeki demirleri arasında karar vermek gerekir.

Portatif topuzlu olanlar da, çıkartıldığında yeri dışarıdan belli olanlar ve olmayanlar olarak ayrılmaktadır. Çeki Demirleri, elektrik bağlantı kitleri ile birlikte kullanılır. Bu kitler, aracınızdan aldığı elektrik ve sinyal bilgisini çekilen römork yada karavanın sinyal sistemine iletir. Elektrik kitleri, Universal yada araca özel olmak üzere iki türlüdür.

9. Römork kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Römork kullanımında, hem kendinizin hem de çevrenizdekilerin güvenliği açısından kurallara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlardan en önemlilerini römorkta da araç plakasının yer alması, römork elektrik sisteminin, stop lambası ve sinyallerinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek, Normal hız limitinin 10 km/s altında olduğunuza emin olmak, Ani frenajdan ve direksiyon hareketlerinden kaçınmak olarak kısaca sıralayabiliriz.

10. Trafikte römork kullanmak sürücü için zorluk yaratır mı?

Hayır. Römork aracınızın geçtiği her yerde sizi takip edecektir. Geri manevra araçta olduğunun tersine hareketlerle gerçekleştirilir. Çok kısa süreli bir çalışma ile alışkanlık kazandığınızı göreceksiniz.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

Tuzla mercan da oturduğum dönemde bir jetski almıştım kendime bu sebeple araca çeki demiri taktırmam gerekti sahibiden.com'a dan baktım ataşehirde 1.950 TL'e takıyorlardı hemen gittim tamam dediler 2 saat bekledim karşıdan alacaklarmış trafik derken saat 17:00 oldu kapıyoruz aracınız kalsın dediler bende tabi yapacağınız işin ... dedim aracı aldım çıktım bu 1.950 TL'e takan arkadaş proje için 500 TL de para istemişti tabi ertesi gün oldu bir kaç danışma sonunda topkapı da aksaray oto market diye bir yer önerdiler öğleden sonra gittim iki erkek evlat bir baba yıllardır toptancılık yapıyorlarmış 1.950 TL isteyen ataşehirde ki arkadaşın bosel marka çeki demirini 475 TL'e aldım sülaymen bey ile beraber orada taktık çay içip sohbet ettik sonra ücretsiz olarak prjesini çizdiler ve onay için saat gün aldılar bana bende eve gittim bir kaç gün sonra onaya gittim oradan da muayne istasyonunda onaylı bir şekilde ruhsata işlettim biraz karmaşık ve uzun oldu ama benim bilgim bu şekilde önce onay sonra ruhsata işletmek gerekiyor vinç çeki demiri vs ama çelik tampon ve benzeri şeyleri kullanmadım bilmiyorum... Römork konusuda jetski çektiğim dönemde tuzla muğla 2 kere gittim geldim hiç çevrilme veya bir sorun yaşadım lakin bana bu şekilde taşımak yasak diyenlerde oldu ama kanunen durumunu bilmiyorum römork da araç plakası takılıydı.
Saygılar.
 




Eğer olur da yaparsam römork çekmeyeceğim için arka demir tamponda olan U demirler işimi görecek diye düşünüyorum. Eğer demir tamponlar ve vincin ruhsata işletilmesi gerekmiyorsa büyük bir zahmetten kurtulacağım açıkçası :smiley:
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst