Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fosilbulent Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 89
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 46,770

fosilbulent

defnder 110
Mesajlar
1,398
Tepkime Puanı
15
Yer
istanbul


Aracımızın en büyük sorunlarından biri içeriye giren sese engel olacak bir izalasyon yapısına veya şasesinin gövdesinin uzun yıllar dayanacak bir boya tabakasına sahip olmayışıdır.

bu başlık altında elimizden geldiğince özellikle araç toplayan arkadaşlarımıza da yardımcı olacak ansiklopedik bilgi yeni çıkan ürünler üreticiler bulunacak yerler maliyetlerden bahisle konuyu bu iki başlık ve alakalı yan konularla genişletelim istiyorum.


Motor kaputu için aluminyum folyolu 2 cm kalınlığında izocam kullnımı :

aslında bu malzeme camyünü taşyünü olarak bilinir fakat ikiside farklı malzemelerdir, yaygın ismi izocam üretici firma ile bütünleşmiştir taş yünü yada kaya yünü yoğunluğu daha fazla olduğundan dayanım ve geçirim kat sayısı cam yününden fazladır. (ode, izocam, koçtaş,tekzen,carefour,beauhouse vb. yapı marketlerde satılır.)

Taş yünü
- Yerli olarak temin edilen inorganik hammadde olan bazalt taşının 1350°C-1400°C’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşmaktadır.
- Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve teknik özelliklerde, değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilebilmektedir.
- Isı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımı maksadıyla kullanılmaktadır.
- Isı iletkenlik beyan değeri λ≤ 0,040 W/mK’dir.
- Su buharı difüzyon direnç faktörü µ=1’dir.
- Kullanım sıcaklığı -50/+600, -50/+650°C aralığındadır.
- Sıcağı ve rutubete maruz kalması halinde dahi, boyutlarında bir değişme olmaz.
- Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez.
- Higroskopik ve kapiler değildir.
- TS EN 13501-1’e göre “yanmaz malzemeler”olan A sınıfındandır.
- Saint-Gobain Isover Grünzweig+HartmannAlmanya Sillan Lisansı ile üretilmektedir.
- BVQI tarafından verilen ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikalarına sahip tesislerde üretilmektedir.
- TS 901-1 EN 13162 Standardına tabi İzocam Taşyünü ürünler, Yapı Malzemeleri Yönetmenliği (89/106/EEC) çerçevesinde CE işareti taşımaya haizdir.

Cam Yünü
•Isı yalıtım, ses yalıtımı ve akustik düzenleme ile birlikte yangın güvenliğide sağlemektedır.
•Isı iletkenlik beyan değeri λ≤0,040/mK’dir
•Su buharı difüzyon direnç faktörü µ=1’dir
•Kullanım sıcaklığı -50 / +250ºC aralığındadır. Bağlayıcısız cam yünü ürünler 500°C’ye kadar kullanılabilmektedir. Ayrıca -200 / +400ºC aralığında kullanılan özel cam yünü ürünler de üretilebilmektedir.
•Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde dahi, boyutlarında bir değişme olmaz
•Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve pas yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilmez
•Higroskopik ve kapiler değildir.
•Alman Normu olan DIN 4102’ye ve Türk Standardı TS EN 13501-1’e göre ”yanmaz malzemeler” olan A sınıfındandır.
•Saint – Gobain Isover, Fransa TEL Lisansı ile üretilmektedir.
•BVQI tarafından verilen ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi ve OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikalarına sahip tesislerde üretilmektedir.
•TS 901 – 1 EN 13162 Standardına tabi İzocam Camyünü ürünler, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/ EEC) çerçevesinde CE işareti taşımaya haizdir.

Ses yalıtımı için Kaucuk esaslı bizim mat dediğimiz malzemeler çogunlukla 1- 1.5 cm arasında kalınlığı olan yarı sert malzemedir. kaplandığı yüzeye tamamen yapıştırılarak sesin geçirimi kadar ısı kayıplarınıda bir ölçüye kadar engeller.
Gürültü en genel olarak istenmeyen ses olarak tanımlanır. Gürültüye karşı alınması gereken tedbirler üç ana grup altında toplanabilir:

1. Sesin mevcut bir ortama girmesini önlemek
2. Sesin mevcut bir ortamdan çıkmasını önlemek
3. Sesin mevcut bir ortamda bizi rahatsız etmesini önlemek

Bunlardan birinci ve ikincisi ses yalıtımının, üçüncüsü ise akustik düzenlemenin kapsamına girmektedir.
Gerek ses yalıtım uygulamaları, gerekse akustik düzenlemelerde; esnek poliüretan esaslı ve melamİn köpük esaslı malzemeler kullanılır.
 

Etiketler
Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

Kapı içlerine motor kaputu içine iki tarafı folyolu bulunamıyorsa tek yüz, folyolu tarafı gürültünün kaynağına gelecek şekilde tutturulması, göhsün motora bakan kısmı ısıya dayanıklı kaucuk malzemeyle kaplandığı gibi, motor içi tamamen ve aracın altı Pütür veya petür denilen bir kaucuk boya ile boyana bilir ( ısı dayanımı araştırılmalı ve kesinlikle eksoz üzerine sürülmemeli) bu boya tabanca ile atılabildiği gibi, kalın olduğu için fırca ile sürülmesi daha kolaya gelebilir bu şekliyle daha iyi olduğunu söyleyenler var.. (tabanca ile atıldığında hava kabarcıkları yaparak ses ve ısı yalıtımını katlar ) bir kaç katta kapatır siyah ve gri rengi vardır ucuz olduğunu biliyorum. araç içinde ayak basılan yerlere kaucuk malzeme, mantar, şilte vb ses ve ısı kesiciler konulabilir üzerlerini aluminyum ceta ile kaplayanlar gördüm onunda üzerine paspasını koyanlar fakat nem rutubet yapmayacak suyu bünyesine almayacak bir malzeme ise güzelce zemine yapıştırıldıktan sonra paspaslar yine direkt üzerlerinde kullanıla bilir. seçimi yaparken kullnımı rahat cabuk deforme olmayan pamuklanmayan su ve rutubette koku yapmayan ürünler kullnılması kumaş pamuk halı vb. ürünlerin uzun süre dayanmayacağı bilinmeli.

ben bildiklerimi fırsat buldukça aktarmak istiyorum sizlerde lütfen az çok doğru yanlış demeyin yazın sorgulayalım araçlarımız rahata kavuşsun.
 

Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

Elinize sağlık..Bu işin geniş bir perspektiften incelenmesi gerekliydi..Umarım bilgi ve tecrübe sahibi diğer arkadaşlar da katkıda bulunur ve bilgi dağarcığımız daha da genişler..

Saygılarımla

Cenk
 

Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

Bülent abi eline sağlık,

Ben de bu konuyu uzun zamandır araştırıyordum, arkası alüminyum folyo kaplamalı izocamlardan benim series in tabanına döşemiştim, üzerine 2 ayrı paspas koydum, fena sayılmayacak bir ısı yalıtımı sağlamıştı. 1 sene sonra şanzıman indirilirken söktüm, ıslandıkları için küf küf olmuştu, elime aldığım zaman parça parça gelmeye başladı, çok kaşındırıyordu beni döşerken her yerimi izole ettiğim halde çok rahatsız olmuştum. Ben de attım, su görecek yerde kullanılmamalı bence, bir de ben bunları derby ile yapıştırmıştım, ısınınca çıkmaya yüzeyden ayrılmaya başladılar, bu işe uygun bir malzemeye karar veremedim, sesten çok ısı yalıtımı için, acaba izocamı naylonla kaplayıp da mı döşesem kaba yerlere ???

Bir de sac aksam ve şase için uzun yıllar çürümeyi önleyecek bir boya istiyorum, ruloyla sürebilirim...

Selamlar
 

Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

Muhtemelen sizler de araştırmışsınızdır ama tekrarlamakta fayda var..Avrupalı bunu zemine ve bagaj bölümüne birden fazla kat paspas yada mat ile çözüyor..Örneğin birçok İngiliz LR Modifiye firmasında "Acoustic Mat" olarak satılan yararlı malzemeler var..Fakat motor arkası yada göğüs diye tabir ettiğimiz yer için çok fazla alternatif yok..

Özgür Bey'in yaşadıklarından yola çıkarak bu tip matlar ile daha portatif çözümlere yönelmek lazım diye düşünüyorum..

Saygılarımla

Cenk
 



Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

Bilgiler harika hemen bu konuyu kayıt etmek lazım.Teşekkürler
 

Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

bülent bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler,elleriniz dert görmesin,çok faydalı oldu benim için sağolun :smiley:
 


Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler


oncelıkle herkese merhabalar hepımızın ortak olarak muzdarip oldugu bır konu bu ses ve ısı ızolasyonu.. cunku bılıyoruzkı ızolasyon acısından son derece zayıf olan araclarımızı uzun surelı yolculuklarda yada gunluk kullanımda daha fazla kullandıgımızda yorucu ve sıkıntı verıcı bır durum yaratmakta..
bende defenderı aldıktan sonra baska aracımın olmasına ragmen gunluk kullanıyorum gunde yaklasık 20 - 25 km yol yapıyorum belkıde ılk heves oldugundan ama tabı bu arada aracımın handıkaplarını ıyıce ogrenmıs ve test etmıs oluyorum.. dolayısıyla karsıma ılk cıkan sorun ses ızolasyonu oldu ısı konusunda cok sorunum yok orjınal kalorıferın yerıne dırek corum kalorıferı konulmus olarak aldım aracımı tek basına yeterlı oluyor ama ınsallah aklımdakılerı bıtırdıkten sonra webasto taktırmak var aklımda :smiley:
ses konusundakı sorunu belırledıkten sonra bu arada da arac muayenesı ıcın sanayıye gıttıgım ıcın aklıma geldı ve tanıdık bır dosemecıye sordum ızolasyon ısını uzun uzun usta yapacaklarını anlattıktan malzemelerını gosterdıkten sonra bırazda susledıkten sonra... dedım sonuc olarak toplamdakı ızolasyon malıyetım ne olacak sorusuna 3.500 ytl cevabı verınce bozuntuya vermeden oooooo harıkaymıs dedıkten sonra hızla DÖŞEMECİ ! den uzaklastım :smiley:
yaklasık 1 hafta ınternette yerlı ve yabancı forumlarda arac ızolasyonu konusunda bayagı bır arastırma yaptım yazılanları okudum hemen hemen butun malzemelerı ogrendım ve yapılıs uygulamalarına baktım daha sonra tek tek malzemelerın lıstesını yazdım cıkardım malzemelerın tamamını koçtaş ve tekzende buldum yapılacak ıslerı sıraladım.

1- kapı ıclerı ızole edılecek
2- motor kaput kapagı ve camurluk davlumbazları ızolasyonları
3- tavan kaplamalarının alt taraflarının ızolasyonu
4- taban ve bagaj kısmının bagaj kapagının ızolasyonu

aldıgım malzemeler ıse lıste olarak yazmak gerekırse ::

1- henkel pattex ısıya dayanıklı (-40c +200c ) tutkal kutu seklınde 500 gr ( fırca ıle uygulamak ıcın )
2- 2 ad. kalın 8 yada 10 mm taşyunu ( motor kaputu ıcın )
3- 3 ad. 5 yada 6 mm olan inşaatlarda katlar arası ızolasyonda kullanılan ızocam ( kapılar ıcın )
4- 4 ad. alumınyum folyo kaplı duvar ıle panel radyatorler arasına konulan ızocam ( tavan ıcın )
5- 2 kutu antipas boyası ( paslanan yerlerı koruma ınglız bı marka ısımı aklıma gelmedı)
6- 2 kutu sprey boya ( antıpasın uzerıne koruma yapması ıcın dyo)
7- 1 ad epoksı macun ( acılan delıklerı kapamak su sızdırmazlıgını saglamak ıcın henkel )
8- 1 ad pattex ısıya dayanıklı tutkal tabanca seklınde ( ızolasyon dubellerıne surmek ıcın kaportaya dırek baglantı )
9- 1 paket ( 60 adet ) ızolasyon malzemesı ıcın ozel vıda ve dubellerı
10- 1 adet fiber bant ( kalın gelebılecek malzemeyı ınceltmek ıcın kullanıldı uzerıne de tutkal surulerek sertlestırıldı )
11- 2 rulo alumınyum folyo kagıdı (15mt+15 mt) ( herhangıbır ıslanma durumunda ızocamları kaplayarak su almaları engellendı )
12- 1 ad alumınyum bant ( olcusu alınan ve alumınyumla kaplanan ızocamları yapıstırılması )
13- 1 ad. pas ıcın tel fırca ( paslanan yerlerı temızleme )
14- zımpara kagıdı
15- 1 ad yapıstırıcıyı uygulamak ıcın fırca
16- antıpası uygulamak ıcın 1 ad. fırca
17- 2 ad ses ıcın ozel yapım yumurta kutusu seklındekı sunger

toplam malzeme tutarı 200 - 250 ytl cıvarı

lıstede taban ıcın mat zıftleme ve pütür yok su anda.. ( zıftleme membran ve puturleme ıslemını sanayıde yaptıracam )

once ızolasyon yaparken aracınızı nasıl ve ne maksatla kullanacagınız belırlemenız gerek hard off road yapacaksanız kullanılacak malzeme suya dayanıklı olan mat kaucuk pütür ve membran olmalı eger ızocam vb sunger gıbı malzeme kullanılıyorsa bıkac su gecısınden sonra kuf ve koku ortaya cıkacak yapılanlar bosa gıdecektır benım daha oncede off road aracım oldugu ve cok kırıcı kullandıgım ıcın bu sekılden uzak olarak defendera expedısyon tarzı cam hızasına kadar olmasada su gecıslerını ve daha cok gezı amaclı kullanacagım ve gunluk kullanımda da kullanacagım ıcın bıraz daha soft malzemeler kullanarak konforu arttırmayı dusunuyorum.

daha fazla uzatmadan ılk olarak kapılarla basladım ıse 3 gunde 4 kapıyı bıtırdım ( aracımı evımızın onunde acık otoparkta yaptıgım ıcın hava sartları ızın verdıgı surecte devam edebıldım ayrıca ısletmecıyım herhangıbır muhendıslıkle alakalı hıcbır bılgım yoktur tamaamen arastırılarak ve deneme yanılma yolu ıle yapıldı eger hata varsa lutfen duzeltelım :smiley:

ılk resımlerle baslıyalım ozaman :smiley:

sofor kapısı sokuldu..
IMG 0596 1

paslı yerler belırlendı temızlendı ve boyandı..

IMG 0599

IMG 0601

daha sonra olcusu alınan ve kesılen ızocamlar yapıstırıldı ızocam cıplak el ıle uygulandıgında kasındırıyor ve batıyor latex eldıven ıle ıslemlere devam ettım bu resımde ızocamlar kaplı degıl daha sonra tekrar sokup alumınyumla kaplayıp tekrar yapıstırdım camı yerıne takıp denedıgımde ızocam camda cızıklere yol actı oyuzden kesınlıkle uzerını kaplayın..

IMG 0605

sonra sag kapı acılıp temızlendı boyandı..

IMG 0613

IMG 0621

hazırlanan ızocamlar fıber bantla kaplanıp uzerı tutkal suruldu ıslanırsa dagılmasın dıye bu arada fıber banta tutkalı surunce daha mukavemetlı bı malzeme oldu basıt fıberglass gıbı bısey sanırsam :smiley: uzerıne de alumınyum kaplandı ön ıkı kapı ılk gunlerde yapıldıgı ıcın daha sonra acılıp alumınyum kaplandı 2. gun daha da gelıstırdım sanırım kendımı :smiley:

IMG 0623

dıkkat edılmesı gereken konu kaplamanın kapı ıcındekı cıtaların et kalınlıgını asmamalı asarsa cam krıkosu ınıp cıkarken malezemeyı yıpratıyor...

IMG 0626

IMG 0632

sıra sol arka kapıya geldı 2. gun..

IMG 0636

onceden bantlanıp alumınyum kaplanan ızocamlar yapıstırıldı.. fakat bu arada aklıma kapıların fıtıllerınden su alıp yapıskanı yıpratabılecegı yada su alıp sarkmalarında bunu onlemek ıcın ızocam dubellerını ( plastık parcalar ) pense ıle kısaltıp kaplamalara 3 ad taktım

IMG 0645

son olarak da sag arka kapıya uyguladım..

IMG 0648

boylece kapıların ızolasyonlarını bıtırdım kapıların eskımıs cam fıtıllerını degıstırdım ıcerı su almayı mınımıze ettım 15 mt alumınyum folyo bıttı ama mutlaka bıryerden su alırsa da bukadar ugrastan sonra 1 kapının ızolasyon ıslemlerını 45 dk da bıtırebılırım eger polıuretan kopuk bulursam belkı bıdahakıne onu uygularım bılmıyorum ama bana gore mukemmel bır sonuc aldım gercekten fark edılır sevıyeye ulastım ıslemden once araca bınen arkadaslarım soylememe ragmen ızolasyonu,, ıslemden sonra bındıklerınde aracta bır garıplık oldugunu ve bunun normal olup olmadıgını sordular :smiley: desıbel olcer bır applıcatıon buldum ı tunes da ama artık motor ıcın olcum yapıcam ıste benım sonuclarım..

1- yol sesını %40 - 50 kestı
2- ıcerdekı motor sesını %30-%40 kestı
3- kapılardakı cam krıko seslerı kapı acma tellerı vs hepsını wd 40 la bakımları yapıldı kapı ıcınden tık bıle gelmıyor.
4- ıcerde telefon sesını duymaya ve karsıdakını duymaya basladık :smiley:
5- muzık sesı dınlenebılır duzeye geldı
6- kapıların agırlıkları bıle degıstı kapanırken teneke sesı gıbı gelırken sımdı range kapısı gıbı sesle kapanıyor :smiley:
7- ıcerıdekı ses dısarı cıkmıyor

sımdıkı uygulamarım bukadar.. sırada motor bolumu var motor bolumu daha komplıke oldugu ıcın bıraz daha arastırıp dusunup oyle hareket etmek ısıtıyorum eger fıkırlerınız varsa deneyımlerınız varsa ve paylasırsanız sevınırım..

IMG 0596
 

Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

yararlı bilgiler için teşekkürler arkadaşlar. öz gür senin sağlam boya isteğine benim bildiğim bir marka var onu yada ona eş diğer firmaları öneririm. Jotun ayrıca bir iki firma daha var şimdi işin uzun yolu şudur arkadaşlar özellikle aracın şasesi gözden kaçan fabrika üretimi sonrası geri planda kalan alt tan yapılan uygulamalar ile hayatta kalması sağlanan bir önemli parça vucudu ayakta tutan omurga. Bakım yapılacaksa sıfır dan başlanması bana en doğrusu geliyor.

1 Kumlama gövdeyi oluşturan ham malzemeye varmak saflık ve gövdenin tamiratı saf metal kadar sertleşen macun dolgu vb. malzemelerle ufak tefek yoklamalar yapılması varsa buyuk curuklerde curuğun alınması ve yeni parca ile desteklenmesi gerekir. 2 astar-antipas bunu seçerken metal tutunma değerleri çok önemli her astar her antipas bizim araçlara yapacağımız müdahalelerde kullanılmaz a uzun ömürlü ve dış etkenlere soğuk sıçak dayanıklı olacak b darbeye karşı dayanıklı olacak c soyulmayacak niçin ? soyulmayacak ki boyada üzerinde kalabilsin astar önemli kuruma sürelerine göre hatta ben kontrol için 3 kat derim ve 3 katta kırmızı yeşil ve siyah olarak 3 renk te atılırdı. ustanın attım demesine bakmayın çoğunlukla tek ve kalın kat atılır yanlış doyura doyura ince film tabakaları olarak atılacak 3 boya 4 koruyucu film tabakası veya kimyasal yalıtım yapılması yapısal ömür bir ömür daha katar fakat kaliteden ödün vermediğiniz kestirmeden gitmediğiniz sürece kesyirmeden kastım nedir ? kestirme mevcut üzerine, çelik macun vb. ezikler cürükler kapatılıp yada sadece kazımayla pas yüzeylerin boya ile kapatılması belki dışardan gelen cürüme etkisini azaltır ama içimizdeki düşman onu ne yaptınız boyanın altında keyifle şasenizi yemekle meşgul. kısa yol göstermeliktir vitrindir. işe yarar yaramaz değil amma size bir kaç sene verir. dışı pırıl pırıl içi kof kimse istemez ki başına bu gelsin. ben araştırdım bu boyaları buldum. aklımda olan da bu yada benzeri güzel bir boya kullanmak

Astar 1
Projeye özel bakım için korozyon koruması
Jotamastic ürünleri, zorlu çevre şartlarındaki çelik, alümünyum ve diğer yüzeyler için uygundur:
• Enerji, denizüstü yapılar , HPI ve genel altyapı işleri
• Balast tankları, su altı gemi omurgası, üst kısımlar, üst yapılar ve kargo ambarları (hububat taşıyıcıları için uygun)
En büyük avantajı - zaman ve maliyet avantajı
Daha az ön hazırlık ve düşük iş aksama süresi Hızlı,kolay uygulama
Uzun ömürlü koruma

Penetrasyon ve yapışma, düşük yüzey hazırlığı için anahtar faktörlerdir.Mükemmel ıslaklık özelliği ile hidrokarbon reçinesi Jotamastic ürünlerini bakım tutum projeleri için ideal hale getirmektedir:
• Yüzeyin temizlenmesi için el zımparası (St 2) veya su jeti yeterli olacaktır.
• Nem toleransı
• Diğer boya çeşitlerinin üzerine uygulanabilir.
Astar 2
Bakım-tutum projelerindeki ilk tercih:
Jotamastic 87 birçok zorlu çevre koşullarında uzun ömürlü korozyon koruması sağladığı başarılı referansları bulunmaktadır.
• Bütün sezon boyunca 300 mikrona kadar tek katta uygulama imkanı. Böylece daha az katta mükemmel bir koruma sunmaktadır.
• Tipik bakım durumlarında bütün yüzeyler ile uygunluk ve çok iyi yapışma özellikleri
• Korozon koruması ve su dayanımı arttırılmış alüminyum versiyonu
Ana faydalar
Düşük bakım maliyetleri Düşük VOC ve solvent emisyonu
Kullanıcı dostu

Mükemmel penetrasyon, yapışma ve yüzey toleransı şu anlama gelmektedir:
• Daha az kaynak ve daha az hazırlık süresi
• Ara kat gerektirmez
• Düşük aksama süresi
• Daha uzun ömür beklentisi
Jotun Renk Yönetimi şu anlama gelmektedir:
• Daha az son kat ihtiyacı


Astar 3
Yıpranma aşınmalara maruz kalan alanlar için
Jotamastic 87'nin cam pulcuklu versiyonu zorlu çevre şartlarına karşı uzun ömürlü bir korozyon koruması sağlarken cam pulcuklu yapısı ile aşınma dayanımı da sağlamaktadır.
• Boya içerisinde cam pulcukları üst üste gelip karışır ve kıvrılır, böylece yüksek aşınmaya kalan alanlarda mükemmel bir film tabakası sağlar.
• Tek katta 350 mikrona kadar uygulanabilir. - daha az kat ile mükemmel koruma ve aşınma dayanımı
Ana faydalar
Uzun ömürlü Düşük VOC ve solvent emisyonu
Kullanıcı dostu

• Cam pulcuklar ağır yıpranma ve aşınmalara karşı koruma sağlar.
• Cam pulcukları mükemmel bir aşınma dayanımı sağlayarak boya süsteminin ömrünün uzamasına yardımcı olur.
Astar 4
Corro-Zinc 97
Ürün tanımı
Corro-Zinc 97, fosfatlama veya kumlama yapılmış çelik obje malzeme ve yapılarda astar olarak kullanılmak üzere tasarlanmış epoksi bazlı, çinko bakımından zengin toz boyadır.
Corro-Zinc 97 korozyona ve malzemede gaz çıkışına karşı mükemmel bir direnç, mükemmel bir ara kat yapışması ve mekanik direnç, çok iyi bir kenar kaplaması ve yüzey sağlar.İç cephe uygulamalarında Corro-Coat MX, dış cephe uygulamalarında ise Corro-Coat PE veya Corro-Coat PE-F son kat olarak kullanılabilir.

Uygulama alanları
En sık kullanım alanları çelik bina yapılar, tarımda kullanılan makineler, çelik parmaklıklar, açık havada kullanılan eşyalar, gaz silindirleri ve deniz ortamındaki kaplamalardır.

Son kat boyalar jotun
Esnek ve darbe dayanımı yüksek sonkat boya
Hardtop Flexi, ürünün ömrü boyunca diğer poliüretanlara kıyasla yüksek bir esneklik sunar.

Mükemmel yapışma özelliği ağır darbelere karçı ek bir koruma sağlamaktadır - konteynırlar, çamurluk önleri, vinçler, maden ekipmanları için uygundur.

Hardtop Flexi, ekstra korozyon koruması sağlayan anti korozif pigmentler ile güçlendirilmiştir. Geniş astar seçenekleri üzerine yüksek film kalınlıklarında uygulanabilir.

Ana Faydalar
Sert Ekstra korozyon koruması
Estetik görünüm
Yüksek verimlilik

• Ağır darbelere karşı koruma sağlayan özellikler:
o Özel akışlandırıcılar ile sağlanan yüksek esneklik
o Birçok astar üzerine mükemmel yapışma
Corro-Coat EP Series 9
Ürün Tanımı
Corro-Coat EP Series 9, kimyasal dayanımın gerekli olduğu zorlu çevre şartlarındaki alanlarda üstün bir koruma performansı sağlamak üzere tasarlanmış epoksi toz boyadır.

Corro-Coat EP Series 9, yüksek yüzey sertlik derecesi, aşınma ve yıpranma dayanımına sahiptir. Metal yüzeylere mükemmel bir yapışma sağlar, endüstriyel ve dekoratif çalışmalar için uygundur.

Uygulama Alanları
Corro-Coat EP Series 9, yüksek yüzey sertlik derecesinin, solvent ve kimyasallara yüksek dayanımın gerekli olduğu uygulamalar için tavsiye edilir. Corro-Coat EP Series 9, laboratuvar ekipmanları, makinalar, otomobil amortisörleri, fren balataları, kablolar, palet rafları ve aletlere uygulanabilir.
 



Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

ozcour' Alıntı:
Bülent abi eline sağlık,

Ben de bu konuyu uzun zamandır araştırıyordum, arkası alüminyum folyo kaplamalı izocamlardan benim series in tabanına döşemiştim, üzerine 2 ayrı paspas koydum, fena sayılmayacak bir ısı yalıtımı sağlamıştı. 1 sene sonra şanzıman indirilirken söktüm, ıslandıkları için küf küf olmuştu, elime aldığım zaman parça parça gelmeye başladı, çok kaşındırıyordu beni döşerken her yerimi izole ettiğim halde çok rahatsız olmuştum. Ben de attım, su görecek yerde kullanılmamalı bence, bir de ben bunları derby ile yapıştırmıştım, ısınınca çıkmaya yüzeyden ayrılmaya başladılar, bu işe uygun bir malzemeye karar veremedim, sesten çok ısı yalıtımı için, acaba izocamı naylonla kaplayıp da mı döşesem kaba yerlere ???

Bir de sac aksam ve şase için uzun yıllar çürümeyi önleyecek bir boya istiyorum, ruloyla sürebilirim...

Selamlar

özgürcüm bu malzeme yani izocam direkt zeminde malesef kullnılamaz destinantı yada desibeli yada her ne halt sa geçirim kat sayıları izocamın (taş yünü kaya yünü vb.) fiziksel özelliğine göre hesaplanır bunları basmak vidalamak üzerine bişeyler cakmak suretiyle deforme edersek istediğimiz etkinin yarısını alırız bir de ıslanan bir malzemedir kuru tutulmalıdır araç içinde camda kapıda kullnırken mutlak yukarıya gelen ağız kısmını kapı gövdesinden aluminyum folyo üzerine kadar bantlayın üzeri kapansın ki su gelirse aksın folyadan en alta kadar gitsin tahliyesi varsa atılsın. defender ın kapı içleri ayak basım yerleri ve özellikle gövdesinde gögüs arkası çabuk deforme olur bu ralara önlem alınması şart. birde izocam yada başka bişey kullnırken parçalamamaya ek oluşturmamaya özen gösterelim bu açıklar ek yerleri ısı köprüleri oluşturarak azdaolsa ses geçişine ısı transferine sebep olurlar bu eklerde en basit geniş kağıt yada koli bantları en güzeli havalandırma malzemeleri satan yerler yada büyük marketlerde var folyolu izole bantlarıyla kapatın.
 

Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

yanlız bir düzeltme boya dan bahsederken toz ve elektro statik bilgiler var toz boya için yada elektrostatik için fırın gerekir şaseleri sokacak fırın varmı bilmem amma bilmemiz gereken fiziki özelliği bunlara eş fırca ile yada tabanca ile sürülen tiner vb. incelticilerin kullanıldığı bir boya bulmak tır bu firmada da var bilgilerine ulaşırsam onuda yazarım markası cinsi gibi
 

Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

Paylaşım ve bilgiler için teşekkürler... yakında araclarını toplatan (benim gibi ;D ) Yada toplatmayı planlayan arkdaslar ıcın harika bilgi ve görseller.... Saygılar..
 


Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

Bir boya firması daha buldum arkadaşlar bilgiler şunlar

ECELAK
ASTAR 1
ECELAK 2K Solid Epoxy Coal-Tar Siyah


Açıklama
İki bileşenli. Ağır dış koşullarda kalan sac yüzeylerin su ve korozyon dayanımı için. Siyah

ASTAR 2
Açıklama
ECEDUR 2K PU Filler Astar, Hidroksil içeren alkid kombinasyonuyla hazırlanmış iki bileşenli, hava kurumalı, izosiyanat sertleştiricili, metal yüzeylerde kullanılan poliüretan bir astar boyadır. Metal ve makina sanayiinde poliüretan sonkat boya astarı olarak kullanılır. Sert ve metal yüzeylere çok iyi tutunan bir astar boyadır. Kimyasal ve darbe direnci yüksektir. Doldurucudur. Renk uyumu sağlandığında, sonkat boyanın kapatıcılığını arttırır. Üzerine atılacak sonkat boyanın kimyasal ve mekanik özelliklerini arttırır. Sonkat boyanın yaşlanmasını geciktirir. Çoğu kimyasal maddelere, özellikle alkalilere ve deniz suyuna dirençlidir. Sert, doldurucu ve metal yüzeylere iyi yapışan bir astardır. Kolay zımparalanır. Üzerine her tip sonkat atılabilir.
Kod Serisi 85B-seri
Kürleşme Şekli Harter, Kuruma:1 saat, Sertlik:8 saat
Uygulama Şekli Pistole
İncelticisi ECELAK Poliüretan Tiner 307
Üretici Ecelak


SON KAT
Açıklama
ECEDUR 2K PU Sonkat Boyalar, Hidroksil içeren alkid kombinasyonuyla hazırlanmış iki bileşenli, hava kurumalı, izosiyanat sertleştiricili, metal yüzeylerde kullanılan poliüretan sonkat bir boyadır. Makina sanayi, madeni eşya ve metal mobilya sanayiinde ve tarım aletlerinde kullanılır. Sert ve metal yüzeylere çok iyi tutunan bir boyadır. Kimyasal ve darbe direnci yüksektir. Metal yüzeylere mükemmel kimyasal ve mekanik özellik verir.Çoğu kimyasal maddelere, özellikle alkalilere ve deniz suyuna dirençlidir. Kalıcı parlaklıktadır. Zamanla donuklaşmaz ve kabuklaşmaz. Su, nem, ve sararmaya karşı iyi dayanıklılık gösterir. DKP sac,demir ve döküm yüzeyler için. Sert ve parlak. Metal yüzeylerde iyi kimyasal dayanım. Büyük makinalar için. Tam kürleşme 7 gün sürer. Renk stabilitesi sınırlı. Sürtünme ve su dayanımı yüksek.
Kod Serisi 81B-seri
Kürleşme Şekli Harter, Kuruma:1 saat, Sertlik:16 saat
Uygulama Şekli Pistole
İncelticisi ECELAK Poliüretan Tiner 307
Üretici Ecelak
 



Ynt: Ses İzalasyonu ve Boya Koruyucu Sistemler & Malzemeler

ozcour' Alıntı:
Bülent abi eline sağlık,

Ben de bu konuyu uzun zamandır araştırıyordum, arkası alüminyum folyo kaplamalı izocamlardan benim series in tabanına döşemiştim, üzerine 2 ayrı paspas koydum, fena sayılmayacak bir ısı yalıtımı sağlamıştı. 1 sene sonra şanzıman indirilirken söktüm, ıslandıkları için küf küf olmuştu, elime aldığım zaman parça parça gelmeye başladı, çok kaşındırıyordu beni döşerken her yerimi izole ettiğim halde çok rahatsız olmuştum. Ben de attım, su görecek yerde kullanılmamalı bence, bir de ben bunları derby ile yapıştırmıştım, ısınınca çıkmaya yüzeyden ayrılmaya başladılar, bu işe uygun bir malzemeye karar veremedim, sesten çok ısı yalıtımı için, acaba izocamı naylonla kaplayıp da mı döşesem kaba yerlere ???

Bir de sac aksam ve şase için uzun yıllar çürümeyi önleyecek bir boya istiyorum, ruloyla sürebilirim...

Selamlar

sağolasın özgür,

mantık şu özgür kardeşim içerden yaptığın izole sonrasında iç ve dış arasında kalan parçanın da korunması şart önce dışardan içeriye doğru gitmekte yarar var çünki en olumsuz etken dışarda yoğunluğu yüksek kaucuk malzemeler ısı yalıtımı için direkt araçlarda kullnılan diye bir malzemeye ben rastlamadım amma bina ve tesisat ta kullnılan bu malzemeler teker teker incelendiğinde mutlaka bir şey çıkacaktır ortaya

Bina ve tesisatlarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve standartları şu şekildedir:kaynak:İZODER

Binalarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve ürün standartları:
Cam yünü, TS 901 EN 13162
Taş yünü, TS 901 EN 13162
TS 7316 EN 13163
Ekstrude Polistiren (XPS), TS 11989 EN 13164
Poliüretan (PUR), TS EN 13165
Fenol Köpüğü, TS EN 13166
Cam Köpüğü, TS EN 13167
Mantolama, TS EN 13167
Çift Cam, TS EN 13168
Ahşap Lifli Levhalar, TS EN 13169
Genleştirilmiş Perlit (EPB), TS EN 13170
Genleştirilmiş Mantar(ICB) TS EN 13171
Ahşap yünü levhalar, TS EN 13172
asbest

Tesisatlarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve standartları:
Camyünü, prEN 14303
Taşyünü, prEN 14303
Elastomerik Kauçuk (FEF) prEN 14304
Cam Köpüğü (CG) prEN 14305
Kalsiyum Silikat (CS) prEN 14306
Ekstrüde Polistiren (XPS) prEN 14307
Poliüretan (PUR / PIR) prEN 14308
Ekspande Polistiren (EPS), prEN 14309
Polietilen Köpük (PEF), prEN 14314
Fenolik Köpük prEN 14315
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,429
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst