Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan epino Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 59,864

epino

Ana Kamp
Mesajlar
54
Tepkime Puanı
0
Mehabalar,
hafta sonları genelde günübirlik 15-20 kmlik doğa yürüyüşlerine çıkıyoruz. Bu aktiviteler için ayakkabı bakarken oldukça zorlandım, bu nedenle bu konuda tecrubeli arkadaşlardan tavsiyeler bekliyorum:
not: ayakkabı mutlaka 1 numara büyük alınmalı diyenler oldu.Doğru mu?
 

Etiketler
Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

Evet doğru, çünki dağ ayakkabıları normal ayakkabılara oranla daha serttir, bu nedenlede daha kalın çoraplar ile giyilmesi gerekirler, dağ botlarının içine giyilen çoraplarda özeldir zaten, eğer ayak ölçünüzde alırsanız, sıkıntı yaşarsınız, bu nedenle bir numara büyük almak gerekiyor.
 

Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

Özel amaçlı bir bot almak gibi bir planım olmadan su geçirmez bir bot almak için Scooter'ın Kronos serisindeki GM3602NS modelini almıştım. Ürün yağmurda, dere geçerken bastığım kaygan kayada, şehir ortamındaki cilalı mermerde iyi. Ayağı sıcak tutuyor. Yüksüz 10-15, yükle 8-10 km yürüdüğüm oldu ama ayağımı rahatsız etmedi.

bkz.:http://www.scooter.com.tr/macro.cfm?fuseaction=urunler.liste&ID=7,21,2&harf=C#

16092008090652.JPG


Bütçesi kısıtlı olan yada günlük kullanım için arayan bir denesin derim.

--

Askerdeyken postalım ayağıma göre biraz büyüktü. Esasen bilek kısmında tutuyor gibiydi ayağımı. Herhalde bu yüzden kullanırken hiç sorun yaşamamıştım. Az büyük iyidir. Şu anki botumu belki az daha büyük alsam daha iyi olurmuş.
 

Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

Bizim siteden konu ile ilgili metini aşağıya kopyaladım. Buradaki bilgiler outdoor kullanımı için üretilmiş botlar için geçerli. Bahsedilen büyük numara seçilmesi noktasında ayakkabı numaralarına hiç takılmayın. Ayakkabı numaralandırmaları markadan markaya çok farklılık göstermekte bu yüzden sadece büyük numara üzerinden yola çıkmak hatalı bir yol olur. Aşağıda belirtilen ayakkabının arkasına parmağınızın eninin girebilmesini ve diğer şeyleri kriter alın. Ayakkabının arkasındaki o boşluk topuğunuzu ayakkabının arkasına oturtarak bağladığınızda ayakkabının ön tarafında olması gereken boşluktur. Bu boşluk ayak parmaklarınızın ayakkabının uç kısmına temas etmesini (özellikle inişlerde) engeller ve olası bir tırnak düşmesi probleminin önüne geçer.


Doğru ayakkabı büyüklüğü

Amacınıza en uygun ve iyi ayakkabı bile eğer doğru büyüklükte değilse işinize yaramayacaktır. Ayakkabınız için alışverişe çıkmadan önce ayakkabıyla giymeyi planladığınız çorapları giyin ya da alışveriş yaptığınız yerden uygun kalınlıkta bir deneme çorabı edinmeye çalışın. Genelde insanların ayakları yürüyüşlerde ve dağ aktivitelerinde şiştiği için ayakkabıyı denemeye akşam saatlerinde gitmeniz yararlı olacaktır. Dağ botları giymeye alıştığınız normal ayakkabınızdan daha büyük olmalıdır. Ayaklarınızı ayakkabının içinde iyice öne ittiğinizde, işaret parmağınızın ayakkabının arkasına enine girebilmesi gerekir. Bağcıkları sıkıca bağlayıp topuğunuzu yukarı kaldırmaya çalıştığınızda ise topuğunuz tabandan en fazla 3-4 mm. kalkmalıdır. Ayak parmaklarınızı ise rahatça oynatabilmeniz ayakkabının kan dolaşımınızı engellememesi için gereklidir. Ayakkabının herhangi bir noktasında da belirgin bir baskı da olmamalıdır.

Genelde ayakkabının küçük olmasındansa büyük olması tercih edilmekte ve fazladan çorap giyerek bu sorunun halledilebileceği düşünülmektedir. Ne yazık ki fazladan çorap giymek bu sorunu tam olarak çözmez. Bu yüzden alacağınız ayakkabının mutlaka ayağınıza uyduğundan emin olun.

Ayakkabılarınızı aldıktan sonra hatırlamanız gereken önemli şeylerden biri de ilk olarak ayakkabınızı şehirde giymenizdir. Bu, özellikle kalın deri ayakkabılarda ayakkabıların açılması, derinin yumuşaması ve ayağınızın şeklini almasına yardımcı olur. Sert, deri ayakkabılarda bunu sağlamak için faaliyetten önce ayakkabılarla toplam 15 km. kadar yürümek gerekir. Bu alıştırma dönemi her gün 1-2 km. şeklinde yapılabilir. Daha yumuşak ayakkabılarda bu sorun daha az olmakla birlikte ayakkabıların önceden giyilmesi ileride oluşabilecek sorunları önleyecektir.

http://www.adrenalin.com.tr/texts.asp?TextID=801
 

Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

yanıtlayan arkadaşlara teşekkür ederim, şu anda 2 ayak tırnağım mosmor, sanırım düşecekler. Nedeni tahmin edeceğiniz gibi, zorlu iniş kötü ayakkabı.
Birkaç ayakkabı baktım. ağırlıkları 700gr ve 1000 gr gibi (su geçirmez vs). Hafif olması çok belirleyici bir özellik midir?
selamlar.
 



Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

Öncelikle geçmiş olsun. Ayakkabılar her adımda kaldırılması ve hareket ettirilmesi gereken bir ağırlık teşkil ettiği için hafifliğin önemli olduğu bir ürün. Fakat bir ayakkabı ne kadar hafifse ayağa verdiği destek azalacaktır. Bu yüzden önceliğiniz amacınıza uygun sınıfta ayakkabılar arasında hafif olanı seçmek olmalı. Günümüzde en azından outdoor markaları genel olarak +/- %10 ağırlık farkında benzer sınıflarda ayakkabılar üretiyorlar bu yüzden amacınıza uygun olması ve ayağınıza olması durumunda ağırlığı göz ardı edebilirsiniz. Örneğinizde belirttiğiniz 700-1000 gr. arası ayakkabılar büyük ihtimallar farklı sınıfta ayakkabılardır. Bilgi için ayakkabıların hangi numaralarının ağırlığının verildiğini de kontrol etmeniz lazım zira büyük numaralar doğal olarak daha ağırlar. Ürün marka model konusunda daha detaylı bilgiye ihtiyazınız olursa bana özel mesajdan da ulaşabilirsiniz.
 



Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

Yukarıdakilere ek olarak bence ilk olarak yapmanız gereken burayı okumak yukardakiler burada daha ayrıntılı anlatılmış. http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=31137.msg274183#msg274183
Burada yazılanlar aslında yapılması gerekenleri tam olarak anlatıyor ama bazı detayalar sanırım daha anlaşılır yapacaktır .
İlk olarak ayakkabının bir numara büyük olması bir şart değildir. Bunun anlamı botun normal günlük kullandığınız çoraplarla giyilmesi durumunda ayağınıza büyük olacağıdır. Yazılan testleri yaptıktan sonra hala büyükse ayağınızda yine sorunlar oluşacaktır. Botu denemden önce ayağınızda kalın çorap olması çok önemli eğer bulabiliyorsanız özellikle doğa etkinlikleri için üretilmiş çoraplardan edinin. (Kar çamur yağmur fırtına kayak dağ ) Sonra bu parmak denemesini yaparken önce bağların hiç birini sıkmadan botun burun tarafını yere vurup ayağınızın mümkün olduğu kadar burun kısmına kaymanısını sağlamalsınız. daha sonra bağları bileklere kadar iyice sıkıp bilek kancasına atın. Nasıl kolay tarif edeceğimi bilmiyorum ama bağları kancaya normal herkesin yaptığı gibi değil ters sarın. Yani kürek çeker gibi üstten alta doğru kanca üzerinde tam tur sarılmasını sağlayın. Eğer doğru yaptıysanız bağlamanıza bile gerek kalmayacak bağcık orda sabitlenecektir ama siz yinede bilekten bağcıkları bağlayın. Bu şekilde kancaya sarmanınzın nedeni bağcığın gerilmeden ve bağlanmadan sonra kalan boşluklardan kaymasına engel olmak. bilek kancası olmayan botlarda bağcığı bilekten bağlayın. başınız dik gözler karşıya bakarken ellerde yana rahat bir şekilde salınmalı ve dizler bu pozisyonda hafif bükülmeli sörf tahtasında denge sağlar gibi. işte parmak bu pozisyonda denenecek. Ya satıcıdan ya da bir arkadaşınızdan bu testi yapması için yardım istemeniz gerekiyor kendiniz eğilip yaptığınızda farklı sonuç çıkar. Bu testi geçen botu bulduktan sonra sıradaki testlere geçiyorsunuz. Botunuzu üst kancalarda dahil tamamen sıkabildiğiniz kadar sıkıp bağlayın. Bulabildiğiniz yokuş bir zemine tırmanın. Yokuş bulamazsanız merdiven deneyebilirsiniz. tırmanırken topuğunuz botun içinde oynmamalı inerken ise öne kaymamalı. Bu şartları geçen bot tam sizin ayak numaranızdır yani daha büyük olmasına gerek yoktur. Bu testlerde bazılarında bildikleri numaralardan küçük çıktığıda görülmüştür ama benim tarafımdan değil. satıcının yalancısıyım :smiley:. Bende ve arkadaşlarda hep büyük çıktı. Son bir not eğer uzun süreli etkinliklerde kullanacaksanız elinizle bükemediğiniz bir ayakkabı olmasına dikkat edin. Yumuşak bir ayakkabı her zaman sorun olacaktır. Bunun anlamı mağzaya gidip yepyeni malı parçalamayı deneyin değildir dikkatli olun.
 

Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

verdiğiniz bilgiler çok kıymetli. teşekkür ederim.
sevgiler.
 



Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

adidasın gore tex li clima proof serisinin mounting modelini 3 senedir giyiyorum tam ayağıma göre almıştım yıkadıktan sonra sanki ayağım mengenede gibi sıkıyor sonra açılıyor. altı combine değilde kaplamaymış sanırım hafiften açılmaya başladı ama çektiği eziyetin yanında iyi bile dayandı.
 

Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

selamlar
bu tür konularla alakalı değilim ama nu ayakkabılara büyük ilgim var , ilk olarak 6 yıl önce lafuma nın bir botunu almıştım ve bu 6 yıllık sürede çok memnun kaldım.
Şimdi de yine lafumanın yarım boğaza yakın ( lfg 1323) yazlık veya mevsimlik ayakkbısını aldım yanlız bu son aldığım yarım numara küçük . Sabah 2 ve akşam 2 km olmak üzere yürüyorum ve şu anda ayak parmak uçlarım çok kötü 4-5 ay oldu ama hala ayakkabıya alışamadım.Benim sormak istediğim ayakkabı kalıpları ile bu ayakkabıyı yarım numara büyütebilirmiyim veya sizin tavsiye edebileceğiniz bir şey var mı ?
 

Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

Aldığınız model Lafuma Castle Rock modeli olmalı. Bu model oldukça yumuşak bir model, normalde en fazla 10 km civarı yürüyüş sonrası ayağınızın alışmış olması gerekirdi. Ayakkabıyı bir ayakkabıcıda kalıba sokturarak boydan bir miktar esneme sağlayabilirsiniz. Esneme minimal olacaktır fakat yine de denemeye değer.
 

Ynt: Trekking İçin Ayakkabı Seçimi

şuanda piyadaki trekking amaçlı üretilen en kaliteli en uzun ömürlü ve en rahat ayakkabılardan birisi SALOMON'dur eğer bütçe sıkıntınız yoksa başka marka düşünmeyin derim çünkü gerçekten çok da sağlam bir ayakkabı hangi modelini alırsan al evradiyelik kullanırsın çok da memnun kalırsın zaten trekking ayakkabısı kaç kere giyiliyor ki zaten şeklinde bi soruda gelebilir ama cevap olarak da bir kere al tam al derim sonuçta ayak sağlığı önemli ;)
salomon'un alternatifi ise fransız LAFUMA * COLUMBIA ve Norveç'in HELLY HANSEN'idir ...
uzun bir süre bu işide yaptığım için şunu söyleyebilirim ki, trekking ayakkabısı alırken mutlaka (GORE-TEX) özelliği arayınız...bu özellik ayağınızın hem hava almasını sağlar olası bir kokuyu ve terlemeyi önler hemde belirli bir yoğunluğa kadar ayakkabının su geçirmemesini sağlar ve sizin yürüyüşlerinizde maksimum rahatlık sağlarlar.bunun yanı sıra ön ve arka ayak darbelerine karşı geliştirilmiş darbe emici özelliklerde bir outdoor ayakkabısı için önemli kriterler ayrıca üstteki yorumlardada belirtildiği gibi bu ayakkabılarla uzun ve yorucu parkurlar geçileceği için mutlaka 1 numara büyük olmalı aksi taktirde ayak şişer ve gününüz berbat olur!!!...
son olarak trekking ayakkabısı alırken aldığınız botun yada ayakkabının kumaş özellikli olmasına özen gösterin
 

Merhabalar ben 3 gün önce Mammutun Ridge High GTX kadın modelini aldım. Fakat topuk kısmından sürtünme yaparak kızarıklık daha sonra su toplamaya başlandı. 750 tl bir mevla para verdim. Neden böyle oldu anlamadım. İlk defa böyle bir ayakkabı giyiyorum. sizce değiştirmeli miyim ? ya da ayakkabı vurmayacak hale nasıl gelir ?

3020 04080 0887 11
 



Şimdi şöyle ki, bugün north face in bilekli bir modelini aldım fakat bilek kısmı hafiften can yakıyor ayakkabı büyük daha doğrusu koşulllara göre uygun fakat bu bilek olayı nedendir acaba ?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,930
Kayıtlı Üye Sayımız
172,083
Kaydolan Son Üyemiz
b00zt

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst