Avcılık Spor mudur?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CJ7V8 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 271
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 69,560

Avcılık Spor mudur?

• Evet Avcýlýk Spordur

Kullanılan: 43 58.9%
  • Hayýr Avcýlýk Spor Deðildir

Kullanılan: 30 41.1%

• Kullanılan toplam oy
    73
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Avcılık Spor mudur?

Marksman' Alıntı:
Örneğin erkek geyik yaşlandıkça üreme özelliğini yitirir ve bu geyiğin avlanmasıyla yerine genç geyiklerin gelmesi zamanla geyik sayısını artıracaktır. Eğer avcılık diye bir tutku zevk spor artık her neyse olmasaydı ve birileri kafayı yaşlı erkek geyiği vuracağım diye bozmasaydı, yaban hayatı dostu çevreci arkadaşlarımız geyik sayısı artsın diye belkide yaşlı erkek geyikleri öldürmesi için birilerine para verirdi. :smiley:

Verilen örnekteki bilgi ve dolayısıyla buna dayanarak dedikleriniz de yanlış. Biraz biyoloji (zooloji) okumak lazım

eğer bilginin doğru olduğunu iddia ediyorsanız hem veteriner doğum jinekoloji uzmanıyım, hem de yaban hayatı konusunda epeyi birikimim ve editörü ve yazarı olduğum iki tane kitabım var........

buraya iki satır bilgi yazarken lütfedip iddialarımızın doğruluğunu kontrol etmeli ya da bilgi vermeden direkt olayın muhabbetini yapmalıyız zaten muhabbetini yapana katkıda bulunuyoruz laf da etmiyoruz

saygılar

Etiketler

yasarergun' Alıntı:
Verilen örnekteki bilgi ve dolayısıyla buna dayanarak dedikleriniz de yanlış. Biraz biyoloji (zooloji) okumak lazım

eğer bilginin doğru olduğunu iddia ediyorsanız hem veteriner doğum jinekoloji uzmanıyım, hem de yaban hayatı konusunda epeyi birikimim ve editörü ve yazarı olduğum iki tane kitabım var........

buraya iki satır bilgi yazarken lütfedip iddialarımızın doğruluğunu kontrol etmeli ya da bilgi vermeden direkt olayın muhabbetini yapmalıyız zaten muhabbetini yapana katkıda bulunuyoruz laf da etmiyoruz

saygılar

sayın yasarergun

bu konu üzerine dikkat ettiyseniz hiç bir yorum yapmıyorum hatta bu topiğe yazı bile eklemiyorum sizlerinde iyi bildiği üzerine müslüman mahallesinde salyangoz satmanın kimseye bir yararı olmayacağını düşünüyorum bu siteyi gerçekten seviyorum geceleri girip bilmediğim konullarda değişik şeyler öğrenip ilgi alanlarım doğrultusunda buradan öğrendiğim değerli bilgileri yaşamımda kullanmak üzere saklıyorum üstte yazan arkadaşıda hiç tanımıyorum yada tanımadığımı zannediyorum fakat söylediği konu üzerine milli parklarda bir çalışma olduğunu çalışmanın başındada yaban hayatı üzerinde master yapmış ege veteriner mezunu serhat güzel diye bir şahsın olduğunu duymuştum ve bu arkadaşın söylediği seylere benzer seyleri başka bir yerde okumuştum bilmediğim yada yanlış bildiğimi düşünerek sizden bu konu hakkındaki düşüncelerinizi eğer konu çok uzun ise bana kaynak kitap yada bu konu ile ilgili bir tez varsa bununla ilgili bilgi vermenizi rica edicektim

saygılarımla

Kullandığım üslup, yazdıklarımın sadece benim düşüncem olduğu izlenimini verdiyse özür dilerim. Ancak bahsettiğim konu gelişmiş ülkelerin yaban hayatı yönetiminde uygulanmaktadır. Katıldığım avcı kursunda da konunun uzmanı Ege Üni. öğretim görevlisi hocamızın da aynı bilgileri verdiğini hatırlıyorum. Mesela gelişmiş ülkelerde öyle kafanıza göre av yapamazsınız. Ava gittiğinizde önce binlerce dolar para ödüyorsunuz. Sonra yanınıza bir rehber veriyorlar ve rehberin gösterdiği hayvanı avlayabiliyorsunuz. Ben paramı verdim istediğimi avlarım veya üç tane daha avlayacağım al parasını diyerek dilediğiniz kadar av yapamazsınız. Sadece o yıl izin verilen sayıda ve önceden belirlenen yaşlı, hasta, sakat vs hayvanların avlanmasına izin verilir. Balıklarda ise büyüdükçe üretkenlik artar. O nedenle bir avcı büyük veya küçük balık avlamak yerine ortalama bir balığı avlamayı tercih eder. Tercih etmiyorsa veya gittiği avda dişi erkek, yaşlı, genç demeden öldürüyorsa ona avcı, yapılana da avcılık veya spor denmez zaten...

Bende belgeli bir avcıyım ama sadece tüfek almak için avcı belgemi aldım. Bu zamana kadar hiç ava gitmedim. Katıldığım kurs nedeniyle avcılığın gerçekten yaban hayatına faydası olduğunu gördüm. Şunu da söylemek istiyorum ki ülkemizde kendine avcı diyenlerin %95'i gerçek avcı, bilinçli avcı olmadığı için, insanların avcıları cani olarak görmesine hak veriyorum.

Saygılar,

Marksman' Alıntı:
Mesela hergün 3-5 demeden katledip kanlar içerisinde bırakan cani avcı sürüleri pardon aslan sürülerinin doğada aldığı rol ile avcıların aldığı rol arasında bir fark yok.

Fark ateşli silah ve insanoğlunun tatminsizliği dostum.Doğa kendinizi bir tuttuğunuz aslanın yaşam alanı,ama sizin değil.Aslan elinde avını bilem kaç metreden vurup indiren bir ateşli silahla avlanmıyor,avının yanına sokularak,temas ederek,boğuşarak tamamen fiziki kabiliyetinin ve gücünün el verdiği ölçü çerçevesinde adil koşullar altında avlanıyor.Hedefinin yarısını yakalıyorsa diğer yarısıda kaçıp kurtuluyor yaşamına devam ediyor.Ve bölgesine tecavüz eden başka erkekler ve yavruları haricinde öldürdüğü her canlıyı yemek-yaşamak amacıyla öldrüyor ve yiyor.Yani diğer bir deyişle ihtiyacını karşılamak için avlanıyor,tok bir aslan yakınındaki bir ceylanı zevk için avamıyor ama ya insan? Arada sizcede biraz fark yok mu?

hayvanlarda zevk icin avlanir bu kanitlanmis bir gercek diyerek sozume baslamak istiyorum...
atesli silahlar konsundada tabiki her turlu avin farkli yontemleri vardir mesela ben domuz avini kopek ve bicakla yapmayi tercih ediyorum ama tufeksiz yapilamayacak avlarda var dag kecisi avi mesela... cunki bir aslanin hizi penceleri ve dislerii var avlanabilmesi icin. bizim ise hicbirseyimiz (beynimizden baska). bizden bir domuzu veya bir geyigi yumruklayarak oldurmemizi beklemiyersunuz heralde, avina gore cesitli slahlar kullanilmali bence onemli olan avin en zor bicimde yapilmasi bence bunu bir ugras yapanda bu zaten

saygilar

bende bir şeyler katmak isterim aslan karnını doyurmak için avlanıyor hiç ben bu güne kadar zevk için spor olsun diye aslanın öldürdügüne şahit olmadım genelde aslan avını haklar yer uzun bir süre daha kıpırdamaz avcılık avlanmak niçin vardı insanlar asırlar boyu avlandı ihtiyacları için avlandılar yaban yaşamında av hayvanının etini yediler postunu giydiler yaşamak için avlandılar günümüzde avcılık bence zevk için öldürmekten başka bir şey degil bu benim fikrim ha yapmayın avlanmayın denilse burdan degişen bir şey olacakmı olmayacak herkes bildigi dogru bildigi yoldan devam edecek bazen orman içlerinde gezerken önüme bakıyorum baya yaban kecisi falan cıkıyor bazen göz göze geliyoruz baya güzel canlılar

eğer bu kadar ayrıntılı düşünüyor isek zaten insanoğlunun doğada var olması bile doğa için zarar doğaya verdiğimiz zararları hep birlikte bir düşünürsek hırsızın hiç mi suçu yok durumuna düşmezmiyiz günde kilometrelerce yol tepiyoruz otomobillerimizle egzost gazlarımız doğada hepimiz parfüm deodorant kullanıyoruz atık gazlar ozon tabakasında türkiyenin %99 u çöpünü ayırmadan atıyor buna bizlerinde büyük kısmı dahil verimli tarlaları kapatıp satın alıp üzerlerine fabrikalar kuruyoruz siteler yapıyoruz doğa içinde yaşam imkanları sunuyoruz o evler yapılırken milyarlarca böcek binlerce kuş ve yüzlerce irili ufaklı hayvanın göç etmesini sağlıyoruz yaşam alanlarını kısıtlıyoruz sevgili çiftçilerimiz tarlalarındaki anızları yakıyorlar ve bu anız yangınlarının olduğu dönem bıldırcınların göç döneminde yapılıyor büyük kısmı yanıyor yada yumurtalarını kaybediyor yuvaları bozuluyor yine aynı işi yapan geri kafalı çiftçilerimiz( bu arada bu işi gerçekten bilinçli yapanları tenzi ederek yazıyorum) tarlalarında sunni gübre kullanıyorlar ve bu gübre poşetlerini dere kenarlarına yada ark köselerine tarlaların yakınlarına bırakıyorlar kağıt olduğu için 1-2 ay içinde yok oluyor zaten ama o yoğun gübre suyu dere yatakarına iniyor ve deredeki canlı yaşamını tehdit ediyor fabrikalarımızın atık suları hala derelere boşaltılıyor birde buna orman yangınları ekleniyor şimdi burada düşünelim isterseniz kim ne kadar cani tamam avcı için bir sürü şey atılıp tutuluyor haklıdır yada değildir bu bir yaşam biçimidir bir çoğumuz evde kuş besliyoruz mesela sayın erenatacın elinde çok güzel bir kanarya var sizce uçmasını bilen bir kuşu doğada yaşaması çok rahat ve kolay olan kanaryayı sadece o çok ama çok güzel büyüleyici sesini dinlemek için kafeste tutmakta aynı vasıfları taşımıyormu yada gecede 40 km yol koşan sivas kangal köpekerini apartman dairelerinin balkonlarında yada zincire vurulmuş bir şekilde evin bahçesinin 3 m2 lik bir alanınnda dur yat kalk komutları öğretilip köleleştirerekte aynı caniliği yapmıyormuyuz acaba lanet olası bohçacılar dağda kaçak tilki avı yapıyorlar o güzelim çok ama çok sevimli hayvanı sadece ama sadece kürkü için avlıyorlar sizce bu bir arz talep değilmidir satacak yeri olmasa yada onu isteyen kadınlar olmasa sizce o hayvanlar ölürmü yada afrikada ufacık çocuklar elmas ve pırlanta işçiliğinde kullanılıyor 6-7yaşında çocuklara günde 10 saat işçilik yaptırıyorlar ve bizim eşlerimize sevgililerimize yada belki bir gece kaçamak yaparız diye düşündüğümüz kişilere aldığımız o 700 ile 1200 ytl arasında değişen ucuz pırlantaları alırkende aynı acıyı yada aynı kini duyuyormuyuz acaba bir helikopterin yada uçağın eşdeğer yakıt tablosuna göre helikopterin 1 saatlik uçuşu 60 arabaya eşdeğer gaz salgılıyor helikoptere yada uçağa bindiğimizde acaba aynı kaygıyı yine taşıyormuyuz dünyanın birçok ülkesinde özellikle fransa ve ingilterede çok özel bir spor türüdür avcılık ve avcılara çok saygı duyulur bunun nedenide doğaya olan bakış açılarından kaynaklıdır insanlar buna özendirilir ve sevk edilir ama bizde sanırım buna gerçekten çok daha vakit var gerçi bunun nedenlerinden birtaneside biz avcıların kan davalısı bohçacı takımıdır bununda farkındayız ama hadi ben kapıyı açık unuttum hırsızın hiçmi suçu yok

saygılarımla

saygılarımla

Eger benim gibi bilinçli avcılar,avı bırakırlar ve doğada olmazlarsa katliamcılara gün doğar çünkü ben avla ilgili kanunları takip ediyorum ve neyin yasak neyin serbest olduğunu biliyorum,aksi durumlarda bir şekilde mudahale ediyorum...Merak ediyorum acaba bu forumda kaç av karşıtı doğa sevdalısı oturup mak kararlarını okur ve de doğada karşılaştığı bir avcıyı uyarır...Oturduğunuz yerden ahkam kesmekle olmuyor malesef...

Oturduğumuz yerden ahkam kesiyoruz öyle mi? :smiley: Bu gerçekten komik oldu! Bu forumdaki hemen hemen herkes bir şekilde doğanın içinde ve dengelerinin farkında olan,bu dengeleri koruyan saygı gösteren insanlardır.Bunun için illede "avcı" olmak gerekmiyor.Bilinçli veya bilinçsiz avcılık (bilinçli katillik nasıl oluyor hala mantığım almıyor ama) biz insan oğlunun kendini avutmak için uydurduğu iki saçma sapan terimden başka birşey değil bence.Ayrıca merkez av komisyonu ne derse desin öldürme fiilini yasaklayıp serbest bırakma taktiri insanın değildir olamaz.Kendi adıma her zaman doğaya bir avcıdan veya sizin tabirinizle bir bohçacıdan daha az zararım dokunmuştur bu konudada kimse beni aksine inandırmaya çalışmasın lütfen.

Hocam insan bilmediği şeye düşman olur bu bağlamda verdiğiniz tepki normal...ben diyorum ki ava yasaklanmış bölgeler var buna rağmen orada avlananlar var ya da belli dönemlerde avı yasak hayvanlar var...Acaba siz av karşıtları kaçınız bu kanunları zahmet edip okudu ve de rastladığında ormancı ya da jandarmaya haber verdi?Çokmu zahmetli olur?Madem avcılık siz ve bu forumun çoğu üyesinde olduğu gibi hiç birşekilde kabullenilemez,insanlık dışıdır o halde üniversitelerde,mecliste ya da bunun mucadelesi nerede verilecekse,mücadele verin ,somut bişeyler yapın.Yıl 2008 eğer davanızın tutar yanı varsa akla,bilime uygunsa belki av yasaklanır ve bizlerde doğada başka aktivitelere yöneliriz sayenizde.Bunu bile yapmıyorsanız bana göre samimi değilsiniz ve oturduğunuz yerden ahkam kesiyorsunuz...Ben dünyada hayvan haklarından dolayı avın yasak olduğu bir yer bilmiyorum,varmı? komikse de ne mutlu bana,gülünüz...

Sayın trou6le insanın içini acıtan şey zaten yılın 2008 olması ve modern ! bilinçli ! toplumumuzun ülkemizde ve dünyada hala ve hala bu zavallı hayvanları gökten yağmur misalı bol bol yağıyormuş gibi düşünüp takır takır öldürmesi.Bitti efendim bitti,her yıl yapılan sayımlarda,gözlemlerde nicelerinin türünün yok olduğu ortaya çıkıyor,bunu anlamak idrak etmek bu kadar zor mu?? Başka spormu yok allah aşkına? Mücadele konusuna gelince şahsım adına içim rahat,bu konuda yaptıklarımı ve ne kadar ileriye gidebileceğimi beni tanıyanlar bilir,yazıp çizmeye hiç gerek duymuyorum.

Marksman' Alıntı:
Örneğin erkek geyik yaşlandıkça üreme özelliğini yitirir ve bu geyiğin avlanmasıyla yerine genç geyiklerin gelmesi zamanla geyik sayısını artıracaktır. Eğer avcılık diye bir tutku zevk spor artık her neyse olmasaydı ve birileri kafayı yaşlı erkek geyiği vuracağım diye bozmasaydı, yaban hayatı dostu çevreci arkadaşlarımız geyik sayısı artsın diye belkide yaşlı erkek geyikleri öldürmesi için birilerine para verirdi. :smiley:

Bu konuda doğru olan: sürüdeki en güçlü ve diğer erkekleri çiftleşme mevsimi öncesinde tabir yerindeyse "döven" ve savaşı kazanan erkek geyik sürüdeki diğer tüm dişilerle çiftleşme hakkını elde eder. Sürüdeki ikinci ve diğer erkekler sürüye çoğu zaman yanaşamazlar. Geçen yıl olayı türkiyedeki doğal yaşamdaki tek ceylan sürüsünün fotoğraflarını çekerken (Hatay'da) bizzat gözlemleme imkanı bulmuştum. Sürüdeki en güçlü erkek bir sonraki yıl çiftleşme mevsimi öncesinde eğer tekrar savaşa girer ve savaşı kazanırsa ya da kendisine rakip çıkacak birilerini bulur da dövüşürse dövüşü kazandığı takdirde sürüdeki dişilerle çiftleşme hakkını tekrar kazanır eğer kaybeden taraf o olursa sürünün yeni lider erkeği savaşı kazanandır. Yaşlı erkek geyikler genellikle civardaki yırtıcılara yem olur tıpkı zayıf yavrular gibi. Bunun için ekstra masrafa gerek yoktur. Hepimiz biliyoruz ki avcıların yaşlı hayvanları vurması kesinlikle yaşlıları vurayım da doğal denge kurulsun diye değil boynuzu daha uzun diyedir, trofesi daha gösterişli diyedir. Burada doğa koruma ve doğaya daha az zarar verme doğaya zarar vermeden doğayla içiçe olma gibi konular daha öncelikli. Burada avcılığı savunmak ya da hayvanları öldürmeyi savunmak hiçbirimize yarar sağlamadığı gibi çoğu zaman gereksiz tartışmalara giriyoruz ve bilgi paylaşımı yerine gereksiz tartışmaya vakit harcıyoruz diye düşünüyorum. Eminim türkiyede avcılık konusunda çok iyi işleyen forumlar vardır oralarda sizinle aynı şeyleri düşünen insanlarla bu konuları konuşmak daha faydalı olur kanaatindeyim.

Yaklaşık 1 yıldan beri MKÜ Veteriner Fakültesinde "doğayı koruyan bilinçli" avcılarca vurulmuş 10 tane kartal yaşam savaşı veriyor iki kişi tüm bakım ve ameliyat masrafları ile yeme masraflarını karşılıyoruz iki tanesi bugünlerde uçmaya hazırlanıyor 4 tanesini de daha önce bıraktık doğaya. 15 yıldır burada veteriner fakültesinde çalışıyorum henüz o dediğiniz bilinçli avcılardan bir tanesi getirip de bize hocam bunu da bohçacılar vurmuş diye bir tek hayvan getirmediler. ya jandarma getirir ya da doğayı seven bir iki gönüllü. Burada birşeyler konuşurken ya da yazarken afaki şeyler yazılmamalı eğer yaşadığım ve tecrübe ettiğim 10 değilse 1 yazmamalıyım. Yukarıdaki örneği de vermek istemezdim ama yeri geldi yazmak zorunda kaldım. Maksat kimseyi incitmek ya da rencide etmek ya da cahillikle suçlamak değil sadece bilmemiz gereken şey yaşadığımız yüzyıl ve sonrasında bu gidişle dünyasının sonunu salakça ve düşüncesizce ortaya saldığı atıklarla getiren insanoğlunun türkiye gibi kontrolü zor coğrafyası çetin bir ülkede öldürecek kadar hayvan kalmadığını bilmemizdir. Bırakın da bir nesil keklik ya da karaca ya da geyik de yaşlanarak ölsün efendim ya da kurtlara çakallara yem olsun salonlarınızın baş köşesine trofe olacağı yerde....

Doğayı koruyan bilinçli avcı kartal vurmuş diyorsunuz. O kartalın "bilinçli çevrecilerce" katledilmediğini ben nerden bileyim? Bilmeden konuşmayın dediğiniz yazınızda "bilinçli avcılar" kartala kurşun sıkmış diyorsunuz. :mad: trou6le arkadaşım gayet güzel sormuş, kaç tane kaçak avcının peşine düşüpte ihbar ettiniz bu zamana kadar?Kaçak avcıların peşine düşün arabasına tüfeğine el koysunlar, bunlarda yaban hayatı için kullanılsın, yaban hayatı için durduğunuz yerden finansman sağlamış olursunuz ve avcılar da sizi takdir eder. Ben av yapmıyorsam çevreciyim doğa dostuyum, başkası av yapıyorsa doğa düşmanı katil canı falan... Böyle bir mantık dünyanın neresinde var yahu.. Varsa bizim ülkemizde var... Hadi bazı yaratıklar 5-10 demeden katlediyor, gövde üstünde baş bırakmıyor diyelim. Avcılar hiç olmazsa kendi imkanlarıyla keklik sülün yetiştirip doğaya salıyorlar. Kaç tane çevreci arkadaş yetiştirip de doğaya salmış acaba? Çevreci arkadaşlarımız yaban hayatının gelişmesi için avcılığı bırakın demekten başka NE yapmış?

Yaban hayatına avcılık eğer bir zarar veriyorsa kontrolsüz kentleşme, sulak ve bataklık alanlarının kurutulması, tarımda kullanılan ilaçlar ve kimyasal maddeler, cevre kirliliği, küresel ısınma avcılıktan onlarca kat zarar veriyor. Gelişmiş ülkelerde yaban hayatını avcılar yönetiyor. Heralde bu bir şeyler anlatıyordur...

Güzel kardeşim marksman,yaşar bey aynen doğruyu söylemiş BİLMEDEN KONUŞMAYIN! Sen bu küçümsediğin hiç bir işe yaramadığını düşündüğün "çevreci arkadaşların" doğal yaşam alanlarına hayvan yetiştirip salmadığını,hali hazırda yaşayanlara kara kışta gidip yem atmadığını,ele geçen yaralı,muhtaç durumdakilerin tedavisini hiç bir masraftan kaçınmadan yaptırıp tekrar doğaya salmadığını,marangozlara tüm masrafları ceplerinden karşılamak suretiyle onlarca kuş yuvası yaptırıp ormanda ağaçlara asmadığını,sırf çorbada tuz olsun diye doğal alanlara ekip halinde çöp toplamaya gitmediğini ve bu çöplerin arasında hatrı sayılır derecede ateşlenmiş plastik fişek kovanları olmadığını nereden biliyorsun? Aramızdaki fark ben o kuş üresin çoğalsın diye yuva yapıp ağaca asarken sen o kuşu sırf spor diye anlının ortasından vuruyorsun! Sonrada bana kalkıp doğru yolda olduğunu savunuyorsun.. Vuruyorum ama yerinede bilmem kaçtane salıyorum diyorsun,ben vurmadan salıyorum arkadaş,söylermisin bana hangimiz daha doğruyuz? Olacak iş var olmayacak iş var beyler lütfen biraz mantık,biraz vicdan..

burada neyin tartismasini yapiyoruz bilmiyorum hala ama kimsenin diger bir kimsenin fikirlerini degistiremeyecegi kesin 12 sayfadir ayni seyleri tekrarlayip duruyoruz benimde bu ayni icerikli 2. mesajim bu arada.
arkadaslar
istesekte istemesekte hepimizin haklari var ve ne yapiyorsak kanunlar cercevesinde yaptigimiz surece bir diger kimsenin buna karisma hakki yok.
o yuzden birbirlerimizin fikirlerini degistirmek veya kim daha fazla kus salmis yarisi yapmak yerine farkarimizi bir kenara koyup kafa kafaya vermeliyiz. diger turlu sadece tartismalar devam eder 12 degil 1012 sayfada olur bu. o yuzen bir anlami yok, yapilmasi gereken beraber hareket edip beraber sonuclar bulmak cunku kim ne derse desin avci avinin dagci yeni zirvelerin off-roadcu yeni parkurlarin pesinde olacak ve biz ulkemiz dogasini paylasacagiz cunku paylasmak zorundayiz. onemli olan neler ekleyebilecegimiz

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,612
Kayıtlı Üye Sayımız
172,259
Kaydolan Son Üyemiz
denizyilmaz

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR