Bir aracın ne kadar yakıt tükettiğini anlamak için Doğrudan doğruya tespit ve kayıt yapmak gerekir.
ilk iş olarak Aracınızın deposunu kapağına kadar yavaş yavaş dolduracaksınız.Aracınızın km sini bir yere yazacaksınız.Sonra sürme tarzına göre yakıt tüketimini hesaplamak için söz gelimi hep şehir içi dur kaklı yollarda kullanıp 50 km kadar gittikten sonra yeniden yakıtı kapağına kadar doldurup KAÇ LİTRE ALDIĞINIZI YAZACAKSINIZ PARASINI DEĞİL. KM/LİTRE den 1 litre ile ne kadar km gittiğinizi bulacaksınız.
Yine bu tarz kullanımla 50 km den az olmamak üzere kullandıktan sonra yine yakıtı kapağa kadar doldurup yine KM/LİTRE den 1 litre ile gittiğiniz km yi hesaplayacaksınız.Bu işi üçüncü defa yaptığınızda bulduğunuz değeri de hesapladıktan sonra diyelim ki 8 Km/litre;8.2 km/litre ve 7 km/litre bulduk. Deriz ki bizim araç şehir içi kullanımda 8+8.2+7=23.2 23.2/3=7.733 yani 7.8 km düz hesap bir litre yakıt ile 8 km gidiyor.
Bu değeri illaki 100 km ne kadar yakıt yaktığa çevirmek istersek 100/8=12.5 litre olur.
Aynı işlemi bu sefer şehirler arası yolda yaparsanız şimdide bu tarz kullanımdaki yakıt değerini bulursunuz.
Böyle 50 -60 km aralıklarla tekrarlamanın bir kaç sebebi var.
İlk sebeb ölçme işlemini bir kaç kere yaparak ölçümde hata payını azaltmak
Yakıt pahalı olduğu için uygun aralıklarla yapılan ölçümde her seferinde alacağımız yakıt bedeli çok fazla olmaz.
Dikkat edilmesi gereken yakıtın hep kapağa kadar alınması yavaş ve sabırla konması her yakıt alışta km nin bir yere yazılıp not alınması.
Benim 2001 model eski usul enjektörlü turbo 2800 motor Fiat Ducato kapalı kasa kasa kamyonetim var.Ticari değil özel araç olarak karavan niyetine kullanıyorum.Yukarıda anlattığım tarzda ölçümlerle ve hep aracın motorunun en ekonomik devir aralığı olan 1600_1800 devir dakika aralığında kullandığımda şehir içi dur kak temposu ile 1 litre mazot ile 10 km gidiyorum.Dur kak fazla olmayan yollarda 1 litre ile 12-13 km gidebiliyorum.
Otoban gibi yollarda duruma göre 1 litre mazot ile 14-15 km gidebildiğim de oluyor.Ben kendim şehirler arası yollar için yakıtı 12 km diye kabulleniyorum ve 600 km lik bir yola gideceksem 600/12=50 litre yakıtı yakacağımı garanti diyorum ve fazlası da olabilir diye kabul ediyorum