penguen
Zirve
- Mesajlar
- 1,599
- Tepkime Puanı
- 11
Sivas yemekleri daha çok tahıl ürünlerine dayanmaktadır. Keş, peskutan, çökelik süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdir.
Yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğürcek aşı; kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hıngel gibi hamur işi yemekler yenir. Ayrıca Sivas kebabı da ünlüdür. Tandırda kül çöreği, fodla, patates veya peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş, yufka yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir.
Madımak Yemeği
Malzeme:
1 kg. Madımak
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet orta boy domates
200 gr. kıyma
4-5 adet sivri biber
1 çay bardağı pirinç
(Yeteri kadar) Tuz
Üzerine konacak sos için:
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı süzme yoğurt
Hazırlanışı:
Madımakları ayıklayın, yıkayın. Bir tencerede tereyağını kızdırın. Yemeklik ince doğradığınız kuru soğanları hafif pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra, küp küp doğranmış domatesleri, kıymayı, sivri yeşil biberleri katın. Şöyle bir çevirip az daha kavurun. Ve, madımak’ları ilâve edin. Suyunu koyun. Tuz ve pirinç miktarını ayarlayın.
Havanda ayıkladığınız 2 diş sarımsağı dövün. Hazırladığınız yoğurt kabına katıp iyice çırpın. Pişen madımak yemeğinin üzerine döküp –tıpkı mantı gibi- ikram edin.
Yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğürcek aşı; kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hıngel gibi hamur işi yemekler yenir. Ayrıca Sivas kebabı da ünlüdür. Tandırda kül çöreği, fodla, patates veya peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş, yufka yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir.
Madımak Yemeği
Malzeme:
1 kg. Madımak
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet orta boy domates
200 gr. kıyma
4-5 adet sivri biber
1 çay bardağı pirinç
(Yeteri kadar) Tuz
Üzerine konacak sos için:
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı süzme yoğurt
Hazırlanışı:
Madımakları ayıklayın, yıkayın. Bir tencerede tereyağını kızdırın. Yemeklik ince doğradığınız kuru soğanları hafif pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra, küp küp doğranmış domatesleri, kıymayı, sivri yeşil biberleri katın. Şöyle bir çevirip az daha kavurun. Ve, madımak’ları ilâve edin. Suyunu koyun. Tuz ve pirinç miktarını ayarlayın.
Havanda ayıkladığınız 2 diş sarımsağı dövün. Hazırladığınız yoğurt kabına katıp iyice çırpın. Pişen madımak yemeğinin üzerine döküp –tıpkı mantı gibi- ikram edin.