seyr-ü zafer
Zirve
Ynt: Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km
.
.
seyr-ü zafer' Alıntı:Mora Yarımadası’nın çoğrafi yapısı, bitki örtüsü bizim Ege Bölgesi’nin aynısı.
Birkaç dağ köyüne uğradıktan sonra doğu sahilindeki Nafplio’ya vardım.
seyr-ü zafer' Alıntı:İlk Büyük Seyahatimin Sonu
Üç yıl önce gerçekleştirdiğim bu geziye başlarken sonum ne olacak diye hiç düşünmemiştim. Sadece yola koyulup kaderin getirdiğini yaşamayı istemiştim. Bugünden geriye baktığımda, ciddi azim ve fiziksel dayanıklılık gerektiren bir tur olduğunu düşünüyorum. Bu seyahat, rotası itibariyle daha sonra yaptığım gezilerden bile özeldi. Önceden geçilmemiş bir güzergahtı. Parça parça ülke kaynaklarını birleştirmem gerekiyordu. Kitaplarda yazmayan, vardığım yerlerde karşıma çıkan sorunları çözüp yola devam edebilmek için sabrımın sınırlarını zorladım. Tek günde birbirine zıt iklimler ve kültürler arasında geçiş yapmak hiç kolay değildi. Haritasız, tabelasız, ıssız coğrafyalarda sezgilerle yön bulmaya çalışırken, en çaresiz anlarımda bile eğer mücadeleyi bırakmazsam başarma ihtimalimin katlandığını gördüm. Beni saran dünyayı keşfe çıkmışken kendimi de keşfettim. Meğer insanoğlunun bırakın uzakları, kendisiyle ilgili bile öğrenecek ne çok şeyi varmış?
Bu seyahati diğerlerinden ayıran, biricik yapan diğer etken de şu: Ortadoğu üzeri Kuzey Afrika hattı kapandı artık. Türkiye’den yola çıkıp Suriye, Lübnan, Mısır ve Libya’da benim yaptığım biçimde kendi aracınla dolaşmaya imkan ihtimal yok yakın gelecekte.
Geziden döndüğümde, Gezenbilir’de okumakta olduğunuz konuyu açıp anlatmaya başlamak, olumlu tepkiler almak beni çok motive etti, diğer gezilerim için hatırı sayılır moral destek verdi. Forumdaki bazı arkadaşlarımız da benim kendilerini cesaretlendirdiğimi belirttiler. Okuyan, not bırakarak varlık gösteren tüm dostlara teşekkür ederim.
gezmen' Alıntı:*Bir ekleme/açıklama yapmama izin verin. Mora Yarımadası ve bizim Ege (daha doğrusu Yunanistan ve Türkiye), aynı iklim, bitki örtüsü, enlem ve yüzey şekillerine sahip. Her iki ülke de, Alp-Himalaya Dağ Sistemi içindedir. Hatta, kültürel ve siyasal simgeleri (bayrak, çan kulesi-minare, mimari ...)göz ardı ederseniz, hangi ülkede olduğunuzun ayırdına varamayabilirsiniz.
*Mora'yı dolaşmayıp, Nafplio’ya kestirmeden gitmişsiniz sanırım. (Fotoğraflardan öyle olduğunu anlar gibiyim ama doğrulatma adına sordum) :-\
*Atina'ya birgün gidersem, "Akropol, Plaka, askarlerin nöbet değişimi ile bir tavernada iki tek Uzo atmak ve birkaç parça (Rembetiko olursa daha da iyi) dinlemek" yeterli olacaktır. Yazın gitmem; ilk ya da sonbahar...
*Selanik ve İzmir, yüz yıl önce, imparatorluğun üç önemli kentinden ikisiydi. (Kuşkusuz en önemlisi, başkent İstanbul) Çok kültürlü-etnik yapıları ve liman kenti olmaları ile benzer etnik yapıları, bunların epeyce benzer olmalarına neden olmuştur. Türkler, Rumlar, Yahudiler, Ermeniler ... bu kentlerde ortak ve çoğu zaman da içiçe bir yaşam sürmekteydiler.
*Güzel ülkemizden başka bir yerde yaşamayı düşünsem, bu ülke, hiç kuşkusuz Yunanistan olurdu...
*Assos ve Bozcaada, çok medyatik oldu; özellikle Bozcaada için daha çok üzgünüm... İstanbul, anormal iktisadi gücü sayesinde, nereye yönelirse, orayı perişan(!) ediyor adeta!... :'(
*İlk paragraf, çok değerli ve herkes okuyup düşünmeli; üç kez imbiklenmiş rakı gibi...
*Çok şanslısınız; Ortadoğu ve Kuzey Afrika, "karıştırılmadan önce" gittiniz oralara.
*Bizler çok teşekkür ederiz paylaşımınız için; en azından kendi adıma...
Selamlar ve görüşmek dileğiyle!....
Cavid Sezen
mayıstosböce' Alıntı:Zafer bu gezinle seni tanıdık arada sen de kendini tanımışsın filozofların üstüne basa basa dediği gibi 'kendini bilmek' eyleminin en azından şu anki kısmını bitirmiş bana göre diğer kerteye geçmişsin.
Ben bu yazıyı okurken sıklıkla düşündüğüm 'yolda olmak' düşüncesine saplandım, Aleksander Super Berduş ta olduğu gibi ,20 li yaşlarda seyretseydim belki hala yollarda olurdum dediğim bu düşünce-duygu senin yazılarını okurken sıklıkla etrafımda gezindi durdu.Bu duyguları tekrar tekrar yaşattığın için çok teşekkür ederim.Her zaman dediğim yada yazdığım gibi çekip gitmek alışkanlığa karşı kendi sürecini başlatmaktır ,kendi sürecinde çok yol aldığını daha da alacağını biliyorum.Umarım bir gün habersizce yolda karşılaşırız.
dturan' Alıntı:Harika bir gezi yapmışsınız. Şimdilik tamamını okuma fırsatım olmasada en kısa zamanda baştan sona hikayenizi okuyacağım.
Saygılar
gogo10' Alıntı:Zafer abi gezilerini oku oku bitmiyor! ve açıkcası hiç bitmesinide istemiyorum! sayende içimi garip bir korkuyla birlikte cesaret kapladı!!! inşallah senin gibi bir gün yollara düşerim. Bilmem düşündünmü ama bir kitap yazsanda senin serüvenini kitap arşivimize koysak.
sana sonsuz teşekkürler,tebrikler,saygılar.... (bu arada abi gezdikçe gençleşiyorsun fotolarda çok net gözüküyor )
irmscher' Alıntı:bu yaptiginiz geziler arasinda en babasiymis herhalde ) super bir macera , gezmeyi seven her insan hayalini kurar bu gezinin , tebrikler , birsey sormak istiyorum , ingilizce disinda yabanci diliniz varmi ? arap ulkelerinde sikinti olmadimi cok merak ettim
gogo10' Alıntı:Evet Zafer abi tüplü dalış yapıyorum ama uzun zamandır fırsat bulamadım Eruh/Siirt'te öğretmenim o yüzden pek fırsatım olmuyor yazında türlü türlü bahaneler işte, her sene tayin isteyeceğiz diye plan yapıyoruz ama olmuyor sonra oturup kalıyoruz... fakat bir süredir kızıl deniz kıyısında kiralık ev araştırıyorum birkaçtanede buldum mümkün olan en kısa zamanda gitmek istiyorum. Dalış yeri konusundaki tavsiyeni dikkate almayı bırak direkt uygulayacağım abi sana güveniyorum! yolun açık olsun heyecanla seni takip ediyorum saygılar...