Türkiye'de Turizme Açık 20'yi Aşkın Mağara Var

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,269

özlem

Kamp III
Mesajlar
825
Tepkime Puanı
21
Türkiye'de, turizme açık 20'yi aşkın mağara var

Kültür ve Turizm Bakanlığının, mağara yoğunluğu açısından Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını bildirdiği Türkiye'de, turizme açık 20'yi aşkın mağaranın yanı sıra ekipmanlı normal ve profesyonel ziyaretçilerin girebileceği 19 mağara da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Yaklaşık 40 bin mağaranın bulunduğu Türkiye'de, en uzun mağara 16 kilometreyi aşan Isparta'daki Pınargözü ve en derini 1453 metre ile Mersin'deki Peynirlikönü'ne, özellikle profesyonel sporcular ilgi gösteriyorlar. İlgili bakanlıkça turizme açıldığı belirtilen Antalya'da Damlataş, Dim ve Zeytintaşı, Bartın'da Gürcüoluk, Burdur'da İnsuyu, Denizli'de Kaklık ve Dodurgalar, Gümüşhane'de Karaca, Isparta'da Zindan, Karabük'te Mencilis, Kırklareli'nde Dupnisa, Konya'da Tınaztepe, Tokat'ta Ballıca ve Zonguldak'ta da Gökgöl ile birlikte özel müteşebbislerin girişimiyle ziyarete açıldığı bildirilen toplam 20'yi aşkın mağara, doğal güzellikleriyle adeta turistleri büyülüyor.

Ekipmanlı normal ziyaretçilerle rehber eşliğinde gezilebilen Antalya'da Yerköprü, Bursa'da Oylat ve Ayvaini, İçel'de Gilindire, İstanbul'da İkigöz, Karaman'da İncesu, Kastamonu'da Ilgazini, Konya'da Baltaini, Körükini ve Suluin, Kırklareli'de Yanasu ve Zonguldak'ta Çayırköy Mağarası, maceraseverlerin ilgisini çekiyor.

Ekipmanlı profesyoneller ise Antalya'da Altınbeşik, Isparta'da Pınarözü, Karaman'da Gürleyik, Konya'da Sakaltıtan, Susuz Güvercinlik ve Pınarbaşı ile Zonguldak Kızılelma Mağarası'nda yeni keşiflerin heyecanını yaşıyorlar. Mağaralar, turizmin yanı sıra doğal soğuk hava depolamacılığı, kültür mantarcılığı, solunum yolu hastalıkları tedavisi, yer altı suyu havzalarının belirlenmesi ile hayvansal ürünlerin olgunlaştırılması ve korunması gibi amaçlarla da kullanılabiliyor.

Sportif ve turistik geziler ile bilimsel araştırmalara yönelik mağara turizminin gelişmesinin hedeflendiği Zonguldak, Bartın ve Karabük'te de mağaralarla turizmin çeşitlendirilmesi amaçlanıyor.

Zonguldak'ta galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleri bulunan ve temiz havasıyla stres giderdiği bildirilen 3 bin 250 metre uzunluğundaki Gökgöl Mağarası'nın, turizme açık 875 metresini 2001-2005'de 177 bin 584, 2006'da da 33 bin 931 kişi gezdi.

Ereğli ilçesindeki, mitolojide ''yer altı tanrısı Hades'in ülkesine açılan yollardan biri'' olarak gösterilen Cehennemağzı Mağaraları'nı da 2001-2005'de 72 bin 238, 2006'da da 20 bin 592 ziyaretçi gezdi.

İlde bakanlık tescilli 6 bin 250 metreyle Türkiye'nin ikinci uzun mağarası konumundaki Kızılelma ve Çayırköy'ün yanı sıra Sofular, İnağzı, Cumayanı ve İncivezaltı gibi mağaraları da genellikle bilimsel araştırma yapmak isteyenler ile sporcular ziyaret ediyor.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde geçmiş yıllarda barınma yeri olarak kullanılan 6 bin 52 metre uzunluğundaki Mencilis Mağarası, içindeki Horasan harcıyla örülmüş duvarları, el yapımı fırını, sarkıt ve sütunlarıyla turizme açıldığı 2003'den itibaren yaklaşık 75 bin yerli ve yabancı turistin ilgisini çekti.

Bartın'ın Amasra ilçesindeki Gürcüoluk Mağarası da gri, krem ve bej arasında değişen rengarenk damlataşlar ve fiziki özellikleriyle turizme tam olarak kazandırılmaya çalışılıyor.

Işıklandırılması ve gezi yolları 2005'te tamamlanan mağaranın işletilmesinin özel sektöre devrinin ardından eksiklerinin giderilerek binlerce turistin ilgi göstermesi hedefleniyor.

Zonguldak'ta 2001'den günümüze kadar 304 bin 345 ve Karabük'te de 2003'den bugüne dek 75 bin olmak üzere toplam 379 bin 345 kişinin gezdiği mağaralara, Bartın'ın da dahil olmasıyla yılda 100 bin turistin ilgi göstermesi amaçlanıyor.(aa)
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,602
Mesajlar
1,520,919
Kayıtlı Üye Sayımız
172,259
Kaydolan Son Üyemiz
Deniz B.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst