Ynt: 1,3 multijet ve renault dci motor kıyaslaması
Selam ben bir benzinli bir dizel olmak üzere, benzinlinin birisi 2008, dizel ise 2010 model yeni kasa Clio kullandım. Benzinli Clio benzinli olmasına rağmen az yakıt tüketiyor. Ama dizel Clio 1,3multijet Palio'ya göre daha fazla yakıt harcıyor. Bizde bizzat defalarca denedik.Zaten kiralık araçtılar, şirkette kullanıyorduk ve ay'da en az 10.000 km yol yapıyorduk gerisini siz düşünün.
Palio 1.3 multijet gerçekten çok az yakıyor. Km'de 140 kuruş şehir dışı.Üstelik hız ortalama 117 km/h.. Bu yüzden Dizel clio'yu geri verdik. Üstelik Palio'nun performansı çok iyi. Gazı oturttun mu yalnızca turbo'nun devreye girmesini beklemeniz yeterli. Turbo devreye girince 2250-2350 d/dak arası devreye giriyor. Turbo devreye girdiğinde araç çok güzel atıyor kendini. 0-100 km hızlanmasını 13 sn'de tamamlıyor. Aynı aracın 1.2 16 valf versiyonu da 0-100'ü 11 sn'de tamamlıyor. Yalnız dizel multijet rampalarda benzinli kardeşine göre çok daha iyi,hiç tıkanmıyor. Trabzon Zigana-Gümüşhane yolunu bilen bilir, o rampaları 4 kişi ile 5.vites tırmanıyor. Maksimum hız olarak da düzde 180'i rahatlıkla görüyor diyebilirim.
Bu aracın tek eksi yanı; arka frenler kampana,sert girilen virajlarda arka süspansiyon yetersiz kalıyor, küçük bir araç olduğundan dikkatli kullanmak gerekiyor, işçilik ve malzeme kalitesi vasat. Ama bunun dışında Fiat'ın multijet motorları bence çok iyi.
Fiorino'ların yakıt konusunda pek cimri olmadığını bir kaç kullanıcıdan duydum,artık tiptronic şanzımandan dolayı mıdır bilmem ama DSG olsa yakıtı az olur diye düşünüyorum.
Tabi verdiğim örnek 1.3 multijet palio için. Aynı motor Doblo'da biraz ağır kaçabilir veya Fiorino'da. Ama 1.3 Multijet Doblo'ya da bindim, düzde performansı bence tatmin edici. Ama yüke binince durum ne olur bilmiyorum.