Ynt: 2001 model range rover (p38) voge su eksiltmesi
Biraz geç bir cevap belki ama su eksiltmesi problemi çok yaşayan biri olarak birkaç tecrübemi aktarayım 1988 rrc sahibiyim araç aldığımda su eksiltiyormuş ama satın aldığım şahıs bunu söylemediği için kontrollerim esnasında farkına vardım.Yoksa arabaya hararet yaptırma ve üst kapak contasına kadar gidecekti olay kayseride yaşıyorum ve su eksiltme problemi yüzünden gittiğim ismini veremeyeceğim servis bana direk olarak motor inecek gardaş senin blok içeriden çürümüş dedi,ama bu bana biraz komik geldi hayırlı işler diledim ve çıktım.Eve döndüm motor çalışır vaziyette iken aracın altına yattım ve su kaçırma ihtimali olan her yeri gözden geçirdim (bu arada radyatörü söküp 2 defa radyatörcüde tamir ettirdim az daha sağlam radyatörü 30 lira yerine 350 liraya yaptıracaktık buda ayrı mevzu)ve araca gaz verildiğinde su kaçağının yerini buldum marş dinamosunun ayağının motor bloğuna bağlantı yerindeki saplama gevşemiş bu yuvada su kanalına denk geldiği için buradan su kaçırıyormuş araca bindim kendi ustama gittim ve burayı söktürüp silikon bazlı yapıştırıcı sürerek geri taktılar şuan için sorun yok ama ileride başka biryerden bir kaçak olurmu bilemiyorum işin sonucu şu şekilde;
1.Tecrübelerime göre sistemde kaçak yoksa araba antfirizde koymuş olsanız su falan eksiltemez.
2.Su eksiltiyorsa radyatör suyunda yağ yoksa contada sağlamdır.
3.Genleşme kabını suyla doldurduktan sonra arabaya gaz verdiğinizde hava kabarcıkları çıkmıyorsa contanız %90 sağlamdır.
4.Bu testlerin sonucunda ihtimali kalan yerler hortumlar,radyatörden hava basılarak sistemde kaçak olan yerin tespitine çalışmak,su kanallarına denk gelen saplamalarda gevşeme ihtimali olan yerler
bütün bunlardan sonra hala su eksiltiyorsa sanırım motor bloğunda bir sıkıntı vardır ama bu düşük bir ihtimal,güvenilir bir ustaya danışmakta fayda var tabii ki ben sonuçta usta değilim ama kendimide keriz yerine koydurup 30 liralık işe 3500 tl vermek istemem o yüzden tek bir yere değil birkaç farklı servisede danışabilirsiniz sabırlı olun çözersiniz.
Hakan ERDENLİĞ