Ynt: Avrupa'ya Römorkla Çıkmak İçin Neler Gereklidir?
İlk olarak turing kulübü aradım, sigorta ücretlerini verdikten sonra gerekli evraklarla ilgili bilgileri olmadığını , gümrük müdürlüğünü aramamı söylediler. Bu arada römork için verdikleri aylık sigorta ücreti 288 euro, karavan için 187 euro. Sigortacım ise römork için yıllık 100 euro, aylık 25 euro fiyat verdi.
Daha sonra Kırklareli gümrüğünü aradım, çıkan görevli yurtdışına çıkan çıkartılan herşeyin, bot, deniz motoru, römork vs. ruhsatı olması gerektiğini , evraksız birşey çıkartamayacağımı söyledi, ancak oradan sadece ufak araçların çıkış yaptığını, bu konuyla ilgili pek bilgili olmadıklarını, İzmir Çeşme gümrüğünü arayıp daha net bilgi alabileceğimi söyledi.
Ben de öyle yaptım ve Çeşme'yi aradım, çıkan görevli ilk olarak römork için ruhat gerektiğini söyledi, bot ve motor için net konuşamadı, ve bilir kişiye sorup cevap vermek için beni beklettikten sonra, hiçbiri için ruhsat gerekmediğini, gümrükten çıkışta beni o şekilde kayıt edip çıkartacaklarını ( tahminim bu karavan römork, deniz motoru ve bot taşıyor şeklinde) ve bir sorun olmayacağını söyledi. Son ulaştığım nokta budur.