"CİP" Nedir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan discovery-V8 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,210
Ynt: "CİP" Nedir?

Jeep Cherokee'ye modifiye yapmak için piyango falan vurması lazım herhalde ;D
bi de uğraşacaksın o ekipmanı getirtmek için
sonra da bi ton arıza çıkaracak, kim ne derse desin o cherokee'ler off-road yapmak için değil caddede hava atmak için o hale getiriliyor, zaten kaportasına bakın hiç birinde en ufak bir dal çiziği göremezsiniz, bu da tezimi ispatlar zaten ;)

Etiketler

Sedatçım orjinal pickup o araç...Onun bikaç model eskisi Kozyatağı civarlarında dolaşıyor görmüştüm...
Bu arada bizde İst. kazan biz kepçe modunda modifiyeli araç avlıyoruz trafikte :smiley:

Deep' Alıntı:
sonra da bi ton arıza çıkaracak, kim ne derse desin o cherokee'ler off-road yapmak için değil caddede hava atmak için o hale getiriliyor, zaten kaportasına bakın hiç birinde en ufak bir dal çiziği göremezsiniz, bu da tezimi ispatlar zaten ;)

x 2

Deep' Alıntı:
valla mert paşa, parayı yatırdıktan sonra çok güzel modifiye oluyor ama ;)

Iceman®' Alıntı:
Sedatçım orjinal pickup o araç...Onun bikaç model eskisi Kozyatağı civarlarında dolaşıyor görmüştüm...
Bu arada bizde İst. kazan biz kepçe modunda modifiyeli araç avlıyoruz trafikte :smiley:
daha fotoğraf var, yollarım ara ara ;)

valla benim aracın 500 YTL ye yükseltildiğini duyduktan sonra zaten pek işim olmaz ;D
ama gerçekten yakışıklı araçlar şu cherokee ler itiraf etmek gerekirse ;)

unimog-cu in mystery' Alıntı:

X3

Bu jeep sevdasına bende tutuldum , kurtulmam çok kolay oldu açıkçası hiç aramıyorum, her parçası dünya para üstelik bulabilenede aşk olsun. Cj ler için bir sürü hurdalık var ama parçalarda adı üstünde HURDA .

Disco yada defender için yükseltme kiti Bearmach orjinal ingiliz 500 ytl yi bulmaz üstelikte ömür boyu garantili daha ne diyim.

yol' Alıntı:
Bunu da bağdat caddesinde gördüm. gece ve ilerleyen trafikte cep telefonuyla çekmek zorunda kaldığımdan fotoğraflar net değil ama en azından jeep'e yapılan modifikasyonlar görülebiliyor. metal kısa tampon, ekstra yükseltilmiş ve arka sola ekstradan tek bir amortisor takılmış. portbagaj, büyük lastikler, ön arka barlar, sis farları vs...

Image043.jpg

Image042.jpg

abı arac hks nın ama 40.000$ ıstıyolar kıtlerı fln hep ful dedı ordakı cocuk ama bıtane kırmızı vardı aynısından bboluda sahıbını gordum adam takla attık pert oldu dedı.. pert oldu dedıyse gercekten hasat olmus sanırım..

[quote author=berk ]
abı arac hks nın ama 40.000$ ıstıyolar kıtlerı fln hep ful dedı ordakı cocuk ama bıtane kırmızı vardı aynısından bboluda sahıbını gordum adam takla attık pert oldu dedı.. pert oldu dedıyse gercekten hasat olmus sanırım..
[/quote]

O kırmızı aracın akıbetini duydum bugün, ne derece doğru tam bilmiyorum.

Antalyada uçuruma yuvarlanan bir aracı bu kırmızı ile vinçlemişler. Kendilerini de bir kütüğe halatlamışlar.

Tam aracı çekerken kütük direk kopmuş ve bizim kırmızı da aşağı uçmuş.

Sonradan araçtan bari yükseltme kitini amortisörleri falan alalım diye düşünmüşler ama o bile olamamış. Araç cidden haşatmış.

Üzüldüm güzel araçtı.

Aşağıdaki onun ikizi ise hala dipdiri ve cidden güzel bir araç...

Bolu da zaten herkes hayrandı bu araca...

cherotj8.jpg

çok kötü olmuş yahu, ben offroad oyunlarında haşat oldu sanmıştım. şimdi daha çok üzüldüm... buradan çıkarılması gereken ders, kimse kendi cüssesinden büyük aracı kurtarmaya çalışmasın. bu konuda aramızda en tecrübeli kişi nadir abidir ;)

difransiyelin kendisine mal olmuştu :smiley: yani uçurumun nasıl olduğunu bilmiyorum ama o vinçle uçurumdan araç çekilmesi imkansız gibi birşey.
bakınız: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=845.0

Evet beyler... 2006'larda kalmış bu konuya taze bilgilerimizle devam etsek diyorum...

SORU: "CİP" NEDİR?

(Teknik ve off-road yetenekleri ile değerlendirilmelerini dilerim.)

Öncelikle verilen bilgilere teşekkür etmek istiyorum.
Belki bir iki ufak tefek ilaveler ve bazı farklı bilgiler bende olabilir diye düşünüyorum.Aslında konu pekçok kişinin tahmin edebileceğinden çok daha derin bir konudur.
Amerikan Hükumetinin hazırlamış olduğu şartname maddelerine şunlar eklenebilir;
- Personel'in aracı gerektiğinde çok süratli bir şekilde terk edebilmesine,ve gerektiğinde süratle araca intikaline olanak sağlayacak dizayna sahip olması.( Klasik üstü açık Jeep'in doğuşu)
-Olumsuz hava koşullarında araç üzerindeki askeri malzeme ve mühimmatı koruyacak şekilde üzerinin kapatılabilmesi.( Klasik tenteli Jeep'in doğuşu)
-Kaportasında kullanılacak sac'ın " Battlefield Sheet Metal ( uzmanlarca daha önce kalınlık ve metalurjik vasıfları tanımlanmıştır) yani cephe koşullarına uyan nitelikte çelik ve galvanizli sac kullanılması.(Jeep kullananlar çok iyi bilir.Şasi ile birlikte kaporta arazi yapısına sürekli uyum sağlayarak adeta " 8" çizerek ilerler ve süratle kendi şeklini alır.Landrover larda bu durum yoktur.Kaskatı bir kaporta ve şasi yapısı vardır.Aynı esnekliği gösteren bir diğer araç ise Unimog 404 S lerdir.

Ayrıca şu " GP" ve Jeep ile beraberinde yukarıda sözü edilen çizgi romana da kısaca değinmek istiyorum.

Evet İngilizce'de "Genel Maksat" anlamına gelen " General Purpose" diye bir ifade mevcut ve dünya genelinde bu iki kelime hep Jeep'e adını veren ifade olarak yanlış olarak algılanmaktadır.
Jeep literatüründe GP 2. Dünya Savaşı sırasında Willys artan araç talebini tek başına karşılayamayacak durumuna düşünce ABD de Ford ile ve Fransa'da Hotckiss firması ile de anlaşmak suretiyle onlara da Jeep leri ürettirmeye başlamıştır.İşte bunlardan Ford aracın tanımı ile ilgili teknik bölümde Hükumetin öngördüğü " 80 inch Wheelbase" anlamına gelen kısmı kendilerince bu GP harfleri ile tanımlamışlardır ve döneme ait Ford - Jeep teknik kitaplarında bunu görmek mümkündür.
2. Dünya Savaşı yıllarına da raslayan dönemde ABD7de yayınlanan " Eugene the Jeep" adlı bir çizgi roman vardı.Biraz garip görünüşlü olan ana kahraman yani Eugene hep olmadık problemlerin içine düşer fakat sonunda büyük bir beceriyle tüm bu durumlardan sıyrılmasını bilirdi.Nihayet sorunu atlattığı anda ise " jeep" diye anlamsız bir ses çıkarırdı.Savaş döneminde Jeep'in üstün yeteneği ve her çukurun içinden çıkmayı başarması Amerikan askerlerince zaten cephede de sürekli okunmaya devam eden bu çizgi roman kahramanı ve onun işin sonunda çıkardığı o lafı çağrıştırmış ve Eugen the Jeep'e atfen bu aracı "Jeep" diye çağırmaya başlamışlardır." Jeep" isminin doğuş hikayesi budur.
Yine yukarıda belirtilen ihaleyi aslında kazanan BRC modeli ile(Bantam Reconnaisance Vehicle) Bantam firması olmuş ve MB lere çok daha fazla benzeyen görüntüdeki ilk prototipi bu firma yapmıştır.Ancak kapasitesinin çok sınırlı olması ve ABD hükumetinin talep ettiği sayıları karşılayamayacak yetersizlikte olması nedeniyle kendisi kazandığı ihaleden çekilmiştir.Willys ise Go Devil motor'un gücü ile birlikte öne çıkmış ve ihaleyi üstlenmiştir.Sunduğu ilk prototip olan " Quad"sonderece çirkin bir araçtır.Fakat hemen sonra Bantam'ın hatlarına büyük ölçüde kaymış ve " MA" ları üretmiş daha sonra ise öncelikle "Slat Grill" dediğimiz lama demirden yapılan ön ızgara modeli " MB" ler ve klasik MB ler ile de savaş yılları boyunca üretime devam etmiştir.Savaş sonrası ordunun talebi birden kesilince üç ayrı koldan üretim yapmakta olan Willys' Kendi tesisleri ile birlikte Ford ve Hotckiss" tesisleri. bocalamış ve çıkışı süratle sivil kesime yetenekli bir arç üretmekte bulmuş ve ilk CJ 2 Agri Jeep hemen ardından CJ 2A lar derten CJ 3A ve Kore savaşıyla birlikte M38,bu arada Hurricane motoru geliştirip M 38 A1 lerle ve CJ 3B lerle yoluna 1953 yılına kadar devam etmiştir. 1953 yılında ise Jeep üretim hakkını Kaiser firmasına satmıştır.Jeep bundan sonra American Motor ve onu da Chrsler'in satın alması sonucu bugün Chrysler firmasınca üretilerek varlığını sürdürmektedir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR