Delikli Yar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,537

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
50
Yer
İstanbul / Maltepe
Tarihi Bir Zenginlik Ve Bilinmeyenlerden Delikli Yar

Delikli Yar Bölgesi, Manisa İlinin sınırları içinde, kentimize 141 km uzaklıkta, bilinmeyen tarihi bir yerleşim yeri. İnsanlar binlerce yıl önce, bu bölgede dağların ve blok kayaların içine evler ve barınaklar yapmış.
Salihli İlçesi, Köprübaşı Beldesinden 24 km sonra, Borlu'ya 17 km uzaklıkta. Demirci'ye giden oto yolun solunda, tarihi yerleşim yerlerinin izlerini görürsünüz.

Sarımtırak renkteki dağın dik yamaçlarına ve dağın içine oyulmuş dikdörtgen şeklindeki oyuklar ilginizi çeker. Uzaktan, acaba bunlar Kaya Mezarı mı? Yoksa Ürgüp, göreme gibi, dinsel amaçlı kullanılan bir yer mi diye düşünür, zaman tüneline girersiniz. Bu yöreye çok yakın bir yerde Lidyalılar Saittai (Sidos) Kentini, Romalılar da, Borluya yakın, Saraycık kaplıcalarının bulunduğu yerde Roma Hamamlarını inşa etmiş.

Yolumuzun üzerindeki çayı, kum tepelerini, çam korularını aşarak, zor bir tırmanıştan sonra, dağın ortasında bulunan yerleşim yerine, Delikli Yara çıktık.

Yorgunluğumuzu gidermek için, odaların bulunduğu platformda bir müddet dinlendik. Buradan ovayı, aşağıda akıp giden akarsuyu, etraftaki dağları, tepeleri ve kaya bloklarını izledim. Yörenin her tarafında yerleşim yerlerinin izleri var. Buradaki gizemin araştırılması, Delikli Yar bölgesinin ulusal turizme kazandırılmasının doğru olacağını düşündüm. Bu bölgedeki yaşamın 4-5 bin yıl önceye ait olduğu kanaatindeyim.

Oto yoldan baktığımızda, Delikli Yarın sol tarafında beş oda görülmektedir. Bunların kapı yüksekliği 170, eni 90 cm, derinlikleri ve odaların içindeki ölçüler değişiktir.

Solda görülen ilk odanın ölçüleri: Kapı yüksekliği 140, eni 110 cm. Uzunluğu 5 m olan "L" şeklinde bir salondan oluşuyor. Koridorun sonunda, 4 basamak çıktıktan sonra sola dönen 4 m uzunluğundaki dar bir alanın penceresi ovaya açılıyor.

2. Odanın ölçüleri: Kırılmış kapının yüksekliği 170, eni 160 cm, odanın iç ölçülerinde derinlik 140 cm, odanın eni 180 cm.

3. Odanın ölçüleri: Kapı yüksekliği 170, eni 90 cm. Odanın derinliği 200 cm, eni 150 cm.

4. Odanın ölçüleri: Kapı yüksekliği 170, eni 90 cm. Odanın derinliği 120, eni 150 cm.

5. Oda platformun köşesinde bulunmaktadır. Kapı yüksekliği 180, eni 150 cm. Odanın bulunduğu yerden dağın içine doğru 25 cm yüksekliğinde, 32 cm eninde, 120 cm boyunda merdivenler inmektedir. 50. basamaktan sonra da koridor devam etmektedir.

Elimizde mağaracılık tekniğine uygun malzeme olmadığı için, merdivenlerden aşağıya inmeyi tehlikeli bulduk. Merdivenlerde hazinecilerin bıraktıkları kum torbaları var. Burada yaşama ait her hangi bir kalıntı veya eser olacağı kanaatinde değilim.

Çıktığımız platformun yanında, kapı girişleri bozulmuş iki oda, girişi taşla dolmuş başka bir oda ve bunların yanında, içi çift kat sıvanmış, pembemsi 170 cm çapında bir su sarnıcı bulunmaktadır.

Dağcı arkadaşımız Fuat Kuloğlu, sol tarafta görülen bir deliğe doğru gitti. Kendisine orada dolaşmanın tehlikeli, yamacın dar ve dik olduğunu söyledim. O yine yoluna devam etti ve deliğin içinde kayboldu!. Bir müddet sonra delikten başını çıkardı ve "burada bir şehir var" diye seslendi. Burayı 10 numaralı kapı diye isimlendirdik. Burasının girişi yıkılmış. Üç basamaktan sonra geniş bir koridora açılıyor. Koridorun yüksekliği 2 metreden fazla. Ve oldukça geniş. Salonun solunda, her iki odanın ortasına pencere açılmış 8 oda, sağında ise ovaya açılan kapı ve pencereler var. Üst katın sonunda 4 oda daha görülmektedir. Odalardan birisinin içi Yarasa dolu. Odaların ölçüleri farklı. Ortalama tavan yüksekliği 170 cm, iç kısımları da 150x 180 cm ölçülerinde. Salonun ortasından, 30 cm yüksekliğinde, 32 cm eninde ve 110 cm boyunda, 8 adet merdivenle alt kata inilmektedir. Alt katın koridoru büyük bir salona açılıyor. Sol tarafta 3 oda, sağda ise penceresi ovaya açılan bir oda bulunmaktadır.

Odaların, salonların duvarlarında, tavanlarda her hangi bir resim, yazı ve motif yok. Yalnız üst salonun tabanında üç gen şeklinde bir yer var. Burada ateş yakılıp salonun ve odaların aydınlatıldığı kanaatindeyim.

Delikli Yardan aşağıya indiğimizde Güveli Köyü'nden Hasan Çelebi ile konuştuk. Çelebi diyor ki: "Bu dağın ön ve arka yüzünde, sağında ve solunda, civarındaki kaya bloklarında bu şekilde bir çok yerleşim yeri var".
Çelebi, bizi Deveyar ismini verdikleri kaya bloğuna doğru yönlendirdi. Güveli Köyünü ait Güzelyurt Mahallesini geçince, sağa dönen ve Kireçli Mahallesine giden yolun solunda.

Kaya bloğuna, tepesinden giriliyor. İçinde 4 adet oda var, 3 tanesi ambar şeklinde, 3 x 3 x 3 m ölçülerinde. Odalara ulaşmak için kaya bloğunun her tarafına merdiven yapılmış.

Bu bölgenin bir günde, bir haftada, bir ayda incelenmesi ve araştırılması oldukça zor.

İzlenimlerimizi Manisa Kültür Müdürü ve Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Ersin Doger'e anlattık. Çektiğimiz fotoğrafları gösterdik.


www.manisayaringazetesi.com
 

Etiketler
Ynt: Delikli Yar

Hocam buranın niye fotoğrafları yok?Yayınlasanızda bizde fikir sahibi olsaydık.Hem neyi tesbit ettiğinizin anlaşılması babında.Bekliyoruz.
 

Ynt: Delikli Yar

Hocam yazı bana ait değil... ''Manisa Yarın Gazetesi'' nden alıntı... Arkadaşlarla paylaşmak istediğim için buraya aktardım. Altta web adresi mevcut... Bende bu yazıyı okuyunca çok merak ettim ama maalesef fotoğraf yoktu...Buraya aktarırken de belki ilerleyen süreçte dostlardan birisi bize daha fazla bilgi ve tabiki fotoğraf sunarlar diye umut etmiştim...Görüşmek üzere...Sevgi ve Saygılarımla...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Mesajlar
1,527,253
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst