Ynt: E-Bay Balım Devam Ediyor)))
umut hayırlı olsun mallar ,ama yakında kara listeye alırlar.
bana artık gümrük beyannamesi doldurtmadan 50 dolarlık malı bile vermiyorlar ankara gümrüğünde.nedeni, bu yılbaşından beri 37 parça mal almam olmuş.(önceki yıllarda da bir 4runner,bir harley parçaları için baya abartmıştım,toplamda bugüne kadar 100 parça diyebilirim)
ayda bir bilgisayarlarındaki program vasıtasıyla taratıp kim kaç parti yapmış kontrol ediyorlar.10-15 e kadar sorun çıkmaz.sonrası zulüm.
ebay ve Ankara gümrüğü püf noktaları şunlar arkadaşlar.
malı amerikadan alıyorsanız eğer :kargoda üç seçenek var...dhl veya ups özel kargoları tercih etmeyin çok pahalılar.
usps priotory amerikanın standart kargosudur mal büyükse ve değeri 100 doları aşıyorsa sizi gümrüğe çağırırlar genelde.
usps express international ise mal çok büyük ebatlarda değilse kapınıza 4-7 gün arasında gelir..fiyatı diğerinden biraz fazladır ama emin ve temiz yoldur.fiş numarasınıda alırsanız paketiniz nerde hangi konumda görürsünüz.
ayrıca satıcıya rica ederseniz malın değerini düşük gösterir(genelde)
prosedür şudur.gelen mal yenimahalle gümrüğüne indiğinde faturası kontrol edilir (elektronik mallar ve sağlıkla ilgili şeyler genelde sorunludur)
basit bir malzemeyse (fren balatası ,dodik) yani memurların rahat tanımladığı bir malzemeyse ve değeri düşükse kapınıza gönderilir.
eğer tanımlamada zorluk yaşarlarsa fiyat biraz fazlaysa vs.evinize kağıt gönderirler ve siz internet ödeme detayı (paypal vs. dekontu) ve kredi kartı extrenizle gidersiniz.
oradaki memur yanınızda önce kutuyu açar mal faturadakiyle uyumluysa kredi kartı ödemenizde faturayla tutuyorsa (ödemenin yapıldığı şahıs adı, tutar vs.) gibisizden cüzi bir para alarak (3-5 lira gibi)kolinizi teslim eder.
ayrıca adet te önemli aynı malzemeden 2 den fazlasına da sorun çıkarabilirler.
işin aslı kocaman ağır bir paket kapınıza sorunsuz gelirken ,küçücük basit birşey için sizi uzun süre koşturabilirler.o yüzden genelleme yapmak zordur. ama benim öğrendiğim 15-20 seferden sonra sorunların başladığıdır.
benim getirdiğim bazı örnekler:
4runner lift kit yaklaşık 10 kilo idi ve kapıya teslim..
çeki topuzu 4 kilo civarı kapıya teslim.
komple motor conta seti,sunroof deflector,arka spoiler (ki ağır ve büyük şeyler kapıya teslim)
cam rüzgarlıkları, hava akış metresi,k&n filtre,buji kabloları,k&n yag filtresi 4 adet (kapıya teslim)
4runner komple ön gösterge saati (kapıya teslim)
4runner a ve ayrıca land cruiser eğim rakım ,pusula göstergeleri çıkma (kapıya teslim)
lc ön arka fren balataları, şanzıman filtresi,çakmak,ve ön kapı lastikleri aynı pakette kapıya teslim.
husky liner paspaslar yenimahalleye gittim aldım.
devirdaim pompası yenimahalleye gittim aldım.
cabelastan su ,çamur geçirmez koltuk kılıfları kapıya geldi vsvsvs.
ama işte nihayetinde yaklaşık yarım kilo ağırlıklı sağ cam lastiğini vermediler değeri 20 dolar. ben artık getirmek istediğim herşey için gümrük müşaviri ile beyanname doldurup yasal vergisini ödeyip öyle getirmek durumundayım..
benim hakkım neye istinaden dediğimde ise bakanın resmi yazısını gösterdiler bu konuyla ilgili..
çok uzun yazdım ama umarım alışveriş yapan veya yapmak isteyenlere biraz yardımcı olur.
işin özü çok gerekli olan ve ülkemizdeki fiyatla arasında çok farklar bulunan şeyler dışardan sorunsuzca getirilebilir.sorun olduğu takdirde ise tanıdık bir gümrük müşaviri bulup beyanname doldurup vergisini ödeyerek alabilirsiniz.ama önemsiz parçalar için değmez bu uğraşı.