Enver dede biz doğu insanları yeniliği sevmeyiz,aykırı olana şüphe ile bakarız,kimi yaşadığı köyden bile çıkmamıştır doğru dürürt.Askerlik olmasa belki de hiç çıkmayacak.Siz yaşınız gereği örnekleri daha fazla görebilirsiniz.Ben sırt çantasıyla geziye çıktığımda çadır kurduğum kampinge Avustralya lı bir kız geldi, tek başına geldi çadırını kurdu ve bastı gitti eylencesine.Hayatınızda bizlerden böyle bir örnekle karşılaştırsınızmı.Şimdi birde bizim taraftan bakalım böyle bir kızınız olsa ben sırt çantasıyla dünyayı gezecem dese siz nedersiniz yürü kızım mı dersiniz yada eşiniz ne der,dayısı erkek kardeşi.Bulunduğumuz coğrafyayı kötülemek olarak algılayabilirsiniz çünkü kötülemek için söylüyorum.Bazı yönleri çok kötü ve sığ bir coğrafyada yaşıyoruz.Ülkemi çok sevmesem bu coğrafyada yaşamayı inanın düşünmezdim.Yurt dışına ilk çıktığımda bizden kat kat aşşağılarda olan romanyada yaşamaya başladım.Ben nereye geldim bir daha buradan dönmem dedim neden biliyormusunuz sırf saçımdan dolayı doğup büyüdüğüm şehirde acaba bugün kimlerle kavga edeceğim diye yaşamaktan bıktım, ayağınızı dışarı atıyorsunuz ve bugün neler olacak acaba diye yaşıyorsunuz ,bu psikolojiyi iyi düşünün,karşınızdan 5 kişilik bir grup geliyor ve size laf atıyor ve hergün bu tehlike ile yaşıyorsunuz ,bu çok basit bir örnek ve örnekleri çoğaltmama gerek yok herhalde.Bence Enver dede siz farklı coğrafyada yaşıyorsunuz,söyleyin bizde oraya gelelim.
Burada bir toplumu yargılarken iyi ve kötü yanlarını anlatmak gerekir mutlaka,kendi toplumumun iyi yanlarını da kötü yanlarını da çok iyi bilirim,doğduğumdan beri bu coğrafyada yaşıyorum.
Süreyya bey destek istedi bizim ona destek amaçlı söylediğimiz cümleler negatifti ,durum budur.Olumsuz bir cümleyi bile farklı açılarla anlatabiliriz,bu o kişiyi destekler mahiyette bir durum yaratırsa, kişi hem o olumsuz durumu sorgular hemde karar verme aşamasında destek olur.