Selamlar
Erkan bey Karda ve buzda MT lastikleri ile kış lastiklerini, fren mesafesi ve çekiş yönünden kıyaslayabilirmisiniz?
Kar yağdığında mt leri sökmelimiyim?
Eğer kış lastikleriniz varsa,kesinlikle kışlıkları kullanmanızı tavsiye derim.
Bakın,hangi konuda yazdım hatırlamıyorum...
Çamur çekiş dinamikleriyle, kar-buz kavrama-çekiş dinamikleri farklıdır.
Bu yüzden,M/T ile kış lastiği ve hatta A/T arasında bile farklar var.
... çünkü kış lastikleri asfalt kullanımı için yapılmış. Yani en güvenlisi.. MT lastikleri ani frenlerde kayar. Çok dikkatli olmak lazım. AT'ler bile inanılmaz kayıyor ıslak asfaltta.
Ayrıntılı bilgi gelecektir
Onur'cum şu küçük ama önemli nüansı netleştirmekte fayda var izninle
Kış lastikleri,asfalt için değil,hareketsiz zemin için belli koşullar için yapılmış ürünlerdir.
Yani;
Lastiğin direk zeminle değilde kar-buz üzerindeki hareketi için yapılmış diyelim.
Bunu niye dedim,biraz sonra bir deiğer mesajından alıntı yapıcam ve orda biraz daha netleşicek umarım.
Basılmamış karda etkili olabilir mantıken, benim ATler de çok şaşırtmıştı beni basılmamış karda. Ancak buzda son derece tehlikeli, e basılmamış kar olan yerde buz da olacaktır
Lastik,temas ettiği anda,zemin basılmamış olmaktan çıkar ver hep söylediğim hareketsiz zemin,yani basılmış zemin halini alır.
Şöyle düşün lütfen,yerde 30 cm lik taze kar olsun,üstünden kimse geçmemiş.
lastik basma alanı oluştuğu anda,30 cm lik kar ,aracın ağırlığına v.s bağlı olarak atıyorum 10 cm ye düşer,işte artık 30 cm lik yerde değil,10 cm lik karlı zemin üzerinde gidiyorsun demektir bu.
Bunu burdan anlatmak çok zor,umarım Antalya ya gelirsin ve orda tam olarak uygulamalı olarak gösteririm ne demek istediğimi.
Anladım az çok.. Asfalt için derken yani asfaltaki kış koşulları için kullanılması MT'den çok daha güvenli diye dedim.
Umarım bilgiler işine yaramıştır Mete beyin de kafasında birşeyler şekillenir..
Direksiyonu cevirince maalesef sürtme yapıyor. Yükseltmeden bundan daha büyük lastik almak hata olur gibime geliyor.
Ne dersiniz?
(Fotodaki ben değilim )
Direksiyonu fazla çevirince tozlukların kenarına temas ediyor. Çok fazla değil ama taşlatacağım.
Aslına bakarsanız benim lastikler 31 inch bir çok arkadaş 32 ve 33 lerin sığacağını söylüyorlar. Sığdırıyorlarda)
sanırım benim jantların ofsetinden kaynaklanıyor bu sürtme
Direksiyonu fazla çevirince tozlukların kenarına temas ediyor. Çok fazla değil ama taşlatacağım.
Aslına bakarsanız benim lastikler 31 inch bir çok arkadaş 32 ve 33 lerin sığacağını söylüyorlar. Sığdırıyorlarda)
sanırım benim jantların ofsetinden kaynaklanıyor bu sürtme