Mesude ERŞAN
Farklı ülkelerden kuş gribi haberleri yeniden gelmeye başladı. Hastalığın görüldüğü yerlere seyahat ediyorsanız, kanatlı hayvan çiftliklerinden ve pazarlarından uzak durun diyor uzmanlar.
Kuş gribi aslında tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlarda görülüyor. Kitlesel ölümlerine yol açıyor. Hastalığı yapan H5N1’in insana bulaşması daha zor olsa da mümkün. Kuş gribi, hasta ve hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temas halindeki insanlara bulaşabilir. Salya, gözyaşı, burun ve boğaz akıntısı veya dışkısıyla temas edenler de hastalığa yakalanabilir. Atıklarla kirlenen yüzeylerle temas etmek ve bu virüsü solunum yoluyla almakla insanlara geçebilir. Virüs insana geçtikten 2-4 gün sonra hastalık ortaya çıkar. Hastalığın insandan insana bulaştığını kanıtlayan veri henüz yok. Ancak virüsün değişim geçirmesinden endişe ediliyor.
Kişisel hijyeniihmal etmeyin
Özellikle hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkelere hava yoluyla seyahat ederken yolculardan öksürürken mümkün olduğu kadar ağız ve burunlarını kapatmaları istenmeli.
Hastayken yolculuk edilmemeli.
Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler enfekte tavuk çitliklerinden uzak durmalı ve iyi piştiğinden emin oldukları kanatlı etleriyle yumurtaları tüketmeli. Kişisel hijyene de gerekli önem verilmeli, eller sık sık sabun ve bol suyla iyice yıkanmalı.
Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler, dönüşlerinde 7-10 güniçinde ateş ve solunum sistemine ait belirtilerin görülmesi halinde hekime başvurmalı.
İnsanların burun ve ağızlarından çıkan salgılara dikkat edilmeli, kağıt mendiller bir kez kullanıldıktan sonra atılmalı.
Entegre tesislerde usulüne uygun hazırlanıp, paketlenerek satışa sunulan ürünlerde (tavuk, hindi ve benzeri kanatlı hayvanlar) bildirilen bir vaka olmamasına rağmen, pişirmeye hazırlama koşullarına ve kişisel hijyene uyulmalı.
Et (tavuk, hindi ve benzeri kanatlı hayvanlar) hiçbir yerinde pembemsi görünüm kalmayıncaya kadar iyi pişirilmeli.
Şüpheli bir temasın arkasından 7-10 gün içinde yüksek ateş ve/veya grip benzeri hastalık belirtilerinin ortaya çıkması durumunda hemen sağlık görevlilerinden tıbbi destek istenmeli.
AŞI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Hastalığın insanda en önemli belirtileri 38 dereceyi aşan yüksek ateş ve kuru öksürük. İshal olabilir. Hastalık, hiçbir belirti vermeden ayakta da geçirilebilir. Hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır seyreden vakalarda solunum yetmezliğiyle ölüm oranı yüksek. Hastalığıntanısı, boğaz sürüntüsü örneklerinde virüsün veya antijenlerinin tespit edilmesiyle koyulur. Ateşe rağmen kanda lökosit (özellikle lenfosit) ve trombosit sayısının düşük olması hastalığı düşündürür. Akciğer filminde viral zatürreeyi düşündürecek bulgular görülür. Aşı çalışmaları sürüyor.
Farklı ülkelerden kuş gribi haberleri yeniden gelmeye başladı. Hastalığın görüldüğü yerlere seyahat ediyorsanız, kanatlı hayvan çiftliklerinden ve pazarlarından uzak durun diyor uzmanlar.
Kuş gribi aslında tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlarda görülüyor. Kitlesel ölümlerine yol açıyor. Hastalığı yapan H5N1’in insana bulaşması daha zor olsa da mümkün. Kuş gribi, hasta ve hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temas halindeki insanlara bulaşabilir. Salya, gözyaşı, burun ve boğaz akıntısı veya dışkısıyla temas edenler de hastalığa yakalanabilir. Atıklarla kirlenen yüzeylerle temas etmek ve bu virüsü solunum yoluyla almakla insanlara geçebilir. Virüs insana geçtikten 2-4 gün sonra hastalık ortaya çıkar. Hastalığın insandan insana bulaştığını kanıtlayan veri henüz yok. Ancak virüsün değişim geçirmesinden endişe ediliyor.
Kişisel hijyeniihmal etmeyin
Özellikle hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkelere hava yoluyla seyahat ederken yolculardan öksürürken mümkün olduğu kadar ağız ve burunlarını kapatmaları istenmeli.
Hastayken yolculuk edilmemeli.
Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler enfekte tavuk çitliklerinden uzak durmalı ve iyi piştiğinden emin oldukları kanatlı etleriyle yumurtaları tüketmeli. Kişisel hijyene de gerekli önem verilmeli, eller sık sık sabun ve bol suyla iyice yıkanmalı.
Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edenler, dönüşlerinde 7-10 güniçinde ateş ve solunum sistemine ait belirtilerin görülmesi halinde hekime başvurmalı.
İnsanların burun ve ağızlarından çıkan salgılara dikkat edilmeli, kağıt mendiller bir kez kullanıldıktan sonra atılmalı.
Entegre tesislerde usulüne uygun hazırlanıp, paketlenerek satışa sunulan ürünlerde (tavuk, hindi ve benzeri kanatlı hayvanlar) bildirilen bir vaka olmamasına rağmen, pişirmeye hazırlama koşullarına ve kişisel hijyene uyulmalı.
Et (tavuk, hindi ve benzeri kanatlı hayvanlar) hiçbir yerinde pembemsi görünüm kalmayıncaya kadar iyi pişirilmeli.
Şüpheli bir temasın arkasından 7-10 gün içinde yüksek ateş ve/veya grip benzeri hastalık belirtilerinin ortaya çıkması durumunda hemen sağlık görevlilerinden tıbbi destek istenmeli.
AŞI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Hastalığın insanda en önemli belirtileri 38 dereceyi aşan yüksek ateş ve kuru öksürük. İshal olabilir. Hastalık, hiçbir belirti vermeden ayakta da geçirilebilir. Hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır seyreden vakalarda solunum yetmezliğiyle ölüm oranı yüksek. Hastalığıntanısı, boğaz sürüntüsü örneklerinde virüsün veya antijenlerinin tespit edilmesiyle koyulur. Ateşe rağmen kanda lökosit (özellikle lenfosit) ve trombosit sayısının düşük olması hastalığı düşündürür. Akciğer filminde viral zatürreeyi düşündürecek bulgular görülür. Aşı çalışmaları sürüyor.

