Telsiz Acemiliği

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan emine_t Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,783

emine_t

Fotoğraf,dağ,tepe,bisiklet,paten,doğa...
Yer
İstanbul
Web
fotografindunyasi.wordpress.com
Merhaba arkadaşlar,
Bir telsiz alımı gerçekleştirdim. TELSİZ MARKASI : Midland.Model ise : GXT1050VP4
Şimdi bu telsizi açık alanda kullanmak üzere ve acil durumlarda koordinasyonu sağlamak amacı ile edindim.
Almam ise tamamen bir tesadüfe bağlı.
Şimdi bu telsizin benzer modellerini kullanan arkadaşlar var mı aranızda?
Tam bir acemiyim arkadaşlar. Aletin elektronik bilgileri ve user guide ı dışında çok bilgim yok dersem yalan olmaz.
Bu telsizlerde amatör telsiz çağrı kodunu nasıl ayarlarız?
Böyle bir telsiz hangi telsiz sınıfına girer?
Ruhsat vb. belgeler gerekli midir,gerekli ise nerden başlayalım? :smiley:.
Geri dönüş ve de yardımlarınızı bu konu altında ya da email-mesaj vb. yollarda bekliyorum.
Şimdiden çok teşekkürler...
Sevgiler,
Emine.

Etiketler
Ynt: Telsiz Acemiliği

Emine Hn.
İyi akşamlar
öncelikle satın aldığınız telsiz GMRS ve FRS dediğimiz model cihazlardır
yani herkesle görüşeceğiniz PMR dediğimiz cihazlardan değildir.
Bir rivayete göre yasaktır , fakat kanun ve yönetmelik yoktur
çünkü bu frekans ta resmi kurumlar vardır siz belki yanlışlıkla olsa da giremezsiniz ama onlar sizin cihazınızda olabilirler

onun için frekans çakışması olmaması için bu frekans mümkün olduğu kadar boş bırakılmaktadır
sadece amerika , kanada da bu frekanslar kullanılmaktadır ve çıkış güçleri 1 , 2 ve 4 watt gibidir

nerede kullanacağınızı bilmediğim için bir bilgi veremeyeceğim ama..
önerim
istanbul telsiz merkezi veya
türkiye pmr
diye Google de aratırsanız bu konuda bilgiye ulaşabilirsiniz

bu konuda en geniş bilgi deneyim ve testler , bu web sitelerinde bulunmaktadır
eğer bunun dışında bir ek bilgi gerekir ise , bu sayfalarda yardımcı olmaya çalışan arkadaşlarımız olabilir

diğer konu AMATÖR çağrı kodu için radyo amatörü olmazı gerekir
bundan sonra AMATÖR lerin kullandığı cihazlardan alırsanız zaten sorun çıkmadan kullanırsınız.

simplex veya duplex olarak diğer amatörler ile görüşebilir
röleleri kullanabilir , uzun mesafelerde ( A belgesi ) ile HF mod çalışabilir ( görüşebilir )

yani kısacası RADYO AMATÖRÜ olarak dünya'da ki diğer Radyo amatörleri ile görüşebilirsiniz

elinizdeki cihaz Amatör Sınıfı cihaz değildir. ( bilgi )

bu arada fotoğraf makinası ( canon gibi ) ile bir resim gördüm , fotoğrafçı olduğunuzu veya doğa fotoğrafı çekiyormuş izlednimi, verdiğinizi zannediyorum
1968 dene beri fotoğraf çekerim , aynı zamanda kamera kullanırım bu konuda belki cevabını bulamadığınız sorular olursa ( zannetmiyorum ama )
yardımcı olmaya çalışırım ,

Telsiz mesleğim , Fotoğraf , Video , Kamera , Reji , Montaj , Dublaj Hobimiz olarak devam ediyor..( Minolta Dynax 7 , Leica , Minolta Z1 )

Görüşmek üzere
Saygılarımla

Merhaba Sevgili Ali,
Çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler adına.
Bu cihazları dağcılıkta vs. kullanan arkadaşlar var... Aklı karışıyor insanın..
Bu cihazın çıkış gücü 5W...
Bu tür telsizleri aynı grup içerisinde iletişimde kullanamaz mıyız yani aynı kanal üzerinden?
Aynı modelinde görüştük aynı kanal içerisinde ilk denemelerde...
Fotoğrafa gelince.... 10 yıldır ilgileniyorum evet...Fotoğraf sitelerinde aktifim...
Size danışacağım telsiz konusunda da o zaman...
Satan arkadaş birkaç kişiye daha sattı cihazdan...Onlar kullanıyorlar... Benim de aklım karıştı oldukça...

Emine Hn.
Doğru aynı frekanslarda çalışan cihazlar birbirileri ile konuşurlar
yani elinizdeki cihazlar tüm dünyada satılan FRS ve GMRS modundaki cihazlar ile görüşürler ( PMR ler hariç )

FAKAT dağ,orman veya başka bir yerde elinizde yakalanırsanız , sorun çıkabilir bazen BASIN kartı dahi kurtaramaz bu durumlardan sizi
gazeteci olabilirsiniz ve bu işi hiç bilmeyen bir KAMU GÖREVLİSİ 'ne dert anlatmak zorunda kalabilirsiniz...

eğer anlatamazsanız veya o ANLAMAZ ise istikamet ( SUÇÜSTÜ ) 3005 sayılı kanun gereği savcılıktır.

Saygılarımla
Görüşmek üzere

Gecenin ilerleyen saatleri mağlum...
Bu telsizden bende 2 adet var... İki grup arasındaki koordinasyonu aynı kanallar üzerinden sağlayabilir miyiz?

Ayrıca bu telsizle başka telsizlerin haberleşmesi adına onların GMRS mi olması şart? Aynı kanal üzerinden yayında olsalar da görüşemezler sanırım... Doğru mu ?
Geniş arazide fotoğraf çekiminde kullanılacak telsizler...
Amaçlar sapıtmış değil yani :smiley:...
Başka da PMR cihaz alamayacağım...
Zaten elektronik sektöründe çalışıyorum, sürekli yatırım bu alanda... Sıra başka şeylerde :smiley:.

Ben bunu yazarken mesaj geldi de...
Suçüstü vs... AMan aman... Allah herkesi korusun...
AMa bilinçli kullanıcılara birşey olmaz...
Gereksiz orda burda gösterip reklam ederseniz insanlar yanlış anlar...
Hayır fotoğraf makinasıyla da kaç kez başımız belaya girdi de... :smiley: O açıdan dedim...

1 - Ayrıca bu telsizle başka telsizlerin haberleşmesi adına onların GMRS mi olması şart?
2 - Aynı kanal üzerinden yayında olsalar da görüşemezler sanırım... Doğru mu ?
3 - Geniş arazide fotoğraf çekiminde kullanılacak telsizler...
4 - Amaçlar sapıtmış değil yani ...
5 - Başka da PMR cihaz alamayacağım...
6 - Zaten elektronik sektöründe çalışıyorum, sürekli yatırım bu alanda... Sıra başka şeylerde .

Önce Bir : Evet
Sonra İki : Hayır olamazlar ( GMRS ve FRS ) : 462 MHz ve 467 Mhz dir

Devam Dört : Bazı kişiler Amaçlar değil , gördüklerine ve buldularına bakarlar , çünkü malzemelerin detayları hakkında bilgiler yoktur.
SON Beş : Bu cihazlar PMR değildir ( PMR : 446.006.25 - 446.093.75 MHz )

Bundan sonra Top sizde...

Görüşmek üzere

5 watt cihazı lisanslı AMATÖRSENİZ KULLANBİLİRSİNİZ VE KOORDİNASYONU DEVLET DÜZEYİNDE YAPAMAZSINIZ AMA DİĞER TÜRLÜ ARKADAŞ ÇEVRENİZDE YAPABİLİRSİNİZ
73

AYRICA ELİNZİDEKİ CİHAZA RUHSAT ALMANIZ GEREKİR (5809 SAYILI KANUN 63.MADDE)(LİSANSLI AMATÖRSENİZ SORUN YOK)

pmr telsız ler neden arkadaslarımız kullanmaz anlamıyorum ısrarlar amator telsızcılerın kullandıkları 5 vattlık buyuk telsızlerın pesındeler

suç diyorsunuz lisansınız yok sa amator telsız cı d eılsenız anlamıyorlar bu konular sıklıkla duyulacak
acık alan da dolasır ken jandarma gelır asker gelır il cevresındeysen sivil polis geilr lisanslı amatörler bili bu kadarsıkıntı ceker ken

kara köy den alın pmr ı kullanın bitsin

Selam Tuğba,
Bu konuyla alakalı Kaan yönlendirdi sağolsun...
Lisans alma olayına gireceğiz... Ben zaten elektrik-elektronik sektöründeyim. İstersem bu alanda ilerleriz...
Jandarma vs. insanı hoop diye çevirmez,bunun adına bir şüphe çekmen lazım. Aynı şey polis için de geçerli.
Ben şunu gayet iyi biliyorum... İster pmr olsun ister gmrs herkesin ehliyeti yok...
Ha ben bir arkadaşımla sınava gireceğim,düşünüyoruz.Ama seneye mayısa müsait oluruz ancak.
5-10 km lik telsizleri kullanan arkadaşlar var çevremde,memnun değiller.
5W lık telsizi almamsa tesadüf... Çıkış gücü ve empedansı yüksek,meslek icabı farkındayım.
Amatör telsizciler de gereksiz kullanmayacaklar bu aletleri,afedersin lolipop gibi tutmayacaklar her daim ellerinde Tuğbacım ve durum çözülecek.

Aslında bu konu kapansa iyi olur...
Gerekli bilgiyi hem Kaan dan hem de ANTRAK den vs. edindik biz...
Yani bir problem yok...Gereklilikleri yapılacak.

Sevgiler...

pmr lerin mesefaleri kısa 0,5 watt dişe dokunur bir çkış gücü değil afet durumunda veya başka amaçlarda her zaman güçlü cihaz kullanmak daha akıllıca bunlar neyi gerektiriyorsa yapılmalı.
-lisans
-Lisansın özelliğinde kullanacağınız cihaz
-ve haberleşme tekniğini bilmek..
73's

kaan güzel' Alıntı:
pmr lerin mesefaleri kısa 0,5 watt dişe dokunur bir çkış gücü değil afet durumunda veya başka amaçlarda her zaman güçlü cihaz kullanmak daha akıllıca bunlar neyi gerektiriyorsa yapılmalı.
-lisans
-Lisansın özelliğinde kullanacağınız cihaz
-ve haberleşme tekniğini bilmek..
73's

Forumda beğen tuşu olsa keşke

herkese o zaman iyi bayramlar...
ayrıca beğen tuşu olmadığı iyi yoksa polemikler ortaya çıkabilir.(hehe)
73's

Cezasi 2 yil para cezasina cevrileniyen hapis

Ha elde lolıpop gibi tutulmicak gayet mantikli bir yaklaşim.
Ama seytan sizi buldu laf anlamayan bir jandarmaya denk geldiniz. Caninizi sikicaktir.

Caninizin sikilmamasi umidiyle hobinizde başarilar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR