Herkese merhaba. Dün akşamki toplantı için şahsım adına herkese teşekkür ederim. Başlangıç adımları olarak için neyi, nasıl, ne kadar sürede yapmamız konusunda oldukça bilgilendirici bir toplantı oldu. Toplantıda aldığım notları daha sonra yayınlayacağım.
Araç sahiplerinden bir ricam olacak. lt/100km cinsinden şehir içi, şehir dışı asfalt yol, hafif arazi ve ağır arazi şartları için aşağıda tipleri verilmiş araçlar için benzin ve mazot yakıt sarfiyatlarını verebilirler mi? Biliyorum lastik, aksesuar, ağırlık ve parkur gibi pek çok etken ile bu değerler değişebiliyor. Ama en azından birbirimizin araçlarını biliyoruz. Ve bir yaklaşımda bulunabiliriz.
Şehir içi şehir dışı asfalt hafif arazi ağır arazi
FJ40
HJ60
BJ78
VX80
VX100
Yakıt gereksinimi konusunda bir tablo çıkartmaya çalışıyorum. Bu sebeple en azından yaklaşık olarak bu bilgi gerekiyor.
Arkadaslar oncelikle ben de katılan arkadaslarin hepsine tesekkur ediyorum. istanbulda sizinle olmak cok guzeldi. guzel agirladiniz bunun icin ayrica tesekkurler... cihan yazdigi icin ben ayrica yakıt girmiyorum... bir is bolumu yaptik sukru kardesim yazman olarak gereken notlari aldi, en yakın zamanda paylasacaktir. hayırlısı olsun, yukarida da soylenildigi gibi ilk adımı atmak en onemliydi ve yaptik... artık bu konsantrasyonu bozmadan isi bitirmek sırada
araç yurtdışı çıkışı için gerekli olan evraklar; (asya kıtası)
1) ARAÇ GEÇİŞ KARNESİ; başvuru için araç sahibinin bizzat gitmesi araç ruhsat aslı ile bereber ve 200TL olan harcı Turing'de ödeyip 10dk içinde alabiliyor.
AMA AMA geçiş rotamızda bazı riskli ülkeler bulunduğundan (ırak-iran-afganistan-mısır-hindistan-suriye) dolayı araç başı 1000$ turing hesabına banka hesabına teminat yatırılması ve makbuzunun evrak işlemlerinde ibraz edilmesi gerekiyor.
eğer araç sahibi değil de aracı başka biri kullanacaksa (yani araç sahibi aracın yanında olmayacak hallerde) sadece araç yurtdışına çıkacak ise araç sahibi o kişiye noterden tasdikli vekaletname vermesi şartmış..
2) ULUSLARARASI EHLİYET; başvuru için araç sahibinin iki adet foto, kullandığı ehliyet aslı ile gidip 250TL olan harcı Turing'e ödeyip 20 dk içinde alabiliyorlar. eğer ulus.ehliyeti daha önceden var ise veriliş tarihine göre sadece farkını almaktalar.
3) SİGORTA; konusu henüz netleşmedi çünkü araçların tam modelleri vb bilgileri gerekmekte ama arkadışımız olan yetkilinin söylediği şudur <bizden kasko yapılması oldukça pahalı tutacağından bu araçlara girmiş olduğunuz ülkenin gümrüğünde geçici sigorta yapılmakta onu yaptırmanız daha iyi olacağıdır.> örnek verecek olursak Gürcistandan geçiş için Türkiyeye giriş yapan bir aracın sigortası 35TL, Pakistanın uyguladığı geçiş sigortası 51$.ödenecek tutarlar geçiş için aşağı yukarı bu fiyatlarda olurmuş.
bu söylenenler asya kıtası için ve bir çok ülke geçişleri için geçerli olan bilgiler.
her kıta için ve ülke için ayrı ayrı uygulama varmış.
tabi yurtdışında kalınan sürede bir başka faktör.
ülke gümrüklerinde yaptırılan sigorta neleri kapsamakta,
tabiki ülkelere göre değişiklik göstermekte ama genel anlamda yapmış olduğun kazaları ve karşı tarafa vermiş olduğun hasarları kapsamaktadır.