Ynt: Yedi Kapılar Kaya Yerleşimi
İli: Afyon
İlçesi: Bolvadin
Kasabası: Kemerkaya
Mevkii: Kemerkaya beldesi, Sülün’ün Öreni mevkii
Konumu: Kemerkaya Beldesinin 4000 m. kuzeyinde, sınırları Bolvadin-Emirdağ yolu ile Aşağıkurudere yol ayrımının 450 m. güneydoğusundan başlamaktadır.
Grubu: Arkeolojik Sitler
Nasıl Ulaşılır?
Bolvadin-Emirdağ yolundan
Kemerkaya beldesinin 3600 m kuzeyinde, Kemerkaya - Emirdağ yolunun 1000 m doğusunda, İnburun’un 3100 m doğusunda yer almaktadır.
Emirdağ dağ silsilesinin bir bölümünü oluşturan Kemerkaya Bölgesindeki doğu-batı doğrultusunda uzanan yamaçta, halk arasında “Yedi Kapılar” olarak anılan kaya yerleşimi ve 200 m. aşağısında ise “Sülün’ün Öreni” olarak adlandırılan, Eski Tunç, Roma, Bizans ve İslami Döneme ait seramiklerin bulunduğu ören yeridir. Ören yerinin toprak altında ise tüf kayalığa oyulmuş, Yedi Kapılar Yer altı Yerleşimi (Yer altı Sığınağı) bulunmaktadır. Kaya yerleşim alanlarının yaklaşık 600-700 m. kuzeyindeki (Sorgun yolunun kuzey yönündeki) derin dere yatağında, arazinin tüf arazi olması nedeniyle, ilginç özelliklere ve güzelliklere sahip, ender bulunan doğal sit özellikler bulunmaktadır.
Yerleşim yeri U biçiminde plan şeması göstermektedir. Kayaya oyulan yapı kompleksi şeklindedir. İsmini ön cephede açılan yedi adet girişten almaktadır. bu girişler doğu-batı doğrultusunda uzanan bir koridora açılmakta, iki bölümlü bu koridordan da beş adet yine kayadan oyma odalara geçilmektedir. Koridorun doğusunda, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı Şapel yer almaktadır. Odaların ve Şapelin üstleri tonoz şeklinde oyulmuştur. Şapelin kuzeyinde yazlık bölümü mevcut olup üst örtüsü tamamen çökmüş durumdadır. Koridorun batı tarafında ise L planlı mezar odası mevcuttur.
Bu yapı kompleksinin dağ yamacında yer alması nedeniyle dağdan gelen su akıntısı ve toprak kaymasından dolayı çok zarar gördüğü anlaşılmaktadır. Öncelikle yapının duvarlarının ve örtüyü oluşturan kayaların sağlamlaştırılması, dağdan gelecek olan su ve toprağın yan taraflara tahliyesinin yapılması gerekmektedir.
Erken Hristiyanlık Dönemi’ne ait olması nedeniyle önemlidir.
Afyonkarahisar Valiliği Acil Durum Yönetimi ve Bilgi İşlem Merkezi (ADUYBİM)