1960 Cj5 Araç Hakkında Sorular / İlk Çalıştırma

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan 34UNV48 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,510

34UNV48

Ana Kamp
Mesajlar
37
Tepkime Puanı
0
Yer
İstanbul/Bahçeşehir
Merhaba arkadaşlar,

1960 model ruhsatlı CJ5 fiber kupalı, tahminimce M38 şase üzerinde bulunan, 4 silindir 68bg lik ford motoru bulunan araç benim gördüklerim ile sizlere ifade edebileceklerim.

2-3 hafta önce aldığım aracı bugün almaya gittim. Çatalca'da sapa bir yerdeydi, Beşiktaştan oraya çalışarak geldiğini ve orada yattığını duyunca dedim ki çalıştırır Bahçeşehir'e sanayiye kadar bir şekilde götürürüm dedim.

Kontak anahtarını kırdıkları ve direksiyon kilitli kaldığından mevcut hali ile kırık olan direksiyon plastiklerini biraz kırarak kilidi çıkardım. Direksiyon kilidini devre dışı bıraktım. Düz kontak ile çalışır hale getirdim.

Araç ne kadar süredir yattığını bilmediğimden karbüratörü ve gaz tel tertibatını biraz temizledim. Gaz teli neredeyse boştaydı, kabaca ayarladım. Bir türlü benzin gelmiyordu filtreyi pay-pas ettim, benzinin tadına bakarak; epey bir uğraştan sonra ağzına kadar çekmeyi başardım kabasını dökerek bayat benzinden kurtuldum, yeni benzini artık karbüratöre kadar getirmiştim. Yukarıdan karbüratöre dökerek biraz benzin takviyesinde bulundum. Yeni akü ile epey bir marş bastım baktım ateşleme yapmıyor. Distribütörü ve makarayı temizledim bujileri ve kabloların papuçlarını kontak spray ile temizledim fırçaladım. Hala ateşlemiyordu. Distribütörün ortasından çıkan, boşta duran, ince bir kablo vardı baktım yeşil ateşleme rengiydi, akünün hemen karşısında çamurluğa bağlı bir parça vardı tanımıyordum (adını biliyorsanız paylaşın lütfen) orada açıkta uçlar duruyordu ve onlarda yeşildi. Oraya bağlantısını yaptım tekrar denediğimde bu sefer ateşleme başladı.

Biraz uğraştıktan sonra motoru çalıştırmayı başardım. Ancak ne rolantisi ne de sesi düzgün gelmiyordu.

Karbüratördeki hava girişini ayarlayan tel ile gaz teli arasındaki bağlantıyı çözemedim. Bence birlikte hareket etmeliler ama ?. Bir birinden bağımsız olarak konsola ve pedala giden çelik telleri var. Gaz teli ile hava kelebeğini birlikte hareket ettirecek bir parça bulamadım. Karbüratörün hava kelebeğini yarım açık bırakarak rolantiyi ayarlamayı az-çok başardım. Yağına suyuna baktıktan sonra biraz çalıştırdım. Bujiler ile manifoldun arasından duman çıkıyordu. Bir çare bulamadım. Manifolddan kaçıyordur diye çok önemsemedim ancak biraz sonra baktım ki motor bloğunun oradan blok tapalarından patlatmış devir-daim suyunu atıyor. Suyu attığı yer ile duman çıkan yer aynı değil. Benim anladığım; motor hararet yapmış umarım tapa atmakla kalmıştır.

Bende arazi içerisinde ufak bir tur atarak aracı geri bıraktım; arkama bakmadan kaçtım.

El freni pedallı ve çekme kollu. Yerde iki adet switch button var. Konsolda direksiyonun sağında göstergenin yanında 4 adet çekmeli düğme var. En alttaki hava karbüratörün hava kelebeğini açıyor-kapıyor onu çözdüm ve ayarladım :smiley: 3 ileri vites mevcut, sağında bir orta bir de küçük vites kolu var ne işe yaradıklarını bilsemde tam emin olamadım.

Bu kadar uzun uzun yazmamın sebebi, ilk çalıştırırken başka arkadaşlara yardımı dokunabilir diye düşündüğümdendir. Anlaşılacağı gibi çok bir bilgim yoktur, motor ve diğer aksamlar ile ilgili hatta yaşadıklarım ile ilgili bilgilerinizi paylaşırmısınız.

KWnNqv
N1rvzk
AG2OVd
YNrXYD
8dD4Vd
 

Etiketler
Daha ne olsun zaten yapilacaklari yapmissin zaten.su gelmesi olayini sadece hararete baglamayalim.blok ve manifoltun altinda totallde 6 veya 8 tane 2 cesit tapa vardir.araclarin yaslarini da goz onunde bulundurursak curumesi muhtemel tabi bunun kisi donu da var.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,930
Kayıtlı Üye Sayımız
172,084
Kaydolan Son Üyemiz
muraska6105

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst