1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan osman Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 270
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 215,928

osman

Kamp III
Mesajlar
555
Tepkime Puanı
89
Merhabalar sevgili Gezenbilir dostları,

Uzun zamandır planladığım Gaz69 umuzu elden geçirme projeme başlamış durumdayım. Aracımızın hikayesini, yapılanları, yapacaklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Çok fazla bir tecrübem yok ama, elimden geldiğince yapabileceğim işleri kendim yapmak istiyorum. Çünkü bu işler bana biraz terapi gibi geliyor, mesaiden sonra o tozu yutmak,yağı çamuru yalamak gün içerisinde birikmiş tüm stresimi yorgunluğumu alıyor. Her ne kadar hanımlardan gizli yapılsa da bu işler (ki çoğu zaman mecburen bende öyle yapıyorum ), hanım ve çocuklarla aramızın iyi olmasını sağlıyor. Aksi takdirde günün koşuşturma ve stresi, hanımın ağzından dökülen nağmeleri bile sizin dırdır olarak algılamanıza sebep olabiliyor. Gerisi hepimizin malumu. Ayrıca senelerdir burada takip ettiğim projelerde sanayide geçirilen günler, vurdum duymaz ustalar, işi bilmeyen ama uzay mekiği yaptığını zannedenler, eski araba görünce, uğraşmak istemediği yada içinden çıkamayacağını anladığı için uçuk fiyatlar isteyen vb usta hikayelerini de okudum (işine aşık, yaptığı işi ilk günkü heyecanla hakkını vererek yapanları da çok okudum ,o ustaları tenzih ederim) . İşte bu yüzden elimden geldiğnce kendim uğraşmak istiyorum ve siz dostlarımın fikir ve önerileriniz bekliyorum. Hele ki Nasreddin Hoca gibi damdan düşenlerin.

Gaz69 ismi çoğu izleyici için yabnacı gelebilir. Çünkü bu araç Türkiye de ender bulunan araçlardandır. Gaz69, 1953-1972 yılları arasında Sovyetler Birliğinde Amerikalı Jeep lerin muadili olarak üretilmiş bir araçtır. Bu sebeple eski Doğu bloku ülkelerinde ve SSCB nin askeri olarak destek verdiği Suriye, Mısır gibi ülkelerde bulunur. Türkiye macerası ise 1960 larda SSCB ile karşılıklı mal alımı anlaşması ile olmuştur. O günün şartlarında sanırım portakal verip, sanayi ürünleri almışızdır. Gelen bu araçlar değişik resmi kurumlara dağıtılmış, askeriye hariç. Çünkü o günlerde sanırım askeriyeye kızıl rengin girmesi bile yasaktı, Amerikalı patronlarımız varken.



Gaz 67 1943


GAZ zavod konveer


Uaz 062


117E2
 

Ekli dosyalar

  • gaz-67-01.jpg
    gaz-67-01.jpg
    136.6 KB · Görüntüleme: 862

Etiketler
Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

Bu bölgede benden başka kaçık yok zannediyordum ;D Kolay gelsin. Elimizden gelen ne varsa yardıma hazırız. Gaziantep'ten selamlar..
 

Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

Öncelikle kolay gelsin harika bir proje olacağa benziyor.Allah kolaylık ve huzur versin. Buarada paylaştığınız GAZ67 resminde makas ve süspansiyon sistemi göremedim.. ??? ??? Kaçırdığım birşey mi var acaba..?
 

Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

jeep' Alıntı:
Bu bölgede benden başka kaçık yok zannediyordum ;D Kolay gelsin. Elimizden gelen ne varsa yardıma hazırız. Gaziantep'ten selamlar..

İltifatlarınız için teşekkür ederim Göktuğ Bey ;), sizin CJ8 projesini de ilgiyle takip etmiştim, cemalini de geçen yılki K.Maraş off road oyunlarında görme şansımız olmuştu. Ayrıca çok hoşuma giden o meşhur sözünüzü ben de Hanıma karşı kullanmak zorunda kalacağım, inşallah telif hakkı istemezsiniz.

'' Helga ile yatıp, Olga ile kalkmaktansa, offroad ile yatıp ,sanayide kalkmak daha iyidir.
 




Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

hsn' Alıntı:
Öncelikle kolay gelsin harika bir proje olacağa benziyor.Allah kolaylık ve huzur versin. Buarada paylaştığınız GAZ67 resminde makas ve süspansiyon sistemi göremedim.. ??? ??? Kaçırdığım birşey mi var acaba..?

Amin diyelim. Çizimde arka aksdaki makas ı farketmişsinizdir. Ön aksı dikkatlice incelerseniz aksın geri kısmında üst üst 2 tane yarım makas göreceksiniz. Şöyle tarif edeyim, elinizi gövdenize dik vaziyette elinizle ön aks kovanını kavradığınızı düşünün, dirseğinizinde şasiye bağlantı noktası olduğunu düşünün , elinizi aşağı yukarı hareket ettirirseniz dirsek ile bilek arası makas vazivesi görecektir.

Aksın önünde makas yoktur, ön yaklaşma açısı o yüzden çok yüksektir. Amortisor tüm Gaz marka araçlarda bizim bildiğimizdn farklı bir sistemdir. Levyeli amortisör deniyor, kapı arkalarındaki hidrolik kapma tertibatına benze bir şeydir. Aşağıda size Gaz69 un amortisörünü verecğim, gaz 67 de de benzerdir. Umarım açıklayabilmişimdir.

GAZ 67 front suspansion


Gaz69 amortisr
 

Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

Merhaba ..öncelikle sizi kutluyorum böyle bir hobiniz olduğu için..araç markası ne olursa olsun ...bence dünyanın en güzel hobileri bunlar..yani arazi araçları ile vakit geçirmek..heleki klasik yönüde olunca oda işin sosu oluyor adeta....Gaz marka araç oldukça az ülkemizde sizinde belirttiğiniz gibi....Ben klasik arazi araçlarını sahibinden.com da gördüğüm zaman ..sıra dışı olanlarını hemen arşivlerim...gaz marka olarak 5..6 adet resim var arşivimde.Şu anda zaten bir tanede satılık var orada...Ayrıcada İstanbulda off road camiyasında kullanılan kasası iyi durumda fakat alt yapısı yeni bir araca ait olan bir gaz var... Sitemizin duayenlerinden Nadir beydede bir adet mevcut bildiğim kadarı ile....Artık ABD filan bu araçlar koleksiyoncularda iyi paralara satılıyor ...Orjinaline mümkün mertebe sağdık kalarak restore etmenizi tavsiye ederim...Kolay gelsin dileklerimle...fotolarınızı merakla bekliyeceğim...hoşçakalın..
 

Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

ön makas sistemi çok ilginç .. Yanal haraketleri nasıl stabil sağlıyor acaba ?? Aracın fotoğraflarını bekliyoruz..
 

Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

GAZ lıktan çıkmış maddenin 4 cü haline yola çıkmış plasma GAZ değişik bir çalışma.
uğraşınızda başarılar

11583 445220865547623 1881246538 n
 

Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

bilgilendirme için teşekkür ederim ve gerçekten ilginç bir sistemmiş. İlk defa böyle birşey gördüğümü itiraf etmeliyim. ::smiley:
 





Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

Evet, sanırım bu kadarlık bir girizgah yeter, gelelim sadede.

Aracım başlıkta da belirttiğim gibi 1966 model Gaz69M olarak geçen 2 kapılı 2+500 kg yada 2+6 kişi kapasiteli olan modelidir. Diğer Gaz69 AM modeli ise 4 kapılı 2+3 kişili kapasiteli binek tipi olandır. (K.Maraş ta 4 kapılı olan Gaz69 A M modeli de var, benim bir akrabamda ama aracın sonu hurdalik gibi görünüyor, çünkü sahibi biraz şıpsevdi.)

Öncelikle amacım kesinlikle bir offroad canavarı yaratmak değil. Olabildiğince orjinalinde toplamak, hafta sonları gezinti için kullanmak ve 4x4 ihtiyacını gidermek. Daha önce de belirtmiştim, aracı yapabildiğim kadarıyla kendim toparlamak istiyorum. Gerek vakit, gerekse nakit darlığı sebebiyle bu uzun ince yolda epey beraber olacağız gibi görünüyor, umarım sıkılmazsınız.

Aracımın yıllar önceki bir kaç resmini sizinle paylaşayım.



All together


Keep the eyes


Snow wrestler
 

Ekli dosyalar

  • Yeni Resim2.JPG
    Yeni Resim2.JPG
    43.7 KB · Görüntüleme: 867

Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

Buda nurullah abinin gaz yardımcı olur belki
resim trail yarışlarından oda yeni topladı kolay gelsin ;)

NURULLAH AB VE GAZ 2
 

Ynt: 1966 model Gaz69, K.Maraş'tan

ayazağa' Alıntı:
Buda nurullah abinin gaz yardımcı olur belki
resim trail yarışlarından oda yeni topladı kolay gelsin ;)

Bu araç GazRover değil, yeni aldığı mı? Ama o da kızıl renli idi.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst