2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BRAVEHEART Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,177

BRAVEHEART

Kamp III
Mesajlar
512
Tepkime Puanı
3
Merhaba,
Dün 2007 model Grand Vitara 1.9 DDiS aracımı kullanırken, dönen bir nesnenin yeterince yağlı olmamasından kaynaklanan sese benzer bir ses duyunca, iş çıkışı yolumun üstündeki SUZUKİ Yetkili Servisine uğradım. Kaputu açıp, motoru çalıştırınca sesin bir kayıştan kaynaklandığı kolaylıkla anlaşıldı.

Yine klasik yetkili servis muhabbeti yapıldı:
"Bu ses vantilatör kayışından kaynaklanıyor. Vantilatör kayışı ve gergisinin değişmesi lazım !"
Ne kadara mal olacağını ve değiştirme işleminin ne kadar süreceğini sorduğumda: Aracımı sabah bırakmam gerektiğini, değişimin zaman alacağını ve fiyatınında 411TL :eek: olduğunu söylediler :eek: YUHH! :( Teşekkür ederek ayrıldım.

Yolumun üzerindeki "BOSCH Car & Diesel Service"ine gittim. Orada "vantilatör kayışı ve gergisinden kaynaklanan bir ses olduğunu, bunları değiştirmek istediğimi" söyledim. Hemen bilgisayara bakarak, aracıma uygun kayışın maliyetini söylediler: 20 Euro = 45TL :eek: :D Ellerinde olsa hemen taktıracaktım. Olmadığı için sipariş verdiler. Ayrıca aracımı BOSCH Diagnosis cihazına bağlayarak bilgisayarla genel bir sistem ve arıza kontrolü yaptılar. Sorun çıkmadı ÇOK ŞÜKÜR! Ön cam sileceklerini de yeniledim (20TL). Arka cam sileceğini kontrol edip değiştirmeye gerek olmadığını söylediler.

Acaba bu Vantilatör kayışı (veya V-kayışı, her neyse) ve gergisi gerçekten bu kadar pahalı veya önemli bir parça mı?
Sırf ses çıkarıyor diye değişmesi şart mı? GERÇİ artık BOSCH Servisinde taktıracağım. Bundan sonra da her türlü parça değişimi ve aracımın periyodik bakımını, yetkili servisden fiyatını öğrenditen sonra BOSCH Servisinde yaptırmayı düşünüyorum.
 

Etiketler
Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Gerginin neden değişmesi gerektiğini anlayamadım. 2007 araçta buna gerek olmaması lazım bence sorun serviste :D (Benim araç 12 yaşında ama böyle bir ihtiyaç duyulmadı.)
Ayrıca 45 TL V kayışı fiyatı da bence yüksek, direkt olarak alsaydınız yarı fiyatına malolurdu sanıyorum.
Aynı şekilde ön cam sileceğini de 8-10 TL ye taktırmak mümkün.
İyi ve işçiliğine/dürüstlüğüne güvenebileceğiniz bir usta bulup, parçaları kendiniz alırsanız birçok tamir-bakımı çok daha ucuza maledebilirsiniz ;)
sevgiler
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Sayın Erdal Yaman,
Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. EVET, sorunun yetkili servisde olduğu aşikar (en azından şimdilik)
Daha 2 yıllık, 36.500km'de bir araç. Gerçi ben yetkili servideyken başka bir Grand Vitara'nın da 20.000km periyodik bakımı yapılıyordu. Önce V-kayışı ve gergisinin ellerinde olduğunu ve ertesi gün sabah saatlerinde GV'mı getirmemi, çünkü değişim işleminin zaman alacağını söylediler. Sonra mevcut V-kayışı ve gergisini, aynı sorun nedeniyle orada periyodik bakımı yapılan GV'ya taktıklarını hatırlayıp, sipariş vermek zorunda olduklarını bildirdiler. Buradaki SUZUKİ yetkili bayii ve servisi aynı zamanda SEAT ve SKODA'nın da yetkili bayii ve servisi. İşleri yoğun.
İyi ve işçiliklerine güvendiğim bir yer olduğundan, yetkili servisden çıkıp doğruca BOSCH Car & Diesel Servisine (DİZEL POMPA = İYİEL OTOMOTİV) gittim. Orjinal olmasa bile orjinalin muadili ve kaliteli ürünler bulundurduklarından tercih ettim ve sanırım aracımın periyodik bakımlarında da orayı tercih edeceğim.
 


Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

aracın garantisi devam etmiyor mu?
bu araçlar 2 yıl garantili diye biliyorum
 



Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Garanti süresü 2yıl ANCAK geçtiğimiz Ocak'da 2 yılı dolmuş.
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Ben de bu modelin Temmuz 2007 sine sahibim,maalesef servisler garanti kapsamı süresindeki süreci kullanıyorlar ve nasıl olsa kucağa düşünce de affetmiyorlar,sadece Suzuki değil hepsi aynı...garanti süresi dolunca ben de bakım maliyetini azaltmak için alternatif arayacağım,yapılan sadece yağ ve filtre(bazen) değişimi ama 200.-tl den aşağı çıkamıyorsun,sanırım ara bakımları başka biryerde yaptırıp büyük bakımlarda falan götürmeli servise buna mütakip sormak istediğim Bosh bu marka ve modele hizmet veriyor mu veriyorsa kapsamı ne?bilgisi olan var mı?veya önerisi olan
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Cenk Bey Selamlar ben sizi Ahmet Usta ile tanıştırayım en kısa sürede

Bugün aynı servise benim suzuki yi (x90) götürdüm, ön camda taş sıçramasından dolayı nokta tarzında hasar var ön camı değiştirmek üzere sipariş verdim 650 TL (Allahtan kasko yılda bir tek camı hasarsızlık indiriminden saymadan bedava değiştiriyor).
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Merhaba Yaşar Bey, ilginiz için teşekkür ederim AMA yetkili servisin müdürü ve faturayı kesen yetkili ile tanışıyorum. Onlara kendi mesleğimle ilgili yardımcı da oldum. YİNE DE yetkili servis sonuçta. Müşteri 1 kez düştü mü ellerine, vur beline kazmayı ! Bir lastik kayış değişiminini, bana 9-10 kat fazlaya mal edeceklerse, batsın "YETKİLİ" sıfatları.
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

yetkil ve özel servis ayrımında fiyat farkının temelini oluşturan bir nokta vardır:
herhangi bir parça için A üreticisin olduğunu varsayalım. A üreticisi ,otomotiv imalatçısı firmanın ( bu konu için suzuki fabrka) talep ve standartlarında imalatını yapar ve yine onun istediği biçimde referans numarası verip ambalajlayarak y a n l ı z c a imalatçayı satar. Bunun adı o r j i n a l y e d e k parçadır ve kat kat fazla bedelle yetkili servis raflarında yerini alır. Aynı üretici (A üreticisi) imalatçı fabrika ile aralarında yaptıkları sözleşme sona erdiğinde ( genellikle modelin piyasaya çıkışını takip eden 2 yıldır) , imalatçı için ürettiği aynı ürünü, farklı bir ambalaj ve tanım kodu ile veya referans numarası ile kendi dağıtım kanallarını kullanıp piyasaya sunar. Yani aynı ürün kutusu farklı ama içi aynı şekilde, yetkili servislere değilde piyasaya düşer. Bu eşdeğer üründür yada muadil ürün de denir. Fiyat olarak orjinal ürüne rekabet yaratmak zorunda olduğundan daha ucuzdur. BU konudaki arkadaşıızın BOSCH örneği gibi. Üçüncü olarakda Bu ürünü kendi arge laboratuarlarında tezgahlarında inceleyip "bunda bişey yok bizde yaparız bundan" diyen imalatçılar vardır. Bu imalatçılar orjinal yada muadil ürünü, işlerine değer verdiği olçüde yada piyasadaki hedef kitleleri ölçüsünde kopyalayıp piyasa sunarlar ki bunlarında iyileri ve kötüleri vardır. Bu ürünler ise y a n s a n a y i ürün olarak bilinir.Fİyat olarak hesaplı olmak zorundanır ki rekebet avantajı yaratsın. Bosch , sıemens, valeo, hella, monroe, delphi, luk, trw gibi yabancıların yanı sıra kale, kapimsan gibi yerli onlarca marka vardır, orjinali aratmadan büyük fiyat avantajı sağlayabilecektir.
 



Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Sayın 4L, bilgilendirme için teşekkürler. BOSCH Otomotiv Ürünlerinin kaliteli olduğunu düşündüğümden, bu Vantilatör kayışını BOSCH Servisinde değiştireceğim. AMA değişmesi gereken şu Vantilatör kayışı ve Gergisi'nin, (kayışı anladım da) "gergisi" nedir onu anlamış değilim. Nedir bu?
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Hocam gergiyi şimdi sana nasıl anlatsam (nivada 3 kez ekantrik zinciri değiştirince insan öğreniyor da :smiley: allahtan son değişimde dişliler de değişince sorun kalıcı olarak çözülmüştü) ama bildiğim şu: kayışla birlikte gergi de değişmeli
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Sayın Yaşar Ergün, gerçekten çok açıklayıcı oldu :smiley: :smiley: :smiley: Teşekkür ederim.
PEKİ, vantilatör kayışı ile birlikte gergisi de değişmeli. Tamam, kabul. Peki nedir bu gergi? Neyi gerer? Nasıl gerer?
Beni bir süredir yeterince gerdi zaten :smiley:
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Hocam kayışı geriyor. Kayış sabit bir aks üstünde dönmeyip hareketli bir gergi üzerinde dönüyor kayışta boşluk olunca ya da sıkı olunca gergi gevşetilip sıkılarak ayarlanıyor. Böylece kayışı her daim aynı gerginlikte tutabiliyor.
 

Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Sayın Yaşar Bey, "V-Kayış'ın Gergisi" hakkında bilgilendirme için teşekkür ederim. ANCAK; fiyat sorduğum BOSCH Servisi, sanırım sadece V-kayışı siparişi verdi. Gergi üzerinde hiç durmadılar.
 



Ynt: 2007 G.Vitara 1.9 DDiS V-Kayışı ve Gergisi Bu Kadar mı Pahalı Olur?

Cenk Hocam vantilatör kayışı değişiminde gerginin de değişmesi normal değil normal olan triger kayışının (tabi varsa bazı araçlarda triger yok) değişiminde gergiyi de değiştirmektir. Bosch doğru yapmış bence.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,907
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst