2016 Yılı Birinci Dönem Amatör Telsizcilik Sınavı (24 Nisan 2016)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mogzilla ceyar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,262

mogzilla ceyar

a.k.a. mogzilla ceyar
Mesajlar
326
Tepkime Puanı
9
Yer
KN41ME
Telsiz Çağrı Kodu
TA1KC
Son düzenleme:


Herkese merhaba,

Hatırlatmak amacıyla 29 Şubat itibariyle başvuruların başladığını tekrarlamak istiyorum. Bir üst mesajda konu ile alakalı geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.
 

teşekkürler. Elektrik mühendisleri teknik konulardan muafmış. sorularda kolay. Herkes bir el atsa çok keyifli.
 

Bende sınava bu dönem Ankara'da gireceğim. 2-3 ay daha Konya'da olacağım için çağrı kodumun buraya göre verilmesine üzülüyorum. Batı Karadeniz'e göre almayı tercih ederdim. :smiley:

Sınav belgeleri ile ilgili duyuru geldiği zaman belgeleri nasıl temin ediyoruz? Sınava Ankara'da gireceğim. Ek olarak sınava şehir dışından geleceğim için, cep telefonudur, kemerdir sıkıntı çıkarırlar mı? Sürekli takip ediyorum, bir adımı gereksiz yere atlamak istemem.
 
Son düzenleme:



Çok sıkıntı yapmayın.Telsiz bir hobi ise,
PMR telsizler de performans ta inanın amatör uhf ten aşağı değil.

Halk bandı telsizler zaten hf bandındalar ve ben yarım dalga dikey anten yanısıra orjinal 4 wat çıkış gücü ile 2 kez Japonya ile görüştüm.Ayrıca çok ucuzlar.



CB de Ruhsat derdi yok.Sınav derdi yok.Nerede ise otomobil fiyatına hf cihazları satın alıp, model yükseltme derdi yok.
 

Tamamen hobi olarak düşünüldüğünde haklısınız, hobi amaçlı Amatör Telsizcilik Belgesi alınıyor, resmi kurumların kullandığı band dahilinde amatörler için yer tahsis ediliyor hobinizi gerçekleştiriyorsunuz. Ama burada bence çelişki var belge tamamen hobi amaçlı veriyorsa amaç ne o zaman belgedeki, cb de kullanılabilir o zaman. Belgenin amacı düzen oturtmak, elini sallayan kamu frekanslarına girememesini sağlamak falan diyen tecrübeli büyüklerim çıkacaktır ama benden iyi bilirler amatör telsize sahip olmanın kolaylığını. Belgenin amacı düzen ise ezber sorularla sınav yapılmamalı veya öncelikle yurt dışındaki dinlenmesini istemedikleri frekansları saklamalılar.

Bence böyle bir belge veriliyorsa, belgenin amacı netleştirilebilir. Tamamen doğru ve etik kullanım amaçlı bilgi verilmeli diğer konular başlangıç düzeyine indirilmeli. Bu bilgiler dahilinde çoktan seçmeli sorularla sınav yapılabilir. Hazır soruları ezberleyip amaç dışı kullanım için belge verilmemeli. Bu belgeyi alanlarında afet durum haberleşme üzerine ciddi eğitimler almasıyla beraber etik dışı davranışlarında ciddi cezalandırılmaları lazım.

Ben belirli bir ciddiyet ile hobi yapmak için alıyorum. Cb çok iç acıcı değil. Telsizin hayat kurtaracağına inanıyorum. Güzel açıklamanız için teşekkür ederim.
 

Dinlenmesini istenmedikleri frekansları saklamalıdırlar demişsiniz.
Bu mümkün değil arkadaşım. Elektronikçiler çarşısına iniyorsun ve en fazla 100 liralık bir malzeme alışverişi yapıyorsun.Bu malzemeler ile kendine yapacağım bir radyo ile havada istediğin frekansı dinlersin. İyi bir teknik bilgisi olan herkes bunu yapabilir.
Ancak, günümüzde şifreleme teknikleride oldukça iyi gelişti.
Örneğin cep telefonu şifreli olarak ses ileten bir telsizdir.
 

Telsiz konusunda tecrübe üzerine bilgim yok, yanlış bilgi vermek istemem. Doğrudur dinlenebilir, ama yerde tespit edilebilir diye düşünüyorum. Mesele yapılıp yapılmaması değil, bunları yapmayı kimsenin düşünmemesi veya caydırıcı sebepler olmalı. Ben yurt dışında telsiz konusunda ciddi şifrelemeler olduğunu biliyorum. Frekans yakalamak başka ama adamların cihazında saniyede sürekli frekans değiştirerek yakalanmamasını sağlayan bir şeydi sanırım. Ama yinede konular karışık. Fazla sapmadan olay biz en iyisi yolumuza bakalım. :D
 

Abisi, dinleme teknik olarak tespit edilemez.Edilse de tesadüftür.Örneğin;
Pilli bir radyo alır ve içinde tornavida ile frekansı değiştirirsin.İşte sana bir swl cihazı.
Ayrıca havadaki herşeyi dinlemek herkese serbest. Ülkemizde ise bildiğim kadarı ile bu dinlemenin kaydı yada bundan menfaat sağlamak yasak.
 





Dinleme yapan alıcının yerini mi tespit edebiliyorlarmış? Helal olsun.
Bu teknolojiyi bende çok merak ettim doğrusu.


Yazdıklarımın kesinliği hakkında bilgi verdim, yazdıklarım hakkında ufaktan " sen ne biliyorsun abicim " tavrı sezdim. Dilerseniz 470'li frekanslarda mandala basabilirsiniz. Yine de bu konularda tecrübesiz olduğumu belirterek; yönlü antenler aracılığıyla konum belirledikleri hakkında bilgiye sahibim. Güzel mesajınız için teşekkür ederim sayın abim, Tron. :smiley:
 

Konu havadaki sinyalleri dinleme iken;
Siz dinleme için kullanılan alıcı cihaz hakkında yer tespiti yapılır yorumunda bulunmuş oldunuz.

Verici cihazlar zaten en basitinden foxhunter antenler ile 2. Dünya savaşından bu yana bulunuyor.
73deTRON
 

Telsiz konusunda tecrübe üzerine bilgim yok, yanlış bilgi vermek istemem. Doğrudur dinlenebilir, ama yerde tespit edilebilir diye düşünüyorum. Mesele yapılıp yapılmaması değil, bunları yapmayı kimsenin düşünmemesi veya caydırıcı sebepler olmalı. Ben yurt dışında telsiz konusunda ciddi şifrelemeler olduğunu biliyorum. Frekans yakalamak başka ama adamların cihazında saniyede sürekli frekans değiştirerek yakalanmamasını sağlayan bir şeydi sanırım. Ama yinede konular karışık. Fazla sapmadan olay biz en iyisi yolumuza bakalım. :D


" Telsiz konusunda tecrübe üzerine bilgim yok, yanlış bilgi vermek istemem. Doğrudur dinlenebilir, ama yerde tespit edilebilir diye düşünüyorum. " -e bilmek.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,429
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst