750 Kg Altı Sıfır Çekme Karavan Önerileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Burak DEMİRAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,423
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 441,521
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
İthal karavan bu fiyatlara inebiliyorsa içi bomboş teslim eden yerliler de inebilir.
Bu arada ortiz karavanın facebook sayfasında 1.5 senede 3 ortiz'in devrildiğinden bahsediyorlardı.Hatta bir tanesinin fotoğrafı vardı.Diğerleri ne kadar doğrudur, kazaya neler sebep oldu meçhul.
Devrilme olayinin linki var mı?

SM-N935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Etiketler
Dediğim gibi sadece 1 kazanın fotoğrafı vardı. Diğer 2 kaza sadece iddadan ibaret. Ayrıca kullanıcı hatası mı o da meçhul.

Şu an 3,90 modelini alıp kullanmaya başlayan 2 kişi var sanırım.Onlar da hallerinden memnun.
 

@pasolvon @omnitemporal

Paylaşım için teşekkürler.

Adria Aviva 360 serisinin daha dünden önce tanıtım videosunu izlemiştim. 86.000 TL her şey dahil fiyat çok iyi. Sadece 5lt Elektrikli su ısıtma sebebiyle 100 watt üstü bir güneş panel sistemi gerekebilir. Onu ve kapı sinekliğini eklerseniz 90-92.000 TL yi geçmez diye düşünüyorum.

Şuan yerli üreticilerde fiyatı en yakın olan Carpento'ya göre kıyasladığımda:
Carpento'da Aviva'ya ek olarak, amortisör, stabilizatör, CBE kontrol paneli, 10 lt gazlı boyler ve portatif kirli su tankı sistemi ve kapı sinekliği vardı. Ve bunların liste fiyatı 81.000 TL çıkmıştı.

Aviva'da ise Carpento'ya ek olarak, 80 lt 3 sistem buzdolabı(Carpentoda 60 lt ve 12/220 v kompresörlü idi), dıştan kasetli Wc, 2 bölümlü kapı girişi, ve kendisi ispat etmiş ithal bir marka var. Bunun liste fiyatı da 86.000 TL.

Bu donanım farkları ışığında Aviva alınır mı, kesinlikle alınır. Alıp, 10-15 yıl hiç masraf etmeden rahatça yaşanacağı aşikar.

Ama benim için önemli olan (BE ehliyeti alamamam sebebiyle) 750 kg üstü O2 olması çok kötü.
Web sitesinde şöyle bir bilgi var: "Emir (MRO) Çalışan Ağırlık (Kg) 774" eğer bu bizim değerlendirdiğimiz ağırlık ise sadece 30 kg ile aşıyor demektir. Bu konuda distribütör ile konuşup, kalorifer gibi mobil kg arttıran parçalar sökülüp O1 belgesi verilmesi istenebilir. Gerçi tiponay süreçleri sonradan değiştirmesi zor olan ve zaman isteyen süreçler. Dediğim gibi Distribütör ile görüşülmesi gerekiyor sanırım...

Ama Murat abinin dediği, 750 kg şaseye plaka çakma olayı O1 olmadan işlevsiz kalıyor. Bunu daha önce fikir birliğine vararak konuşmuştuk. O1 belgesi olmazsa olmazımız. Çünkü kanuni olarak, sigortasal anlamda en önemlisi yarın olası kontrollerde Polise/muayene memurunu tek göstereceğimiz yasal belge o olacak... Hele distribütör 750 kg üstü iddia edip satarken sizin 750 kg altı demenizin de hiçbir şekilde anlamı olmayacak...

@BademÇ

Ortiz olayını bence kapatalım. Şuanda alan kimse zaten kötülemez. Ben dediğim gibi o karavanın tam anlamıyla O1 sınıfında olduğunu düşünmüyorum. O2 sınıfında değerlendirilmesi gerekiyor.

Cam eklemezseniz karavan içinde duramazsınız. Cam eklediğiniz zaman da zaten 750 kg ağırlığı aşıyor...
 
Son düzenleme:

Selamlar,

Carpento Faruk bey(firma sahibi ve tasarımcısı) ve Sevgili eşi Leyla hanım ile artık telefonda wp den görüşüyoruz.

Dünden önce sorduğum ve ilgilenen arkadaşların merak ettiği konulara yanıt vermişler:

- 50 lt su deposunuz arttırabiliyor muyuz, ve attırabiliyorsak ne kadara çıkabiliriz ve maliyeti ne olur?
Maalesef arttıramıyoruz. Ama bu konuda mühendislik çalışmaları yapacağız.

- Opsiyonel donanımlarda olan “Portatif Kirli Su Tankı” kaç ltdir? En fazla kaç lt koyabiliriz? 20 lt

-
Banyo’ya ayna arkasına sanırım dolap koyulmuştu. Acaba perde vs de eklendi mi, tuvalet ile banyo arasına?
Ekleyebiliriz.

-
Dış kapı içine bir çalışma yapacak mısınız? (ayna koymak, çöp kovası koymak vb.) Şu anda böyle bir çalışmamız yok. Ama ilerde yapabiliriz.

-
Mutfak Banko kapı kısmına ufak uzatma bankosu yapılabilir mi? (Ayaklı yana bağlı kullanılmadığında kapıyı engellememesi için yana doğru kapanacak şekilde) Seri üretim yaptığımızdan standart dışı üretim yapamıyoruz.

- Ranza altı yatağa çift kişilik yatakta olduğu gibi açılır/kapanır masa eklenebilir mi? Standart dışı bir şey yapamıyoruz.

- Karavanın tasarımı ve dış ışık konumu sebebiyle tente takılabilir mi? Takılabilir, sorun yok.

- Önde dolabı, karavanı alan abinin sosyal medya hesabındaki paylaşımlarından gördüm. Ama çok küçük geldi. Acaba, tüp oraya sığıyor mu, ölçüleri nedir? 2 tane küçük piknik tüpü sığıyor.

-------------------------------------------------------------------------------------------

GEçmişte bir arkadaş 50 lt su kapasitesinin yetersiz olduğunu ve attırılıp, attırılamayacağını sormuştu. Bende mantıken arttırılır demiştim, yanılmışım :( Bana göre en büyük sıkıntı bu. Çünkü 4 kişilik bir karavanın 1 gün kendisine yetebilmesi içi enerji temin edip güneş paneli koyarken suyu 50 lt de bırakmak yanlıştır. En asgari düzeyde düşünsek (her gün herkesin duş almaması, yemeklerin içme suyundan yapılması gibi) şahsi temizlik, bulaşık ve duş için günlük 1 kişi 20 lt suya ihtiyacımız olur. Bunu 4 ile çarparsam asgari 80 lt su deposu olması gerekir. Bu sefer 20-30 lt portatif bir tank al dediğinizde, yedek portatif kirli su tankı, içme suyu damacanası, yedek tuvalet tankı derken bagajınızda yer kalmıyor :(

Bu konuda en azından sisteme dahil edemiyorsa bile portatif yedek tankı koymak için bir bagaj alanı yaratılır mı diye konuşuyorum, bakalım önerisi ne olacak...

Az önce Aydos/Aviva Karavanın detaylarına baktığımda aslında Carpento'nun benzer çizgilerde olduğunu gördüm. Örneğin ön bagaj/dolaba o da 2 piknik tüpü alıyor. Onunda 50 lt temiz su tank kapasitesi var... Tamam ithaller kaliteli ama 4 kişilik bir karavana 50 lt tank kapasitesini ben gerçekten anlamıyorum :(

Bu arada, showromlarından yeni çektikleri resimleri de paylaştılar. Banyoya dolap yapılmış ve aksesuarlarını takmışlar. Çok daha dolu duruyor. Birde CBE Kontrol paneli olmadan da Su ve akü için anahtar bölümü üstüne sayaç koymuşlar standart olarak, buda iyi oldu. Bildiğim kadarıyla örneğin MAY karavanda böyle bir sayacın olmayışından panel taktırması ile ilgili bir arkadaşımla konuşmuştuk:

PHOTO 2019 09 24 07 51 32
PHOTO 2019 09 24 07 51 33 3
PHOTO 2019 09 24 07 51 33
PHOTO 2019 09 24 07 51 34 4
PHOTO 2019 09 24 07 51 34
PHOTO 2019 09 24 07 56 43
 

Merhaba,

Avrupa karavanlarda temiz su tankı kapasitesi düşüktür, çünkü oralarda kapminglerde kalmak esas olduğu için su ihtiyacı oradan temin edilir. Kısa süreli kamping dışı konaklamalarda yetecek kadar kapasite belirlenmiştir.

Tüp konusuna gelince, karavanımda ev tipi 12 kg'lık büyük tüp var. En kısa sürede onu piknik tüpü ile değiştireceğim. Boşuna ağırlık taşıyorum. İnanın yedeği ile birlikte 2 kg'lık piknik tüpü hem yeterli hem de pratik. Deneyimle sabittir.

Sanırım hep şu hatayı yapıyoruz; hem karavanımız 750 kg altı olsun, bir sürü yasal yükümlülükten muaf olalım hem de büyük karavanlardaki olanakları o küçük karavanda da sağlayalım.

Karavanımızda 7/24 yaşamayı düşünürsek zaten küçük karavan ihtiyacımızı görmez. Kısıtlı süreli tatillerde konaklama için kullandığımızda ise pek çok ihtiyacımızı karavan dışında karşılayacağız demektir. Örneğin, hafta sonu ya da bir hafta-on günlük kısa tatilimizi deniz kıyısında geçirdiğimizi düşünelim; denizden sonra duşumuzu dışarıda alıyoruz genellikle. Güvenlik nedeniyle ıssız yerlerde konaklama düşüncesi forumda tartışılmıştı. Yani bir şekilde kampingte olacağız. Oranın imkânlarından yararlanacağız. Ya da uygun benzinliklerde geceleyip sabah yola çıkacağız. Tuvalet problemi de halloldu.

Sözün özü, kendi deneyimimi sizinle paylaşırsam; karavanım ile bugüne kadar yaptığım seyahatlerden edindiğim tek sonuç "az ile yetinmek"tir.

Mesela kullandığım Ortiz Classic karavanımda dört gözlü ocağı bulunan mini fırın var. Fırın bugüne kadar sadece ekmek dolabı olarak kullanıldı. Bence gereksiz ağırlık. Aynı anda ocağın sadece iki gözünü kullandık.

Yine karavanımdaki sabit yatak bölümünü ayıran iki parçalı ağır sürgülü kapı var. İlk fırsatta söküp yerine Güney Karavan'ımdaki gibi perde koyacağım. Son derece gereksiz bir ağırlık.

İki adet krom deposu ile yat tipi maceratörlü elektrikli tuvaletimizi bir kaç kez kullandık.

Duş ise yine bir kaç kez kullanıldı. Duş işini kampinglerde hallettik.

Yağmurlu hava haricinde içerideki masa nadiren kullanıldı. Yemeklerimizi portatif masamızda dışarıda yedik.

Ben, eşim iki yetişkin çocuğum ve bir köpeğim ile kullandıkça ortaya çıkan tecrübeler bunlar.

Ömrümüzü karavanda geçirecek gibi düşünürsek yanlış karar veririz.

750 kg altı karavan hafta sonu karavanı hadi bilemedin 30 günü geçmeyecek tatil karavanıdır. Bu yüzden minimal düşünmek gereklidir.

Sevgilerimle,
 
Son düzenleme:



@udisa

Abi çok haklısın zaten amacımız kısa tatiller. Ama dediğim gibi 1 gün karavanın kendisine yetebilmesi de önemli. Avrupa'da öyle bir zorunluluk olabilir ama yine de olası su bulamama durumuna karşı asgari 1 günlük su deposu bende olmalı.

Bana kalırsa 50 lt olayı aslında bunu karşılıyor ama 2 kişide. Avrupa emsallerinde 750 kg altı karavanların neredeyse tamamı 2 kişilik olduğu için 50 lt yeterlidir. Ama biz 4 kişi kullandığımız için yetersiz kalıyor.

Tüp konusunda şu var, sadece ocak için evet belki dediğin küçük piknik tüpü yeterli. Ama 10 lt boyler içinde 5-6 günlük tatillerde küçük piknik tüpü yeter mi?
 

@Demirak

Evet piknik tüpü sadece ocak için yeterli, haklısın. Ancak yukarıda belirttiğim gibi banyo ihtiyacını hep dışarıda hallettik. Isıtıcım ise mazotlu.

Bu arada, karavan deneyimin arttıkça 20 lt su ile duş alabildiğini göreceksin :smiley:
 

Karavancılığın geliştiği ülkelerde çekme karavanla kalınabilecek yerler Kampingler, bazı karavanparklar olarak sınırlı.Tatilin geçirileceği kampinglere giderken yolda benzin istasyonlarının park yerlerinde geceleyen çekme karavanlara da sık rastlanır. Bunların dışındaki yerlerde çekme karavanla tatil yapmak mümkün olmadığı gibi park yerlerinde bir defalık gecelemek bile sorun olabilir.

Türkiye’de yukarda saydığım yerler dışında da çekme karavanla kalmak mümkün olabilse de bu bence ilerde sorun çıkaracaktır. Bunun nedenleri, çekme karavan ve çekici araç fazla yer kaplıyor (park sorunu) ayrıca çekme karavanla uzun süre kamp dışı aynı yerde kalmak çevre sorunu yaratıyor ve motokaravandan daha fazla dikkat çekiyor. Yukardaki nedenlerden, Avrupa’da bir çok park yerinde motokaravan park edebilir ama çekme karavan için park yasağı var.

Türkiye’de ruhsat, ehliyet, tüv kontrolu gibi nedenlerle 750 kiloya kadar olan karavanlara yönelmeyi anlıyorum ama geleceği de düşünmek lazım. Bir diğer konu yurt dışı gezilerinde fazla ağırlık konusu. Almanya’dan bir örnek vereyim, trafik kontrolunda % 5’e kadar fazla ağırlığa ceza yazılmıyor ama, işgüzar bir polis 750 kiloya düşüp öyle yola devam edeceksin diyebilir.

Fazla ağırlığın trafikte yaratacağı tehlike de ayrı bir konu.
 

@udisa

Bak gördün mü elektrikli olmayan Boylerde küçük piknik tüpü de yetmez. Neyse 2 tüp +1 yedek belki idare eder, bunu uygulama ile göreceğiz. Zaten dediğim gibi kalan 4 yetişkinin her gün duş alması biraz zor. Alsa bile mesela ben yazın sıcak suyu kullanmam. Kışında zaten deniz olmadığı için karavanda her gün duş alma ihtiyacı olmaz diye düşünüyorum...

@Akdeniz45

Benim kendi adıma karavan tercihimde, BE ehliyeti alamamamdan ötürü ben 750 kg altı karavana mecburum. Motokaranlarında çoğunda otomatik vites seçeneği yok. (Engelli olmam sebebiyle sadece otomatik vites araç kullanabiliyorum.) Birde takdir ederseniz ki motokaravanlar çekme karavanlara göre daha pahallılar.

Karavan almayı düşünürken önce kendi ülkemdeki alanları düşünüyorum. Yurt dışına belki Yunan adaları ve balkanlar tutu planlarsam çıkma durumum var ama var. Zaten belirttiğiniz gibi 750 kg altı karavanlar ufak olduğu için uzun süre tatiller için almıyoruz zaten eşimi de böyle kandırdım :smiley:

Türkiye'de ben halk plajına gidip orada durmayı düşünmüyorum. Benim ilgimi çeken alanlar bakir yerler. İzmir/Ege Bölgesi çevresinde böyle alanlar çok fazla. (Kamp alanı değilde, karavanların durabileceği doğal alanlar) Ben bu alanlarda günlerce kalmayacağım elbette. Ama arada yol üstünde 1-2 günlük dinlenme noktaları gibi düşünüyorum. İşte bu noktada asgari olarak karavanın 1 günlük kendi kendine yetebilecek düzeyde olması önemli. (Dışarıdan ek takviyeye gerek olmadan)

Kilo konusunda ben size katılıyorum. Türkiye'de şuan O1 belgesi olsun 750 kg sınırda olsun diyenler bile var. Elbette O1 olmazsa olmazımız ama kg olarak da en hafif karavan benim tercih sebebim. Mobil yükleri önemsemiyorum. Bahsettiğiniz polis olayında en kötü yükleri aracıma alırım ve yine 750 kg ı yakalarım diye düşünüyorum. Benim için önemli olan sabit sökemeyeceğim yüklerle 750 kg ı geçmemek. (Güneş paneli boyler, belki ısıtıcı vb) Bu konuda 700 kg altını yakalamış karavanlar var ve şuan onlara bakıyorum.

Mesela, Carabinata küçük geliyor, Carpento'da biraz pahalı. Şuanda para biriktirdiğim için önümüzdeki yıl Allah nasip ederse alacağım dönemde Carpento bütçeme uygun olursa onu tercih edeceğim. Olmazsa başka alternatifleri...
 
Son düzenleme:

Selamlar,

Bilen ve tecrübesi olan arkadaşlara bir soru sormak istiyorum:

Donanım listelerinde görüyorum: TRUMA Thermi 5lt Elektrikli Boyler

Kullanımı için 220 V diyor ya da Kalorifer kazanına sağlanarak çalıştırılabileceği yazıyor. 220 derken güneş paneli/araç aküsü ile aldığımız ve jel akümüzde olan gücü kullanamıyor muyuz? Yoksa illaki şehir elektriğine bağlı olmamız mı gerekiyor? (Yakıt Tüketimi: 220V/1.3 A olarak verilmiş)

Şimdiden cevaplayan arkadaşlara teşekkürler.
 



İnvertör ile aküden gelen elektrik 220 ye çeviriliyor

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


Elektrik ile ısıtma işlevi yapan her aletin sadece şebeke gerilimi ile çalıştırılmasını şiddetle öneririm. Elektrikle ısıtma demek yüksek akım çekmek demektir. Ayrıca belirttiğiniz cihaz nispeten düşük enerji harcasa bile buna rağmen yukarıda @Akdeniz45 üstadın da belirttiği gibi akünüzü su gibi içecektir.

Benim karavanda ayrı ayrı hem sıcak hem soğuk su tesisatı mevcut. Ariston elektrikli termosifon var doğrudan tüplükten sıcak su tesisatına bağlı ve sadece şebekeye bağladığımda aktif hale geliyor. Şofben sizin için elzem ise ya bu şekilde şebekeye bağlı bir cihaz düşünün ya da hermetik gazlı şofben düşünün derim.

Kişisel yorumuma gelince bir sonraki karavanımda şofben takmayı düşünmüyorum. Benim gibi kısa süreli kamping kampçıları için gereksiz kalıyor. Yedigöller, abant vs. gibi serbest kamp bile yapacak olsam en fazla 2 gece kalacağımdan idare edilebilir diye düşünüyorum.
 

Truma gaz ve elektrik 220 volt kullanarak sıcak su üretiyor
Yalnız elektrik sarfiyatı çok fazla
Bu sarfiyatın en büyük kısmını suyu ısıttığı ilk 50 dakikada harcıyor
Kampta iken dışarıdan elektrik alındığı için sorun yok Ancak uzun süre kamp harici konaklamalarda buna ne akü yeter Ne güneş enerjisi

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Ancak Kamping harici en fazla 2 gün konaklama yaparım diyenler için sorun yok 25 amper feda edip 10 litre Sıcak suya ulaşmak pek mantıklı gelmedi Bunun yerine ocakta suyu kaynat duş için kullanılan depoya dök çok daha makul

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



Arkadaşlar,
Sponge Bath adlı yöntemle bir tas su ısıtıp vücudunuza sürerek acil hjyen ihtiyacınızın önemli bir kısmını giderebilirsiniz. Bir tas suyla da kafanızı yıkasanız iki tas suyla bu iş biter.
 

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst