96 5.2 Zj Rölanti Ve Stop Etme Problemi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan DEŞİFRE Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,926
Geçen ay bir arkadaşın arabası yolda stop etmiş. Soğuyunca kadar da çalıştıramamış. Sanayiye götürüyor enjektör leri sökecekken ben denk geldim. Bir krank sensörü ne bakalım dedim. Usta ya enjektör den ya mazot pompasından diyor. Dedğm 110 tl lik parça değiştir ne olacak. Arkadaşta ısrar edince değiştirdi ve sorun çözüldü. Usta mı? Bir kusura bakmayın bile yok.

RMX1971 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Etiketler
Ezbere benzin pompası diyene kadar bir basıncına baksa ya.Tabii benzin basınç ölçeri varsa.
Onu bile ben aldım ya :D Verdim eline al dedim bununla ölç bundan sonra. Ama kafası uymadı. Sözde tornada yaptırcaktı yeni kafa, yalan oldu kaldı öyle :smiley:

Bunlar şimdi rail hattına giren hortumu çıkarıyor, öyle bakıyor benzin gelip gelmediğine :smiley: Eliyle ölçüyor basıncı :D Yurdumdan sanayi manzaraları işte :smiley:
 

Yalniz dizel motorlarda söyle bir durum var. Mazot (enjeksiyon) pompasinin valfi hasar görürse , motor soğukta çalışır, sıcakken çalışmaz.
 


Merhaba arkadaşlar birkaç yıllık üyeyim sanırım ilk defa başlık açıyorum :smiley: İçiniden çıkamadığım bir sorunum var. Sabahları aracı çalıştırdığımda 5-10 dakika çok düzensiz çalışıyor. Rölanti dalganıyor. Frene basıyorum araç hızlanıyor (Rölanti yükseliyor). Kırmızıdan kalkarken birden kafa sallıyor. Bazen frene basıyorum rölanti 400'lere kadar düşüyor. Ara ara da stop ediyor. Fakat gel gelelim bunu genellikle motor soğukken yapıyor. Isınınca çok nadir yapıyor. Yani motor sıcakken sadece yeni çalıştırdığımda 1 dakika kadar düşük devirde çalışıyor, ondan sonra sorun yok. Ne yapıyorsa motor soğukken yapıyor. STFT sürekli saçmalıyor. Bazen -20'lerde geziyor bazen +20'lerde. Check engine yanmıyor, herhangi bir hata kodu yok. (İşte burada işin içinden çıkamıyorum, herhangi bir referans noktam yok) IAC, TPS ve MAP kontrol ettim. Sağlam görünüyorlar. Oksijen sensörlerim 2 senelik, orijinal Mopar. Bu kadar kısa süre bozulacağını sanmıyorum. Kaldı ki sensör problemi olsa zaten hata kodu verir. O yüzden sensör sorunu gibi gelmiyor. Bunun dışında ısı sensörünün hata vermeyebileceği ama yine bozuk olabilceği söylendi, bugün onu da değiştirdim, sonuç yok. Bunun dışında aküm 3 aylık. Buji, kabloları, dist, tevzi 10k önce değişti (TST 18 kit var aracımda). Bir de geç çalışma sorunum var (Özellikle de motor sıcakken). Ama önceden de vardı. (Muhtemelen benzin pompası). Enjektörleri de 1-2 ay önce kontrol etmiştim. İyi gözüküyordu. Ama tabi işeme dediğimiz sızdırma olayı var mıdır bilemiyorum. Hiç sökmedim. Bir de şu var. LPG sistemim arızalı. Uzun zamandır benzinde kullanıyorum. (LPG'deyken kendi kendine benzine atıyor). Ama geçen titrerken aldım LPG'ye (30 saniye kadar benzine atmadı) o zamanda aynı titreme devam ediyordu. Yani sorunumun benzin enjektörleri olabilceğini pek sanmıyorum. Şimdi bugün özellikle frene basarken rölantinin çok düştüğünü görünce Westinghouse vakum kaçağı olabileceğinden şüphendim. Yarın komple vakum hatlarını elden geçiricem. Açıkçası aklıma başka bir şey gelmiyor. Sizin hiç böyle bir tecrübeniz oldu mu? Soğukken saçmalayıp, sıcakken düzelten ne olabilir bir araçta?
Sorununuz büyük ihtimalle fren merkezi (westinghouse) ile ilgili. Fren merkezinin kendisi ya da vakum hatlarında kaçak olması muhtemel.
 



Bugün crank ve cam shaftı değiştirdim ama sonuç değişmedi :(

Ne yapıcam bilemiyorum artık. Yıllardır ilk defa çaresiz kaldım :(

Yalnız son bir umudum var. Bugün bir arkadaştan sıradışı bir fikir aldım. LPG sistemindeki bir sorun (örneğin ECU arızası) buna sebebiyet verebilirmiş. Ki zaten LPG sistemimde bir sorun olduğunu daha önce belirtmiştim. Bunun harici bir sorun olduğunu düşünüyordum ama yaşanan bunca şeye rağmen hala CEL yakmaması bu olasılığı daha inanrıcı yaptı gözümde.

Biliyorsunuz bizim araçlarda aracı benzinde kullansanız dahi, LPG hala devrede olmaya devam ediyor. Mesela LPG ECU fişini çekerseniz, araç benzinde dahi çalılşmaz. Dolayısıyla LPG'yi tamamen devre dışı bırakıp, benzinde görmek gerekiyor. Tesisatı sökmeden tamamen devre dışı bırakmak biraz meşakkatli bir iş. Yarın fırsat bulursam bir LPG'ciye gidip yaptırıcam. Bakalım sonuç ne olacak görücez.
 


Ben westinghoustan şüphelenmeye devam ediyorum.O değilse bile vakum hatlarında kesin birşey var.
Valla üstad westinghouse'u sökmedik ama detaylıca inceledik vakumluk kaçaklık bir şeye rastalayamadık. Yani biraz da bu frene asılınca meydana gelen rekasiyonu frenden değil de, cut off'tan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü STFT değerlerini anlık takip ediyorum, frene kitlenince anlık bir değişim olmuyor. Gazı bırakınca yani cut off durumunda oluyor. Ki bu da gayet normal ama değerler normal değil. Biliyorsun +- %5'i geçmemesi lazım. Ama 20-25-30 oralarda geziyor. Bazen STFT 0'a geliyor, LTFT 20'yi görüyor. Bu daha tuhaf bir durum. Yani hava yakıt karışımını bozan bir şey var ama ne olduğunu bir türlü çözemiyorum.

Şu an daha çok LPG beyninden şüpheleniyorum. CEL yakmaması da bunu açıklıyor. Tabi bu conformaiton bias da olabilir :smiley: Yani bir şeyden şüphelenince, bu şüphelerini güçlendircek veriler dikkatini çeker. Şüpheleri azaltacak verileri beynin algılamaz :smiley: Crank ve cam shaft'ta yaşadığım tam olarak buydu. Birkaç yabancı forumda bunların CEL yakmayacağı, hata kodu vermeyebilceğini okuyunca bu inancım daha da arttı. Ama sonuçta 1,5k çöpe gitti :D
 

LPG'yi tamamen iptal ettim ama malesef yine bir sonuç alamadım. Ve artık sıcakken de sapıtmaya başladı. Yürümüyor araç, sürekli devir dalgalanıyor. Yalnız daha çok dur-kalklarda oluyor. Akan trafikte yine iyi kötü gidiyor.

Şimdi bugün bir gelişme oldu. İlk defa MAP hatası verdi. Tabi bu hata kodu doğrudan MAP arızalı demek değil ama MAP'in ilk bakılması gereken yer olduğuna işaret ediyor. Bu devir dalgalanmaları da zaten bu teoriyi güçlendiriyor. Ama soğukken yapıp sıcakken düzelmesini açıklamıyor. Fakat dediğim gibi son 1-2 gündür artık sıcakken de sorun çıkarmasına binaen bir de bahsimi MAP'e oynayım diyorum :smiley:

Siparişi verdim, yarın gelir. Bakalım sonuç ne olacak :smiley:

Yalnız şaka maka sıfırladık aracı :D Son 5 senede 100k harcamışımdır. Değişmeyen somun civata bile kalmadı :D
 

Ve nihayet sorunum çözüldü :smiley:

Sorun MAP sensöründe çıktı. Değiştirdim ve tamamen düzeldi.

MAP sensörüne diagnostik yaptığımı söylemiştim ama emin olamamıştım. Şöyle ki; ölçü aleti ile MAP sinyal voltajını ölçerken, bir adet vakum tabancası kullanmak gerekiyordu. Bende vakum tabancası olmadığı için pipetle ağzımı kullandım :smiley: Voltajda değişme oldu ama çok hafif değişikler oldu. O yüzden tam emin olmadım. Yine de voltaj değiştiği için MAP'in sağlam olduğunu varsaymıştım. Ama değilmiş :smiley:

İlk semptomlar ortaya çıktıktan yaklaşık 2-3 ay sonra arıza ışığı yaktı. MAP'in geç arıza ışığı yakabilceğini biliyordum ama hala neden soğukken sorun çıkarıp, sıcakken düzeldiğini açıklayamıyorum. Yabancı forumları hatim ettim hiç böyle bir bilgiye rastlamadım. Üstelik MAP en belirgin semptomlarını yüksek hızlarda gösterir. Araç 3000 devirlere çıkmaz. Buna rağmen benim böyle şikayetlerim yoktu. Yüksek hızlarda çok iyi, dur-kalklar işkence olmuştu artık. Hele son günlerde artık bunu sıcakken de yapması, aracı yürüyemez hale getirmişti. Bu MAP sensörü çözmeseydi kapatacaktım artık aracı.

Neyse biz de yeni şeyler öğrendik, tecrübe kazandık. Hem bu başlık sayesinde de Google'dan gelenler için bir fikir oluşturduk. Biz erdik muradımıza, onlar ersin kerevitine :smiley: Modlar başlığa bir "SOLVED" atabilir :smiley: Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürü bir borç biliyorum.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst