Acil Durumda Yapılabilecekler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Cemal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 56
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,141

Cemal

Ana Kamp
Mesajlar
58
Tepkime Puanı
1
Web
www.vahsihayat.com
ULUSLARARASI ACİL NUMARA: 112

Eğer telefonunuz kapsama alanı dışındaysa,ve acil bir durum var ise,
112 çevirin.Varolan herhangi bir network bulunup,yardım isteyebilirsiniz.
Daha enteresanı,tuş takımınız kilitli olsa dahi,112 çevrilebilir.
EĞER UZAKTAN KUMANDALI ARAÇ ANAHTARINIZI ARACINIZDA
KİLİTLİ UNUTURSANIZ:
Aracınızın yedek anahtarı başka birinde varsa,(aradaki mesafe ne olursa
olsun)o kişiyi cep telefonunuzla arayın.Aracınızın kapısına 25-30 cm
uzakta cep telefonunuzu tutun,karşı taraf da yedek anahtarın açma düğmesine
(cep telefonuna yakın bir mesafede tutarak) bassın.Kapınız açılacaktır.
Bagaj için de geçerlidir.
GİZLİ PİL GÜCÜ :
Eğer ceptelefonunuzun pili çok düşükse ve acil bir telefon bekliyor iseniz;
Nokialar,rezerve pile sahiptir.*3370# tuşlarına basarak,telefonunuzu,rezerv
pille çalışır hala getirebilirsiniz.Cihazınız pil seviyesinde % 50 artış
gösterecek ve telefonunuzu şarj ettiğinizde,rezerv piliniz de tekrar
dolacaktır.
 

Etiketler
Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Cemal' Alıntı:
EĞER UZAKTAN KUMANDALI ARAÇ ANAHTARINIZI ARACINIZDA
KİLİTLİ UNUTURSANIZ:
Aracınızın yedek anahtarı başka birinde varsa,(aradaki mesafe ne olursa
olsun)o kişiyi cep telefonunuzla arayın.Aracınızın kapısına 25-30 cm
uzakta cep telefonunuzu tutun,karşı taraf da yedek anahtarın açma düğmesine
(cep telefonuna yakın bir mesafede tutarak) bassın.Kapınız açılacaktır.
Bagaj için de geçerlidir.

Valla Cemal Abi gece gece çok merak etim :D Evde uyanık birini bulsam telefonu eline verip gidip dışarı deneyeceğim ama uyanık kimse yok :smiley: Maalesef

Bu arada 112 acil çağrısı için geçerli olanlar "08" ve "911" çevrilmesi durumundada geçerli...
 

Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Bana mantıksız gelmedi, eğer uzaktan kumanda ultrasonic ses dalgasıyla çalışıyorsa olabilir. Mesela bildiğiniz sabit telefonlar DTMF ses kodlama sistemiyle santrale aramak istediğiniz numarayı bildirir. Ahize kulağınızda, numaraları çevirirken duyduğunuz bu sesler DTMF kodlarıdır ve her numaranın ayrı bir ses kodu vardır. Bu nedenle ahize kulağınızda numara çevirirken duyduğunuz sesleri taklit edebilirseniz (yada mesela teybe kaydederseniz) numaralara basmadan arama yapabilirsiniz ;) Hatta bu şekilde numara çevirmenize gerek kalmadan arama yapan kol saatleri vardır. Siz saatin rehberine numarayı girersiniz, arama yapmak istediğinizde saati ahizenin mikrofonuna tutarsınız ve saat aramak istediğiniz numaranın DTMF ses kodunu çıkararak aramayı gerçekleştirir...
 

Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Kesinlikle mantıksız değil, bahsettiğin saatleri biliyorum... Sanırım kumandanın nasıl çalıştığı ile ilgili bir durum var. Önceki arabamın kumandası kızılötesi çalışıyordu dolayısıyla arabanın belli bir noktasını görmesi gerekiyordu. Mesafe fazla olunca açılmıyordu kapılar. Şimdiki ise kullanma kitabına göre fm verici ve alıcı şeklinde çalışıyor. Daha uzun mesafeden etkili. Hatta BBC de top gearda görmüştüm normalde çalışmadığı bir mesafede anahtar ucunu şakağınıza dayayıp düğmeye basarsanız "beyin gücüyle" measafe artıyor. ;D Dolayısıyla telefonun öbür ucuna anahtardan yayılan sinyalin aktarılabilir nitelikte olup olmaması belirleyici olur herhalde.
 




Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Diyelimki arazidesiniz ve arı sokmasına karşı alerjiniz var ama siz bunu bilmiyordunuz ve sizi arı soktu.
Mutlaka mudahale gerekecek; ancak zaman kazanmak için hemen bir beze çişinizi yaparak arının soktuğu yere tanpon yapın bu tüm arı sokmaları için geçerlidir bazı bünyelerde şişi bile indirdiğini ben gördüm.
 

Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Alm. Bienenstich (m), Fr. Piqure d’abeille, İng. Bee-Sting. Arının kuyruğunda gizli olan iğnesini vücuda saplaması. Arılar iğnelerini batırdıklarında iğneleri çatallı olduğundan geriye çıkaramazlar. İğne deride kalır ve arı da ölür. Yaban arılarında durum böyle değildir. Onlar defalarca sokabilirler. Arı zehirinde histamin denilen kaşıntıya yol açan maddeyle beraber deri hücreleri arasındaki bağ dokusunu eritecek zehirin yayılmasını kolaylaştıran hyaluronidase enzimi vardır. Yine seratonin maddesi ağrıya, kinin de sancı ve şişkinliğe sebeb olan maddelerdir. Arı soktuğunda, önce iğnesi pens ile ucundan çekilerek çıkarılır. Sokulan yere üç misli sulandırılmış amonyakla ıslatılmış pamuk konur. Amonyak yeterli sonuç vermeyebilir. Ayrıca % 1’lik potasyum permanganatlı su ile de yıkanır ve buz veya soğuk kompres konur. Amonyak yoksa bir kibrit çöpü yanarken söndürülür. Kıvılcım kalmayıncaya kadar beklenir. Ucu kızgın iken yaraya konup, soğuyuncaya kadar hafif bastırılır. Bu işlem iki defa daha yapılıp üçe tamamlanır.

Fazla miktarda arının sokması insan için çok tehlikelidir. Ağız boşluğuna giren ve orayı sokan arı ise gırtlakta şişmeye sebeb olur (Anjionörotik ödem). Bu olay ise solunum yetmezliğine sebeb olarak insanı ölüme götürebilir. Böyle tehlikeli durumlarda mümkünse hemen hekime başvurmalı, imkan yoksa kortizonlu ve antihistaminikli iğneler yapılmalıdır. Keza önceden aynı şekilde sokularak bu zehirlere karşı aşırı duyarlı olmuş kişilerde de durum çok önemlidir. Böylelerinde lokal (mevzii) tedbirlere ilaveten hemen Adrenalin (Epinefrin) şırınga edilmeli, kortizon ve antistamin zerkleri yapılmalı ve mümkünse hemen hekime başvurmalıdır.
Bilim ve Teknik Aralik 2000 dergisinde "Ari Zehirinde
Bilmedikleriniz "konusunu okuyunca ari sokmalarında uyguladığım bir yöntemi sizinle paylasmak istedim. Tip fakültesinde okurken simdi anımsamadığım bir dergide ari zehirinin protein yapisinda olmasi nedeniyle (enzim, peptit ve aminoasitler) 53-55 derecede denature olarak toksin özelligini kaybedecegini, derimizin bölgesel olarak 60 derece ve üstüne dayanabilmesi nedeniyle sokmanin hemen sonrasinda bölgeye yanan bir sigaranın olabildiğince yaklastirildiginde zehir'in etkisinin kaybolacagini okumustum.

Bu uygulamayi 1983 de zorunlu hizmet sirasinda beni bir ari soktugunda
kendimde denemistim. Sonuc mükemmeldi, 10-15 saniyede agri ve sislikten eser kalmamisti.
O günden beri, basta gittigim kamplarda olmak üzere onlarca kisi üzerinde
bu yöntemi uyguladim.
Ari sokmasindan sonra yaygin olarak kullanilan, bölgeye amonyak uygulanmasi bence çok yanlis. Sokulmadan sonra kisa süre içinde olmak sartiyla, önce igneyi çıkartıp ardindan 20 saniye kadar yanan sigarayi kisinin dayanabildigi oranda degdirmeden bölgeye yaklastiriyorum. Bölgede agri ve sislik kaybolup, sadece birkac dakika icin kizariklik kaliyor.

Kisinin alerjisi yoksa baska önleme gerek kalmiyor.
Arı soktuktan sonra panik halde el kol hareketleri yapmamak lazımdır. Bu hareketler diğer arıların da dikkatini çekerek saldırmalarına sebep olur.

Arı saldırısı karşısında yapılacak en iyi şey yüzümüzü ellerimizle kapatıp ordan uzaklaşmak ve bitkilerin arasına oturarak saklanmaktır.

Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.

Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için arı soktuğunda arılıktan uzaklaşıp sokulan yeri yıkamak gerekir.

Arı Soktuğunda Alınacak Önlemler

Arı sokup iğnesini bıraktıktan sonra, kesinlikle zehir kesesinden tutarak çıkarmaya çalışmamalıdır. Çünkü bu hareket kesenin içindeki zehirin vücudumuza zerkedilmesine ve acımızın artmasına neden olur. En iyisi bir bıçağın yüzüyle ya da tırnağımızla sıyırarak çıkarmaktır.

Belli bir sayıya kadar arı sokması alerjisi olanların dışında tehlikeli değildir. Tehlike sınırı kişinin bünyesine göre değişir.

Arı allerjisi olanlarda vücudun genelinde kızarma, kaşıntı ve yumuşak dokularda şişme görülür. Bu sırada solunum güçlüğü, karın ağrısı, kusma, çarpıntı ve baygınlık görülebilir. Boğaz kaslarının kasılması ve yutak bölgesinin şişmesi ile nefes gittikçe zorlaşır ve hasta boğulabilir. Bu olaya "anaflaksi" veya "anaflaktik şok" adı verilir.

Arı sokmasına karşı en etkili tedavi amonyaktır. Amonyak hem arının soktuğu yere sürülebilir hem de bir bardak suya 5-10 damla damlatılarak içilebilir.

Şişmeye karşı antihistaminik veya steroid bir krem sürülmelidir. Ağızdan alınacak antihistaminik herhangi bir tablet oldukça yararlı olacaktır. Ancak şiddetli reaksiyonlar için geciktirilmeden tıbbi müdahalelere başvurulmalıdır.

Arı soktuktan sonra yarayı ovuşturmak ya da emmek kesinlikle doğru değildir. Arı tarafından sokulan kişi eğer terli ise zaten ter zehirin etkisini alacaktır.

Sokulan yere buz koymak, soğuk su ile yıkamak, yoğurt sürmek acının azaltılması için faydalıdır. Ayran da içilebilir.

Arının meyve yerken ağıza kaçarak boğazdan sokması hayati tehlike yaratabilir. Böyle bir durumda doktora giderken sirke ile sık sık gargara yapmak gerekir.
 

Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Bu da bizden olsun.



Zehir Danışma Merkezi, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ' na bağlı olarak çalışmaktadır. RSHM, Ülkemizde Halk Sağlığının korunmasına yönelik üretim, kontrol ve tanı ile ilgili temel laboratuvar hizmetlerini yürütmek üzere kurulmuş Ulusal Referans Laboratuvarıdır.

ZEHİRLENME ANINDA YAPILACAK PRATİK VE HAYAT KURTARICI BİLGİLER

1) Panik yok !

2) Zehirlenen kişiyi ve zehirli maddenin kutusunu telefonun yanına getir.

3) Zehir Danışma Merkezini derhal ara: 114

4) Verilen talimatı aynen uygulayınız..



Telefon edemediyseniz ve 15 DAKİKA GEÇTİYSE

*AĞIZ yolu ile zehirlenmişse:Şuuru kapalıysa ağızdan birşey vermeyiniz!..

*NEFES yolu ile zehirlenmişse: Temiz havaya çıkarınız, dumandan uzaklaştırınız, biliyorsanız suni tenefüs yaptırınız.

*DERİ yolu ile zehirlenmişse: Bulaşmış çamaşırları çıkartınız, deriyi temiz su ve sabun ile yıkayınız.

*GÖZ 'e sıçradıysa: Temiz su ile bol bol yıkayınız.

*Kendinizi korumayı ihmal etmeyiniz.


Bunlara Çok Dikkat Ediniz

1) Herzaman; Zehir Danışma telefonunu kolay yerde bulundurunuz,

2) Evdeki bütün zehirli maddelerin kilitli yerlerde veya çocukların

ulaşamayacağı yerlerde saklayınız,

3) Çocuğu yalnız başına bırakmayınız,

4) Zehirli maddeleri gıda kaplarına koymayın örnek: Cola şişesine gaz yağı koymayınız,

5) Çocukların yanında ilaçlara şeker demeyiniz,

6) Bilmiyorsanız evde konserve yapmayı denemeyiniz, üstü şişmiş konserve almayınız,

7) Doğadaki mantarları kesinlikle yemeyiniz,

8) Zehir Danışmayı acil durum dışında da sorularınız için arayabilirsiniz,

9) Son kullanma tarihi geçmiş hiçbir gıda maddesini almayınız,

10) Çocuklar sizi taklit eder, önlerinde ilaç içmeyiniz.


Konserve ile Zehirlenmeler

1-Son kullanma tarihlerine bakmadan konserve almayınız,

2-Evde konserve yapmak için; yapılış tekniğini mutlaka tam öğreniniz veya vazgeçiniz ! (çünkü botulizm tehlikesi vardır),

3-Üstü şişkin, son kullanma tarihi geçmiş konserveleri kesinlikle almayınız ve yemeyiniz,

4-Eğer zehirlendiğinizi düşünüyorsanız hemen arayınız: 114


Mantar ile Zehirlenmeler

1- Doğadan toplanmış mantarları kesinlikle yemeyiniz,

2- Kültür mantarı olarak bilinen bakkaldan, marketten alınan mantarlar rahatlıkla yenilebilir,
 

Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Arkadaşlar eğer arazide lastiğiniz patlarsa ve stepneniz yoksa lastiğinizi standartlarda tamir imkanınız yoksa lastiğinizi sökün yanağını düşürün levye yardımı ile yanağı dışarı atın lastiğin içine tıka basa çim doldurun daha sonra yanağı yerleştirip lastiği yerine takın dolma lastik gibi ağır ağır ilerleyin sizi gideceğiniz yere kadar götürür.
 

Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Geçenlerde Discovery kanalında bir programda bu cep telefonu ile araç kapısı açma mitini test ettiler ama adamlar ne yaptıysada kapı açılmadı.
 



Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

telefonun hoparlöründen RF sinyali gider mi gözünüzü seveyim?!!!
 

Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

http://www.redcross.org.uk/standard.asp?id=56929#section1

Link'te, bilincini yitirmis v soluk almayan kisilere yapilacak gogus masaji, CPR (Cardio Pulmonary Resascitation) diagramlari var. Gogus kafesinin
ortasina avuclarinizi ust uste koyarak, dakikada 30 kompres (4-5 cm'lik bastirma) + 2 soluk verme. Kisinin burnunu tutup, agizdan, saniyede 2 soluk
uflenecek.
 

Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Bende Cep telefonundan kumadayı çalıştırmayı çok önceleri duymuştum. Hala merak ederim, araştırmadımda işe yararmıymış..
 


Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

Denemek lazım :smiley:

TELEFONUM KİLİTLİYKEN 112’ Yİ ARADIM, ARANIYOR GERÇEKTEN

Cep telefonunuzla sadece alo deyip mesaj mı çekiyorsunuz? Oysa telefonunuzun içinde bilmediğiniz müthiş ekstralar var. Mesela rezerv pil gücü gibi.

Eğer telefonunuz kapsama alanı dışındaysa, ve acil bir durum var ise, 112 çevirin. Varolan herhangi bir network bulunup, yardım isteyebilirsiniz. Daha enteresanı, tuş takıınız kilitli olsa dahi, 112 çevrilebilir.

EĞER UZAKTAN KUMANDALI ARAÇ ANAHTARINIZI ARACINIZDA KİLİTLİ UNUTURSANIZ

Aracınızın yedek anahtarı başka birinde varsa, ( aradaki mesafe ne olursa olsun) o kişiyi cep telefonunuzla arayın. Aracınızın kapısına 25-30 cm uzakta cep telefonunuzu tutun, karsı taraf da yedek anahtarın açma düğmesine(cep telefonuna yakın bir mesafede tutarak) basın. Kapınız acılacaktır. Bagaj için de geçerlidir.

GİZLİ PİL GÜCÜ

Eğer Cep Telefonunuzun Pil'i Çok Düşükse ve Acil Bir Telefon Bekliyor İseniz Nokialar (Bazı Modelleri), Rezerve Pile Sahiptir. İlginç Olan İse Rezerve Pil'e Sahip Olan Modellerin Değişkenlik Göstermesi. *3370# tuşlarına basarak,telefonunuzu, rezerv pille çalışır hala getirebilirsiniz. Cihazınız pil seviyesinde % 50 artış gösterecek ve telefonunuzu şarj ettiğinizde, rezerv piliniz de tekrar dolacaktır.

En Önemlisi 4440911

Türkiye'deki tüm hastaneler ayni numarada birleşti. Acil durumlarda 444 0 911 numaralı telefon hattını arayan vatandaşlar,
en yakin hastaneye en hızlı şekilde ulaşabilecek, ilgili hastaneden ambulans anında yola çıkacak.
Cep telefonundan aranma durumunda ise oturulan şehrin alan kodu ile birlikte 444 0 911 numaralı hat aranacak.
Örneğin cep telefonundan 0 212 444 0 911 numarayı arayan vatandaş, İstanbul'da, kendisinin bulunduğu noktaya en yakın hastaneye en hızlı şekilde ulaşabilecek.Sabit telefonla aramada ise herhangi bir kod çevirmeden direkt 444 0 911 aranacak.
Bu telefon arandığında kişiye en yakın hastaneden ambulans olay yerine gönderilecek.
 



Ynt: Acil Durumda Yapılabilecekler

valla hepsı bı bakıma tamamda nursel hanım bu uzaktan kumandalı arac acma teknıgıne kafam takıldı gercekten varmı ole bıse yaw
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,907
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst