Aküdeki Enerjinin Cabuk Bosalmasi?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ferhathome Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,752

ferhathome

Yeni Üye
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
1
Merhaba,
Avusturya'nin Niederösterreich eyaletinde yasiyorum. Gectigimiz yil buradan bir bag evi satin aldim. Aldigim evin elektrik baglantisi yok ve olmadigi icin benden önceki sahibi solar paneller ile asagidaki sistemi kurmus. Toplamda 3 adet tanesi 3W güc harcayan LED ampülleri 6 saat boyunca araliksiz kullandigimda Sarj kontrol cihazindaki akü seviyesini gösteren LED isik en düsüge geliyor. Asiri düzeyde teknik bilgim yok. Fakat güclü aküye sahip olmama ragmen bukadar cabuk bitmesi aklimi karistiriyor. 90W güc harcayan minibuzdolabim var. Bu buzdolabini yaz boyunca araliksiz ve 5 adet led isigi 4-5 saat boyunca sorunsuz kullanabilmek istiyorum. Bunu yapabilmek icin sistemimde ne gibi gelistirmeler yapmaliyim?

Solar panellerimmi yetersiz?
Aküler miladinimi doldurdu?
Ne gibi bir iyilestirme yapmaliyim?

Bana daha iyi yardimci olabilmeniz icin gerekli tenik bilgileri asagidaki resimlerde bulabilirsiniz.

2x Adet 120W Günes Paneli
2x Adet Akü > Exide Classic FF 12 200 (12 V 200 Ah)

ERYfAlf

FzEbsWo


BK53pvU
 
Son düzenleme:

Etiketler
Buzdolabınızın elektrik ihtiyacı: Amper sayısı = 90 watt/12 volt formülü ile hesaplarsak, çalıştığı her saat için buzdolabının 7,5 ampere ihtiyacı olduğunu görürüz. 12 voltu 230 volta yükseltmek için kullandığınız invertörün de saatte ortalama 1,5 amper harcadığını düşünürsek, toplam olarak buzdolabı için 9 ampere ihtiyacınız olur. Buzdolabınızın normal ev buzdolabı olduğunu tahmin ediyorum. Günün yarısında (12 saat) çalışacağını tahmin edersek, 12 saat x 9 amper = 108 amper buzdolabı için günlük ihtiyacınız olan amper sayısını buluruz. Led lambaların saatlik amper ihtiyacı, amper sayısı = 5x3 watt/ 12 volt = 1,2 amper. Lambalar günde 5 saat yanınca akülerden 5 saat x1,2 amper= 6 amper elektrik çekerler. Böylece günlük toplam elektrik ihtriyacınız 108 + 6 = 114 amper eder.

Buzdolabın elektrik sarfiyatı, bulunduğu yerin sıcaklığına ve dolabın kapağının nekadar sık açılıp kapandığına da bağlı olduğundan, yukardaki neticeler yaklaşık değerlerdir. Biraz aşağı veya yukarı olabilir.
Önemli olan bir fikriniz olsun.

Solar panellerinizin yatay değil güneşe doğru (evin üzerinde) olduğunu tahmin ediyorum. Güneşli ve uzun yaz günlerinde güneşe bakan bir panel kendi gücünün 5/6 katı elektrik üretebilir. 5 katsayısını alırsak, 120 watt’lık bir panel bulutsuz bir yaz gününde 5x120 watt= 600 watt elektrik üretebilir. Iki paneliniz olduğuna göre günlük elektrik üretimi 1200 watt olabilir. 1200 watt/12 volt =100 amper eder.

Akülerinizi kaliteli bir şarj cihazı ile doldurma olanağınız var mı bilmiyorum. Böyle bir şarjdan sonra da hemen boşalıyorlarsa, artık yenisini almak gerekir diye düşünüyorum.

Ama size başka bir önerim var:
Avusturya’da kendinize bir 3 sistem, gazla da çalışan bir buzdolabı (Absorber Kühlschrank) alarak sorunu çözün. Böyle bir buzdolabını kolaylıkla ikinci elden de alabilirsiniz. Bu dolapların hareket eden bir motoru olmadığı için kolay bozulmazlar. Böyle bir dolap için sadece bir kaç haftada bir gaz tüpünü (11 Liter Gasflasche) değiştirmeniz gerekir. Sadece 5 led lambası için size küçük (50 amperlik) bir akü yeter. Panellerin de birisini satabilirsiniz.

Bağ evinizde size güzel günler dilerim.
 
Son düzenleme:

@ferhathome ,:smiley:

Yazdıklarınızın kısaca tercümesi; maalesef akülerinizin miadını doldurduğu yönünde.

Yine de özel yöntemlerle şimdiki gerçek kapasitelerini bulmak yerine, duruma oryente olmak açısından, akülerinizin üretim tarihini yazan etikete de bakarak yaşı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Okunması aşağıdaki gibi.

7A = 2017 Januar & Februar
7B = 2017 März & April
7C = 2017 Mai & Juni
7D = 2017 Juli & August
7E = 2017 September & Oktober
7F = 2017 November & Dezember

Benim Exide Gel aküm 6. senesini bitirse de, sizin sıklıkla kullanımda olan yüksek çevirim sayıya erişmiş akü parkınızın en büyük handikapı, uzun ömür için gerekli olan ayda bir şebeke ceryanını bağlanma şansının olmaması.
Belki bu durumda 5 sene limit sayılabilir ?

Tabi tali bir çözüm olarak “Batteriepulser” kullanarak akülerinizi sınırlı da olsa tekrar canlandırabilseniz de, kazanılan Amper/saat lerin alete verilen parayı çıkarabileceğini ön görmek kolay olmamalı ? Ancak aletin yeni sistemlerde de uygulanabilme avantajı var.
Batterierefresher, Desülfator, Batterie aktivator olarak da arayabilirsiniz. Ucuz versiyonları var.

Yeni akünüzün gelecekteki bakımı için de, aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
https://www.accu-24.de/mediafiles/d...nschein/andere/exide-gel-tipps-und-kniffe.pdf

Devr aldığınız sistem mantıktan çok satış ürünü olduğu etkisini yapıyor.
Ayni sisteme devam etme durumunuzda, evinizde kalma mevsiminiz, süresi, Avusturya’nın dağlarının evinize gölge yapma durumu (?) benzeri faktörlerin önem kazanacağını düşünmelisiniz. Diğer çözümlerde ise araçla evinizin kapısına kadar ulaşabilmeniz de avantaj sayılmalı. Türkiye için Latince gibi gelen bu faktörlerin, sizin için realite olduğunu biliyorum. Kusura kalmasınlar artık..

Şu bağ evinizin bir resmini koyarsanız, bin teşekkürden de daha hora geçeceğinden emin olun.:smiley:

Pfiat di
.
 
Son düzenleme:

Sayın ferhathome sakın akülerinizi atmayın kesinlikle ömrü dolmamış sadece içindeki plakalarda yoğun sülfatlanma olmuş.Aynı sorun benim karavanımdaki akülerimde oldu ve çözüm ararken bir cihazla tanıştım aşşağıda link paylaşacağım lütfen inceleyin.Ben şahsen çok memnun kaldığımı söylemek isterim şimdi iki adet sağlam akümü sırf bu sebeple hurdaya verniş olmanın pişmanlığını yaşıyorum

Akü için sülfat önleyici( açıklamayı okuyunuz) - Elektronik Güç Kaynakları sahibinden.com'da - 434722052
 

Sayın ferhathome sakın akülerinizi atmayın kesinlikle ömrü dolmamış sadece içindeki plakalarda yoğun sülfatlanma olmuş.Aynı sorun benim karavanımdaki akülerimde oldu ve çözüm ararken bir cihazla tanıştım aşşağıda link paylaşacağım lütfen inceleyin.Ben şahsen çok memnun kaldığımı söylemek isterim şimdi iki adet sağlam akümü sırf bu sebeple hurdaya verniş olmanın pişmanlığını yaşıyorum

Akü için sülfat önleyici( açıklamayı okuyunuz) - Elektronik Güç Kaynakları sahibinden.com'da - 434722052
Ben linkini paylastiginiz cihazın 72volta kadar olanını kullanıyorum elektrikli scooterımda gayet memnunum.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



Ben linkini paylastiginiz cihazın 72volta kadar olanını kullanıyorum elektrikli scooterımda gayet memnunum.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Cihazı kaç paraya aldınız merak ediyorum ben elektirikli bisiklet için iki cihaz öneriyorum.Sizin sözünü ettiğiniz cihaz aynı zamanda şarj cihazımı yoksa sadece sülfat önleyici mi ?
 

Cihazı kaç paraya aldınız merak ediyorum ben elektirikli bisiklet için iki cihaz öneriyorum.Sizin sözünü ettiğiniz cihaz aynı zamanda şarj cihazımı yoksa sadece sülfat önleyici mi ?
Sadece DESULFATOR, şarj özelliği yok. 12, 24, 36, 48, 60 ve 72 Volt aralığında çalışıyor. Cihazı çin den aldım 70TL gibi bir fiyatı vardi. Hatta açıklamasında forklift ve elektrikli bisiklet için diye bir ibare olduğunu hatırlıyorum. + ve - ye bagliyorsunuz o kendisi voltaja göre çalışıyor. Üzerinde bir LED, voltmetre ve bir buton var.
Voltmetre sürekli olarak voltajı gösteriyor. Mesela 6 seri bağlı akü voltajı 70volta düştüğünde çalışmıyor. Low Battery diye bir ikaz veriyor.
Çekilen akım 50Mah ile 4 A arası. Her darbede led yanıp sönüyor.
Bu cihazların birçok çeşidi var kuru aküler için, starter aküler için, jel aküler için.
Bende aküler jel olduğu için jel akü için olanını aldım.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

.

@ferhathome ,
Kendi sorunuza kendinizin bizlerden daha az değer vermesi oldukça tuhaf. Size yardım için bir saatten fazla emekle doğru yanlış yazdığım cevabıma, forumu ondan yaklaşık üç saat sonra terk ettiğiniz halde, en ufak bir karşılıktan bile imtina etmeniz, istemeden forumları arama makinalarıyla karıştırdığınız izlenimini veriyor.

İnanın forumlarda yazanlar sanal değil, hele robot hiç değil !
Sizin, benim gibi insan...

Bilerek veya isteyerek yapmadığınızı umut ediyorum ama diğer taraftan insan, kendini her soruya boş yere layık olmadığı ilgi ve ciddiyetle yaklaşmış “sazan” gibi hissediyor. :(

Umarım hoşgörürsünüz ? Bilin istedim..

.
 
Son düzenleme:

Sevgili Evliya Celebi,
Öncelikle sorunumu kendi sorunuymus gibi ele alip itina ile cevap veren sizden ve tüm diger arkadaslardan özür dilerim. Gectigimiz günlerde cok yogun bir calisma tempom vardi ve ayni zamanda yazdiginiz öneriler ile somut adimlar atip cevap vermeyi planlamistim ama bu bir bahane degil, haklisiniz mesajinizi okudugumda cevap vermeliydim.

Sürekli olarak kaldigim evim ile yazlik olarak kullanmayi planladigim bu ev arasi yaklasik 1km. Aküleri mesakatli olacak olsada ayda bir defaya mahsus eve getirip sebeke elektrigi ile doldurma olanagim var.

Desülfatör ve Charger olarak burada linkini vermis oldugum cihazi Cin'den siparis ettim. Geldikten sonra aküleri eve getirip bu cihaz ile onarip doldurmayi deneyecegim. Akülerin performansini bu islemden sonra gözlemleyerek yeni akü alip almayacagima karar verecegim.
Ev daglik bir bölgede degil, aksine düz baska yazlik evlerinde bulundugu düz bir arazide. Akülerin yasini henüz tespit etme firsatim olmadi, gittigimde bakacagim.

Evin resimlerine buradan göz atabilirsiniz. :smiley:

Sevgili Akdeniz45,
Öneriniz üzere Absorber buzdolaplarini arastirdim ve bunlardan birtane sifir almaya karar verdim. Cok tesekkür ederim. Matematiksel degerler icinde cok tesekkür ediyorum, bir türlü isin icinden cikamiyordum. Suan kafamda net bir tablo olustu. Dometic ve bir kac marka üzerine daha yogunlastim. "Bu üreticiyi, bu marka tavsiye ederim" gibi önerileriniz varsa, paylasmanizi rica ediyorum.

Bunun yani sira bu baslikta vermis oldugum sistemimin teknik bilgilerini bu islere yogunlasmis bir firmaya mail olarak ilettim ve ardindan bugün uzun bir telefon görüsmesi yaptik. Firma acikcasi bu halihazirda kurulu sistem yerine bütcemi asan bir rakama karsilik sifirdan bir sistem kurmayi teklif etti fakat ben yanasmadim. Bunun yani sira benim akülerimin esasinda kaliteli oldugunu ve bozulmasinin sebebini solar enerji panellerinin yetersizligine bagladi. Kisacasi solar paneller yetersiz oldugu icin akülerim tam dolamiyor ve bu sebebten ötürü giderek kücülüyor, sülfatlasiyor ve bozuluyormus. Absorber buzdolabi alacagimi söylemem üzerine "ozaman bizden bir adet su aküyü alin sadece isiklandirma icin gayet yeterli olacaktir. Bizden veya her kimden alirsaniz alin Solar Panellerinizin gücünü ve akü kapasitenizin denklemini iyi ayarlayin. Aküleriniz solar paneller ile tam dolacak seviyede olmaz ise alacaginiz yeni aküde bozulacaktir" dedi. Biliyorum net olarak birsey söylemek güc fakat toplamda 240W (120W +120W) Günes Panelinin 230ah bir aküyü yaz aylarinda tam yada tama yakin doldurabilirmi?

Sevgili Catalkalp,
Tesekkür ederim. Desülfatör ve Charger olarak burada linkini vermis oldugum cihazi Cin'den siparis ettim. Bakalim geldikten ve denedikten sonra buradan tecrübelerimi paylasacagim.
 
Son düzenleme:

@ferhathome ,:smiley:
ben de cevabınızı ancak yeni gördüm. Demek benim aceleciliğim, sizin yavaşlığınızla birleşince istemeden “ Olur böyle vakkalar” durumu ortaya çıkmış. Sonuçta istemeden oluşan şeyin açığa çıkması sevindirici.

Resimleri gönderme inceliğiniz için teşekkürler. Gıpta edilesi böyle bir yerde keyifli günler dileğim ile.

Çözüm için benim açımdan da doğru yolda olduğunuzu söylemeden geçemeyeceğim.

Selamlar :yum:
 



Bir senelik bir aradan sonra tekrar merhaba,
Gectigimiz sene Desülfatör ve Charger olarak burada linkini vermis oldugum cihazi Cin'den siparis ettim. Bunun üzerine aküleri eve getirip bu cihazi kullanarak onardim ve doldurdum. Bu cihaz aküleri 7 asamali bir islemden geciriyor, tam hatirlamiyorum fakat tek akü 8-9 saat sürmüstü sanirim. Daha sonra tekrar bag evine götürdüm ve yaptigimin islemin ise yaradigini farkettim. Aküler eskisine nazaran cabuk bosalmiyordu ve isiklandirma icin oldukca yeterliydi. Bakmak isterseniz BURADAKI ALBÜMDE islemi yapmadan önceki deger ve islemi yaptiktan sonraki deger mevcut. Buzdolabi konusunu ise gelecek sezona (yani bu yaza) erteledim.

Bu islemi bu sene tekrarlamadim. Cok agir olan iki aküyü arabaya yükle, eve götür, evde bir günümü alan bir islemden gecir, ardindan tekrar arabaya yükle, bag evine getir, tekrar yerine yerlestir. Dogrusunu söylemek gerekirse degil ayda, senede bir defa bu islemi yapmak dahi epey eziyetli bir is gibi geldi bana.

Bu sene hernekadar halen isiklandirma icin yetsede akülerde yine bir zayiflama sezdim. Artik bu sorunu gidermek icin kollari sivadim. Ilk mesajimdada yazdigim gibi elektrik teknik bilgim, ampül, priz degistirmekten öte gitmeyecek düzeydeydi ve bu konuda biraz kendimi gelistirmem gerektigimin farkindaydim. Almanca kaynaklardan makaleler okuyarak birazda olsa kendimi gelistirdigimi düsünüyorum.

Yukarda konustugumuz gibi 3-sistem Buzdolabi alip gaz ile bunu kullanma konusunda kararliydim. 3-Sistem Buzdolaplarini inceledim, bütceme uygun pek alternatif secenegi olmayan alabilecegim tek bir model var. Dometic RF60. Almadan önce biraz arastirmak istedim. Amazon kullanici yorumlarinda, baska platformlardaki yorumlarda zaman zaman "kapali alanda kullanmayiniz eger gaz ile kullanacaksaniz, hava sirkulasyonunun cok iyi olmasi gerekiyor", "gaz ile kullanimda arkadaki izgaralar cok isiniyor" gibi yorumlar okuyunca acikcasi biraz endiselendim. Bag evimin ahsap olmasindan ötürü ve olasi bir yangin olasiligi beni korkuttu. Halen suan kararsizim acikcasi. Bu buzdolabini alip, gaz ile kullanip, mevcut solar enerji sistemiyle devammi etmeliyim yoksa solar enerjiyi gelistirerek buzdolabini calistiracak halemi getirmeliyim? Bilemiyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.


Solar ürün satisida yapan bir elektronik magazanin sayfasinda bir excel hesaplayicisi buldum. Burada gereksinimlerimi ve bu gereksinimleri nekadar kullanacagimi girerek bir hesaplama yaptim. Asagidaki ekte bulabilirsiniz ekran görüntüsünü, türkcelestirdim. Bu hesaplayiciya göre, orada yazmis oldugum gereksinimlere göre en az 846 amperlik bir akü parki ve toplamda en az 564wp'lik solar panellerim olmasi gerekiyor. Bu hesaplamanin nasil yapildiginda dair makaleler okudum ve orada aküden cekilecek güc akünün toplam kapasitesinin yüzde yirmisini gecmemeli diyor. Gerekce olarak ise aküler derin desarj oldugunda ömrü cabuk tükeniyor ve bu yüzde yirmilik prensibi göz önünde bulundurursaniz akünüzü bu sayede uzun yillar kullanabilirsiniz diyor. Sizler bu konuda düsünüyorsunuz?

Mevcut solar sistemimi maliyetli olacagindan ötürü gelistirmek yerine, 3-sistem buzdolabi alip gaz ile kullanmak bana daha mantikli geliyor. Fakat yukaridada yazmis oldugum gibi herhangi risk olusturuyormu emin olamadigim icin cekiniyorum. Bu konuda deneyimleri olan arkadaslar deneyimlerini paylasirsa sevinirim.
IMG 20180427 231032
 
Son düzenleme:

150 lik 2 panel
200 ah solar jel akü
30 a solar şarj regülatarü
1200 w tam sinüs inverter
220 volt buzdolabı

Bunların hepsi dometic rf60 bedeline eşit

Karar sizin , bence 3 sisteme gerek yok
 

Merhaba Sevgili Gezenbilir takipcileri,

Forumda bu konu ile ilgili bir cok basligi, konuyu, makaleyi okudum fakat kafamda halen soru isaretleri var. Bir bag evim var ve bu bag evine uzun yillar kullanabilecegim saglam bir sistem kurmaya karar verdim. Bu hususta sizin fikir ve düsüncelerinize basvurmak istedim. Lafi fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum. Bilhassa Sarj Kontrol Cihazlari hakkinda bir cok makale okudum fakat temel teknik bilgilerim yetersiz oldugundan ötürü bir noktadan sonra tikaniyor ve ne alacagim konusunda kararsiz kaliyorum. MPTT almayi düsünüyorum fakat kac amper almam gerektigini halen tam cözemedim. Alacagim iki panelden en efektif verimi alabilmem icin paralelmi yoksa seri baglantiyimi tercih etmeliyim bilmiyorum. Zira ona göre alacagim sarj kontrol cihazinin amper sayisi belirleniyormus okudugumu dogru anladiysam eger.

Bag evimi yalnizca yaz aylarinda kullaniyorum ve günlük ihtiyaclarim su sekilde;
• Isiklandirma Günde 3 saat * 30W = 90Wh
• Su Pompasi Günde 9 saat * 29W = 261Wh
• Buzdolabi Günde 24 saat * 70W = 1680Wh

Toplam 2031Wh yapiyor ve bu rakam yaklasik 170 Ampere tekabül ediyor. Kaldigim bölgenin günlük ortalama günes potansiyelini hesapladim ve bu hesaba göre toplamda yaklasik 500Wp'lik günes panelinin ihtiyacimi karsilayacagini düsünüyorum. Yanlisim varsa düzeltin.

FuturaSUN 310WP
Fakat ben iki adet 310WP Mono Panel alacagim Italyan bir üreticiden. Bu panelleri piyasa fiyatinin oldukca altinda epey makul bir fiyata alacagim. Alacagim panellerin teknik bilgilerini asagiya ekliyorum.

e-ast HighPowerSinus HPLS 1000-24 1000 W 24 V/DC - 230 V/AC
Elimde bag evimdeki eski sistemden kalma kullanabilecegim bir Inverter cihazim var. Bu Inverter Cihaz 24V ve teknik bilgilerini asagiya ekliyorum;

LiFePO4 Batterie/Akku 172Ah 12,8V
Almayi düsündügüm bir adet LifePo4 Lityum Akünün (172Ah) linkini asagiya ilistiriyorum. Evet fiyat bütcemi zorlayacak olsada okudugum kadariyla Lityum akünün uzun yillar kullanabilecegimi düsünüyorum.
LiFePO4 Batterie/Akku 172Ah 12,8V tiefe zyklus für Wohnmobil Wohnwagen Camping Boot

- Bu sisteme uygun sarj kontrol cihazi kac amper olmali? Hangisini tavsiye edersiniz?
- Bu sistemden en efektif sekilde yararlanabilmem icin nasil bir baglanti yapmaliyim? Seri vs Paralel?
- LifePo4 aküler ile en verimli calisan sarj kontrol cihazlari hangileridir?
- Elimde bulunan Inverter bu sistem icin uygunmu?
- Hangi kabloyu kullanmaliyim? 4mm² vs 6mm²?
- 172Ah LifePo4 Akü yeterlimidir?


Sevgilerle
Ferhat

310wp mono gnes paneli teknik bilgileri


Inverter teknik bilgileri
 

150 lik 2 panel
200 ah solar jel akü
30 a solar şarj regülatarü
1200 w tam sinüs inverter
220 volt buzdolabı

Bunların hepsi dometic rf60 bedeline eşit

Karar sizin , bence 3 sisteme gerek yok
Tesekkürler Süleyman bey, 3 sistem almaktan vazgectim bende gectigimiz süre icerisinde. Bana tavsiye ettiginiz gibi "yeni bir sistem" kurmaya karar verdim. Umarim önümüzdeki yil havalar isindiginda, bag evine gectigimde enerji problemini cözmüs olacagim.
 

Merhaba Sevgili Gezenbilir takipcileri,

Forumda bu konu ile ilgili bir cok basligi, konuyu, makaleyi okudum fakat kafamda halen soru isaretleri var. Bir bag evim var ve bu bag evine uzun yillar kullanabilecegim saglam bir sistem kurmaya karar verdim. Bu hususta sizin fikir ve düsüncelerinize basvurmak istedim. Lafi fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum. Bilhassa Sarj Kontrol Cihazlari hakkinda bir cok makale okudum fakat temel teknik bilgilerim yetersiz oldugundan ötürü bir noktadan sonra tikaniyor ve ne alacagim konusunda kararsiz kaliyorum. MPTT almayi düsünüyorum fakat kac amper almam gerektigini halen tam cözemedim. Alacagim iki panelden en efektif verimi alabilmem icin paralelmi yoksa seri baglantiyimi tercih etmeliyim bilmiyorum. Zira ona göre alacagim sarj kontrol cihazinin amper sayisi belirleniyormus okudugumu dogru anladiysam eger.

Bag evimi yalnizca yaz aylarinda kullaniyorum ve günlük ihtiyaclarim su sekilde;
• Isiklandirma Günde 3 saat * 30W = 90Wh
• Su Pompasi Günde 9 saat * 29W = 261Wh
• Buzdolabi Günde 24 saat * 70W = 1680Wh

Toplam 2031Wh yapiyor ve bu rakam yaklasik 170 Ampere tekabül ediyor. Kaldigim bölgenin günlük ortalama günes potansiyelini hesapladim ve bu hesaba göre toplamda yaklasik 500Wp'lik günes panelinin ihtiyacimi karsilayacagini düsünüyorum. Yanlisim varsa düzeltin.

FuturaSUN 310WP
Fakat ben iki adet 310WP Mono Panel alacagim Italyan bir üreticiden. Bu panelleri piyasa fiyatinin oldukca altinda epey makul bir fiyata alacagim. Alacagim panellerin teknik bilgilerini asagiya ekliyorum.

e-ast HighPowerSinus HPLS 1000-24 1000 W 24 V/DC - 230 V/AC
Elimde bag evimdeki eski sistemden kalma kullanabilecegim bir Inverter cihazim var. Bu Inverter Cihaz 24V ve teknik bilgilerini asagiya ekliyorum;

LiFePO4 Batterie/Akku 172Ah 12,8V
Almayi düsündügüm bir adet LifePo4 Lityum Akünün (172Ah) linkini asagiya ilistiriyorum. Evet fiyat bütcemi zorlayacak olsada okudugum kadariyla Lityum akünün uzun yillar kullanabilecegimi düsünüyorum.
LiFePO4 Batterie/Akku 172Ah 12,8V tiefe zyklus für Wohnmobil Wohnwagen Camping Boot

- Bu sisteme uygun sarj kontrol cihazi kac amper olmali? Hangisini tavsiye edersiniz?
- Bu sistemden en efektif sekilde yararlanabilmem icin nasil bir baglanti yapmaliyim? Seri vs Paralel?
- LifePo4 aküler ile en verimli calisan sarj kontrol cihazlari hangileridir?
- Elimde bulunan Inverter bu sistem icin uygunmu?
- Hangi kabloyu kullanmaliyim? 4mm² vs 6mm²?
- 172Ah LifePo4 Akü yeterlimidir?


Sevgilerle
Ferhat

Ekli dosyayı görüntüle 516982

Ekli dosyayı görüntüle 516984


Lifepo4 aküleriyle ilgili aradığınız cevapların bir kısmı verdiğiniz linkte var. Sorularınıza cevapları ayrıca aşağıdaki linkte daha detaylı bulabilirsiniz.
Lithium Batterien (LiFePO4) richtig laden und lagern | AMUMOT
Gazla çalışan buzdolabı ile ilgili endişelerinizi, bu buzdolaplarının satıldığı yerdeki görevlilerle konuşmanızı tavsiye ederim. Avrupa’da karavanların yüzde 80‘ ninden fazlasında gazla çalışan buzdolapları kullanılıyor. Karavanlarda, buzdolabının yanan gazları bir baca ile dışarıya verilir. Aynı durum bir bağ evinde daha kolay mümkün olabilir.
 



Merhaba.
Önce sizin günlük tüketiminizi yapan araçların kullanım anlarını ve hangi süre ile kullanacağınızı bilmemiz yani tespit etmemiz gerek.Çünkü Anlık tüketim denen o an hangi araçlar bir arada çalışıyor anını ve süreyi bilmemiz gerek.
Isiklandirma Günde 3 saat * 30W = 90Wh
• Su Pompasi Günde 9 saat * 29W = 261Wh
• Buzdolabi Günde 24 saat * 70W = 1680Wh diye yazmışsınız.
Işıklandırmayı anladım akşam hava karardıktan sonra ve devamlı kullanacaksınız.
Işıkların yandığı süre içinde buz dolabınızın en az çalışıp en çok durduğu anlar olacak.Bu süre içinde dolabın kaç kere ve hangi süre ile çalışacagınıda bir kabul yaparak değerlendirecegiz.Peki bu su pompası nedir neden günde 9 saat kullanılacak ve hangi süre ile kullanılacak acaba?
Şimdi bu pompanın nasıl ve hangi amaçla kullanıldığını,buz dolabını ne sıklıkla açıp kapadığınızı yazarsanız beraberce bir tüketim hesabı yaparız sonrada tüketime göre üretim ve akü hesabı yaparız.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,431
Mesajlar
1,517,891
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst