Arabayla Bulgaristan, Nesebar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nedesek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,734

nedesek

Kamp I
Mesajlar
120
Tepkime Puanı
143
Bulgaristan tatillerimiz çoğalmaya başladı . Bu Nesebarı biz biraz sevdik galiba. Taze bilgileri hemen aktarayım efendim. Mayıs 2019 sonu Dereköy üzerinden bulgaristana giriş yaptık. aylık yeşil sigorta ve iki kişinin aylık sağlık sigortası toplamı 97 euro ve 16 tl X 2 = 32 TL yurtdışı harcı daha Türkiye de iken yaptığımız masraflar.

Bulgar size önce komşu 3 euro, dezenfekte harcı alıyor. sınırı geçer geçmez karşı şeritte az aşağıda (hemen sol tarafta) bir döviz büfesi var. Önce oraya gidip bulgaristan yollarını kullanma hakkı anlamına gelen velhasıl başka bir harç da diyebileceğimiz vinyet (vignetta) belgesi alıyoruz. Belge dediğime bakmayın artık digital (artık cama yapıştırma falan yok) hale geldiği için size sadece vignetta parası ödediğinize dair bir fiş veriyorlar. Yok ben burdan almam diyorsanız internette gov . uzantılı sayfaları da varmış ve kredi kartı ile alınıyormuş. Ben sağlamcıyım arkadaş , dolandırıcının biri bir site kurar para çakma vignetta ya gider diye düşüncesi taşımamak için fiili hareket her daim iyidir diyenlerdenim. aylık vinyet 15 euro. daha az kalacaksanız daha az. güncel tarifeleri internette bulunabilir.

burda en iyisi internet almak. vivacom da 1 hafta geçerli 5 gb 10 leva, 1 ay geçerli 15 gb 20 leva...

Yakıt ta fazla bir fark yok ama galiba yüze on falan bulgarlar hala ucuz. bulgaristan eskisi gibi ucuz falan değil. lidl, billa, t market bilinen market zincirleri. En hesaplı T market. Lidl ve Billa da ürünler daha güvenilir. Biz bi de arada Nesebar daki Janet market e gittik. Janet oldukça büyük sayılır. reyonu özel olarak yok. Etler hazır paketli ve dolaplarda. Dana ile domuz eti farklı yerlerde. Ayrıca çok da güzel süt danası satılıyor. 400 gr dilimlenmiş dana 6.39 levaydı. Diğer marketleri ise et için tavsiye etmiyorum hepsi karışık satılıyor.

Yüzmek için gidiyorsanız Sunny beach dedikleri bölgede ama bizim gibi daha çok kafa dinleyecekseniz eski nesebarda konaklayın.

Plajlar genelde işletenin firmanın ismini taşıyor ve şemsiye 10 leva, şezlong ayrıca 10 leva, fakat güzel olan yanlarda ücretsiz bölgelerde olması.. siz siz olun şemsiyenizi alın ya da buralarda bir tane satın alın. ( zaten 12 leva bi şemsiye)

Yemekler ucuz değil, oturup balık burda ucuzdur 4 kişilik ailemle tıka basa doyayım demeyin veya paranız varsa deyin.. Size kalmış. 4 kişi 4 çorba, büyük salata, 2 kalamar 2 karides tava, 4 balık vs. demek 500 kağıta yakın bir fiyat demek oluyor efendim:smiley:) Burgas da ise balık ekmek 5 leva....:smiley:)
Özetle Burgaz şehri Nesebar ve Sunny Beach bölgesine göre çok ama çok ucuz, Türkiye şartlarına göre ise Burgaz bile pahalı.

Konaklama 2 kişi için sezona göre elbette değişiyor. Şu an iyi bir pansiyon 2 kişi 30 euro civarında.
Yunanda ise çakma bi pansiyonu bile 30 euroya vermiyorlar. Ekonomik tatil düşünüyorsanız mutfaklı olanları tercih edin.

Bu arada bulgar turizmciler yunan turizmciler kdv yi indirip turistleri çalmaya başladılar diye çok kızgınlar. Bir çok tesiste bu sene ciddi eonomik krizler baş gösterecek gibi görünüyor.

Bu senenin turizm kurnazı kdv indirimi yaparak Türkiye ve Bulgaristan turizm pastasından pay çalan yunanlılar olmuş. Bizimkilerin de buna bir önlem alması gerek. Bu arada bulgarlardan güleryüz falan beklemeyin , sadece işlerini yaparlar ve genelde somurtuk suratlılardır. Yani bizde turizm misafirperverliği 100 ise onlarda bu oran 20 de kalır. yunanda 50 civarındadır.

Burgaz a beğlı Kableshkovo kasabasında her perşembe açık pazar var. genelde elbise türü yerler, bizim en basit pazar bile ordan iyi ama sistem iyi oturmuş habire avrupalı turistleri otobüslerle getirip onlara pazar yaptırıyorlar:smiley:)

Bulgarlar arasında bizi sevmeyen ve ırkçılık yapan oldukça fazla insan maalesef var. Bunu sizde hissedeceksiniz. ingilizce veya türkçe bildiği halde sizi bulgarca konuşmaya zorlayan ne teyzeler ne amcalar gördük biz:smiley:) Hiç takmayın çatır çatır devam edin. Nasılsa anlıyorlar.....

Bize göre martılara ekmek atmak güzeldir, martılar vahşidir ama severiz. Bulgarlar ise farklı düşünür. Onlara göre ; Eğer martı bir dükkanın önüne kaptığı ekmeği düşürür ve dükkan sahibi de ekmeği atanı görürse zaten düşman olan martılar gibi kötü davranılması gerekenler arasına martıya ekmeği atanda katılır. Yani bulgarlar sadece çıkarları olduğu zaman iyi ama tavuğuna kışt dendiğinde anında değişirler.


Şimdilik bu kadar. Ucu açık tatil bakalım ne zaman bitecek . En az bir haftamız daha var sanırım.... Sağlıkla kalınız
 
Son düzenleme:

Etiketler
Eski Nesebar da aracıyla gelip konaklayacaklara ek bilgi.
Eski Nesebar sadece kartı olan araçların girebildiğibir bölge. Ben şu evde yer ayırdım falan bariyer ( 42.659843, 27.733790 ) önüne geldiğinde işlemiyor. Bu nedenle kalacağınız yerle önceden görüşün ve kartı size getirmesini rica edin. Ya da araçtan bir kişi yaya olarak gidip kartı alsın. Eğer konaklama yeri sahibi kartım yok girişteki otoparka bırakın derse iyisi mi kartı olan yer bulmak.
Eski Nesebar için belediye kartları yıllık satıyormuş. İkamet edenlere bir kart 70 leva , eğer dışarıdan birisi ise 200 levaymış. Muhtemel işletmeler zaten bu bölgede 3-5 odalı olduğu için aile bireyleri için çıkartılan indirimli kartları bize kullandırıyorlar.

Denize girme durumları;
Eski Nesebar ın burun tarafındaki ufak bir plaj var. Bunata plajı ( 42.659025, 27.739602 ) Burda şemsiye kiralamak 5 , şezlong da ayrıca 5 leva. Ama burası güzel değil. Sanki kokuyor gibi.

Biz Sunny Beach bölgesinde Cacao beach ile bedroom beach olarak isimlendirilen plajların arasında bulunan ücretsiz yere gidiyoruz. Bu bölgede başka da böyle yer yok dediler. Cacao plajında şemsiye 10, şezlong da 10 leva. Ama gerek yok. En iyi şemsiye 25, bize yetecek gibi olanı da 15 leva. alın bi şemsiye veya atın arabanın arkasına orda kullanın. Boşuna para vermeye gerek yok.
ücretsiz olarak aracı park ettiğimiz yer : 42.673865, 27.707011
ücretsiz denize girdiğimiz yer : 42.673047, 27.712155

Kumsalların çoğu bu plaj işletmecilerine peşkeş çekilmiş.

Burda marketlerden Billa , migros gibi, lidl a101-şok un modernleştirilmiş ve büyütülmüş hali ve kalitel ürünler, T market de şok - a101 türü (ama daha büyükleri ) lidl kadar kaliteli değil ama daha ucuz.
janet grand market de metro ,carrefor gibi. Metro zaten var ( Burgaz da)

Spor kıyafetleri için decatlon ise Varna da var. fiyatlar bize göre sanki daha iyi. ama bakmak lazım. internet siteleri var.

Bugün pembe etli iri domates 3.5 dan 2.5 levaya düşmüştü.
 
Son düzenleme:

benzin akşam aldım. 95 oktan 2.29 leva, 100 oktan 2.50 leva..... Bulgaristan da şu ana kadar bizden ucuz diyebileceğim bal ve et oldu desem yeridir. Benzin de ucuz sanıyordum ama 2.29 bazı yerler de 2.25 leva ucuz değil. 7 liraya yakın bir fiyat.

Burgaz da aracı park etmek için mavi bölgelere aracı bırakıp sms atılarak ödeme yapılıyormuş. Çalışma saatleri 09:00 - 19:00 sadece hafta içi günler dediğine göre hafta sonları ve diğer saatler serbest park.


Sarı ve kırmız çizgiler zaten bize yasak. sarı postacı falan diğeri de politikacılardır:smiley:) Velhasıl mavi çizgi bize göre onu da çözmemiz gerek. Aşağıdaki linkler de Burgaz belediyesi park etme bilgileri mevcut

Parking by SMS charge
sms yerine makine kullanma linki de burda bozuk para ile oluyormuş. Fakat burda önce transport bölümüne aracını kayıt ettir falan diyor. Bu arada makine para üstü vermiyormuş...
Parking ticket from the parking machine Presto 600
 
Son düzenleme:

Bugün hava yağmurlu olması nedeniyle Varna yoluna vurduk. Varna ya daha önce de gittiğimiz için sadece bir kaç alışveriş merkezine girdik. Varna da decathlon bizimkilerden ucuz. İKEA da ise fiyatlar birebir aynı. Yollar genel olarak virajlı ve ormanlık araziler. Manzara çok güzel.

Dönüşte kiraz alalım diye bir kasabanın manavında durduk. Burası manavdan çok bölge hali gibi bir yer. Adama kiraz dedik bize tuttu içine çürükler de olanları 2.5 leva dedi. Halbuki hemen arka tarafta belki 100 kasa iri güzel kiraz vardı. Fakat plakayı gördüğü içinde anında bize bağırarak haydi , yok kiraz, haydi diyerek çekip gitti. Böylece ırkçılığın adi bir örneğini daha yaşamış olduk. Varna dan çıktıktan sonra Priseltsi köyünde. 43.111828, 27.827935
Varna merkezi özelliğini Burgaz a kaptırmaya devam ediyor.

Yol üzerinde bulunan tatil kasabası 42.824527, 27.883134 Obzor a da uğradık. Kumsalları Sunny Beach veya Varna golden sands gibi olmasa da iyi sayılır. Buranın Sunny Beach (Sl. Bryag) dan farkı her tarafta casino falan yok, daha deniz tatili kokan bir yer.

Şimdilik bu kadar...
 

Bugün rutin deniz ve gezilerin haricinde Türklerin daha yoğun olduğu 42.749950, 27.546037 türkçe Koparan , bulgarca Poroy olan köyü ziyaret ettim. Köy tam emeklinin arazi alıp yerleşeceği yer. Köyde yollar genel olarak asfalt ama Cami nin olduğu sokak en kötü yol.

Buradan 5 km batı da Galabets köyü ve sonrasında Türk köyleri çoğalmaya başlıyormuş.

Koparan köyünde bir bakkalın önünde gençler sohbetteydi. 34 plakayı görünce bana akraba mı var , yok deyince niye geldin ki , ne gerek vardı dediler.

Bu köyde jiplerle safari yapılmakta. Ben yaklaşık 7-8 tane jip gördüm. Ayrıca motocroscular da buralarda oldukça fazla. Köye yakın olan Koparan (Poroy) gölünde bol da balık tutuluyormuş.

Bu bölgede kayısı ve badem oldukça bilinen ürünler.

Bademin kilosu 20-25 leva arasında değişiyor. Belki köylerde daha ucuz olabilir. Geçen sene Aytos da bizim datça bademi gibi olan yassı bademi 15 levadan almıştık. Belki gene Aytos a uğrar Sultan Beyazıt Veli Camisini ziyaret eder 42.702554, 27.255691 karşısında börek yer, yanındaki pazardan badem alır döneriz. Badem alırken yassı badem olmasına dikkat edin. Onlar daha lezzetli.

Bölge karavancıların da seveceği yerlerden.

Araba yıkamayı da sevdim. Nesebar da bugün denk geldiğim yerde yıkadım. Burda önce para makinesine 1 leva atıyosun. 1 jeton veriyor. sonra da 4 dk basınçlı su. isterseniz önceden köpüklü su da yapabilirsiniz. O zaman 2 jeton alın. önce 2 dk köpüklü su yapın. Köpüklü su bizdeki gibi köpük püskürtme değil. Gene aynı basınçlı su ama köpükle. Tertemiz yapıyor.. Ayrıca gene jetonla çalışan araç için elektrik süpürgeleri de var . koordinatı da ekleyeyim. 42.665228, 27.704721

Marketleri bi daha yazayım..

Lidl : a101 ve şok ların oldukça gelişmiş ve büyük halleri ama bir migros değil. Burda güzel süt danası dilim, bonfile ve kıyması oluyor. (hazır paket olarak)

T market : en ucuz burası . a101 ,şok gibi marketlerin büyükçe halleri 42.665158, 27.706034

Kaufland : her yerde yoklar. (Varna da vardı) büyük carrefour lar gibi. örnek kozyatağı

Billa : 2MM 3MMM arası migros gibi ama kalite olarak bir alt sınıf. fiyatlar normal, kartı olana güzel indirimler de oluyor. Billa kart eğer adres verirseniz alırsınız. Sze lazım olan lokal telefon ve bir adres.

Janet grandmarket : Bu bildiğimiz metro gros market ayarında bi yer. kaliteli ürünler var. Ücretsiz wifileri var. taze balık ve dondurulmuş balık reyonları çok güzel. ekmekler de çok iyi. 42.662999, 27.693376

Aldo market : turizm bölgelerinde malları % 50 pahalı olan sezonluk türeyen bir market türü. Belki her dönem açık mağazaları vardır ama burası ciddi pahalı ve ürünleri o kadar da iyi değil. örnek domates innmiş 2 levaya burda 5 leva, başka örnek büyük boy nutella 16.90l eva yani 50 TL:smiley:) Bizde bunlar en fazla 17 falandı.


Burgaz da sms ise park için ek bilgi. Herhangi birisi sizin plakayı yazarak sms atabiliyormuş. sms bir saat geçerli. bitince süren bitti mesajı gelince bi sms daha atıyosun. saat ücreti 2 levaymış. özet burda tanıdığınız biri varsa ona söyleseniz de sizin yerinize sms atabilir. sms e plaka yazılırken arada boşluk konuyor. örnek 34 ABC 0000

instagram : @streamandrain

Bugün de sona erdi.:smiley:)
 
Son düzenleme:



Özellikle park etme konusundaki bilgiler için teşekkürler. Son gidişimde park konusunda epey sıkıntı çekmiştim.
Koordinatlar da bir daha ki gidişimde çok işime yarayacak. İyi gezmeler. Yazılarınızı bekliyoruz.
 

Park konusunda özellikle denize girdiğimiz yer ile ilgili verdiğim bir koordinat vardı.

ücretsiz olarak aracı park ettiğimiz yer : 42.673865, 27.707011

Bu koordinat artık yok.
.

Halbuki sokakta tek park yasağı levhası bile yoktu. Bu sokakta bulgar plakalara dokunmuyorlar ama benim arabayı bugün çektiler. 63 leva ceza ödedim. Allah tan aracı çekerken gören olmuş onlar söyledi. Yoksa çalındı mı diye direk polis peşine koşacaktık.

Aracın çekildiği yer ana caddeye çıkınca Varna yönünde 300 mt kadar ileri sağ taraftaki taksi durağı hemen sonrasında. Sorunca restaurantçılar söylüyor. zaten onlar şikayet etmiştir.

Bu arada cezayı ödediğim kişiler de biz de istanbuldanız dediler. Bizden başka çekilen aracın olmaması, çekenlerin türkçe bilmeleri beni oldukça üzdü. Kendilerine sorunca da yeminler edip bu çekici şöforü bulgar hep o yapıyo deyip sıyrılan tipler. Dünya kadar bulgar plakaya ise dokunan olmamış.. Irkçılık var mı evet var.
 

Park konusunda özellikle denize girdiğimiz yer ile ilgili verdiğim bir koordinat vardı.

ücretsiz olarak aracı park ettiğimiz yer : 42.673865, 27.707011

Bu koordinat artık yok.
.

Halbuki sokakta tek park yasağı levhası bile yoktu. Bu sokakta bulgar plakalara dokunmuyorlar ama benim arabayı bugün çektiler. 63 leva ceza ödedim. Allah tan aracı çekerken gören olmuş onlar söyledi. Yoksa çalındı mı diye direk polis peşine koşacaktık.

Aracın çekildiği yer ana caddeye çıkınca Varna yönünde 300 mt kadar ileri sağ taraftaki taksi durağı hemen sonrasında. Sorunca restaurantçılar söylüyor. zaten onlar şikayet etmiştir.

Bu arada cezayı ödediğim kişiler de biz de istanbuldanız dediler. Bizden başka çekilen aracın olmaması, çekenlerin türkçe bilmeleri beni oldukça üzdü. Kendilerine sorunca da yeminler edip bu çekici şöforü bulgar hep o yapıyo deyip sıyrılan tipler. Dünya kadar bulgar plakaya ise dokunan olmamış.. Irkçılık var mı evet var.

Af edersiniz galiba sizin dikkatinizden kaçmış. Koordinatını verdiğiniz bu sokaktaki park yeri haftanın her günü sabah saat 10.00 dan gece saat 24.00 kadar ücretli park yeri imiş koskocaman tabela var.SMS ile ücret ödeniyormuş.Tabela park yerlerini önümüze alınca park yerlerinin bittiği en solda ilk park yerinin yanında direkte duruyor.Şayet sokak görüntülerinden bakarsanız gayet net gözüküyor.
 

42.670400, 27.708953
siz yazınca tekrar kontrol ettim. koordinatı hemen düzelteyim. alışveriş yaptığım yeri hatalı olarak park yeri diye girmişim. Orda zaten park olsa yer olmaz. kalabalık bir nokta. Bu park ettiğim yer tenha bir sokak. Araç falan geçmiyor desem yeridir. Sağda park özellikle kamyonet türü araçlar çoktu. 5-6 tane de bulgar plaka vardı. Ben arabayı aldıktan sonra oraya gene gittim, benden önceki park eden bulgar araçları durmaya devam ediyordu.

buraya ise ana caddeden girerken bir levha var ama orası ana cadde yan yolu olsa gerek. Bu sokakta hiç levha yok.
sokakta sağ tarafta kumsalda Kiki bar -cafe ye giden giden tahta patika da var. 42.670749, 27.709109
Ücretsiz denize de zaten bu kafenin sağ tarafından giriyoruz. 42.670489, 27.712440
yer aslında çok iyiydi. Demek şikayet ettiler.

Bu sokak başında bariyerli bir park yeri var 42.670951, 27.708638 . Yan tarafın da da Sırp restaurantı var. Galiba buraya araç parkı ücretli olarak mümkün ama bariyeri kim kontrol ediyor göremedim.
 
Son düzenleme:




Nesebar (adanın kuzeyi?) da bir park var . 1-4 saat 2 Leva diyor ...
Bunu baz alarak , 7-8 saat için (veya günlük?) 5 leva kadar verilecek bir park har(A)cı fazla değil .
En çok korktuğum konu parking !!!
SMS ile park falan bize de yabancı konular .
Ben de düşünüyorum şimdiden :eek::weary::eek:
 


buldum...:smiley:)
Bu arada eski nesebar girişinde park yerleri mevcut, oralarda sorun yok. girişte hem sağ tarafta adaya girmeden hemde girdikten sonra sol tarafta ücretli büyük otoparklar var. saat ücretini bilmiyorum. Ben eski nesebar da ev sahibinden aldığım kartla habire ücretsiz eski nesebara girip çıkıp evin önüne de rahatça park ediyorum.

Gelelim bulduğum çözüme. Sunny Beach sahil yolunun Varna istikameti yani sağ tarafı park problemli ve araçların çekildiği yerler ama bu sokakta
42.667670, 27.710107

sms atılarak park edebiliyorusunuz. Fakat sms bir ssat geçerli ve size yardımcı olacak bir bulgar telefonu sahibi lazım. zira sadece telefon değil bir de park sistemine kayıtlı telefon lazım.

Bu nedenle ben burayı geçtim. Sonra da yolun karşı tarafında sokakları turlamaya başladım. Baktım sokakta hiç bir çizgi falan yok ve arabalar hep park etmiş. Vatandaşın birine burası serbest mi diye sordum. Benim çakma bulgarcayla moje??? diye sordum.) Vatandaş moje free park deyince park ettim. Araç 3 saat kaldı ve sorun yaşamadım.

42.668829, 27.705903


Bu sokak müsaittir efendim.. Bilgilerinize sunulur.

Ayrıca bugün nesebar janet grandmarkette sıcak yiyecek bölümü de var. Bugün ordan balık falan deneyeceğim. Kalamar 2.20, parça balık 3.80 civarı. patates de 2 leva falandı. yani kişi başı 10 levaya balık patates menüsü çıkar gibime geliyor. Bizim parayla 30 lira falan . Bence makul. Aslında niyetim deniz çipurası almaktı. yunandan gelen kırmızımsı çipura 14, bizim bildiğimiz karadeniz çipurası 24 leva. çiftlik değiller. Çipura yı temizlemeden veriyorlar. en azı 1.2 kilo civarı . ev sahibi mutfağını kullanıyoruzz ve kokudan dolayı problemi- olmasın diye pişmişe yöneldik. Balık artık burda da ucuz değil. kalkanın kilosu 30 levaydı yanılmıyorsam.


Sunny beach bölgesindeki kumsal bizim ayvalık sarımsaklı plajının biraz daha sıcağı desem yeridir. Deniz sezonu olarak şu an bile bize sıcak geliyor. En mantıklısı 5 haziran da gel en fazla 20 haziran da kaç.. 15 günüm yok diyorsanız 8 haziran 15 haziran derim.... Temmuz ve Ağustos bizi eritir gider...:smiley:)
 

Burgas şehir merkezinde ufak bir gezelim dedik. Gündüz park karmaşası yaşamayalım diye, park parası ödemesinin sona erdiği 19.00 sonrasında Burgaz a geldik. Once Sea garden parkı denilen bölüme uğradık. Rüzgar fazla olunca da rotamızı yaya yoluna çevirdik. Sea garden karşısındaki ara bir sokakta mavi çizgili yer biraz zor da olsa bulduk. Bu bölgede genelde sakinler için yeşil ve acil durumlar için sarılarla donatılmış durumda. park bulduğumuz çıkmaz sokak 42.500182, 27.479554
daha sonra yaya yoluna girmek için park ettiğimiz yer gidiş geliş şeritleri ortasındaki yanlamasına park yapılan nokta oldu. burda araçlar varna istikametinde dikey, diğer yönde ise paraleldi. dikey araçlarda çizgi beyazdı ama diğerinde çizgi falan yoktu. Bende bir araca plaka okunmayacak şekilde yanaştırıp paralel park yaptım. sorun olmadı. Bu alan gündüz saati paralı olan bölge diye işaret vardı.
42.494007, 27.480703

 

42.503522, 27.460610

Bulgaristan da bugüne kadar yediğim en iyi kızarmış tavuk butu Billa market sıcak yemekler bölümündeydi. Bütün tavuk da var. Tavuk hem lezzetli hemde saçma sapan sos falan yok oldukça sade.

Bugün gene arabamı çektikleri yerde hanımı beklerken biraz durdum. 2 tane bulgar plaka BMV park halindeydi, çekici bana selam verdi :smiley:) , bmwlere de dokunmadan gitti.....

Bana söylenen normalde 15 hazirana kadar araç çekimi yokmuş ama bu sene erken başlamışlar.

Bulgarların turizm anlayışı yok. Süzebolu, Burgas, Nesebar , Sunny Beach ,Varna bu hat olduğu gibi turizm üzerinde ciddi gelir elde edilen bölgeleri ve yazın nüfusu muhtemel 20-30 kat artıyor ve gelenler yerliden çok yabancı.

Ama park sistemleri sadece kendi vatandaşları için üretilmiş durumda. Park sistemine kayıtlı bir bulgar telefonun varsa park konusu çözersin ama yok sa yok... Komik bir durum.

Diğer bir konu; Buralarda sezonluk eczane sayısı tonla, ama ingilizce dediğin anda güm.. Bugün vitamin almak için belki 20 eczane den fiyat aldım. Ama aralarında ngilizceyi az çok konuşan sadece bir eczacıya denk geldim. Bu vesile ile slavcam ilerlemeye başladı...:smiley:) İma, nema, moje, kolko, deset leva , duva deset leva, devet leva, puno.... falan filan.. zaten bu kadar da yetiyor gibi:smiley:) masa , sandalye, çarşaf, yastık, pencere, kapı falan zaten hep türkçe....ama onlar bulgarca sanıyor:smiley:) Aldığım vitamin alman malı doppelherz omega 3 + vitamin E . Türkiye de vitamin E lisini bulamamıştım. Burda 60 lık kutusu 9.69 leva oldu. Eczanelerde fiyatlar çok değişken. fiyatlar 9.19 ile 20 leva arasındaydı. Ben fiyat farkını görünce internetten baktım. 9.19 fiyat sofya daydı. 9.69 ise Burgas da olunca Burgas dan aldım.


eklemeler... bulgaristan artık bize göre oldukça pahalı. 1.5 lt su 1.5 - 2 tl ye geliyor. a101 de 6 tane 1.5 lt 4.5 .. hemde bolu suyu... ASSU harikaydı. Keşke daha fazla arabaya koysaydım.

Et çok ucuz falan diyoruz ama hikaye. bizim kasaplar gibi et hazırlamayı bilen falan yok. Hepsi traş... Karavan olsaydı dondurucuyu doldururdum Türkiye de:smiley:)

Dışarıda yemek pahalı..bizde balık ekmek 7 lira oldu sanırım, burda 15 lira yani 5 leva.... Birebir aynı üründen bahsediyorum.

Sahil yerlerinde bazı hazır yemekçiler balık, kalamar, midye yi falan gramla satıyorlar. Örnek kızarmış somon dilimleri üzerinde 100 gr 3 leva yazar. veya karides 4 leva falan .... Bizim Tuzla daki balıkçı aklıma geldi. Tuzla Balıkçısı o da tane işi satıyordu . Ama orası yarı yarıya ucuz.

Güvenlik anlamında biz kaldığımız yer unesco korumasında çok özel bir bölge de olması nedeniyle bir sorunla karşılaşmadık.

booking burdaki pansiyonlardan ortalama yüzde 15 komisyon alıyormuş. Biz tarihi nesebarda bir evde booking puanı 9.6 olan bir küçük bir süit odada çok hesaplı kaldık. Telefonla yer ayırmak daha iyi oluyor.

En çok bu araba yıkama işi hoşuma gitti. 1 leva ya 4 dk yıkama ( 3 lira).... Ortada kimse bile olmuyor. Makine varsa işlem tamamdır. Bu arada yıkayalım abi diyen yıkama yerleri de var. Uzak durmakta fayda var....

Macdonalds , KFC veya burger kinglere gitmeden promosyon varmı iyice internetten bakın. Genelde promosyonlar tatil bölgelerinde ilan edilmiyormuş. Söylersen veriyorlar ve normalde pahalılar.

internet işini vivacom ile çözdüm iyi oldu. 5 gb bir hafta 10 leva veya 15 gb 1 ay 20 leva. Diğer AB ülkelerinde geçmiyormuş. Geçseydi iyi olacaktı.

Yolda sizi ille sollamak için yanaşanlara yol verin geçsinler. Arada bu tür kafadan sakatları var. limit 90 ken 150-200 le gidenler yok değil. Bugün sollama yasağı olan yolda beni ve önümdeki tırı sollayan mercedes kısmen yol dışına çıktı ama iyi kurtardı.

Döviz büfeleri; heryerde varlar.. Bazıları hem alışı hem satışı yazar ama genel olarak satışı yazarlar. Satış euro karşısında hep 1.96 olarak göreceksiniz. ama biz genelde euro bozdurduğumuz için alış fiyatı da olmayan bir yere girdiğimiz anda bizi kazıklamaları yüzde yüzdür. Onlar genelde 1.85 den alırlar. Bazıları ise açıkça 1.90 alış 1.96 satış yazar. Bu da aslında kazıklama fiyatıdır. Turizm bölgelerinde az da olsa 1.92 veya 1.94 alış, 1.96 satışı görebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar aldıkları fiyata konsantre olun sattıklarına değil. Girdiğiniz anda fiyata bakmazsanız 1.70 den den almış olabilirler. Siz isyan ederseniz de orada bi yerde pek de görünmeyen ekranda bak burda yazıyor okusaydınız der ve olay kendileri açısından kapanır.. İşte buna lütfen dikkat.....

Merak edenlere Bulgaristan da mülteci, sığınmacı , kaçak çalışanlar yok.

Cumartesi artık dönüş zamanı, bir sonraki seyahat Rize.... Sağlıklı yollar

instagram : @streamandrain
 
Son düzenleme:



bizim denize girdiğimiz gayet güzel olan plaja yakın ücretli özel bir park yeri daha bulduk ve kullandık.
park yeri hotel Esperanto ya ait, otelin tam karşısında ve saati 2 leva.. Önce aracı park ediyorsunuz, sonra otelin resepsiyonuna gidip plakayı veriyorsunuz o da kaç saat diye soruyor, 1 saat deyin o da fiş karşılığı 2 leva alıyor. Resepsiyona bir saatten fazla kalırsak size haber veririm demeniz yeterli. Ben çıkarken resepsiyona uğrayıp teşekkür ettim ve süreyi aşmamıştım.
yer burası ,
42.667500, 27.707370

sokağa girince sağ tarafta ağaçlıklı alan . Otelin zaten tam karşısında.


Biz bugün itibarı ile dönüş yaptık. Yollar gayet iyi , sıfır problem...

Yakıt Bulgaristan da artık bize göre pahalı. 2.29 leva benzin , 2.33 leva da motorinin litre fiyatı
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,444
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst