Araç Aküsünden Inverterle Yaşam Aküsü Şarj Edilir Mi?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KaravanTwo Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,452

KaravanTwo

Yeni Üye
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Herkese merhaba, Ducato motokaravanımın yaşam akülerini 2x100A jel aküyle değiştirdim. Değişimini yapan solar sistem firması araç aküsünden yaşam akülerini şarj etmenin yanlış olduğunu akü ömrünü yediğini vs. anlatarak pako şalterimi iptal etti. Şuan aracımı sadece 2x165W monokristal panellerimden yada 220volt girişinden şarj edebiliyorum. Benim sorum şu malum artık güneşli havalar bitiyor ve motokaravan özgürlüğünü kamp yerlerine bağlı kalmaya tercih ederim. Benim aklıma araç çakmaklığından 12volt 220volt tam sinüs çevirici bağlayıp yolda geçirdiğimiz sürede aküleri 220V girişinden şarj etmek geldi. Linkteki ürünü alırsam kaç saatte 200 amperlik aküyü şarj edebilirim ve araç rolantide çalışırken şarj etmeye devam edebilirmiyim ?

Mexxsun 1000W-2000W 12V Tam Sinüs İnverter Çevirici İnvertör Fiyatı

Mexxsun 1000W-2000W 12V Tam Sinüs İnverter Çevirici İnvertör en iyi fiyatla Hepsiburada'dan satın alın! Şimdi indirimli fiyatla sipariş verin, ayağınıza gelsin!
2Fsfstatic2FContent2Fimages2Ffavicon 32x32 new
www.hepsiburada.com
 

Etiketler

Jel aküyü sağlıklı olarak şarj edebilecek, çok kademeli, aküden aküye şarj cihazları sizin ihtiyacınızı görür.

Jel akünün uzun ömürlü olması için, aküden aküye şarj cihazı gibi, 230 volt şarj cihazının ve solar şarj regülatörünün de Jel aküyü sağlıklı şarj edebilecek kaliteli cihazlar olması gerekli.

Alternatörden Yaşam Aküsüne Elektrik Kazanımı



https://www.victronenergy.com.tr/up...Smart-DC-DC-chargers-isolated-250-400W-TR.pdf
Cevabınız için çok teşekkür ederim üstadım İstanbul gibi bir yerde karavana birşeyler yaptıracak yer bulamama sıkıntısı yaşıyorum haliyle kendimce alternatif çözümler üretme çabasındayım. Paylaştığınız konuyu okudum açıkçası ama ben bu cihazı alsam da taktıracak yer muhtemelen bulamam. Elektrik işlerinden de anlamadığım için montaj kılavuzuyla bile montajını yapamam forumda bu konuda destek alabileceğim İstanbulda birileri varsa koşa koşa giderim yanına.
 

Değişimini yapan solar sistem firması araç aküsünden yaşam akülerini şarj etmenin yanlış olduğunu akü ömrünü yediğini vs. anlatarak

"Neden ömrünü yermiş?" diye sorsanız gevelerdi muhtemelen. Yok öyle bir şey. "Var" diyen kaynaklarıyla sebebini anlatsın.

aklıma araç çakmaklığından 12volt 220volt tam sinüs çevirici bağlayıp yolda geçirdiğimiz sürede aküleri 220V girişinden şarj etmek geldi.

Teknik olarak olur. Hiçbir akü kendisini şarj eden şarj cihazının ihtiyaç duyduğu 220V'u nereden aldığını soracak kadar akıllı değil.
 

Düz mantık olur gibi görünse de pratikte olmayacağını ya da olacaksa hangi şartlarda olabileceğini tarif etmek gerekir.

Bilindiği gibi aküler kullanım alanlarına göre çeşit çeşittir (lityum bazlı, LFP, LTO konu dışı). Kurşun tabanlı aküler de kendi aralarında kullanımlarına göre sınıflara ayrılır. Mesele akü deyince akla ilk gelen araba aküleri starter/başlatıcı akü türüne girerler. Sürekli tam dolu olmaları gerekir. Çok fazla kullanılabilir güç depolayamazlar. Adı üzerinde sadece marş etmek içindirler. Bu tür aküler sürekli start-stop yapan arabalarda kullanılmazlar. Çünkü her çalışma sırasında marşta sarf ettiği enerjiyi geri şarj edemezler. Onun yerine start-stop türü denen aküler geliştirilmiştir. Kurşun temelli aküler kapasitelerinin onda biri orandaki akımla (amper) doldurulabildiklerinden sürüş süresine bağlı olarak, mesela sürekli kısa sürüşler yapıyorsanız aküleriniz alternatör tarafından tam olarak şarj edilemeyecektir (ben çok seyrek arabayı kullandığımdan akıllı şarj cihazıyla haftada bir şarja bağlarım). Bu da akünün garantisi dahi dolmadan özelliğini kaybetmesine sebep olacaktır. Olması gerektiği gibi kullanılan bazı starter/başlatıcı aküler on senenin üzerinde (kardeşim 13 sene kullandığı aküyü sırf eskidi diye değiştirmişti) kullanım ömürleri olabilmektedir. Bir de üreticinin önerdiği 12V 50Ah akü yerine siz daha güçlü olsun diye 70Ah akü takarsanız mevcut tertibatının o aküyü yeterince şarj edip dolu tutamayacağından (bu aracı kullanım ve sürüş sürenize de bağlıdır) akü voltajı belli bir değerin altına düştüğünde sülfatlaşma denen olay oluşacak ve akü kapasitesini kaybetmeye başlayacaktır. Jel/gel aküler ise depolanan enerjiyi tekrar geri kullanabilmek için geliştirilmişlerdir. Fakat değil bir karavan, sürekli seyahat halinde olmanız gerekir ki ek yaşam akülerinize bir faydası olsun. Diyelim alternatörünüz araba akünüzü tam doldurdu ve üreteceği enerjiyi yaşam akülerinize bir şekilde aktardınız. Eğer aküler tamamen boş ise (ki akü sağlığı için yüzde 20 kapasitenin altına düşülmemesi önerilir) 10 saat motorunuzun çalışması gerekiyor. O da alternatörünüz gereken akımı verebiliyorsa. Soruda 200Ah akü kapasitesi sorulmuş. Demek oluyor ki teorik olarak 20Ah ile şarj edilebilir. Burada akü iç direncinden dolayı şarj başlangıcı ve şarj sonunda bu değer farklı olacaktır. Akü doldukça daha az akım çekecektir. Akü kapasitesinin günlük yüzde ellisi kullanıldığı düşünülürse, gün aşırı kabaca 5 saat motorun çalışması gerekir diyebiliriz. Önerim acil durum planı olarak, diyelim yaşam aküleriniz boş acilen enerjiye ihtiyacınız var, rölantide doğrudan kutup başlarına kıskaçla tutturarak inverter veya 12V/24V her ne ise ihtiyaç kısa süreli karşılanabilir. Uzun süreli ise tavanda yer varsa ek güneş paneli ilave edilebilir. Ya da sisteme eklemlenebilecek panel ya da paneller seyyar olarak yanınızda taşınabilir. Genelde kamp yerlerinde enerji temin edilebiliyor olsa da, panellerin güneşe çevirilecek şekilde yanlardan menteşeli şekilde yapılması yaylada, kırda, bağda güneşten daha fazla yararlanılmasını sağlayacaktır.
 



Bir de üreticinin önerdiği 12V 50Ah akü yerine siz daha güçlü olsun diye 70Ah akü takarsanız mevcut tertibatının o aküyü yeterince şarj edip dolu tutamayacağından

Mevcut tertibat yanıp bozulmadığı sürece, ha 30Ah'lik aküyü doldurmuş, ha 1700Ah'lik aküyü doldurmuş, bir fark var mıdır? Daha yüksek kapasiteli akü sadece daha uzun zamanda doldurulacaktır. Bkz. şu cevaba uzun zamandır (an itibariyle 6 yıldır) bir itiraz gelmemiş: Is there a minimum for charging current for lead acid battery?

Demek oluyor ki teorik olarak 20Ah ile şarj edilebilir.

Burada "20A" denmek istenmiş, "Ah" ifadesi hatalı şekilde kullanmıştır.

Bu hususların dışında @rsimsek'in bahsettiği teknik bilgiler doğrudur.

Eğer alternatörden dolum yapmak gibi bir isteğiniz varsa LFE akü alıp doğrudan araç akünüze paralel bağlamanızı tavsiye ederim. 8 aydır başarılı bir şekilde kullanmaktayım. Araçla bağlantısını bir röle üzerinden yapıyorum, röleyi de çakmaklıkla tetikliyorum. Böylece sadece araç çalışırken (marş esnası hariç) bağlantı kuruluyor (LFE aküyü doğrudan çakmaklıkla dolduramazsınız, çok büyük akımlarla şarj oluyor). Araç jeneratörü 13.8V olduğu için LFE tam dolmuyor ama gayet yeterli miktarda (~%70) doluyor. Bu esnada güneş panelim sisteme daima bağlı olduğu için araç çalışırken hem araçtan, hem panelden güç alıyor. Araç durduğunda güneş panelleri kaldığı yerden aküyü şarj ediyor.

Fakat sorunuza tekrar gelirsek, 1. Jel akünüzü araçtan doğrudan doldurabilirsiniz (sadece 0.1C'nin üzerinde akımla şarj olmadığını ölçün, eğer jel akünüz boşken araçtan 0.1C'nin üzerinde akım çekiyorsa sadece bir akım sınırlayıcıya ihtiyacınız var. Aynı durum şarj aletiyle şarj ederken de geçerli.), 2. 220V'tan şarj eden aleti bir invertörle çalıştırabilirsiniz. Akünüz bu durumu fark edemeyecektir.
 

Mevcut tertibat yanıp bozulmadığı sürece, ha 30Ah'lik aküyü doldurmuş, ha 1700Ah'lik aküyü doldurmuş, bir fark var mıdır? Daha yüksek kapasiteli akü sadece daha uzun zamanda doldurulacaktır.
@ceremcem2'nin diğer dediklerine katılsam da bu kısma katılmıyorum. Çünkü bu dediğim gibi aracın hangi akü kapasitesine göre tasarlandığıyla ilgili. Gereğinden fazla kapasite akü bağlanırsa bu akü şarj alıyor olsa da yeterince şarj olamayacaktır.

2. 220V'tan şarj eden aleti bir invertörle çalıştırabilirsiniz. Akünüz bu durumu fark edemeyecektir.
Teoride doğru görünse de invertör kayıpları söz konusudur. Onu yerine (önermesem de) daha az kayıplı (12-14.4V -> AC220 -> 14.4V çevrim yerine) gerektiği kadar voltajı ve akımı sağlayacak, yükseltici (Step Up Boost) regülatör ile şarj daha kestirme ve verimli yol olacaktır. Bu tür şarjlar tamamen motorun çalışma süresine bağlıdır!
 

Gereğinden fazla kapasite akü bağlanırsa bu akü şarj alıyor olsa da yeterince şarj olamayacaktır.

"Yeterince şarj", tamamen şarj voltajıyla alakalıdır. Alternatörün şarj voltajının üst sınırı değişmeyeceğine göre, 50Ah'lik aküsü olan bir araca 400Ah'lik akü bağladığınızda da, eğer alternatör korunuyorsa yanmıyorsa (akım sınırlaması varsa) akü yalnızca daha uzun sürede ve %100 şarj olacaktır.

Geri kalan ifadelere katılmakla birlikte konuyla uzaktan yakından ilgisi olmadığını hatırlatırım. Soru sahibi "böyle böyle yaparsam şarj edebilir miyim?" diye sormuş.
 

"Yeterince şarj", tamamen şarj voltajıyla alakalıdır. Alternatörün şarj voltajının üst sınırı değişmeyeceğine göre, 50Ah'lik aküsü olan bir araca 400Ah'lik akü bağladığınızda da, eğer alternatör korunuyorsa yanmıyorsa (akım sınırlaması varsa) akü yalnızca daha uzun sürede ve %100 şarj olacaktır.

Geri kalan ifadelere katılmakla birlikte konuyla uzaktan yakından ilgisi olmadığını hatırlatırım. Soru sahibi "böyle böyle yaparsam şarj edebilir miyim?" diye sormuş.
Doğrudur, "gerekli şartlar sağlanırsa" şarj edebilir. Sağlıklı şarj işlemi kapasitenin onda biri (1/10 ya da 0.1C) ile şarj edilebildiği sürece gerekli enerji seviyesi için uzun zaman gereklidir. Sadece 50-70Ah akü kapasitesine göre tasarlanan alternatör ve diğer elemanlar 200Ah bir akü ya da akü grubunu çok çok daha uzun sürelerde şarj edebilecektir. Yakıtı düşünmem, hareket halinde olmasam da sürekli arabam rölantide çalışır diyorsanız (alternatörün de yeterli olacağını kabul ederek) başka.
 




merhaba arkadaşlar
verdiginiz teknik bilgilerin hiç birinden birşey anlamadım. Ben tekniker değilim daha basit bir anlatımla, araç çalışırken yaşam aküleri şarj olabilirmi, birde tersi durum aracım aküsü zayıflamış sanırım geçen gün bitti, bu durumda yaşam aküsünden aracıma takviye yapabilirmiyim bu konuları basit teknikten anlamayan biri olarak anlatabilirseniz çok teşekkür ederim.
 

.
Bilinen bütün marka karavanlar çeşitli metodlarla, yaşam aküllerini araç akülerinden de beslemekteler.
Bu bir dünya standardı.
Bizde karavancılık henüz pek yaygın olmadığından oto elektrikçilerinin konuya yeteri kadar hakim olmamaları sürpriz sayılmamalı..

Bu işlemin hangi yollarla yapılacağı üzerine basit anlatımlı bir başlık açmıştım. Yukarıdaki bazı iletilerin başlığı gereksiz karıştırdığında haklısınız.
En ucuz ve basit olanı, birinci metod. Yeter ki gerektiği zaman, açıp kapamayı ihmal etmeyin.

Araç akünüz için zor durumda kaldığınızda, yaşam akünüz eğer jel değil ise tabi destek alabilirsiniz. Ama dağ başında değilseniz, başka bir taşıttan alacağınız destek bence daha uygun.
 
Son düzenleme:


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,438
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst