B Sınıfı Ehlıyet Olur Mu ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Fozay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 53,508

Fozay

Yeni Üye
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
1
??? Acil yorumları bekliyorum araç 3600 kg motor karavan (ağır) yazıyor araç sınıfı m yazıyor

43B8A63B 51FC 4F85 A4B0 711033E821A2


E83A4BE0 AC04 4338 AE79 B91F40CCE02A
 

Etiketler
Merhaba,
B sınıfı ehliyet ve karavanların kullanımı konusu adeta deve kuşu hikayesi gibi geliyor bana. Uç desen deve, yük taşı desen kuş... İlanlarda koca iveco m 29 lar, ısızu md 27 ler gibi midibüsler için araç m1 sınıfı olmuştur ve B sınıfı ehliyet kullanır yazıyor. Ancak B sınıfı ehliyet ile 3500kg dan ağır araç kullanılmaz diye de bir dünya yazı var.
Burada bir siteden alıntıladığım yazıyı paylaşıyorum.Burada da 4250 kg diye yazılmış. Tamamını bu linkten okuyabilirsiniz 2019 Yılında Ehliyet Sınıfları Nelerdir?Hangi Ehliyet Ne Kullanır? Bilen birisi yazsa da durum netlik kazansa...



B sınıfı sürücü belgesi nedir? B için yaş sınırı kaçtır? B sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. 2016 Yılı itibariyle B sınıfına başvuru yapanlar ne yazık ki artık minibüs kullanamayacak. Minibüs için önce B grubu ehliyet alıp sonra D1 sınıfı için başvuru da bulunmaları gerekecek. Alt kısımda D1 sınıfı ehliyet ile ilgili bilgi verilmiştir.
Yaş sınırı 18’dir.
M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlik motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçları kullanabilirler.
Ehliyetini 2016 yılından önce alan sürücüler otomatik veya manuel araç kullanabiliyor. Fakat 2016 yılı itibariyle sürücü adayları istemeleri halinde otomatik vitesli araç kullanabilmek için sürücü kursuna başvuru yapabilir. Otomatik vites için ayrı bir sınıf yoktur.Sınava otamatik vitesli araçla girer ve başarılı olursa ehliyet belgesinde otomatik vitesli araç kullanabilir yazacaktır. Belirtmekte fayda var bu şekilde ehliyet belgesi alan kişiler manuel araç kullanamazlar.
 



Sahibinden.comda Mercedes 0 403 otobüsden yapılmış bi motokaravan var sahibi B sınıfı ehliyet kullanır diyor doğruluk oranı nedir ?
 




Merhaba. Aynı araçtan ve aynı sorundan bende de var. 1977 O309 Mercedes otobüs M3 sinifi. Bu araçlar eskiden otobüs ruhsatlı olduğu için tadilat sonrası ruhsatlari M sınıfı. Muhtemelen sizdeki eskiden M3 olabilir. Karavana tadilatı sonrası M sınıfı olarak kalmış. Bu aracı ağırlığından dolayi B sınıfı ehliyet ile kullanamazsiniz. (Bendeki araç 5990 kg.)Hem yolda polis ile hem olası bir trafik kazası durumunda sigorta şirketleri ile sorun yaşarsınız. Bütün sürücü kursları ve ilgili emniyet mensuplari hiçbir kanun veya yönetmelik maddesini gösteremeden otobüsten tadil edildiyse D sınıfı, kamyon vb tadil edildiyse C sınıfı ehliyete kullanirsiniz gibi bilgi veriyor. Ancak ben de onlara şu soruyu soruyorum; o zaman otobüs ruhsatlı 18+1 araçlara ehliyet D sınıfı gerekliyken 2 koltuk söküyorlar ve minibüse çevirip aynı ebatlarda ve agirliktaki aracı eski B yeni D1 ehliyet ile kullanabiliyorlar.. Cevap verebilen olmadı. Sonuç olarak ben de ehliyetimi D sınıfına yükseltiyorum. Eskiden C almıştım. Haliyle sadece römork da çekebilmek için DE ve CE de alacağım. Mevzuatın net olduğu durumlarda bile karşınıza çıkacak bilgisiz bir memur vb ile sorun yaşamamak için bence en mantıklısı bu.
Bu arada karavan için en uygun araçlardan birisine sahipsiniz. Bence hem görüntüsü hem de motorun gücü ve sadeliği muhteşem.
 


.
“Karavan” frigrofrik kamyon gibi bir araç kullanım tarzı veya kimliği.
Ruhsatta öyle yazılmış olabilir ama böyle bir ehliyet sınıfı yok.
Ehliyet için karavanın yapıldığı araç, yani taşıt cinsini temel almanız lazım.
 
Son düzenleme:

Ben EHLİYET imi taaaa milattan evvelki bir tarihte AGIRVASITA olarak çok yapraklı defter tipinde almıştım. ( O ZAMANLAR EHLİYETLER SADECE AMATÖR, TİCARİ VE AGIR VASITA diye sınıflandırılırdı) Sonra Tek yaprak tipine döndü ve o tek yaprak tipide yeniden evrim geçirdi bu günkü haline geldi. Evrakta bu değişimler olurken araç sınıflarında çeşit çoğaldı şu anki sürücü belgesi arka tarafında 17 türden araç sınıflandırması var ve ben zamanında sadece Ağır vasıta ehliyeti almama rağmen şu an bu 17 çeşit araçlardan 12 çeşidini kullanabilme hakkım var. " B1 B C1 C D1 D BE C1E CE D1E DE F " Bendeki evrak böyle olunca yahu ne kullanabilirim ne kullanamam gibi bir evhamımda olmuyor. Bana göre sürücü belgesinin arkasındaki Araç tiplerinin resimlerine bakarak hangi türden araç kullanabileceğimizi anlayabiliriz diye düşünüyorum.
 



Nereden baktığına göre değişen bir durum tanımların tam yapılmamış olmasından kaynaklanıyor.
Sizin araç 5000kg kapasiteli 2 kişi taşıyan M sınıfı araç. M1 olarak işaretlenmesi gerekiyor. Buradan bakınca B ehliyet yeterli. Ancak kamyonet kullanımında B ehliyetin 3500kg sınırı var. Kamyonetler N1 sınıfı araçlar. Burada araç otobüs şeklinde ve tonajı yüksek olduğundan sorun yaşama ihtimali yüksek.
Bendeki ehliyet de 87 model B sınıfı ehliyet (bu sene içinde değiştirmek gerekiyor) Bu ehliyetle minibüs yani M2 sınıfı araçlar da kullanılabiliyor. Yani günümüzün D1 sınıfı. Şimdi burada araç olarak magirüs minibüs M2000'e bakınca dolu ağırlığı 4660kg olduğu görülüyor. Yani eski B ehliyet veya D1 ile bu araç kullanılabiliyor. Bu sorun da minibüs kullanımında kişi sayısına göre M2 olması, ağırlık kriterine bakılmamasından oluyor.
Araç karavana dönüşürken 9 kişinin altına yani M1 sınıfına dönüşüyor. Bütün problem buradan kopuyor.
Konunun uzmanı değilim, doğrusu ne yapılmasını gerektiğini tam bilemiyorum, C1 ehliyeti sorunu çözer gibi duruyor ama o da N2 sınıfı araç için gerekli. Benim tespitlerim böyle.

Ehliyet Snflar Nelerdir
 
Son düzenleme:




Ben sürücü belgemi 1977 de aldım (agır vasıta) şu an ki belgeme bakıyorum "E " sınıfı diye bir secenek bulamıyorum.Bu belgenin veriliş tarihi ise 16.08.2022
Sizin 77 de aldığınız ehliyet E sınıfımı C sınıfımıydı bunların ikisinde ağır vagısta ehliyetdi bunun en büyüğü E sınıftır burda önemli olan ehliyeti aldığınız tarih değiştiğiniz tarih deyil polis hepsinin değerini çok iyi biliyor
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst