Balkon Elektrik Santralı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,013

Etiketler

.
Micro İnverter deyimi anlamını; bir veya az birkaç panelin inverter ve solar regülatör kombinasyonu olan bu alete, seri veya parelel sıralarla değil doğrudan yani bire bir bağlanması ve kapasitesinin de dolayısıyla diğer çatı çözümlerine göre çok daha küçük olmasından almakta.

@dolaşıyorum , sistemdeki senkranizasyon kaygınız, şaşmaz dikkatinizi gösteriyor. Başta size olmak üzere bir sorum olacak.

Elektrik şirketleri enerji fazlasını satın almakta. Fakat tam da güneşin çok fazla olduğu zamanlar bölgelerin elektrik ağında da üretim fazlası olmakta ve şirketler geri alımı durdurmaktalar.
Peki bu durdurma işlevi sizce nasıl olmakta ?
* Herkezde iki yönlü de olsa internete bağlı akıllı bir elektrik sayacı yok. Zaten zorunlu da değil. Bu şekilde bir bilgi akımı söz konusu olmamakta..
* Elektrik şirketlerinin de bağlantıyı kesmesi imkansız. İnverterlerin kendisinin elektriği göndermemesi lazım.
Yani sizce bu “elektrik göndermeme” bilgisi evlere nasıl ulaşmakta ?
 
Son düzenleme:

İnternette "on grid inverter" diye yazın. Ülkemizde de satıldığını göreceksiniz. Bunlar şebeleye doğrudan bağlı invertörler. Girişine bağlı panellerden gelen enerjiyi içindeki anahtarlamalı güç kaynağıyla şebeke gerilimine çıkartarak şebekeye enerji aktarması yapar. Akü gereksinimi yoktur.
Sakıncası, genel olarak enerjiyi darbeler şeklinde şebekeye uyguladığından bir miktar harmonik bozulmaya neden olur. Güçler yüksek olmadığından sorun teşkil etmez.
Burada gereken iki yönlü çalışan sayaçtır. Siz kullandığınızdan fazlasını üretirken yani şebekeye enerji gönderirken ters yönde çalışması gerekiyor. Tabiiki yerel elektrik kurumundan izin almak gerekiyor. Ülkemizde bir ara izin çıkmıştı ama güncel durumu bilmiyorum.
 




.


@dolaşıyorum , sistemdeki senkranizasyon kaygınız, şaşmaz dikkatinizi gösteriyor. Başta size olmak üzere bir sorum olacak.

Elektrik şirketleri enerji fazlasını satın almakta. Fakat tam da güneşin çok fazla olduğu zamanlar bölgelerin elektrik ağında da üretim fazlası olmakta ve şirketler geri alımı durdurmaktalar.
Peki bu durdurma işlevi sizce nasıl olmakta ?
* Herkezde iki yönlü de olsa internete bağlı elektrik sayacı yok. Zaten zorunlu da değil. Bu şekilde bir bilgi akımı söz konusu olmamakta..
* Elektrik şirketlerinin de bağlantıyı kesmesi imkansız. İnverterlerin kendisinin elektriği göndermemesi lazım.
Yani sizce bu “elektrik göndermeme” bilgisi evlere nasıl ulaşmakta ?

.
"Elektrik şirketleri enerji fazlasını satın almakta. Fakat tam da güneşin çok fazla olduğu zamanlar bölgelerin elektrik ağında da üretim fazlası olmakta ve şirketler geri alımı durdurmaktalar.
Peki bu durdurma işlevi sizce nasıl olmakta ?"
Bu soruya net cevap verebilmem için evvela MİCRO İNVERTER adı ile sınıflandırılmış sistemin nasıl çalıştığını bilmem gerekir. Bundan dolayı sadece tahmin yürüteceğim : Bizim elektrik üreteci olarak kabul edeceğimiz invertörümüz elektrik ana şebekesine bağlı olduğu için zannımca elektrik dağıtım kablosundan invertörün anlayacağı bir sinyal yolluyor ve invertör bu emri alınca 220 volt üretmekten vaz geçiyor olabilir ve veya gelen aynı sinyal elektrik sayacımızı iki yonden tek yöne çeviriyor olabilir
 



Çözüm:
Şebekeye gelen fazla elektriğin kesilmesi gerekli olduğunda alternatif akımın frekansı 50 den 51 e çıkarılıyor ve bu frekansta çalışmaması programlanmış micro inverterler de devreden çıkmış oluyorlar.
 
Son düzenleme:

Bu forumda yıllardır karavanda solar panel konusunda deneyimlerimizi, bigilerimizi paylaṣtık. Aramızda konuya hakim ҫok sayıda uzman üyeler var.

Balkon elektrik santralının ilginҫ bulduğum tarafı apartman dairesi sahipleri ve kiracıları iҫin yeni olanaklar sağlaması.

Geҫtiğimiz yıllarda binaların ҫatıṣına solar panel koyan firmalardan ҫok telefon eden oldu. Müstakil evde değil apartman dairesinde oturduğumu söyleyince konuṣma bitiyordu.

Balkondaki panellerle tüm ihtiyacı karṣılamak nadiren mümkün olabilir. Teknik nedenlerle zaten paneller en fazla 600 W gücünde olabiliyor.

Nüfus bakımından Almanya ve Türkiye benzer büyüklükte. Her iki ülkede de güneye bakan balkonu olanlar iҫin elektrik ihtiyaҫlarının bir kısmını üretebilme imkanı iyi bir olanak. Bu olanaktan faydalanacak on binlerce insan olabilir.

Aṣağıdaki linkte Türkiye’deki bir firma faydalı bilgiler veriyor. Burada dikkatimi ҫeken iki nokta oldu. Birinci balkonda elektrik üretimi tesisi iҫin projeye gerek var.:sweatsmile: Ikincisi de, Almanya’da bir kaҫ saatte (online) bitecek formalitelerin Türkiye’de 4 ay gibi bir zaman alması.

Balkon Tipi Güneş Enerjisi Fiyatları Güneş Paneli Elektrik Üretimi | ** POWER ENERJİ **
 



Açıklamalı bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Bu başlıkta sözü geçen çözüm, solar terminolojide “Micro İnverter” sistem olarak bilinmekte.

Rica etsem şu "MİCRO İNVERTER" hakkında biraz daha detay yazarmısınız?
Aşağıdaki linklerde güzel açıklama yapılmış.

Güneş panellerinden üretttiğiniz enerjiyi şebekeye göndermeden 220V olarak direk ev kullanımına sunuyorsunuz. Evde enerji kullanmadığınızda üretilen enerjiyi şebekeye göndermemek gerekiyor. Gönderirseniz sayaç elektrik harcıyorsunuz gibi döner, size fazladan fatura olarak döner. Bunu engellemek için smart meter takılmalı veya enerji şirketinizle görüşüp çift yönlü sayaça geçmek gerekiyor. Çift yönlü sayaç ile ürettiğiniz enerjiyi de satabilirsiniz ama alt yapı ve mevzuatlar buna hazır değil sanırım.

Kısaca hesap yapacak olursak, Türkiye'de güneşlenme süresi ortalama 7 saat. Etkin olarak 5 saat.
3 tane 400W panel alsak,1200w eder. 5 saat boyunca 6KW enerji enerji elde edilebilir. günlük ev ihtiyacı da bu seviyelerde. Faturayı ciddi derecede düşürür belki de direk karşılar.

Son durumda 1 kwh 2 lira civarında. 5kw günlük 10 lira, aylık 300 lira.

410 w 'lık 3 panel kullansak, 9.000 lira.
mikro inverter + smart meter 7.000 lira.

16 bin liraya bu işi halletmiş oluyoruz. 16000/300 = 53 ay . 5 sene gibi düşünelim. Paneller daha az verimde çalışsa bile , elekrik fiyatlarının arttığı düşünülünce en kötü 4 senede amorti eder gibi geldi bana, ki gayet iyi aslında.

Burdaki sorunlar,
1- Tüm enerji ihtiyacınızı o 5 saatte yapmanız gerekiyor :smiley: tüm güne yaymak için akü gerekli görünüyor. Akü işin içine girince maliyet en az 2 ye 3e katlanır.
2- Her bir panel 1x2 metre boyutunda. 3 panel koyacak 6 metrekarelik yer lazım.

Yine de güneyde yaşayanlar veya güney cephe evi olanlar deneyebilir gibi duruyor. Özellikle elektriğin ileride daha da artacağını düşündüğümüzde yatırım yapılabilir. Müstakil ev varsa biraz daha araştırılıp kesin denenmeli derim.
Yazdıklarımda eksik yanlış varsa düzeltin lütfen. Farklı fikirleri olan varsa burda paylaşalım.


Alltaki video sahibinin ilginç projeleri var. Balkon duvarını kırıp panelleri duvar olarak kullanmış.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=PzxAllJiKBE




Mikro inverter fiyatları şu şekildedir; Hoymiles MI-1500 300$+Kdv, Hoymiles MI-1200 275$+Kdv, Hoymiles MI-1000 250$+Kdv

Şebekeye enerji fazlasını basmamak için Smart meter 90$+Kdv

Mikro inverter ile smart meter arasındaki bağlantı ve izleme sistemi+ arşivleme için DTU-Pro 230$+Kdv

Huayu Micro İnverter 500W Plus modeli ile artık evinizde, işyerinizde veya elektrik şebekesi olan heryerde herhangi bir proje ve izin masrafına girmeden 25 yıl garantili olarak elektrik üretebilirsiniz. Güneş panelini dış cepheye, balkona veya çatınızda herhangi bir yere montaj etmeniz yeterli olacaktır. Micro inverter üzerindeki güneş paneli giriş konnektörlerine bağlamanız ve sonrasında micro inverter'in fişini bulunduğunuz yerde herhangi bir elektrik prizine takmanız yeterli olacaktır.

Huayu Micro İnverter 500Wp Plus içerisinde bulundurduğu özellik sayesinde elektrik şebekesinden gelen elektriği kendisi programlar ve aynı şekilde evinizde tüketim yaptığınız noktaya güneş paneli ile üretmiş olduğunuz enerjiyi gönderir. Bu sayede üretilen elektriği direk kullanır ve elektrik faturası ödemek zorunda kalmazsınız.

Dünya'da ilk ve tek olarak herhangi bir dış aparata gerek duymadan bulunduğunuz yerdeki Wifi ağına Huayu Micro inverteri tanıtmanız yeterli olacaktır. Daha sonrasında ister bilgisayarınızdan istersenizde cep telefonunuzdan anlık üretimi ve toplam üretim değerlerini canlı olarak izleyebilirsiniz.



Huayu "Tek Üniteli" mikro inverter (500W), yüksek performans ve uygun maliyetli tasarımın birleşimidir. 20Vdc başlangıç voltajı, daha uzun çalışma süresi için sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar güneş sistemine güç sağlar. Entegre AC kablosu ve yerleşik WiFi izleme cihazı, kurulumu çok daha kolay hale getirir ve yatırım bütçesini çok daha düşük hale getirir.

Modül düzeyinde MPPT ve İzleme

Modül düzeyinde MPPT ve modül düzeyinde izleme ile öne çıkan Tek Üniteli mikro invertör, daha güçlü ve daha akıllı modül düzeyinde bir güneş enerjisi çözümü gerçekleştirir.

Daha güvenli

Max.60V DC giriş voltajı, tesisatçılar için elektrik çarpması ve çatılarda yangın riski oluşturmaz.

Tasarruf

Entegre AC kablosu ve yerleşik WiFi izleme cihazı, PV sistemi için daha düşük donanım maliyeti sağlar.

Kolay ve Esnek Kurulum

Papatya zinciri AC kablosu, çatılara "tak ve çalıştır" kurulumunu sağlar, bu arada mevcut güneş enerjisi sistemine esnek bir şekilde dört modül eklemek mümkündür.

Ömür boyu tasarım Garantisi

Yatırımcılar ve son kullanıcılar için güneş enerjisi sisteminin ömrü boyunca sorunsuz hizmet için 25 yıl garanti mevcuttur.
 

.
Solardan elektrik kazanımı sahada çok etkenli bir denklem durumunda.
Bu yüzden hesap yaparken;
* solar panel laboratuar
verilerini devamlı değer olarak almanın,
* üretimin bütün sene boyunca ve
* tüketimin de gün boyunca ayni olduğunu varsaymanın, sonuçta bu faktörlerin etken yüzdesinden fazla sapmalara yol açacağı atlanmamalı !

Üstelik; finansman, kurulum alanı, panel yönü, malzeme seçimi, alet kullanım beklenti süresi, uzman işçilik, mevzuat, periyodik arıza ve verim kontrolü, tüketim disiplini, sistemin kullanılmadığı zaman aralıkları, temizlik, sigorta, vergi, şebeke elektrik ücreti, elektrikli otomobil ve bisiklet, belki akü masraf ve randıman faktörleri de konuyu beklenenden çok daha fazla zorlu yapmakta…
Hatta bazen çözümün en uygun görüldüğü durumlarda, sadece sistem sahiplerinin geçgin yaşları bile hesabı tam tersine çevirebilir.
(Etkenlere bilerek çevre bilinç ve sorumluluğu katılmadı)

Diğer taraftan bizler için yukarıdaki bu çatı sistemlerine göre, başlığın asıl konusu Plug & Play tarzı micro inverterli balkon cinsleri ise sadece teknik olarak değil, toplamda da “Kur ve Unut” tarzı bir yapıya sahipler.
Ayrıca neredeyse risikosuz ve göreceli ucuz oldukları gibi az üretimlerine rağmen yüksek tüketim oranlarına ulaşabilmekteler.
Yeter ki kullanıldığı yer ve ülkedeki amortismanı da kişiye anlamlı bir değere ulaşabiliyor olsun. Bu mini çözümler için şu anda Almanya'nın, üç misli elektrik ücreti yüzünden daha fazla üretimli Türkiye'den bile daha avantajlı durumda olduğunu tahmin ediyorum.
 
Son düzenleme:

Mesut Bey, uzun süredir yazmıyordunuz, merak etmiştim, hoş geldiniz tekrar.
Güneş panellerinde bir de sabotaj durumu var, taş artarak kıran çocuklar, kıskanç komşular oluyormuş.
 

Konu bir nevi elektrik faturalarını aşağıya çekmek olduğu için başka alternatifi de buradan hatırlatayım.

Elektrik tüketim kullanım alışkanlıklarını değiştirmeyi göze alanlar için Türkiye için en iyi tarife puant tarife ( 3 zamanlı elektrik tarifesi) ne geçiştir.

Gündüz06.00 - 17.001.365075 TL/kWh
Puant17.00 - 22.002.154457 TL/kWh
Gece22.00 - 06.000.733809 TL/kWh

2022 birim fiyatlarında görüleceği gibi ağır kw lı tüketimlerini (fırın,ütü,bulaşık ve çamaşır makinası gibi) saat 22:00 den sonra kullanmaya başladıklarında ,normal tarifeye göre faturalar daha ucuza gelmektedir.

Hatta bir akü ile gece tam şarj edildiğinde ;puant zaman diliminde aydınlatma tv gibi daha düşük tüketimleri inverter üzerinden karşıladıklarında fatura dahada aşağıya çekilir.

Bunun için elektrik panosunda tadilat,akü ,şarj cihazı ve inverter maliyeti ilk kurulum maliyeti olarak size yansır.

Unutulmaması gereken en önemli kriter; günlük 8 kWh aşıyorsa bu tarifeye geçmek uygun hale geliyor.
Günlük tüketim 8 kwh altında ise yapılan elektrik zammı %52 zamlı odluğu için tek terimli tarife ,bahsettiğim tarifeye göre ucuz kalıyor.

2022 zamlarının üç zamanlı tarifede kademesiz olarak her zaman dilimi için doğrudan %120’nin üzerinde gerçekleştiği unutulmamalı.

Tüketim günlük 8 kWh altı ise maliyet analizinin yanında ayrıca ülke şartlarına,oturulan bina konumuna,site yönetim onayı vs.. iyice araştırma yaptıktan sonra Hüseyin beyin bahsettiği sistem uygun geliyorsa değerlendirilebilinir.
 

^zamanlı tarifeye geçmenin bazı sıkıntıları var diyebiliriz mesela artık hemen hemen hepimizin evinde dondurucusu olan buz dolapları var ve dondurucu kısmında ise mevsiminde ucuz iken aldığımız sebzelerle dolu halde. Durum böyle olunca Buzdolabını gündüz durdurmak mümkün olmuyor. Oturduğumuz binada gece yarısı çamaşır makinesini çalıştırmak ise yaptığı gürültüden dolayı uygun değil. Ben tek tarifedeyim
 



.
Mesut Bey, uzun süredir yazmıyordunuz, merak etmiştim,
Nazik duyarlılığınız için candan teşekkürler Teoman bey.
Dönüp dönüp bina okumak artık anlamsız gelmeye başladı ama zaten bu çoğu forumun kaderi olmalı ?
Evde solar kazanımı yeni ve araştırdığım bir alan olduğundan tekrar katılayım dedim.

Orhan bey, on grid sistemlerde güneş enerjisini maddi açıdan rantabl depolayabilen bir akü cinsi henüz piyasada yok denebilir. Sadece özel olarak Çin’den kendinizin ısmarladığı hücrelerle yine kendinizin yapacağı LFP aküler çözüm olabilecek ucuzluğa erişebilmekte. Böyle bir yapım videosunu İlker’e göndermiştim.
Geçen gün eşimin kuzeni bana 10 sene kadar evvel kurdurduğu çatı solar sistemini gururla gösterdi. Sistemde jel aküler fazla enerjiyi depolamak için kullanılmakta. Tabi konuyu jel akülerin bu kullanım frekansında 3-4 sene sonra kapasitesinin büyük bir bölümünü kaybedeceğine kadar uzatmadım.
Sanırım henüz ufukta sodyum bazlı lityum ya da elektrikli araçların çaptan düşmüş eski LFP akülerinin piyasaya çıkmasını beklemekten başka çare gözükmüyor.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst