Batum Gezİ Notlari

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan k_akkus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,534

k_akkus

Ana Kamp
Mesajlar
61
Tepkime Puanı
98
Yaş
70
Yer
YALOVA
Web
kadirtaskin.blogspot.com.tr
BATUM GEZİSİ

Ağır ağır ölür yolculuğa çıkmayanlar,
Okumayanlar, müzik dinlemeyenler,
Gönlünde incelik barındırmayanlar.
Pablo Neruda
Gönlümüzde inceliğin olup olmadığını bilmem ama okumayı, müzik dinlemeyi ve yolculuğa çıkmayı seven 3 arkadaş ağır ağır ölmemek için, bu yıl da Batum’a gidelim dedik. (Geçen yıl Ukrayna’daydık.)
Yalova’dan Batum’a gitmenin aslında en zahmetsiz yolu Yalova Otogarı’ndan otobüse binip, Batum Otogarı’nda inmek. Ama yol 20 saate yakın sürüyor. O kadar bol zaman yok. Zamandan kazanalım diyerek uçakla gitmeye karar verdik.
İstanbul’dan Batum’a uçakla gitmenin üç yolu var:
Birincisi İstanbul’ dan direk Batum’a uçmak. En kısa ama en pahalı yol bu. 11 Ocak 2018’ de; 7 Mayıs gidiş, 11 Mayıs dönüş için bilet fiyatı 600 liraydı.
İkinci yol, aynı uçağa Hopa bileti alıp binmek. Hopa’da havaalanı olmadığı için paraşütle atlıyorsunuz demeyeceğim.!! Uçak Batum’a iniyor. Hopa yolcuları polis gözetiminde Hopa’ya kadar getirilip bırakılıyor. Hopa’dan tekrar Batum’a herkes kendi olanaklarıyla gidiyor. Bilet ücreti 344 TL.
THY’nin 6.30 ve 16.15 ‘te olmak üzere iki seferi var. Yalova’dan sabah uçağına yetişmek imkansız. Bir gün önceden gidip havalimanında sabahlamak gerekiyor. 16.15 uçağı da 19.00’ da Batum’a iniyor. Hopa’ya git, geri Batum’a dön gün bitmiş olacak…
Biz de üçüncü yolu, İstanbul’dan Trabzon’a uçakla gidip, oradan otobüsle Batum’a geçmeyi yeğledik. İstanbul’dan Trabzon’a uçak biletini gidiş dönüş kişi başı 214 liraya aldık. (Pegasus )
Batum’da 4 gece kalmayı planladık. Booking.com’dan 2 yatak odalı, merkezde bir ev kiraladık. Holiday House Spiridi, 3 kişi 4 gece için 410 lira ödeyeceğiz. ( Gidişimize 1 hafta kala ev sahibi caydı. Rehberimiz aynı fiyata başka bir yer ayarladı.)
Batum’un tarihi ve turisttik yerlerini hakkıyla gezebilmek için internet sitelerinde kendisinden övgüyle bahsedilen rehber Mert İnan’la bir günlük hizmet karşılığı 100 dolara anlaştık. (Gerçi kendisini hiç görmedik. Yardımcısı Ömer, bizi sınır kapısında karşıladı. Eve yerleştirdi. Daha sonra da şehri gezdirdi. Batum gerçekten küçük bir kent. Gezmesi kolay. Aradığınız her şeyi bulabiliyorsunuz. Türkçe oldukça yaygın. Rehbere gerek yok.)
Bu hazırlıklardan sonra internet üzerinden Batum’la ilgili bilgi toplamaya başladım. Bir de baktım ki Batum’a gitmeyen kalmamış. Yüzlerce tanıtım yazısı var. Sanki Batum’a gitmeyeni dövüyorlar.!! Sınır geçişinde pasaport istenmemesi, sadece nüfus cüzdanı ile geçilebilmesi nedeniyle Doğu Karadeniz ve civarından Batum’a gitmeyen yok gibi.
7 Mayıs 2018’ de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 10.20’ de kalkan uçağımız 1.15 saat sonra deniz doldurularak yapılmış, çok da büyük olmayan Trabzon Havaalanına indi.

Havaalanı çıkışında Havaş servisleri var. Şehir merkezine, Rize’ye ve Hopa’ya yolcu taşıyorlar.
Hopa servisi Rize’ye kadar hiçbir yerde durmuyor. Rize’den sonra Çayeli, Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Arhavi’ye uğrayarak Hopa’ya varıyor. Ardeşen’de 15 dakika çay ve ihtiyaç molası var. Yol üç saat sürüyor.
Trabzon Rize arasındaki irili ufaklı ilçe ve kasabalarda inecekler Rize servisine biniyorlar. Havaalanı Rize 16, Hopa 27 lira. (Mayıs 2018)
Hopa’da son durakta inince hemen yanda taksiler var. 50 liraya sınıra gidiyorlar. İster tek binip 50 lira verirsiniz, isterseniz dörtlü grup yapıp 12.50 liraya gidebilirsiniz.
Şansımıza Sarp Gümrük kapısı kalabalık değildi. Kapıda önce çıkış pulu alıyorsunuz. (15 TL) Pulun yapışık olduğu çıkış formuna adınızı soyadınızı, kimlik numaranızı, doğum tarihinizi yazıp kimliğinizle birlikte görevli polise veriyorsunuz. Çıkış kaydınız yapılıp form mühürlenerek geri veriliyor.
Sarp sınır kapısında inşaat var. Sac levhalarla kaplı uzuuun bir yolu yürüyerek Gürcistan kapısına geliyorsunuz. Görevli kimliğinize bakıp elinizdeki formu onaylıyor. Artık Gürcistan’dasınız. Elinizdeki o formu iyi saklayın dönüşte ihtiyacınız olacak. Ne üst baş ne çanta araması yapan var. Hatta gümrük memuru bile yoktu. Elimizi kolumuzu sallaya sallaya geçtik.
Kapıdan çıkar çıkmaz -her yerde olduğu gibi- taksiciler karşılıyor sizi. Az ileride de dolmuşlar var. Biz rehberimizi bekleyeceğimiz için sakin bir köşeye çekildik. Meydanda taksiler, dolmuşlar, özel araçlar, bisikletliler ve ince ince yağan yağmur var. Döviz bürosunun sundurmasına sığındık, rehberimizi bekliyoruz. Döviz büroları ve büfeler yan yana sıralanmışlar.

3  snr kaps


4  snr kaps

Yanı başımızdaki sigortacı Türk plakalı araçlara yurtdışı trafik sigortası yapıyor. “Bu sigorta olmadan sınırdan nasıl geçtiniz?” diye soruyorum. Avrupa ve Balkanlar’da onlarca kez arabamla sınır geçişi yaptım, ilk sorulan evrak bu sigortaydı. “Yaptırmazsan dönüşte ağır cezası var dediler, bıraktılar.” diyor Ankaralı şoför.
Az sonra rehberimiz Ömer, arabasıyla gelip bizi alıyor. Eve kadar 17 km.’lik bir yolumuz var. Yol boyunca etrafa bakarak konuşuyoruz. Geçtiğimiz yerlerde fakirlik gözle görülebiliyor. Sovyetlerden kalma binaların bakımsızlığı bizi şaşırtıyor.
3000 m. yükseklikteki Mescit Dağı’ndan doğup, Batum’dan denize dökülen, dünyanın en hızlı akan ve en derin nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri üzerinden geçerek Batum’a varıyoruz. (Çoruh Nehrinin uzunluğunu bazı kaynaklar 376, bazıları ise 466 km. olarak vermekteler. Nehrin 24 km.’si Gürcistan topraklarından geçerek Karadeniz’e dökülür.)
Ev sahibimizle buluşup, 27 katlı binanın14. katındaki dairemize yerleşiyoruz. Balkondan çevredeki binalara ve manzaraya bakıyoruz.

6  yksek bina
7  yksek bina


Sovyetler Birliği zamanında Rusya’nın Antalya’sı olan Batum, bugün de turizm alanında önemli yatırımlara ev sahipliği yapıyor. Etrafımızda gördüğümüz çok katlı binalar bu yatırımların bir parçası.
Gökyüzüne doğru özgürce yükselen binalarda inşaatlar devam ediyor.

Bu modern yapıların yanında, Sovyet döneminden kalan ve hala bütün canlılığıyla içinde yaşam süren binalarsa oldukça büyük bir tezat teşkil ediyor.

15  sovyet bina
14  sovyet bina


Balkonda yeterince oyalandığımıza karar vererek kenti keşfe çıkıyoruz. Rehberimizle sabah buluşacağımız için keşif gezimizi yalnız yapacağız.
Doğup büyüdüğüm kentin deniz kenarında olmasından dolayı denizi olan kentleri çok severim. Ayrıca denizi olan kentte insan kaybolmaz. Denize sırtınızı veya yüzünüzü dönüp, yolunuzu ve yönünüzü bulabilirsiniz.
Biz de evden çıkıp yüzümüzü denize dönüp yürüyoruz. 5 dakika sonra sahildeyiz. Hava kararmak üzere. Tek tük ışıklar Karadeniz’in o kapkara görünümünü aydınlatmaya yetmiyor.
Batum’un boydan boya uzanan 6 km.’lik bir sahili var. Deniz bu akşam inadına durgun. Benim yıllar önce öğretmenlik yaptığım Karasu’da bütün hırçınlığıyla sahili döven deniz bu mu? Burada Karadeniz iyice uysallaşmış veya güzel yüzünü bize gösteriyor.
Sahil küçük çakıl. Kum pek yok. Geçtiğimiz yazdan kalmış küçük kulübeler, şezlonglar, tahta yollar, ağaç oturaklar yazın yine gelmesini bekliyorlar gibi…
Çakıl sahilin hemen yanında yürüyüş ve bisiklet yolları, onların yanında da ağaçlandırılmış gezinti yolu var. Bu bölgeye araç girmiyor.
 

Etiketler
BATUM GEZİSİ 2
Batum sahilinde bol miktarda kiralık, normal ve elektrikli bisikletler var. Ayrıca 2,3,4 kişilik bisikletler de var. Herkes bu bisikletlerle sahil boyunda tur atıyor. Sahilde gezinti alanları, lokantalar, dinlenme yerleri mevcut. Hediyelik eşya, magnet, çeşitli yiyecek içecek satıcıları var. Bizim ziyaretimiz mayıs başı olduğundan sahilin canlı halini göremedik. Ama yine de kalabalıktı. Haziran ortasından itibaren çok kalabalık olduğunu söylediler.

BULVAR 2
KRALIK BSKLET 1

Sahilin hemen arkasında çok katlı binalar, oteller, gazinolar yer alıyor. Sahilin doğu ucunda Batum’un turistik noktaları var. Alfabe Kulesi, dönme dolap, Ali ile Nino heykeli, Chacha (çaça) Saat kulesi burada. Uzaktan şöyle bir bakıp yarın etraflıca inceleriz diyerek geri dönüyoruz.

SAHLDEK BNALAR 3

Yol üzerinde rastladığımız bir markete girip kahvaltılık ve içki alalım dedik. Sanki bir Türk marketindeyiz. Peynir, zeytin, yoğurt vs. çeşitleri hep Türk markaları. Votkalar adamı alkolik edecek kadar ucuz. Yerel votka markalarının 70 cl’ lik şişeleri 10- 15 Lari arasında. (Pratik olması için biz bir lariyi iki ile çarpıp liraya çevirdik.) Gürcü votkası ve fındıkla geceyi sonlandırdık.
Sabah rehberimizle birlikte eski Batum’u gezdik. Sahildeki o görkemli binalardan sonra bu bölge bize çok geri bırakılmış geldi. Eski binalar, bozuk yollar, bakımsız sokaklar… Daha sonra konuştuğumuz bir taksi şoförü: “ Bundan 20 yıl önce sahil tarafına kimse gitmezdi. Orası bataklık, sinek yuvasıydı. Herkes bu bölgede yaşardı. Ne olduysa son yıllarda oldu. Sahil gelişti, bizim buralara kimse bakmaz oldu.” diye dert yanmıştı.
Şehirde tek olan Orta Cami ve çevresi Türk Mahallesi olarak anılıyor. Arabayı bırakıp yürüyerek gezdik Türk Mahallesini. Ne ararsanız var. Tipik bir Anadolu kasabası. Tek fark binaların en çok iki katlı olması ve ara sıra görülen Gürcüce tabelalar.

Market, berber, ayakkabıcı, lokanta, kahve… her şey var. Sonraki günlerde buradaki esnafla da epey konuştuk. En büyük şikayetleri Türk parasının sürekli değer kaybetmesi. “Sizin için daha iyi değil mi? Siz zaten lari kazanıyorsunuz.” diye sorduğumda, “Tamam ama bu 4 milyonluk ufacık ülkenin parasının bizim 80 milyonluk ülkemizin parasından daha değerli olmasını hazmedemiyoruz.” diyorlar.
Ülke nüfusunun kalabalık olmasının değil, üretimin fazla olmasının gerektiği, paranın betona değil, fabrikalara yatırılmasının çok çok önemli olduğu gerçeğinden hiç bahsetmedik bile.
Rehberimizle birlikte Gürcü yemekleri yiyebileceğimiz bir lokantaya gittik. Hingal, haçapuri… yedik. Yanında bir duble rakı içeyim dedim, bir duble rakı 10 lari. Votka 2 lari. Rakı bizden ithal olduğu için pahalı. İçki içmedik 4 kişi toplam 43 lari hesap verdik. Bize oldukça ucuz geldi.
Bizi eve bırakan rehberimizle vedalaşıp dairemize çıktık. Batum havası çok nemli. Klimasız ortamlarda buram buram terleniyor. Duşumuzu yapıp değişik votkaların tadına baktıktan sonra “Hadi dedik birde Batum’un gece hayatını görelim.”
Dışarı çıktık. Aslında nereye gideceğimizi de bilmiyoruz. Hafiften yağmur da yağıyor. Duraktaki otobüse bindik. “ Beğendiğimiz yerde ineriz, olmazsa aynı otobüsle geri döneriz.” “Tamam mı? Tamam.”
Belediye otobüsleri oldukça eski. Klima yok. Şoförün üzerinde bir vantilatör var, o serinlik veriyor. Otobüse ön kapıdan biniliyor. Hemen solda biletçi var. Genellikle kadınlar. Bileti alıp hemen yandaki sarı renkli makineden damgalatıyorsunuz. Bilet ücreti 0.80 Lari.
Etrafa bakınıyoruz. Şöyle canlı fıkır fıkır bir cadde görsek ineceğiz. Yağmur da peşimizi bırakmıyor. Biraz kalabalık bir caddeye gelince iniyoruz otobüsten. Denize doğru yürüyoruz. Az ilerde ‘Princess Casino’ var. Biz buranın müdürüne selam getirdik Yalova’dan. “Hadi girelim de selamı söyleyelim.” Girdik. Müdürü bulduk. Hoş karşıladı. Bize giriş kartı çıkarttı. “Etrafı gezin, oyun oynayın, bir şeyler yiyin, için.” diyerek bizi yalnız bıraktı.

“Oyun oynayın” kısmı hariç dediklerini aynen yaptık. Gece ikiye kadar hem etrafı izledik hem yemek yedik hem içki içtik… Bu gazino, gazino olalı bizim gibi beleşçiler görmemiştir.!!
Müdür torpilini yeterince kullandığımıza karar vererek saat ikiye doğru casinodan çıkıp taksiyle eve döndük.
Aramızda antrenör olunca sabah sporu yapmak da farz oluyor. “ Hadi, bu sabah sahili boydan boya yürüyeceğiz, kıvırmak yok” komutuyla kahvaltıdan sonra yürüyüşe başladık. Aslında hem gezinti hem de sabah yürüyüşü. Hafif bir ter atarız, bu arda etrafa da bakarız diye düşündük. Sanki herkes bizim gibi düşünmüş. Yaşlısı - genci, yerlisi - yabancısı herkes sahilde. Hava güneşli. Dünkü yağmurdan eser yok ama nem yerinde. Bulvar boyunca tempolu yürüyoruz.
Yol üzerinde terası Karadeniz’e bakan bir lokanta var. “Girelim bir bakalım . Uygunsa akşam yemeğini burada yiyelim.” diyoruz. Temizlik yapılıyor. Menüyü inceliyoruz. Et çeşitleri var. Fiyatlar uygun. Türkçe bilen çalışan var. “Tamam akşama buradayız. Karadeniz kenarında Rusya’ya karşı iki kadeh parlatırız . Nazım’a selam göndeririz.”
LOKANTA 2


Motivasyon kuvvetli. Limana doğru yürüyoruz. Sağda ilk göze çarpan Alfabe Kulesi.
Alfabe kul

Dünyadaki 14 alfabeden biri olan, 33 harfli Gürcü alfabesi için İspanyol mimar Alberto Domingo Cabo tarafından yapılmış. Her gece ayrı bir renkte ışıklandırılıyor.
Akşama doğru buraya tekrar gelip kuleye çıkıyoruz. Alfabe kulesine çıkış 10 lari. Önce uzun bir asansör yolculuğuyla ( Saate bakmaca 110 saniye sürüyor. Konakladığımız 27 katlı binanın 14. Katına asansör 25 saniyede çıkıyordu.) 1. Kata çıkıyorsun. 1. katta asansör değiştirip lokanta veya seyir terasına çıkıyorsun.
Alt kapıda 10 lari verip bilet aldıktan sonra görevli bekleyenleri asansöre bindirip yukarı yolluyor. 110 saniyelik yolculuktan sonra geldiğin transfer katında iniyorsun. Burada bekleyen görevli seni bir başka asansöre bindirip yukarı gönderiyor. İster lokantada istersen seyir terasında iniyorsun.
Seyir terasından veya merdivenle çıkılan üst katından muhteşem bir Batum ve Karadeniz manzarası izliyorsunuz.

Alfabe kulesinden manzara 1
 

BATUM GEZİSİ 3
Alfabe kulesinin ilerisinde deniz feneri ve Batumi yazısı. (Gürcü Alfabesiyle yazıldığı için öyle olduğunu zannettik. Her zaman her yerde sıkça rastladığımız bir Türk bulamadığımızdan soramadık.)

Batumi yazs 1
Batumi yazs 2

DENZ FENER


Fransızlar tarafından 1882 yılında yapılan bu fener hala çalışıyor mu bilmiyorum ama Batum’un tarihi yapılarından biri. Turistlerin de ilgisini çekiyor.
Batumi yazısının ilerisinde Ali ile Nino Heykeli var. İlginç bir heykel.

AL NNO 1

Yıllar önce okuduğum Azerbaycanlı yazar Kurban Said’in ünlü romanı Ali ile Nino’yu bu gezi öncesi tekrar okudum. Malum yaş ilerleyince unutmalar oluyor.
Ali, Azerbaycanlı bir han oğlu. Nino da Gürcistanlı bir prenses. Her ikisinin de ailesi zengin ve sözleri dinlenen aileler. Günün yönetimlerinde söz sahibiler. Okul yıllarından beri birbirlerini seven iki genç, ayrı dinden olmalarına rağmen çeşitli zorluklardan sonra evleniyorlar. Hani tamamen umutsuz bir aşk hikayesi değil. Mutlu geçen birkaç yıldan sonra kızıyla karısı Nino’yu babasının yanına gönderen Ali, Sovyet işgaline karşı yurdunu savunurken şehit oluyor. 2010 yılında yapılan bu 8 metrelik bu heykeldeki figürler, yavaşça hareket ederek birbirlerinin içinden geçiyorlar. İlginç bir heykel.

Batumlu yöneticiler ilgi çekebilmek için dünyadaki tanınmış objeleri bazılarını kopya etmişler. Ali ile Nino heykelinin hemen yanında Londra’daki dönme dolabın aynısını yapmışlar. (Biraz daha küçüğünü.) Sezon açılmadığı için binemedik.
Dnme dolap 2

Dönme dolabı geçince solumuzdaki denizi ve limanı, karşıdaki dağların yeşilliğini izleyip, “Burası aynı bizim Karadeniz Dağlarına benziyor,” diye düşünerek (Hoş zaten Karadeniz’desin.) yürürken birden İzmir Konak Meydanı’na çıkıyorsun. Saat kulesi tam karşında.

Saat kulesi 1
 

BATUM GEZİSİ 4
İzmir’deki Saat Kulesi’nin bir benzeri olan bu kuledeki çeşmelerden, yaz akşamları saat 19.00-19.05 arası Gürcü içkisi olan Chacha (çaça), akıyormuş. (Bir çeşit Gürcü votkası olan chacha, marketlerde 10-15 lariye satılıyor. Seyyar tezgahlarda ev yapımı chachanın litresi 5 lari. Armut gazozuyla içimi güzel.)
Saat kulesinin hemen yanında liman var. Burada motor turları da yapılıyor. Ancak “Nereye, ne zaman, kaç para?” soracak kimseyi sabah saatlerinde bulamadık. Daha sonra da buralara gelmemize rağmen sormak aklımıza gelmedi. Bilen varsa yorumlara yazsın.

Sahili boydan boya yürüyüp teleferik binasının yanına geldik. Burası Türk Mahallesinin deniz tarafı.
Antrenörümüz sabah yürüyüşümüzün yeterli olduğunu söyleyince derin bir oh çekerek ilk gördüğümüz taksiyi çevirdik.
(Batum’da sık sık taksiye bindik. İlk başlarda her binişte pazarlık yapalım diye düşündük, ama şehir içinde nereye gideceksek hep 5 lari istediler. Biz de pazarlık yapmaktan vazgeçtik. Harita üzerinden gideceğimiz yeri gösterip 5 lariyi uzatıp arabaya biniyorduk. Hiçbiri de itiraz etmedi. Hatta biri para üstü de vermeye kalktı, almadık. Taksi şoförleri genelde Türkçe konuşuyor. İlginç bilgiler de verdiler yolculuklarımızda. Bazıları şöyle:
Batum’da Sovyetler Birliği zamanında 16 çay fabrikası varmış. “ Çay ekip, biçer, toplar fabrikaya verirdik. Şu anda bir tane bile çay fabrikası kalmadı. Eskiden gençlerimiz ya okur ya da askerlikten sonra mutlaka bir işe yerleştirilirlerdi. Devlet kontrol ederdi. Şimdi hiç kimse sormuyor. Şu anda Batum’da yalnız 5 tane tekstil fabrikası var. Onlar da Türklerin. Çocuklarımız ya yurt dışına çalışmaya ya da Doğu Karadeniz’e çay toplamaya gidiyor.” diyor Batum’lu taksici Misha ( +995555 14 29 54)
Dönüşte Batum’ dan sınıra kadar 20 lari verdik taksiye. Bir başka gün de taksici bizi Batum Botanik Bahçesine götürüp 2. kapıda bıraktı. O, 1. Kapıya gidip bizi bekledi. Gezimiz bittikten sonra dönüp Batum’u da gezdik toplam 50 lari ödedik. Fiyatlar bize epey uygun geldi. Şehir içinde süper benzin 2.52, motorin 2.35 lari. Bir başka taksici de Batum’da taksicilik yapmak için herhangi bir işlem yapmaya gerek olmadığını, arabanızın üzerine ışıklı TAKSİ yazısını koyup hemen çalışmaya başlanabileceğini anlattı. Ancak bu işi bir düzene sokma çalışmalarının da yapıldığını ekledi.)

Evde duş alıp üstümüzü değiştirdikten sonra Türk Mahallesine geldik. Bir gün önce tanıştığımız aşçının çalıştığı Türk lokantasında karnımızı doyurduk. Türk yemeklerinin tamamı artı Gürcü yemekleri de var. Yukarıda da bahsettim, yemek fiyatları oldukça uygun.
Yemek sonrası kapı önünde çayımızı yudumlarken işletme sahibiyle uzun uzun sohbet ettik. Oradaki Türklerin çoğu Doğu Karadeniz Bölgesinden gelmiş. Bir kısmı günlük gidip geliyormuş. Bir kısmı ailesini de getirmiş. Ama önemli bir bölümü çift evli bir hayat yaşıyormuş. Yiyecek içecek sektörü iyi kazandırıyormuş. Ben söyleyenin yalancısıyım. İş açmak isteyenlere duyurulur.
Karnımızı doyurduktan sonra Batum’u bir de tepeden görelim diyerek hemen yakındaki teleferik istasyonunun yolunu tuttuk.
Şehrin tam içinde, sahilde, Orta Caminin yakınında, karşıdaki Anio dağına giden teleferik var. 15 Lari karşılığında Anio Dağına gidip gelebiliyorsunuz. Harika bir Batum manzarası izleyerek 15 dakikada tepeye çıkıyorsunuz. Tepede bir seyir terası ve kafeterya var. Burada içkinizi yudumlayarak Batum manzarası seyredebilirsiniz. Para ile çalışan dürbünler de var.
Kafeteryaya takılmadık. Terastan Batum manzarasını içselleştirdik. Bol bol fotoğraflar çektik.

Teleferik 1
Teleferik


Teleferikten manzara 3


Burada hediyelik eşya ve magnet satan bir reyon da var. Havanın daha elverişli olduğu bir zamanda soğuk bir bira eşliğinde Batum manzarası izlemenin zevkine doyum olmayacağına eminim.
Teleferikten manzara 5


Teleferikten inip Batum Pier’e doğru yürürken kahve molası vermek için bir kafeye oturduk.
Çayımızı kahvemizi içerken oradan buradan konuşuyoruz. Yan masada konuşmalarımıza kulak misafiri olan dayı: “ Uşaklar siz Yalovalı mısınız?” diyerek yanımıza gelip, oturdu.
1999 depremine kadar 15 yıl Yalova’da inşaatlar yapan, aynı mahallede yıllarca oturduğumuz Rıza Dayı ile tanıştık. Oturduğumuz mekanın sahibiymiş. Depremden sonra buralara gelmiş. Oğluyla birlikte çalışıyorlarmış. Ortak tanıdıklarımız çoktu. Hepsini teker teker sordu. “Vallaha Yalova’yı yeniden görmüş gibi oldum. Kaldığınız sürece burası sizin yeriniz.” diyerek bizi çok memnun etti.
Taksici Misha ile de orada tanıştık. Ertesi gün ‘Botanik Bahçesi’ ne gitmek için sözleştik.
Yapma etme dememize rağmen kalkarken hesap istemediği gibi, taksiciye de “Ha bu uşakları evlerine götüreceksin. Para istersen senin…….” dedi.
Eve geldiğimizde verdiğimiz parayı taksici almadı.
Akşam yedide evden çıktık. Sabah yürüyüşünde belirlediğimiz lokantaya doğru yürüyoruz. Git git lokanta yok. Halbuki sabah hemencecik varmıştık. Yanlış mı gidiyoruz diye de düşündük ama deniz kenarındaki kentlerde yol kaybedilmez ki. Yol aynı yol ama bizde sabahki performans yok.
Aslında kısa ama bize uzun gelen bir yürüyüşten sonra lokantaya vardık. Terasta bir masaya oturduk. Çakıl sahil ve Karadeniz. Karşısı Rusya. İçimden “Komünistler Rusya’ya “ diye bağırmak geldi. Hemen yanımızdaki masada oturan genç bana dönüp “ Abi siz de Türksünüz değil mi? Koca lokantada bir tek yabancı yok. Sanki İzmir kordon boyundayız.” Demez mi?
Bu akşam et yiyeceğiz. Şiş ve bonfile söyledik. Birkaç çeşit de meze getirdiler. Eh bunların yanında rakı içmeden olmaz. 50’lik yeni rakı 75 lari. (50’lik votka 15 lari) Olsun. Para yemeye gelmedik mi? Söyledik rakımızı da. Ayın şavkı sazın üstüne değil, Karadeniz’in üstüne vururken, uzun bir yemekle gecemizi sonlandırdık.
Sabah kahvaltıdan sonra, yürüyerek Rıza Dayı’nın mekana gittik. Demleme çaylarımızı içip Taksici Misha ile Batum Botanik Bahçesi’ ne doğru yola çıktık.
Batum Botanik Bahçesi şehir merkezinden, 8 km. kadar uzaklıkta. Taksiyle gitmek istemezseniz, Batum teleferik istasyonu karşısından 31 numaralı minibüse veya 15 nolu sarı otobüse binerek de gidebilirsiniz.
Botanik bahçesine giriş 15 Lari (Mayıs 2018) Bahçeyi yürüyerek değil de elektrikli araçla gezmek isterseniz ayrıca 5 Lari daha ödemeniz gerekiyor. Böylece bahçenin bir ucundan ötekine yaklaşık 25 dakikada etrafı seyrederek gidebiliyorsunuz. Bizim bindiğimiz aracın şoförü Türkçe de bildiği için değişik ağaçlar ve bitkiler hakkında bilgi verdi. Fazla zaman ayırıp yürüyerek gezmek daha zevkli olur. Eğer yürüyerek gezecekseniz 2. Kapıdan giriş yapıp 1. Kapıya doğru yürüyün. Nispeten iniş olduğundan daha rahat edersiniz.
Botanik bahe tabela 1
Botanik bahe tabela 2


108 hektarlık alana kurulmuş 100 yıllık bir bahçe burası. 3500 çeşit ağaç, 1500 çeşit çiçek ve bitki varmış. 120 m. uzunluğunda (Yaklaşık 40 katlı bina boyunda.) ağaçlar var. Suda batan ağacı da gösterdi şoförümüz. Özellikle meraklı olanlar için mutlaka gezilmesi gereken bir yer.
Birinci kapıda oturup dinlenecek, bir şeyler atıştırılacak yerler de var.
Birinci kapıda Misha ile buluşup yorgunluk kahvemizi de içtikten sonra kente dönüyoruz. Sahilin hemen arkasındaki caddeden başlayıp tüm Batum’u arabayla turluyoruz.
 

BATUM GEZİSİ 5

Yağmur hafiften devam ediyor. Balık pazarına gidip balık mı yiyelim, yoksa sahilde mi takılalım?.. Her iki fikir de sarmıyor. “Bizi Türk Mahallesinde bırak.” Diyoruz Misha’ya. Sıkı sıkı da tembih ediyoruz, “Yarın sabah bizi almayı unutma.” diye.
Önce kahveye oturup demli çaylarımızı içiyoruz. Türk Gazetelerine göz atıyoruz. “On yıldır burada çalışıyorum. Çoluk çocuğu da getirdim. Dönmeye hiç niyetim yok.” Diyor Rizeli Fuat. “Seçimde ne yapacaksın?” “Rize’ye gidip oy kullanacağım.” Hangi partiye olduğunu sormuyoruz artık…
Ufak tefek hediyelik alışverişimizi tamamlıyoruz. Sokak başında köhne bir dükkan. Camekanda ‘İşkembe-Kelle Paça’ yazıyor. Dalıyoruz içeriye. İşletmeci Gürcü. Izgara çeşitleri ve içki de var. Bir işkembe çorbası söylüyoruz. Az sonra koca bir kase içinde geliyor çorbamız. Kase, tencere gibi. Kaşığın yanına bıçak da getirdiler. Ne işe yarayacak derken el gibi işkembe parçalarını görünce anlıyoruz bıçağın ne işe yarayacağını. Üstelik bir de ayak var çorbanın içinde. Hemen iki kaşık daha istiyoruz. Tek başına bitmez bu çorba…
Eve yayan dönüyoruz. Yol üzerinde şehrin ana meydanı olan Avrupa Meydanı’na da uğruyoruz. Meydan girişinde güneşin, ayın, burçların durumunu gösteren Astronomik saat var.
Astronamik saat


Meydanın ortasında heykeltıraş David Khmaladze tarafından yapılmış. Medea Heykeli 6 Haziran 2007’de açılmış. Çocuk oyun alanları, havuzu ve yeşil dokusuyla kentin buluşma noktası olan parkın merkezindeki heykel oldukça popüler.

MEDEA HEYKEL 2

“Batum şehrinin yeni sembollerinden Medea Heykeli, Kafkaslar’ın mitolojik yüzünü de temsil ediyor. Altın Post, Yunan mitolojisinde zenginliği, gücü ve iktidarı sembolize eder. M.Ö. 3. yüzyılda yaşamış Rodoslu şair Apollonios, Argonautika adlı ünlü eserinde Helen Iason ve Argonotların, Altın Post’u ele geçirmek için yaptıkları efsanevi yolculuğu anlatır. Esere göre, Medea, Kolhida kralı Aites’in kızıdır. Medea, Altın Post’u almaya gelen Helen Iason’a aşık olur. Ancak Kral Aites, Iason’un gerekli şartları yerine getirmesi halinde Altın Postu Yunanlılara vermeye razı olur. Iason önce ateş püskürten öküzlere boyun eğdirip, başlarına boyunduruk geçirecek ve büyük bir tarlayı sürecektir. Sonra Iason’un ejderhayı öldürmesi ve onun dişlerini toprağa ekmesi gerekir. Bu dişlerden savaşçılar çıkacaktır. Iason’un bu savaşçılarla savaşması ve onları yenmesi gerekir. Medea, aşık olduğu Iason’a yardım eder ve Altın Post’u almasını sağlar.
Medea, Iason ile Kolhida’yı terk eder ve Yunanistan’a gider. Ancak yıllar sonra Iason başka bir kadınla evlenmek isteyince Medea, tekrar Kolhida Krallığı’na döner. Bu sefer de amcasını tahttan indirerek babasının yeniden tahta geçmesini sağlar.
İşte yüzyıllar sonra bu güçlü kadın, Batum’da elinde Altın Post bulunan Medea heykeliyle yeniden canlandırılır.” (BATUM VE MEDEA HEYKELİ - Raillife Dergisi)

Avrpumeyda
AVRUPA MEYDANI
Avrupa meydan


Meydanın hemen yakınındaki Princess Casino’ ya uğramadan evin yolunu tuttuk.
Sabah dönüş yolculuğumuz başlayacak. Eşyalarımızı akşamdan toplayıp düzenleyerek hazırlıklarımızı tamamladık. Evde kalan son yiyecek ve içkileri tüketip yattık.
Sabah tam 8.30’ da kararlaştırdığımız gibi ev sahibi geldi. Evini kontrol edip anahtarı teslim aldı. Taksi kapıda bekliyordu. Misha, şehir dışına bir iş aldığı için gelememiş, yerine bir arkadaşını göndermişti. Yarım saatlik bir yolculuktan sonra sınıra vardık.
Gürcü tarafını geçtikten sonra gümrüksüz satış mağazası var. Oraya uğramadık. Bizim tarafta Setur’un mağazasından içki aldık. Hemen belirteyim bizim gümrükte bavullar tek tek X ray cihazından geçiriliyor. Bir litreden fazla içkiye el konuluyor.
Sınır kapısında Hopa’ya dolmuş sorduk, yok dediler. Kemalpaşa’ ya kadar gidip oradan aktarma yapmamız gerektiğini söylediler. Sarp-Hopa 20 km. Taksi 50 TL. Bastıran yağmurun da etkisiyle fazla araştırmadan taksiye bindik.
Yolda içki alamadığımızdan konuşurken şoför: “Kemalpaşa’da uygun fiyatla viski bulabiliriz.” Deyince ilçenin içine girdik. Bir köşede dikilen kadınlara sorduk. 100’lük Red Lebel viskinin tanesini 80 liradan aldık. Taksici Hopa’da Havaş servilerinin kalktığı yerde bıraktı bizi.
Biz dönüşte 11.30’da kalkan servise binmeyi planlamıştık. Ancak Batum’dan erken çıkmamız ve sınır geçişinin çok sakin olması nedeniyle Hopa’ya erken geldik. Kalkmakta olan 9 servisine binmedik. Güzel bir çorba içip mıhlama yedikten sonra 10 servisiyle Trabzon’a döndük. Dönüşte Hopa’dan kalkan servis tüm ilçelere uğrayarak yaklaşık 3 saatte havaalanına gidiyor.
Batum gezimizle ilgili notlarım bu kadar. Bir fırsat yaratıp Batum’a gidin. Gerçekten görülmeye değer bir kent. Çok değil, 2-3 gün yeter. Rehber aramanıza gerek yok. Sınırdan itibaren her yerde Türkçe ile rahatlıkla anlaşabilirsiniz.
Pablo Neruda’nın Ağır Ölüm adlı şiirinden bir bölüm ile sonlayalım yazımızı.
Ağır ağır ölür alışkanlığının kölesi olanlar,
Her gün aynı yoldan yürüyenler,
Yürüyüş biçimini değiştirmeyenler,
Giysilerinin rengini değiştirmeye yeltenmeyenler,
Tanımadıklarıyla konuşmayanlar.
Sağlıkla kalın, seyahatte kalın, hoşçakalın…


Daha fazla fotoğraf için: BİR DİL BİLMEZİN GEZİ NOTLARI
 



Hocam elinize sağlık. Branşınız nedir bilmiyorum ama edebiyatı da maaş karşılığı verebilirsiniz:smiley: Temmuzda uzun bir karadeniz turundan sonra Batuma da gideceğiz. Bilgileriniz yardımcı olacak.

SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


Çok güzel bir gezi olmuş....
Oraya gidenler , bir de araba alıp dönüyorlar(?) diye de duydum :smiley::wink:
Bir dahakin inşallah :smirk:
Benim de gidenlerden duyduğum benzer yönde: Hemen hemen bir Türk şehri , Batum .
Kısmet olursa gitmek isterim .
Karadeniz yaylaları + Batum , güzel bir tur programı olacağa benziyor:smiley:
Paylaşımınızın detaylı oluşu ve üslubunuz da harika olmuş .
Teşekkür ederim , çok faydalı olacak gitmek isteyenlere:smiley:
 





Bilgiler taze ve güzel. Çok teşekkürler.

Sigorta konusunda çelişkili bilgiler var. Bu sene (2018) başıma geleni hızla aktarayım sizlerde aynı hatayı yapmayın.

Resmiyete bakarsanız aslında aracınızın yurtdışı sigortası da varsa gürcistan da da geçerli... ama kazın ayağı öyle değil....

Gürcistan maalesef dengeleri tam kuramadı ve diplomasi ile yerel birimler koordineli çalışmak yerine birbirlerini baltalayabiliyor.

Gürcistan bizim normal şartlarda kendi evimizde hissedebileceğimiz ülkelerden biri. Ülkemiz Gürcistan ın kalkınması için en fazla çaba sarfeden ülke. İnsanlarımız en çok yatırım yapanlar. Ama bu ülkede Türkiye ile ilişkilerin iyi olmaması için uğraşan da ciddi bir grup var olduğuna ben şahit oldum. Aslında yazık oluyor.

Başımıza gelenler özetle;

Gürcistan a Batum dan giriş yaptı. Gece olması nedeniyle araç sınırı geçerken görevlisine sigortayı ne yapacaz dedik. zira eskiden istemedikleri sigortayı istiyorlardı. Gürcü görevli 48 saat içinde yaptırmanız gerekli dedi.
Burada eklemek istediğim 3 husus var onları ekleyip konumuza devam ederim.

birinci ; Sigorta zorunluysa hiç bir gürcü yetkili sizi aracınızla ülke içine alamaz ve alırsa da suç işlemiş olur.
İkinci ; Bu sigorta konusu tamamen bir hırs uğruna (nedeni elbet vardır ama bilemiyorum) alelacele uydurulmuş işin zorlaştırılmasına yönelik bir yaptırım olarak kullanıldığı aşikar. İş diplomatlara düşüyor.
üçüncü ; 48 saat konusunu Gürcistana ait Trabzon daki konsolosluğuna veya Türkiye nin Batum veya Tiflis birimlerine de telefon açarak teyit ettirebilirsiniz...


Konumuza dönelim. Biz gürcü görevliyi dinledik ve nasılsa şu an gece sigortalarda bankalar da yapılıyor bankalar da kapalı olduğu için sabah yaptırırız dedik ve sınırı geçtik. Sınırı geçer geçmez muhtemel alkollü biri bize sigorta lazım size yoksa polis ceza yazar dedi... Biz tabi dinlemedik devam ettik...
Poti civarında polis bizi çevirdi. gecenin saat 3 ü . sigorta dedi yok dedik. ceza dedi onu da vermeyiz zira 48 saat dedik.... yarım saat tartıştık ve durmadan rusca (gürcüce değil) konuşan polisler bize 100 lari cezayı giydirdi.

Sonuç biz hem bu cezayı ödedik hemde sigortayı bankadan yaptırdık. Elçiliğimizle de görüştük. Onların Gürcistandaki konsolosu ile de görüştük. Herkes 48 saati doğruladı..

Sonuç mu.... Biz cezayı ödedik ama hiç bir yetkilileri gelin geri ödeyelim demedi..... Konu bizim Büyükelçimizin de bilgisine sunuldu. Gelişme olursa bilgi verilecekti bizim taraftan da bilgilendirme gelmedi.

Velhasıl araçla Gürcistan bence hala sıkıntılı ve karşınızda ülkemiz insanlarına düşman polisler çıkabilir ve size kumpas kurabilirler..... Bizim başımıza sigorta konusu geldi ama daha ciddi kumpaslar da kurabilirler.

Dikkatli olmak ve mümkün olduğu kadar da araçla gitmemek ciddi tavsiyemdir.

Zaten Gürcistan tarafındaki Türk plakalı araçların eskiye oranla çok az olduğunu sizlerde göreceksiniz. Eskiden Batum da 10 arabadan 3-4 tanesi Türk plaka iken bu artık 30-40 araçtan biri TR plakalı..

Maalesef bunlar Gürcistan da oldukça etkinler.....
 
Son düzenleme:

Bende bir önceki postumda belirttiğim üzere bayram tatilinde aracımla Batum'a geçtim. Ben saat sabah 10 gibi geçtiğimden trafik sigortasını hemen sınırın ötesindeki meydanda bulunan tek sigorta ofisinde yaptım. Yanılmıyorsam fiyatı 35 lariydi ancak 100 Türk Lirasını da kabul etmişlerdi. Aslında 35 larinin TL karşılığı yaklaşık 80 TL falan yapıyor ama ordan da kurdan giydiriyorlar. O sigortayı yaptırdıktan sonra 2 gün boyunca herhangi bir çevirmeye denk gelmedim ancak sadece sigorta konusunda değil, polisinden esnafına halkına kadar herkes sizi tokatlamaya çalışıyor bir şekilde. Bu yüzden kendimi sürekli diken üstünde hissettim ve hiç rahat edemedim. Batum tam olarak Gürcistan sayılmıyor. Özerk Acara yönetimi olarak geçiyor. Hatta şehrin bir çok yerinde Gürcistan bayrağı yerine Acar bayrağı var. Kamu binaları da aynı şekilde. Dolayısıyla Gürcistan'dan da bağımsız kendilerince takılıyorlar. Muhtemelen Tiflis bu şekilde değildir diye düşünüyorum. Keşke Batum'da geçirdiğim zaman yerine canım karadenizimin gitmeye vakit ayıramadığım yerlerine gitseydim...
 

Şayet Gürcistanı Kendi arabanız ile gezecekseniz ve SARP kapısından çıkış yapacaksanız benim tavsiyem Gürcistana girince BATUM da hiç durmayın yolunuza devam edin. Batum bölgesi sınırları içinde Trafik polisleri Türk plakalı araçlara DÜŞMANCA davranıyorlar.Bu durum sadece Batum bölgesi sınırları içinde oluyor.Bu bölgeden çıkınca ülkenin diğer kısımlarında siz kurallara karşı gelmedikten sonra sırf Türk plakalısınız diye rahatsız edilmiyorsunuz gönlünüzce rahatça dolaşabiliyorsunuz.
Zaten Gürcistan sadece Batum değil ki ayrıca Batumdaki sahil yani üniversite mahallesi şaşaası, pırıltısı,görkemi de Gürcistan değil.Gezilecek o kadar çok yeri var ki...... gidin yeraltı mağaralarını ziyaret edin ayni mağarada gondola binin....... dinozor iskeletlerini inceleyin katılaşmış çamurdaki gerçek ayak izlerini görün.Yolu biraz uzun birazda dik olsa da Gürcistanın hem kışlık hemde yazlık turizm merkezi MESTİA ya gidin tarihi savunma kulelerini gezin.Ki bunları yapanlarda halen yaşayanlarda Türk ırkından insanlardır.
Keyfiniz bol olsun.
 

Şayet Gürcistanı Kendi arabanız ile gezecekseniz ve SARP kapısından çıkış yapacaksanız benim tavsiyem Gürcistana girince BATUM da hiç durmayın yolunuza devam edin. Batum bölgesi sınırları içinde Trafik polisleri Türk plakalı araçlara DÜŞMANCA davranıyorlar.Bu durum sadece Batum bölgesi sınırları içinde oluyor.Bu bölgeden çıkınca ülkenin diğer kısımlarında siz kurallara karşı gelmedikten sonra sırf Türk plakalısınız diye rahatsız edilmiyorsunuz gönlünüzce rahatça dolaşabiliyorsunuz.
Zaten Gürcistan sadece Batum değil ki ayrıca Batumdaki sahil yani üniversite mahallesi şaşaası, pırıltısı,görkemi de Gürcistan değil.Gezilecek o kadar çok yeri var ki...... gidin yeraltı mağaralarını ziyaret edin ayni mağarada gondola binin....... dinozor iskeletlerini inceleyin katılaşmış çamurdaki gerçek ayak izlerini görün.Yolu biraz uzun birazda dik olsa da Gürcistanın hem kışlık hemde yazlık turizm merkezi MESTİA ya gidin tarihi savunma kulelerini gezin.Ki bunları yapanlarda halen yaşayanlarda Türk ırkından insanlardır.
Keyfiniz bol olsun.


Benim başıma gelenler Batum da değil Poti ile Kutaisi arasında gerçekleşti. Yani olay maalesef Batum a has değil.....
 

Batuma günübirlik , araçsız 10 gün kadar önce tekrar gittim.
Çok güzel çipura veya levrek ızgara yapan Blue wave restauranta a gittik. Mutlaka denenmeli. porsiyonu 22 lari
41.649707, 41.663316

Bu aralar bir daha geçip sabah treni ile tiflise gitmek niyetindeyim.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,752
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst