Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sisdagili61 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 82
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,806

sisdagili61

Zirve
Mesajlar
2,791
Tepkime Puanı
25
Yer
Beşikdüzü, Trabzon ve Çanakkale
Merhaba arkadaşlar,
Bilenler bilir Trabzon - Vakfıkebir ekmeği güzeldir fakat en iyi ekmek ustaları Şalpazarı ilçesinin birkaç köyünden çıkar, hani eski fenerciler gibi dirler babadan oğula fırıncı yani ekmek ustalarıdır onlar.
Tabelasında her Vakfıkebir Ekmek Fırını yazan yerde o ekmek pişirilemez, unu, mayası, ustalığı özeldir örnek o ekmekte hiçbir katkı olamaz uzun süre bayatlamaz.
İstanbul'da çok fırın olmasına rağmen yenilebilecek en iyi ekmeği bulmuştum İstanbul'da yaşadığım zaman resmen dünyalar benim olmuştu fırın Samandıra'da idi sonra Yenidoğan'a taşındılar.
Ekmek onlardan alınır fırının ismi ŞALPAZARI GÖZDE EKMEK FIRINI tavsiye ederim bir deneyin.
Şimdi Çanakkale'deyim ve burada ekmeğimizi evde kendimiz yapıyoruz.Tam buğday unu satın alıp evimizdeki fırında pişiriyoruz.
Daha sonra mayalanmış hamur ve ekmek fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.
Afiyet olsun, sağlıklı ekmekler yiyiniz.
 

Etiketler
Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

İyi akşamlar ben ve abim babadan oğula fırıncıyız iki fırınımız var biri odun ekmeği fırını diğeride fabrika tabir ettiğimiz döner fırın ımız var unlu mamüller ve ekmek çeşitleri üretiyoruz kendi ekmeğimizi ve Erdek halkının ihtiyacını fas food iş yerlerinin ekmeğini üretiyoruz evet dediğiniz çok doğru karadenizli olan hemen vafı kebir ekmeği üretiyo oranın suyundan havasında herşeyinden tabi diğer arkadşlarımıza saygısızlık etmiyorum ama mesela benim babam 1963 yıllarında ULABATfırınında çalışmış oranın baş ustalığını yapmış onun en büyük özelliği suyunun yerin 98 metre altından gelmesi ve çiçek mayasıymış haaaaaa bu arada ekmek ne kadar büyürse bayatlaması daha geç olur bu Trabzon ekmeği içinde geçerlidir.Hayatımız katkı olmuş onda yok bunda yok diye bişey yok artık herşeyde katkı var sabah ek akşam topla sizin aldığınız özel amaçlı unların içeriğini okursanız anlamını bilmediğiniz birsürü madde var gerçi insan sağlığına zararlı olsa bu ürünleri üretmezler .
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Merhaba arkadaşım, biz ekmek makinası değil evdeki normal fırını kullanıyoruz.
Kullandığımız unu bir ahbabımızdan alıyoruz ve bugday ormanların arasında 1500m rakımda bir Karadeniz köyünde hiçbir kimyasala bulaşmadan yetişiyor, tarla traktörle değil bel denilen aletle işlenip orakla biçiliyor ve belki birkaç yüz yıllık su değirmeninde öğütülüyor.Kısaca köylü kendi ihtiyacı için ekim yapıyor, işte ben o unu kullanıyorum.
Evet dediğiniz gibi, bir dönem çalıştığım işyerinin altındaki fırına (onların tabelasında da karadeniz odun ekmek fırını yazıyordu) bir kamyonet yaklaştı ve çuvalları indirmeye başladılar baktım üzerinde <<ekmek katkı maddesi>> yazıyor, zaman zaman oradan pide alırdım ve bir daha uğramadım.Siz eğer katkısız ekmek yapıyorsanız sizi tebrik ederim demekki örnek bir esnafsınız.
Yumurta sarısı kadar hamur pişince nasıl hamburger ekmeğine dönüştüğünü en iyi siz bilirsiniz, bu konuları sizinle tartışmama gerek yok.
Bu katkıların bir çoğu ürünlerin raf ömürlerini uztmak için, fakat ekmeğin ömrünü uzatmaya gerek yok ve ülkemizdeki en ucuz şey ne yazıkki ekmek.Milyonlarca insan ekmek bulamıyor diğer taraftan birsürü ekmek çöpe atılıyor.
Bir çok aile gibi benim evimde de çöpe hiç ekmek atılmadı atılmayacak, babamın evinde de atılmazdı atılmıyor.
Ne iş yaparsa yapsın işini adam gibi yapanları tebrik ediyorum.
Kalın sağlıcakla.
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Bu ekmek konusu çok önemli!... :smiley:

Sayfalarca yazsak ki yazılmalı, tükenmez bir kaynak. Buğday tanesinin tarlaya düşüşünden, önümüze ekmek olarak gelinceye değin aşamalarına dair neler yazılmaz; ayrıca ekmek yapım süreci için de...

Ekmek, Anadolu insanı için o denli önemli ki, iş, meslek, gelir/geçim kapısı için "ekmek" sözcüğünü kullanmış; dünyada başka böyle bir kullanım yok sanıyorum. "Ekmek kapısı", "ekmeğiyle oynamak", "ekmeğime dokunma" ...gibi örnekleri sayın sayabildiğinize...

Zaman zaman biz de evde yapıyoruz ve sürekli yapmak da istiyoruz ama iki konuda sıkıntılarımız var: :-\
1.Şimdiye değin ekmek yapma makinesi kullanmadık; kolaylık olması adına ekmek yapma makinesi kullanmalı mıyız?
2.Niyazi Beyin de sözünü ettiği tam buğday ununu bulabilmek.

Cavid Sezen
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

selam ve iyi konu paylaşım için teşekürler.
 



Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Niyazi bey iyi akşamlar o buğdaydan ekmek tabiki dünyanın engüzel ekmeğidir bizim dediğim gibi iki fırınımız var odun fırınımızda maya haricinde hiç bir katkı yok ama diğeri fabrikasyon olduğu için katkı kullanıyoruz malesef :(
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Hakiki köy unuyla yapılan anca fırından çıkan ekmeğin kokusunu hiçbirşeye değişmem.Çocukluğumda annen köy ekmeği yaptığı zaman illaki o günde yayık dövülür taze tereyağı ve ayran yapılırdı işte ben o taze ekmek ve anca yayıktan çıkmış daha tazecik donmaya başlamamış yumuşacık tereyağını yemeye doyamazdım üstünede yayıktan çıkan ayranıda içmeye doyamazdım öff ne güzel yıllardı onlar burnumda tütüyor.
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Merhabalar arkadaşlar,
Ekmek konusu iyi gidecek gibi.Bizde bir ara ekmek pişirme makinası satın almıştık fakat bizim unla o makina iş yapmadı veya biz beceremedik, denemek için piyasada satılan ve herşeyi içinde olan undan satınaldık (çokca katkılı bir un) güzel pişti görüntü olarak güzeldi ancak biz o ekmeği yiyemedik.
Ülkemizde bilim insanına verilen değer malum o nedenle ABD de gıda profu olarak önemli araştırmalar yapan buğday'ı, un'u, ekmeği çok iyi bilen bir tanıdık İstanbul'a gelince sohbet sırsında piyasada satılan unlardan bahsederken bize bir marka önerdi bizde unumuz kalmadığı dönemde o un'u kullanıyoruz.
Buraya marka yazsam uygun olmaz haklı olarak reklam yaptığımı söylerler fakat birçok iyi marka gibi onlarında inanın reklama ihtiyacı yok.
Evimizdeki elektrikli fırında ekmek işini gayet güzel yapıyoruz bizede yetiyor, üç kişilik bir aileyiz.
Kalın sağlıcakla.
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Niyazi Beye çok sağolun diyorum; önemli paylaşımlarda bulundu.

Ekmek yapma makinesi konusunu daha bir araştırmalıyız bu durumda. Makineden kastımız; eşimin işini kolaylaştırabilmekti; bugünlere makineyle gelmedik nasılsa, çok da önemli değil!... Bugüne değin olduğu gibi, mini elektrikli fırınla sürdürürüz bu işi. ;) ;D
Bence markayı yazmanızda bir sakınca olmamalı. Hergün, onlarca, yüzlerce marka, model adı yazılıyor forumda.

Esen kalın.
Cavid Sezen
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Bencede marka yazmakta sakinca olmamali begendigimiz veya begenmedigimiz bir urunu yazmalıyıki bizim dustugumuz hatalara baska arkadaslar dusmesinler.
 



Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Niyazi bey emke yapım aşaması fotoğrafları nerede .??

5 ay olmuş ama :smiley:
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Heveslendim, kaba un aradım bulamadım...
Talep olmadığıdan olsa gerek, uncularda yok..
Aldığım cevap;
Değirmende kendim çektirmem gerekiyomuş vesaire vesaire..

Eminin arkadaş aynı sorunla karşılaşmıştır... ;)
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Merhabalar,
Çok özür dilerim ilk ekmek yaptığımız ekmeğin tüm aşamalarını ve finalini buradan paylaşacağım.
Biz un olarak Aydın vilayetinin bir ilçesi (S..E) var ovasının ismi o ilçenin ismi ile anılır işte o marka un kullanıyoruz yeşil pakette tam buğday unu.Tavsiye ederim bence piyasadaki en iyi unların arsında ve en üst sırada.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: Biz Ekmeğimizi Evde Kendimiz Yapıyoruz, Ya Siz?

Niyazi bey tam adını yazın lütfen.
Google de arama yaptırtmayın şimdi :smiley:

Buyrun;

[attachment=1]

;D

Hem ilçe hem ovası var.

Ske UN
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,441
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst