Çadır Seçimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 404
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 320,934

özlem

Kamp III
Mesajlar
825
Tepkime Puanı
21
Çadır seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Çadırların sınıflandırılması..
Çadırlar kendi aralarında çok farklı şekillerde sınıflandırılabilirler. Kullanılan mevsimlere göre, tasarımlarına göre, yapılacak aktiviteye göre bunların en yaygın kullanılanlarıdır. Ama tüm dünyada en çok kabul gören sınıflandırma çadırların kullanılan mevsimlere göre sınıflandırılmalarıdır. Bu sınıflandırma 2 mevsim (nadiren yapılır), 3 mevsim, 4 mevsim ve 5 mevsim çadırlar olarak yapılmaktadır.

2 mevsim çadırlar sadece yaz aylarında yağışın hiç beklenmediği ya da çok az bir şekilde çiselediği rüzgarsız koşullar için uygun olabilirler. Genellikle tek bir katmandan oluşurlar ya da sadece çadırın bir miktarını kapayan bir tentesi vardır. Çadırı ayakta tutan pol adı verilen çubuklar genellikle fiberglastan yapılır ve şiddetli rüzgara dayanamazlar.

3 mevsim çadırlar hemen hemen her türlü yağışta rahatlıkla kullanılabilir. Sadece şiddetli rüzgarlı ve rüzgarla birlikte şiddetli yağışın olduğu koşullar için uygun olmayabilirler. Kısacası dağcılık koşulları hariç her türlü koşulda kampçılık için kullanılabilir. Çadır polleri genellikle fiberglas olur, alüminyum kullanan üreticiler de mevcuttur. Dış tente kumaşı yere kadar inerek çadırı her türlü hava şartından korur.

4 mevsim çadırlar dağcılık da dahil olmak üzere her türlü koşullarda konforlu bir şekilde kullanabileceğiniz tipte çadırlardır. Bu çadırlarda kullanılan kumaşlar, poller ve diğer malzemeler zorlu koşullar düşünülerek üretilmiştir. Kış dağcılığında rahatlıkla kullanılabilir.

5 mevsim çadırlar yüksek irtifa dağcılığında kullanılan özel tasarımlara sahip çok güçlü çadırlardır. Bunlarda 4 ya da daha fazla çadır polü kullanılarak dayanım en üst seviyeye çıkartılmıştır.

Çadır tasarımları ve parçaları..
Çadır tasarımları bir çok farklılıklar göstermektedir. Günümüzde en yaygın kullanılan tasarım kubbe formuna sahip “dome çadırlardır”. Bu tip çadırlarda iki ya da daha fazla polün üstten kesişerek kubbe formu elde edilir. Bu şekil sayesinde çadırın iç hacmi eski tasarım üçgen çadırlara oranla daha geniş olduğu gibi rüzgara karşı direnç de daha fazladır.

Çadırda kullanılan iskeleti oluşturan çubuklara genellikle “çadır polü” adı verilir. Bu malzeme çadırdan çadıra göre değişse de ağırlıklı olarak 3 mevsim çadırlarda fiberglas malzeme kullanılır, 4 mevsim ve daha güçlü çadırlarda ise özel ısıl işlemden geçmiş alüminyum malzeme kullanılır. Fiberglas malzeme çok soguk hava şartlarında esneme özelliğini yitirdiği için şiddetli bir rüzgarda çabuk kırılabilir. Buna karşılık alüminyum malzeme ise soğuk koşullarda bile esneyerek çadırın dayanımını arttırır. Pol kalınlıkları 8 – 9,5 mm arasında değişebilir.

Çadırların dış tentesinde ve tabanda kullanılan kumaşlar tamamen su geçirmez kaplama ile işlenmiştir. Bu sayede her türlü yağış koşullarında çadırın içerisine su giremez. Bunun yanında dikişlerin de bantlanmış olmasına dikkat etmekte fayda vardır.

İç tentenin kumaşları içeride oluşan su buharını dışarıya atabilmek için nefes alabilir kumaşlardan üretilirler. Çadırın nefes alabilmesini sağlamak için iç tente ve dış tenteyi mutlaka birbirine temas etmeyecek şekilde kurmak gerekir. Bunu sağlamak için dış tenteyi yardımcı ipler ile mutlaka iyi şekilde germek gerekir.

Çadır kurarken dikkat edilecekler..

Çadırı hava şartlarına göre en uygun yere kurmaya dikkat ediniz.

Çadırın kapısı rüzgara ters yöne bakacak şekilde kurunuz.

Hava koşulları iyi bile olsa mutlaka çadırınızın tentesini iyi şekilde geriniz.

Yanınızda çadır tamir kiti ve yedek ip taşıyınız.

Kar kamparında çadırı rüzgara karşı sağlamlaştırmak için etrafına kar duvarı örebilirsiniz.

361.jpg
 

Etiketler
Ynt: Çadır Seçimi

Çadır alırken dikkat edebileceğiniz birkaç husus da ben belirteyim.


Çadır kapısı haricinde bir de sineklik dediğimiz tül kapısı olmalı. Bu sayede sıcak günlerde rahat havalandırma soğuk günlerde ise içerde bulut oluşmasını ve yağmur yağmasını önleyecek ayarları rahatlıkla yapabilirsiz. Soğuk havalarda genelde çadırlardaki havalandırma pencereleri yetmiyor kapının bir kısmını açık bırakmak gerekebiliyor özelliklede kalabalık durumlarda. (çadırda iki kişi bile kalabalıktır  )
Hem çadır kapısı hem de tül kapı çift fermuarlı olmalı. Kış çadırlarında bu fermuarların malzemeleri önemli. Bazı plastikler çok soğukta kırılıyor. Metale de yapışıp kalma ihtimaliniz var. (ben ilk kamplarımdan birinde bir kere elimi pole yapıştırdım özellikle sökülmesi aşamasının pek iyi bir tecrübe olmadığını söyleyebilirim.)

Çadır kapıları aşağıya yukarıya ya da yana açılır şekilde oluyor ( ekstrem şartlar için düşünülmüş boru/ tünel girişliler hariç.) çadır kapılarının alttan açılanları yani fermuarı altta olanları çadır kapınızı daha rahat açmanıza, yağmurlu günler ya da çamurlu ortamlarda çadırınızın kapı ve sinekliğinin kirlenmesini engeller. Üstten açılan çadırların kapıları ve sineklikleri genelde yerlerde sürünür. Yarım yay yerine tam yay açılanları ben daha kullanışlı buluyorum elbette çift fermuarlı oldukları sürece.

Yine kişisel tecrübelerime dayanarak çadır yazlık kullanım amaçlı bile olsa çift kat olmasını ve üst katın yani dış tentenin toprağa kadar uzanmasını tercih ediyorum. Sıkı bir yağmur bastırması halinde çadır etrafına açacağınız bir oluk hafif eğimli bir ortamda sizi korur.

Bazı çadırların köşelerinde pollerin takıldığı gözler var. Bunlar muhakkak metal olmalı.
Ayrıca alınacak çadırın polleri ayrıca temin edilebilmeli. Aksi takdirde pole gelen herhangi bir zarar sonucunda çadırınızı yenilemek zorunda kalabilirsiniz.

Çadırların su geçirgenliğini, dokumasını ve laklarını test etmek önemlidir. Zira çadır farklı farklı toplandıkça su geçirmezliğinin dokumadan ziyade laka bağlı olması halinde bir süre sonra işlevini yitirmiş olacaktır. Test etmek için çadır alırken yanınızda su bulundurun. Önce küçük bir havuzcuk yapıp su ile deneyin sonra Ve üst tentenin bir köşesini elinizle çitileyin. Ve aynı testi yineleyin.

Çadırın üstlüğünde yani dış tentesinde germe bağları için hazır yerler olsun.


Şimdilik aklıma gelenler bunlar
Sevgiler
 


Ynt: Çadır Seçimi

çadırlar hakkında tüm gerekli bilgileri doğa sporlarıyla ilgili sitelerden ya da alışveriş sitelerinden zaten elde edebilirsiniz. boyutları, ağırlıkları, malzemeleri vs vs ile ilgili herşey nette mevcut.

ancak nette olmayan ve kullanıcının kendi deneyimleri ile öğrenilen bazı bilgiler de var. çok ucuz çadırlar alıp çok memnun olan tanıdıklarım olduğu gibi, pahalı çadırlar alıp pişman olanlar da var. benim vereceğim bazı tavsiyelere de şimdi bazı arkadaşlar katılmayabilir.

örneğin, bagaj kısmı geniş olursa iyi olur derler. bagaj kısmını dış tente oluşturur. yazları çoğu zaman dış tenteyi de kurup, hele bir de bagaj oluşturacak şekilde çadır girişinin önünü kapatırsanız sıcaktan boğulmanız işten bile değildir. ben genelde prensip olarak dış tenteyi mutlaka kurmama rağmen, bagaj oluşturmayacak şekilde o kısmı içe katlıyorum ki biraz daha hava girsin. yani bagajım yazları olmuyor. pek gerek de olmuyor. ama kışın lazım.

hafiflik önemli bir ayrıntı. ancak özellikle iki kişiyseniz iç tente ve dış tenteyi ayrı ayrı taşımak 3 kiloluk yükü 1,5 kiloya indirir. bu da iyi birşeydir. tek başına taşıyacaksanız da iç ve dış tenteyi ayrı ayrı paketleyerek taşımak hem yerden tasarruf, hem de yük dengesi sağlar. hafif ve sağlam çadırlar çok pahalı, hafif ve ucuz çadırlar genelde dandiktir. ortalama 3 kilo civarındaki çift tenteli çadırlar ideal sağlamlık ve fiyattadırlar genelde. istisnalar bunu bozabilir. zaten bu bir kaide değildir.

çadırın tipine, görüntüsüne bakılarak yapılan alışverişler hüsran yaratabilir. çok beğenerek aldığınız askeri yeşil bir çadır, güneşin katkılarıyla yaz sonunda sonbahar yapraklarına dönebilir. ilk rüzgarda polleri kırılabilir. ilk yağmurda da akvaryuma dönebilir.

önemli olan hem boyutudur hem de işlevidir. iki kişilik bir çadırda iki kişi yatacaksanız, eşyalarınız allaha emanettir. 2+1 kişilik daha iyi olur. iki kişilik bir çadırda tek başınıza, eşyalarınızla birlikte krallar gibi yatarsınız. 3+1 kişilik bir çadır, yaz kampları için fuzuli yük demektir. bir çadırda üç kişi yatmak gibi bir niyetiniz yoksa tabii.

çoğu yaz kampında ya çadırınızı ya da uyku tulumunuzu boşuna taşıdığınızı farkedeceksiniz. o sıcakta çadırda tulumla yatarsanız sabaha birkaç kilo vermiş olarak uyanabilirsiniz. ikisinden birini bırakın. ama yine de tedbir tedbirdir. şimdiye kadar kendi küçük, hafif ve rahatsız matımı da kullandığımı hiç hatırlamıyorum. gittiğim yerlerde hep daha rahat birşey bulmuşumdur. bir keresinde kamp sahibi altıma döşek bile sermişti. yine dağda bayırda lazım. taşımak iyi fikir.

kaliteli çadırlarda genelde çift tente olur. iç tente nefes alabilen bir malzemeden, dış tente ise su geçirmez malzemedendir. sabaha kadar ağzınızdan çıkan buharın çadırın içini su dolu bir fanusa çevirmemesi için arada muhakkak bir havalandırma boşluğu olmalıdır. bu boşluk sizin en değerli hazinenizdir.

ayrıca iyi çadırların girişi yer seviyesinden yaklaşık bir karış daha yukarıda başlar. bu çadıra tozun pisliğin girmesini nispeten önlediği gibi, haşarat girişini de nispeten önler. yani kesin bir önlem değildir. dikkati elden bırakmamak lazım. içeriye sızmayı başaran bir akrep, çadırdaki kısıtlı alanı kullanma konusunda ummadığınız kadar kıskanç tavırlar sergileyebilir.

iyi çadırlarda kapıyı oluşturan fermuarlı parça da çift katlıdır. tamamen kapatabileceğiniz gibi, sineklik modunu da seçebilirsiniz. bazı çadırlar çift girişlidir ve çift bagajlıdır. iki yanında da kapısı bulunur. yaz kampları için gerekliliği tartışılır.

özetle, yazın sırt çantası ya da bisikletle kamp yapmaya gidecekseniz, çadırınız çantanızda az yer kaplayan, su geçirmeyen, polleri sağlam, çift tenteli, 2 ya da 2+1 kişilik, olabildiğince 3 kiloyu geçmeyen, orta kalitede bir çadır olsun. 3 mevsim çadırlar ideal. kamp yapmaya arabayla gidenlerdenseniz, alın yayla gibi bir çadır, gerine gerine uyuyun. ama yine de şunu unutmamak lazım; çadırla tatil, her türlü rezilliği göze almaktır. yoksa başka ne keyfi var ki...
 

Ynt: Çadır Seçimi

merhaba.
çadırların özellikleri arasında yeralan bilmem kaç mm sutünu neyi iafe etmektedir?
aslında teorik olarak ne olduğunu, nasıl bir basıncı ifade ettiğini biliyorum, fakat pratikte ne şiddette bir yağmuru ifade etmektedir, örneğin 6.000 mm ya da 10.000 mm su sütunu?
mesela "bardaktan boşanırcasına" diye tanımladığımız yağmurda kaç mm olmalıdır sütunu? örneğin istanbul'daki dünkü yağmura hangi su sütununa sahip çadır dayanabilir?
bilen varsa, başına gelen varsa ;D yardımcı olmasını rica ederim.
 



Ynt: Çadır Seçimi

Çadırım yıpranmıştı ne alıyım ne alıyım derken kendime bir Hannah Extreme Serisi çadır aldım..Yaz boyu zaten sıkıntı olmadı...Kışa bakıcaz :smiley: Bakalım yazılanlar gibi 100 km.sürate dayanabiliyor mu :smiley:


200706KapdaYAdasveKark089
 

Ynt: Çadır Seçimi


arkadaşlar bir şey soracağım, belki bir bileniniz vardır ??

benim taa, 1992'de yurtdışından aldığım bir moss stardome 2 çadır var.
baya "sıkı" bir çadır derler. 15 sene yattı, ama yatmadı, sıkı kullanıldı
(bolkar kış, kaçkar kış, saklıkent-kızlar sivirisi şubat yürüyüşü, falan)..

şunu soracağım, bugün havalandırmak için dışarı çıkardım, o üst 2. tentesi ve altı
(kumaşının bir yüzeyi su geçirmez olan, parça) böyle yapış yapış, eline, bir birine yapışıyor;
yani o kumaşüstü plastik böyle hafif "ciklet"letmiş.

moss bildiğim iyi bir çadırdır ve öyle kötü malzeme kullanmazlar..
nedenini boşgeçiniz, bu malzeme bozulmasını önleyebilir miyim ?
evet ise nasıl ?

yoksa, üzerine yasin mi okutacağız ?
(yazık olur, söylemesi ayıp sıkı para vermiştim ve
abede'lilerin dediği üzere, "bombproof" bir zımbırtı, çok kahrımızı çekti ..)


tşk.

gökhan
 

Ynt: Çadır Seçimi

jeep 34 deki hannah extreme çadır berbat kesinlikle almayın ..2 arkadaşımızda var hiç kullanışlı ve sağlam çıkmadı... www.tonozdagcilik.org dayız slmlar
 

Ynt: Çadır Seçimi

moss stargzazer çadır hayatımda kullandığın en rahat ve en harika çadırdı ne yazık ki klüp koşullarında eğitimler için haftalarca yaz kış kurulu kaldığından olsa gerek benim olmadığım bir kaçkar kış macerasındaşiddetli rüzgarda (ki aynı derecedeki rüzgara yeni iken kesinlikle dayanmıştı sarımehmetlerde 8 çadır parçalanırken bir tdf kampında stargazer kımıldamamıştı bile) üst tente sizlere ömür zaten ekonomik ve kullanım ömrünü doldurmuştu sanırım 5 sene kullandık. şu an moss markası msr tarafından üretilip pazarlanıyor ve aynı kalite ile yoluna devam ediyor ancak türkiyede benim bildiğim getiren yok ancak ebay da bir sürü modeli var ama hala pahalı. sizin 15 senelik çadır aramızda kimyacı var ise lütfen izah etsin kullanım ömrünü çoktaaaaan aşmışta uzatmaları oynuyor 40 yaşında italya kalesini koruyup şampiyon olan kaleci misali. ama sadece iç tentesi bile bir çok yaz faaliyetini kesinlikle çıkartır emin olun
 

Ynt: Çadır Seçimi

hannahlar hakkında ben de pek iyi şeyler duymadım ama o çadır yaz faaliyetlerinde ve ekstrem olmayan kamp koşullarında kesinlikle rahat ettirir cipin arkasında bir tane olması harika olur zaten ciple nereye gideceksin ki ağrının 4200 ine kamp atacak değilsin herhalde
favorim kullanım amacı ve kişisine göre türkiyede vaudenin kar etekli modelleri
yüksek irtifa derseniz, yurtdışı derseniz, himalayalar derseniz aha orada bi dolu vatan evladı gitti tırmandı geldi sorun onlara
;D
 



Ynt: Çadır Seçimi

tonozturgut' Alıntı:
jeep 34 deki hannah extreme çadır berbat kesinlikle almayın ..2 arkadaşımızda var hiç kullanışlı ve sağlam çıkmadı... www.tonozdagcilik.org dayız slmlar
Dostum bir forumu incele birisinin ürünü için kullanışsız ve kötü ise nasıl cevap veriliyor..
Beni yok sayıp usturupsuzca nasıl cevap verirsin?
Cevabından aklıma gelen belki çadırın bile yoktur...Ve önce kendini tanışma platformunda tanıt..Buradaki üyeler yüz yüze görüşen insanlardır...
 

Ynt: Çadır Seçimi

yasarergun' Alıntı:
moss stargzazer çadır hayatımda kullandığın en rahat ve en harika çadırdı

Hocam nostalji yaşattınız bana :smiley: Stargazer bir zamanlar oldukça populer idi fakat artık üretilmiyor sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam en son kampanyalı fiyatı 500 küsür dolardı. Birkaç kampta arkadaşların çadırlarını denemiştim ama stargazer havasını yakalamak bir türlü aklımıza gelmemişti :smiley:
 

Ynt: Çadır Seçimi

..çok komik ne alaka tecrübe edilmiştir çadır rüzgarda patladı ve normal kullanımda etekleri yırtıldı dikişlerinden yani ben beğenmedim....yorumunuda anlamadım..çadırın imalatçısı mısınız niye bu kadar tepki gösterdinizki ..benim çadırıma gelince 4 mevsim bir salewam var idare ediyor..
 

Ynt: Çadır Seçimi

ben 3 mevsim bir cadır aldım ama çok üşüdüm hava 1 derece civarıydı bi abim 3 mevsim çadırının üzerine kamyon brandası gibi yaklaşık yarım santim kalınlığında üst çadır örtüsünün birebir aynısından yaptırmış altınada cift kat pembe sert strafor onunda altına 1 cm kalınlığında özel gene plastik branda diktirmiş 0nun çadırında kalmıştım - 10 12 derecede zonguldakta içerisi fena sıcaktı sizce aynısını yaptırsammı yada çadırı ısıtmak için ne önerirsiniz tulumdan nefret ediyorum kullanmak istemiyorum ne önerirsiniz ?
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst