Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Transporter Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 108
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 80,522
Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

hoyrat58sivaslı' Alıntı:
Ayaklar için ayakkabı sobası var ayriyeten özellikle cep sobası dediğimiz tsk'nın kullandığı ısınma araçlarını da kullanabilirsiniz. Cep sobası ve ayakkabı sobası çadırda pek fayda etmez ama yürüyüş yaparken ya da tırmanışta faydası sayılamayacak kadar çoktur...

cin malı bir ısıtıcı kullandım poşetin ağzını yırtıp buruşturuyor sunuz biraz elinizle sürtüyorsunuz falan idare eder yatarken giysi içine koymak sırta karna vb.
 

Etiketler

Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

hoyrat58sivaslı' Alıntı:
Çin malını bilmiyorum ama benim kullandığım tsk'leri kullanıyor. Yerli malı anlaşılan...

küçük bir sıcak su torbasıda soğuk bir gecede iyi olabilir. fakat ufak tefek yada buyuk teknolojik fark etmez en önemlisi cadır ve uyku tulumunun iyi olacak şartlara dayana bilen konforlu ısı değerine sahip sentetik kaz tüyü fark etmez bir malzeme ısınmak içn yeterli :smiley:

neşeli kamp günleri dilerim
 

Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

Naylon torbanın içindeki Kâğıt kesede bulunan ısıtıcılar biliyorsunuz tek kullanımlık. Naylon torbadaki sıvı şeklinde olanlar ise yüzlerce kez kullanılabiliyor. Ben her ikisini de deneme amaçlı kullandım. Şmdi hiç birin kullanmıyorum. Sadece kese kağıdı içindekini emniyet amaçlı taşıyorum. Hafif ve yer kaplamıyor. Bunu taşımamdaki asıl amaç; Donmalara kşı kullanılabilmesindendir. Belirli bir ısıya ulaşmış tozu kâğıdı yırtıp donma ihtali olan yere (İnce ve korktuğuuz ayakkabının içine) Serpebilirsiniz. "Sadece acil durumlarda deneyiiz çünkü, çora ve ayakkabdan boyayı çıkarmakta gülük çekebilirsiniz. Suda ısıtarak yeniden eriyen torba ısıtıcılar fazla yer kaplıyor, donnca kaynatmak için zaman, yakıt ve su harcamak lazım. Zaman, su ve yakıtın değerli olduğu durumlarda kağıdı kullanmayı öneririm.
 

Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

uyku tulumu içine sıcak su konulmuş, kumaş desenli termofor..sabaha kadar sıcak yatarsınız..fiyat 10 tl. çadır içi ısınma için heryerde bulacağınız kartuşlu kamp ocağı ve istine monte edile soba. ocak 17 tl, ocak 20 tl..bunlar ekonomik ve kolay çözümler...

Kilifli Termofor


NURGAZ ASPENDOS KAMP OCAK METAL


NURGAZ KAMP SOBA PRATIK TUP USTU
 



Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

uyku tulumu içine kumaş kaplı termofor, çadır içine yerli üretim kartuşlu ocak üzeri monte edilen soba..en ekonomik çözümler...

Kilifli Termofor


NURGAZ ASPENDOS KAMP OCAK METAL


NURGAZ KAMP SOBA PRATIK TUP USTU
 

Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

resımdekı kucuk ocakların bır cogunun gaz sızdırma problemı oluyor gaz turevlerı kucuk hacımlı her yerde cok tehlıkelı olabılır aman ha ...
 

Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

Bu piknik sobasından bende var, Kesinlikle çadırın içinde kullanılası bir şey değil bence de. Çok kısa bir sürede içerideki oksijeni bitirir. Ve ortama bol miktarda karbonmonoksit yayar. Herhangi bir hava kalitesi emniyeti de yok. Ancak açık havada kullanılabilir.
 

Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

evet haklısınız, kartuşlu soba çadır içi için tehlikeli. Sadece dış alanda ısınma için faydalı. Düzeltmeler için teşekkür ederim.
 

Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

Amerika'nın ünlü Zippo firmasının benzinli cep sobası var. İsmi Zippo Hand Warmer. Yakıt olarak Zippo benzini ile çalışıyor. Normal benzin ile çalıştığını söyleyenler de var ama ben normal benzin ile denemedim. Fabrika verilerine göre 1 ölçek Zippo benzini ile (1 ölçek= küçük çay bardağının yarısının yarısından daha az miktarda Zippo benzini) 12 saat boyunca 60 derece kadar ısı veriyor. Ben ilk başlarda cep sobasının içine Zippo ölçeği ile 1 ölçek benzin koyuyordum ve en az 12 saat ısıtıyordu. Daha sonra biraz fazla benzin doldurdum 20 saat ısıttı. Biraz daha fazla benzin koydum 24 saat ısıttı. Cep sobasının haznesini %90 oranında Zippo benzini ile doldurunca 24 saat ısıtıyor. Halbuki Zippo firmasının ölçeği ile sadece 12 saat ısıtıyor. Cep sobasının haznesini %100 oranında benzin ile doldurduğunuzda ise soba yanmıyor. Bu nedenle %80 - %90 oranında doldurup 24 saat ısınıyoruz. Fiyatı 80 tl civarı. Satın almak isterseniz bu ürünün yedek başlığını da almanızı öneririm. Başlık dediğim şey minicik, içinde keçe gibi bir madde bulunan bir parça. Sobayı yakmak için bu parçayı çakmakla yakmanız gerekiyor. Bu başlık 70 - 80 kullanımdan sonra ömrünü tamamlıyormuş. Yedek başlık ise 20 tl. civarı olsa gerek. Çok çok az bir benzin kokusu oluyor. Yanınızdakiler bu kokuyu hissetmeyebilirler. O kadar az bir benzin kokusu var. Minik çay bardağının yarısının yarısından daha az miktarda benzin çadırda ne kadar oksijen tüketirse bu ürün o kadar oksijen tüketiyor. Yani hemen hemen hiç oksijen tüketmiyor diyebiliriz. üstelik en az 12 saat 60 dereceye yakın ısı veriyor. Bence en iyi outdoor ısıtıcı budur. Avcılıkta, kampçılıkta, uyku tulumunun içinde, balık tutarken, gece - gündüz yürürken, soğuk kış günlerinde evde iken vs. her yerde kullanabilirsiniz.
 




Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?

Teşekkürler ben internet üzerinden bir alışveriş sitesinden satın aldım. Hem Zippo cep sobasını hem de satın aldığım satıcıyı tavsiye ederim.
 

Benzinli cep sobasını ben de kullanıyorum. Çok az yakıtla çok uzun süre ısınma sağlıyor. Uyku tulumunun içine attığımızda da ciddi bir ısı artışı oluyor. Hatta Allahuekber dağlarında askerler Termal kamera ile kampı taradıklarında benim tek başıma kaldığım çadırı pırıl pırıl görüyormuş. İçerde soba yakıp yakmadığımızı sordular. Tek yanan şey çadırın içinde tulumun içindeki minik benzinli cep sobamdı.
Aslında çadırda ısınma dediğimizde aklımıza şu gelmeli. Hava karardı, uyuyana kadar oturacağımız, sohbet edeceğimiz, okuyacağımız, yazacağımız kısacası birşeylerle meşgul olacağımız zaman zarfında ısınmak. Zira uyku tulumuna girince zaten ısınıyoruz. Ya da öyle olmalı. Çünkü bence bir kampın olmazsa olmazı çok iyi bir uyku tulumudur.
İş bittikten sonra yanan ocaklar vs tamamen söndürülüp öyle uyunmalıdır.
Çadıra giriş ile uyuma arasındaki süreçte ısınmak için genelde şunu yaparız. Haydi bir çay demleyelim. Çadıra yanan ocak zaten bizi ısıtmaktadır.
Genel maksat çadırlarımızda yani nisbeten büyük tünel, mahruti vs tip çadırlarda soğukta neler yaptığımızı anlatmak istiyorum.
Öncelikle odun sobası kurulması ve odun yakılmasının hiç zararı yok. Tabii çadırın baca deliği varsa.
Geçenlerde internet satış sitelerinden birinde bir mazot sobasına rastladım.
Kendi bidonuna mazot koyuyorsunuz, biraz ileride başaşağı vaziyette bir yere bırakıyorsunuz ve istediğiniz ayarda yakıyorsunuz. Bu sobada isterseniz odun da yakabiliyorsunuz. Hem çok küçük hem çok başarılı hem de teleskopik bir soba borusuna sahip.
Bir benzerini bulamadım. Bulsam hemen düzineyle alırdım.
Çok büyük çadırları ısımak ile ısıtabiliyoruz. Isımak dediğimiz çadırın dışına kurulan, mazotu brülörle yakıp ısıya çeviren cihazdır. Mazot ve elektrik gerekiyor. Küçk bir çanta jeneratör iş görüyor. Ama çadırda bunun için borusunun girebileceği yuvarlak bir delik olmalı. Sahra çadırlarında yer hizasında bu ağzı büzülebilen delik bulunur. Bazıları bunu wc zanneder.
Karargah olarak kullandığımız çadırları ısıtma projelerimiz zihni siniri bile sinir ediyordu.
webastoyu akü ile çalıştırmak ve bununla çadır ısıtmayı bile düşündük fakaat tam bu sırada internette bir şey bulduk.
mini ve seyyar webasto.
Adamlar küçük çanta jeneratör gibi bir şey yapmışlar. 12 veya 220 v ile çalışabiliyor. Mazot deposu da içinde. Egzost borusu spiral, hareketli ve susturuculu. Çok sıcak olan bu boruyu isterseniz cihazı çadır içinde çalıştırıp ucunu çadıra değdirmeden dışarı çıkarıp kullanabiliyorsunuz. İsterseniz su geçirmez bu çantayı çadırın dışında bırakıp takacağınız spiral esnek plastik borusu ile ısıyı çadıra taşıyorsunuz. Termostatı sayesinde çadırın içini istediğiniz ısıda tutuyor. Akü veya elektrikle besleyebiliyorsunuz. Elektrik sadece fanı çalıştırdığından korkulacak kadar enerji harcamıyor.
Afganistan depreminden hemen sonra uzun bir müddet Keşmirde afet alanlarında bulundum. Burada kurduğumuz çadırlarda oraya giden hizmet ekiplerimizin kalması için katalitik kullanılıyordu. Gündüz gaz kaçıran katalitiği farketmeyip çadıra girer girmez katalitiğin çakmağına basılması sonucu bir genç mühendisimizin hayatını kaybetmesi çok acıydı. Oysa Afganlar öyle bir yöntem kullanıyorlardı ki hiç zarar görmeden ısınabiliyorlar ve yemeklerini pişirebiliyorlardı.
Keza Suriyede de aynı şeyi gördüm. Hatta Suriye içindeki mülteciler bizden bu sobaları istediler yüklü miktarda alıp yolladık üstelik 25 TL civarıydı.
Evet bu aslında çok basit bir gaz yağı sobası veya ocağı idi. Konunun başında bir arkadaşımızın tır şöförünün kullandığını gördüğü Kerosen sobası bile bunların gelişmiş şekliydi.. Evet Kerosen bildiğimiz eski gaz sobalarında, gazlambalarında kullandığımız gazyağından başka birşey değildi. Evet evet, bildiğiniz uçak yakıtı bu. Buna biraz sonra tekrar değineceğim.
O kadar ilkel gaz ocakları gördüm ki hayret edersiniz, on TL ye bile satılıyordu. Ama bunlar çadırların içinde devamlı yakılmasına, yemek yapılmasına rağmen kimseyi zehirlemiyordu. Hiç gaz sobasından öleni duymadım. Piknik tüpü veya küçük kartuş tüp üstüne konan ısıtıcılardan öleni duydum.
Nedense gaz yağı zehirlemiyordu. Belki çadırları bizim iki kişilik çadırlar gibi değil de biraz daha büyük diyedir ama bu gün bile kızılayın çadırlarında Suriyede insanlar bununla yemek yapıp ısınıyorlar.
Benim Karargah çadırım mahrutî tip bir çadır. Tabanlığını takınca on kişiden fazla yanyana yatabilir. Çeşitli havalandırma yan pencereleri var ama üstünde de tam kapanamayan bir tül havalandırması mevcut.
Geçen yıl piknik tüpü üstü ısıtıcı kullandık baş ağrısı havasızlık yaptı sık sık çadırın içini havalandırmak zorunda kaldık. Üstelik de hiç ısınamadık, ısınıyoruz gibi geliyordu ama titriyorduk.
Bu yıl mini portatif webastoyu denedik müthiş başarılıydı.
Ammaaaa
Ya elektrik, akü bulamazsak diye bir şey daha deneyelim dedik.
Bir zamanların evleri ısıtmakta kullandıkları çok da lüks sayılan gaz sobası, ama japon gaz sobası, yani zibrokamin türevleri.
Artık kimse kullanmıyor diye sıfıra yakın ikinci el düzinelerle satılık var letgo veya sahibinden sitelerinde.
Hatta bir zamanlar bu sobalar ev içinde yakılmasına izin verilen bacasız tek gaz sobası diye reklam yaparlardı.
Tek kelimeyle muhteşem oldu.
Müthiş bir sıcaklık, az yakıt yakması, hiç havasızlık çekmememiz, baş ağrısı yapmaması müthişti. Bir de üstünde çay yapabiliyordunuz.
Şunlara dikkat etmek gerekiyor.
Yedek fitilini de alın.
Kendi yakıtını kullanın.
Bu gün gazyağı piyasada neredeyse benzinle başabaş gidiyor. Belki de kullanımı azaldığı içindir. Ama biz çocukken heryerde kullanılırdı. Şimdi kamplarda, gemici fenerlerinde kullanmak için bile zor buluyoruz.
Bu arada gemici fenerleri için bir hatırlatma yapayım. Sıcak odaların içinde aydınlatmada kullanılacaksa tavana yakın bir yere asılmamalı. Sıcaktan gaz buharlaşıp parlama yapar. Biliyorsunuzdur eski gaz ocakları vardır. Aslında bunlar da benzin ocağıdır lakin nedense biz gaz ocağı olak kullanmış bunlara gaz yaktırmışız. İspirto ile ön ısıtma gerçekleştiğinde, zaman zaman da pompalandığında gazyağı benzinden aşağı kalmaz şekilde yanıyordu.
Gaz yağı rafine ediliş şekline göre ayrılıyor. Uçak benzininden başlayıp kalite giderek düşüyor.
Bahsettiğim japon sobalarında her tür gaz yağı yanar ama kendine mahsus olanı kokusuz yanar. Bahsettiğim sitelerde bu yağı da bulmak mümkün.
Bir ip ucu daha, bu sobaları açık havada yakın, kokusu bitince içeri alın ve mutlaka açık havaya çıkarıp söndürün. Böylece hiç koku olmaz.
Bazılarımız ki biz de önceleri uçak benzinini çok uçucu sanırdık, sanırım saatçi benzini ile karıştırırdık. O zamanki ilkel benzin ocaklarımızda Bunu yakmaya çalışırdık. Sonra öğrendik ki uçak benzini dediğimiz bildiğimiz gazyağı imiş. Tabii zippo benzinini de uçak benzini sanırdık. Oysa zippo veya cep sobaları için uçucu olmayan bir yakıta ihtiyaç vardır. Eğer yakıt uçucuysa hemen bularlaşır biter. Zippo çakmaklarına çok meraklıydık hâlâ da öyle. Kullanmıyoruz çünkü işe yaramıyor. Biz sigara içmiyoruz ki. Cebimizde dolaşıp duruyor içindeki gaz da uçuveriyor. Tam lazım oluyor zippo yanmıyor. Bu yüzden zippolar kamp malzemelerimizin müze bölümünde yer alıyor. Benzinli cep sobalarında ise gazı yakmadan hemen önce koyuyoruz. Zippo benzin şişesinde uçmadan duruyor. Bu yüzden benzinli cep sobanız varsa bir de yanında zippo teneke kutu gazyağınız vardır.
E pekiyi benzin ocaklarında mükemmel yakacağımız çok uçucu benzin var mıdır.
Vardır.
Bunun adı hegzandır.
Eminönü civarında satılırdı bir zamanlar.
Elinize dökseniz anında buharlaşır eliniz buz gibi olurdu.
Ama benzin ocaklarımız bir güzel yanardı ki sormayın. Hiç temizleme derdimiz olmazdı. Özellikle kritik kamplarda dağ kamplarında bunu kullanırdık.
 

Çadrı için kamyoncu 12v elektrikli battaniye aldım bunun içinde 12 volt akü çadır içinde kullanıyorum sabaha kadar çalıyor aküyüde şarj çihazı ile dolduruyorum herkese tavsiye ederim
 

_30 derece de ve saatte 40-50 km hızda esen rzügarda 4000 metre irtifada çadırda kaldım, hiç bir ısınma şansımız yoktu. Çadır içi tüplü ısınma yöntemlerini tavsiye etmiyorum, risk var. Doğru giyim, surekli sıcak içeçek ve sıcak su torbası ile ısınmak doğrudur. Kamp ateşi basında uzun sure kalmak bir sure sonra uzaklastıgınızda veya cadıra geçince usumeye neden olacak. Ateşe yakın ve uzun sure oturulmamalı..
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,779
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst