Çekme Karavan - Alternatörden Şarj - Akü Ihtiyacı - Jeneratör

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tekelimustafa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 42
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,528
.
Mustafa bey :yum:
Elinizdeki şebeke dolum cihazınız, sizin amacınıza uygun değil. Prospektinde kapasitesi ancak 100Ah akülere kadar yeterli denmekte. Üstelik mikro işlem kontrollü değil. Zaten çok fazlı dolum olanağı, akü seçimi ve canlandırıcı özelliklerini de göremedim.
1 Ah dolum kapasitesi ile sanırım motorsiklet akü dolumu ve de otomobil akülerinde dolumu koruma işlevi yapması için dizaynlanmış olmalı.

Herneyse, aşağıdaki linkte sizin için fazlasıyla yararlı bilgiler var. Orada sözü geçen ürünlerin Türkiye’de satıldığını okumuştum. Sanırım forumda bilen biri vardır.
10Ah dolum yapabilenleri Almanya’da ~130 € civarında bulunmakta.
Akü Şarj Cihazı Tavsiyesi

Akünüzün buzdolabı altı konumunda beklenen ısı aralıklarının, akünüze önemli bir etkisinin olacağını tahmin etmiyorum (Spekülasyon).
Atıl zamanlar için ise Ankara zaten güneye göre daha avantajlı konumda.

Aküler soların hep bağlı kalmasını ve regülatörün de dolumu çok fazlı yapabilmesini çok seviyorlar.
Onları kırmamak sizin eliniz ve cebinizde..;)
.
 
Son düzenleme:

Etiketler
Sigorta sistemi olarak uygun, ancak gövde ve iç sigorta değeri olarak panel gücünü bilmek gerekir.
Resimde gönderdiğiniz gövde 25 amper test değeri,bu gövdeye 25 amper DC fişek için 32 gövde seçebilirsiniz.
Panel 150+30 w , sigorta ve gövde böyle 25 e 25 olarak kalsa bir problem oluşurmu teşekkür
 
Son düzenleme:


Panel gücü olarak gövde tamam, sigorta değeri 20 amp.olursa İyi olur
Bülent bey,
sigorta değerini nasıl belirliyorsunuz?
190 w tek panel - 30 amper pwm şarj cihazı - 210 ah jel akü arasındaki sigorta değerleri ne olmalı?
aküden buzdolabına ve diğer tüketicilere kaçar amperlik sigorta koymalı?
bir de aşağıda linkteki gibi bir panel siparişi verdim. bu paneldeki yuvalara gerekli amper değerinde cam sigorta yeterli midir?
 

Bülent bey,
sigorta değerini nasıl belirliyorsunuz?
190 w tek panel - 30 amper pwm şarj cihazı - 210 ah jel akü arasındaki sigorta değerleri ne olmalı?
aküden buzdolabına ve diğer tüketicilere kaçar amperlik sigorta koymalı?
bir de aşağıda linkteki gibi bir panel siparişi verdim. bu paneldeki yuvalara gerekli amper değerinde cam sigorta yeterli midir?

Karavan içinde elektrik paneli olarak kendinden otomatik sigorta korumalı anahtarlı 4 veya 6 lı daha sağlıklı ürünler var.

Resimdeki ürün ile ilgili yorum yapamıyorum.
DC elektrik sisteminin her bir ürünü AC de dahil olmak üzere ayrı ayrı değerlendirilir, hesaplamaları, tesisatı , kullanılacak ürünler , tesis ortam şartları ve benzeri durumları işin tekniğine uygun olması kesindir, sistemlerin tekniğine uymayan yapı sorunlara yol açacaktır.

Cam sigortalar AC devrelerinde; çok fazla olmayan akımlarda koruma sağlar.

DC sistemler için belirlenen sigorta ve anahtarmalar doğru akım özelliklerini taşıyan yapıda ve karakterlerde olmak durumundadır.
Sürekli yazılır ve bilinir, gerilim düşümü, iletken kesitleri, sıcaklık, direnç ve benzeri durumlarda hassasiyet gösteren kullanıcı DC hat korumasında uygunsuz sigorta kullanırsa sisteme elektriksel koroner kriz geçirme imkanı verir.

Sigorta koruma değeri her hat için ayrı,bu hatları besleyen ana kesici veya besleme başlangıcı için ayrı, tüm hatları besleyen ve kesen devreler için ayrıca belirlenir. Buradan sabit bir değerler vermek hatalı olur.
Pratik olarak uygulama yapanlar için;
Bir çok cihazın etiketi üzerinde çalışma gerilimi, akım ve gücü yazılıdır, buradan hareketle iletken kesit sigorta değeri bulunur.
Örneğin DC 12 volt kompresör 5,5 akım değeri olan, hat başı ve sonu 5 metre,6 mm2 kesitli kablo kullanımında 10 amp sigorta uygun olarak değerlendirilir, aydınlatma devresi için ortalama 10 amp. kullanılır,bu değerler azaltır veya artar sistemdeki yüklere göre!

İnternet üzerinden alınan, üzerinde yazılı olan teknik değerleri karşılamayan bir çok ürün grubu var. Sadece fiyatları olarak cazip, kalite, uzun ömür, güvenlik , sisteminize uygunlukları sorgulanır.
Örneğin;
Sistemi oluşturan 20 basamaklı ürün yapısı ve montaj olarak 18 doğru olsa dahi bir iki hatalı ürün yada bağlantı sistemin tamamını etkiler,en zayıf yerinden sorun çıkarır.
Kolay gelsin
 



daha önce montaj yapan ve konu hakkında bilgili forumdaşların onayını almak için yazıyorum,

solar panelimi çekme karavanımın fiberglass tavanına monte edeceğim.
1- panelin uzun kenarlarına L alüminyum profili vidalamayı, L profili de tavana bahsedilen sika 252 ile yapıştırmayı düşünüyorum. ayrıca tavana bir vidalama yapmayı düşünmüyorum.
2- paneli giriş buat ına, aküye ve buzdolabına yakın olan sol tarafa boylamasına monte etmeyi düşünüyorum
3- tüm elektrik ihtiyacını solar regülatörün çıkışından alıyoruz, akü kutup başından almıyoruz doğru mu?

ancak şöyle bir durum var, ağırlık dengesini düşündüğüm zaman akü , buzdolabı ve panel karavanın boylamasına ortasına gelmekte ancak enlemesine düşününce de sol tekerleğe yakın oluyor. 65 kilo akü, 25 kg buzdolabı ve 12 kg panel toplam 102 kg. buzdolabında 10 kg luk bir karpuz da olursa tadından yenmez:yum:
buzdolabının hemen karşısında mutfak tezgahı var ve denge için hanımın mutfak eşyalarına olan iştahına güvenmek zorundayım.:tongueout: ne dersiniz sizce bir sorun teşkil eder mi?
 

.
* Tüketicilerinize akımı mutlaka aküden alın !
Regülatördeki tüketici çıkışını atıl bırakın..
Regülatör sadece aküye bağlı olmalı.

* Regülatörün ısı sensörü için çıkışı var mı ? Resimlerde sadece LED lambası görülüyor..
Randıman için gerekli ısı sensörünün, aküye doğrudan bağlı olması gerekiyor !

* Elektrolizi önlemek açısından, profili çerçeve ile birleştirirken yine alüminyum ya da en azından paslanmaz vida kullanın.

* Karavanımda panelim Sika 252 ile 9 senedir beraberler. Sanırım katolik evliliği yapmışlar, ayrılacakları yok. Fakat Almanya’da Sika252 pahalı gelirse MS-Polimer yapıştırıcıların uygulanması salık verilmekte.
Yapıştırıcıların 6 Aydan fazla depo edilmiş olmamasına da dikkat edilmeli.

* Bir de yapıştırırken resimde olduğu gibi panelin üzerine çıkmamak lazım. :yum: C301C358 6C29 414C 9F8D 81DAC08C1AC6

* Yapıştırırken vidalamak da yapıştırıcının titreşimin sönümlemesi için gerekli olan 3-6 mm aralığını kısaltmakta !
.
 
Son düzenleme:

önceki hafta sonu güneş panelinin uzun kenarlarına iki adet alüminyum kutu profili vidaladım ve kutu profilleri de tavana sika 252 bulamadığım için (temini uzun süreceği için) akfix high tack adlı yapıştıcı ile yapıştırdım. regülatör ve aküyü yerlerine yerleştirip bağlantılarını yaptım. tüm bağlantılarda + hat üzerine sigorta koydum. şu an akü kutupları üzerinde hem regülatörden gelen kablolar hem de buzdolabına ve aydınlatma - hidrofora giden kablolar var. şimdi bir de dizel ısıtıcının elektrik ihtiyacı için bir hat daha eklenecek.

6-7 günlük salda gölü, ölü deniz gezimiz oldu. bu süre zarfında çok şükür herhangi bir sorun oluşmadı. sabah kalktığımda regülatör 12,4v-12,3v değerini gösteriyordu genelde. 6 kademeli buzdolabını ise en fazla 3 seviyesinde genel de ise 2 seviyesinde kullandım. regülatör akünün sıcaklığını da gösteriyor ancak rügülatör ile akü arasında böyle bir sensör bağlantısı mevcut değil. zaten regülatörde sensör girişi de mevcut değil. bence metaller aynı zamanda iyi bir ısı iletkeni de olduğu için aküye giden kablo üzerinden akünün sıcaklığını tahmin ediyor regülatör :smiley: mantıklı başka bir açıklama bulamadım :smiley:

karavanın buzdolabı arkasına gelen duvarında biri altta diğeri üstte iki havalandırması var. üstteki havalandırmaya denk gelecek şekilde buzdolabı arkasındaki kondanser borularına-tellerine 0,3a 12v fan bağlamıştım ancak telleri titreştirdiği için çok ses oldu. fanı doğrudan havalandırmaya yapışık monte etmeyi düşünüyorum. ses azalır diye umut ediyorum.

bu arada karavan hareket halinde iken buzdolabı çalışmaya devam ediyor. yoksa durdurmalımıyım? ben çoğu çekme karavancının aksine biraz fazla hareket halindeyim. 3 gün aynı yerde gecelediğim hiç olmadı bu güne kadar.
dolayısıyla buzdolabını boşaltıp durdurmak pek uygun gelmedi bana ama umarım dolaba da zarar vermiyorumdur...

şimdilik benden haberler bu kadar..
 

.
Mustafa bey, sisteminizi sorunsuz kullanmanız tatilinize keyif katmalı..:yum:

* Doğru uygulama ile MS Polimer yapıştırıcınızın sorun çıkaracağı beklenmemeli. MS Polimer Almanya’da artık sıklıkla salık verilmekte.

* Isı sensörü aslında hemen akü kutup başında bulunmakta. Fakat regülatörünüzün sanırım zaten 25 °C ye ayarlı olması ve özellikle gün içinde yüksek solar değeriniz yüzünden dolumda kayda değer bir kayıp yaşayacağınızı da sanmıyorum.

* Buzdolabınızın değişimini yaptırdığınız 12 VDC kompresörünün titreşim takozları vardır umarım. Fakat karavanınız devamlı gezen bir taşıma aracı değil. Hedefiniz uzaksa belki sadece ilk yola çıkarken bir iki donmuş su şişesini yanınıza alabilirsiniz.

Tesisatınız bence kadı kızından da güzel..:yum:
İçiniz rahat olsun..
.
 
Son düzenleme:




12v kompresörün kutusundan irice musluk contasına benzeyen takozlardan çıkmıştı. dönüşümü yapan usta bunları ihmal etmemiş takmış sağolsun. şimdi içim daha rahat..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,409
Mesajlar
1,517,689
Kayıtlı Üye Sayımız
172,066
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst