Çekme karavan hakkında bilgi almalıyım?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan asas62 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,096

asas62

Yeni Üye
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Mudanyada oturuyoruz, eşimle birlikte 50 yaşlarında emekliyiz, zamanımız bol olduğundan uzun süreli veya sık sık seyahat etmeyi sevdiğimizden ve bu normal yollardan pahalı olduğundan karavan alma düşüncemiz gelişti, Bursada 2 Adapazarında 3 Karavan imalatçısı gezdik bi o kadarda diğer imalatçılarla internet aracılığıyla görüştük.Çekme karavanda karar kıldık.1400 cc dizel aracım var, yeni bir ruhsat-tüv vs. ile uğraşmak istemiyoruz, B sınıfı ehliyetim var, nasıl bir karavan almalıyım? çeki demiri kaç liraya mal oluyor ruhsata kendimizmi işletiyoruz, Eğer 2.el karavan alırsam TİP belgesininde olması gerekiyormu?vs...vs.. sizlerin tecrübelerinizi dinlemek isterim.
Ayrıca karavan sahibi olduktan sonra herhangi biyere kamp yapabilirmiyim, enerji sorununu, w.c sorununu nasıl çözüyorsunuz?Daha merak ettiğim bihayli konu var tabiki, şimdiden teşekkürler..
 

Etiketler
Ynt: Çekme karavan hakkında bilgi almalıyım?

asas62' Alıntı:
Mudanyada oturuyoruz, eşimle birlikte 50 yaşlarında emekliyiz, zamanımız bol olduğundan uzun süreli veya sık sık seyahat etmeyi sevdiğimizden ve bu normal yollardan pahalı olduğundan karavan alma düşüncemiz gelişti, Bursada 2 Adapazarında 3 Karavan imalatçısı gezdik bi o kadarda diğer imalatçılarla internet aracılığıyla görüştük.Çekme karavanda karar kıldık.1400 cc dizel aracım var, yeni bir ruhsat-tüv vs. ile uğraşmak istemiyoruz, B sınıfı ehliyetim var, nasıl bir karavan almalıyım? çeki demiri kaç liraya mal oluyor ruhsata kendimizmi işletiyoruz, Eğer 2.el karavan alırsam TİP belgesininde olması gerekiyormu?vs...vs.. sizlerin tecrübelerinizi dinlemek isterim.
Ayrıca karavan sahibi olduktan sonra herhangi biyere kamp yapabilirmiyim, enerji sorununu, w.c sorununu nasıl çözüyorsunuz?Daha merak ettiğim bihayli konu var tabiki, şimdiden teşekkürler..

Öncelikle hoş geldiniz ,herhalde toplamda beş karavan imalat yada satış yeri gezmişsiniz,bir okadarda internet diyorsunuz ,sorduğunuz sorular hakkında birçok bilgi edindiğinizi zannediyorum.Çünki sorunuz o kadar genelki,cevap olarak bütün bir forumun kısa özetini yapmak gerekir :smiley:
Ben hiçbir karavan imalatçısını gezmeden görmeden bütün bu saydığınız konular hakkında bu siteyi baştan sona okuyarak bilgi edindim,üstelik şu an karavanını kendisi yapanlardanım
750 kg yi geçmeyen bir karavanda karar kılmalısınız,böylece hem ruhsat işleri ile uğraşmaz hemde aracınızın gücü bu kiloya yeterli olacaktır,Cc den ziyade beygir gücü bence daha önemli,
Çeki demiri için ise sıtandart bir fiyat yok,650 ila 1000 tl arasında değişen fiyatlar var piyasada
B sınıfı ehliyetiniz ile şu anki aracınızı nasıl kullanıyorsanız aynen kullanmaya devam edeceksiniz,değişen birşey yok
750 kg altında olacaksa tip onay belgesinin illa olması gerekeceğini zannetmiyorum,çünkü bunu kontrol edicek herhangi bir mekanizma yok (muayene,vergi,sigorta)
Dediğim gibi sorunuz çok genel diğer sorularınıza cevap vericek ,benim yazdıklarımdada yanlışlık varsa düzeltecek başka arkadaşlar çıkacaktır...
 

Ynt: Çekme karavan hakkında bilgi almalıyım?

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Firmalardan bilgi almakla, karavan kullanıcısından bilgi almak arasında tecrübe farkı olacağını düşündüğümden, formdaki kullanıcıların tecrübesinden yararlanmamın daha akılcı olacağını sizde takdir edersiniz, acemi bir karavancı olarak çekincelerim hakkında bilgi edinmeye ihtiyac duyuyorum.
 

Ynt: Çekme karavan hakkında bilgi almalıyım?

Yusuf beyin verdiği bilgiler üzerine söylenecek bir şey bulamadım zaten kendisi genel olarak özetlemiş.Çekme karavan bölümünde paylaşılan yazıları okursanız sorularınızın tümüne cevap bulacaksınız aramıza tekrar hoş geldiniz selamlar.
 

Ynt: Çekme karavan hakkında bilgi almalıyım?

Sitenizde henüz yeniyim, ilginize teşekkür ederim, inşallah karar verdiğimde tekrar yazarım...
 



Ynt: Çekme Karavan Hakkında Bilgi Almalıyım?

Karavanda elektrik tüketimi ve karavan seçimi..
Değerli karavan dostları.. Ben 61 yaşında bir camper sevdalısı idim ancak ve artık böyle düşünmüyorum.
Camper tercih etmemin nedeni hem günlük ihtiyaçlarım hem de kamp için kullanmayı pratik bulmamdı ancak günümüz koşullarında pratik değerini kaybettiler. Günümüzde büyük, iri bir araçla şehir trafiği zor, park konusu daha da zor.. Tamir-bakım içinde daha fazla zaman ve para gerekiyor, sürekli fazla yakmakta cabası..
Ayrıca çekme karavanlar oldukça küçüldü, ucuzladı ve gelişti.. Vergisiz düşük ağırlıklı çekme karavanla artık tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, serbest kalan SW aracınızla ise özgür olabilirsiniz. Ancak 2. bir günlük araçları olan camper sevenleri tabiî ki tenzih ediyorum.
Takdirinizdir; 5-6 kişilik geniş bir aile olarak ta kamp yapabilirsiniz ancak karavanda kamp yapmanın en az 2, en çok 2 kişi için ideal olduğunu artık biliyorum. Kanımca karavancılığın altın kuralı bu. Böylece rengimi, karavan tercihimi belli etmiş oldum.. Bundan sonra çekme karavan!
Birçok arkadaşımın benim gibi düşündüğünü bildiğim için yazmak istiyorum: Karavan kamplarını severiz ama özgür olmayı, canımızın istediği yerde konaklamayı daha çok severiz. Aslında karavan kampları bir özlem değil zorunluluk ve güvendir.
Biz karavancılar sınırlı gelirli insanlarız. Farklı olsaydık özel uçağımız yada yatımızla dolaşmayı tercih edebilirdik. Bu nedenle maliyetin bizler için öncelikli olduğunu elbette biliyorum ancak karavancılığın hakkını vermekte lazım. Madem karavan yaşamı bizim için öncelikli, fotoğrafçılık gibi diğer hobilerimizden fedakârlık etmek, karavan yaşamımızı modifiye etmek, lüks olmasa da insanı koşulları sağlamamız gerekiyor.
Karavan yaşamında en temel gereksinim yada sorun elektriktir. Elektriği çok dikkatli kullanmaya çalışmak ise karavancının kendine yapabileceği en iyi işkencedir. Elektrik sorunu olmayan karavan en özgür karavandır. Günümüzde elektrik sorunu olmayan karavan elbette mümkün ama bunun için kesemizin ağzını biraz açmamız gerekiyor.
Gerçekten soğutan buzdolabını çekinmeden kullanmak, İstediğiniz zaman/kadar 102 ekran LED TV.nizi uydudan izlemek, aydınlatma ne kadar harcadı? diye endişe etmemek, dizüstü bilgisayarınızı, cep telefonunuzu, FM radyonuzu ihtiyaç duyduğunuz anda şarj etmek, şişme botunuzu şişirmek, 12 voltluk ketılınızı çekinmeden kullanabilmek, mikro dalga fırınınıza zaman zaman baş vurmak gibi ihtiyaçlarınız için 240 amper civarında bir aküye yada akü grubuna ihtiyacınız var. (önerim; paralel bağlanmış, 6 wolt, 120 amperx4 adet Trojan akü. Toplam 480 amper görünüyor ama aküler 6 wolt. Bu nedenle toplam değer 240 amper) Böyle bir aküyü yada akü grubunu yaz günü şarj edecek güneş panelleriyle (kuzey kutbuna gitmeyeceksek) karavanımızı -boyutu ne olursa olsun- donatmak mümkün.
Böyle bir donanım ve 200 litrelik bir su deposuyla canınızın istediği yerde, 2 kişi aralıksız 10-15 günlük kamp yapabilirsiniz. Anlayacağınız üzere burada sorun elektrik değil içme suyu olacaktır. Eğer mutfak tüpünde, pasta tenceresinde ekmek yapabiliyor, suya ulaşmanız sorun değil ve karavanınızda yakıtlı webasto varsa tatilinizi 12 ay yada ömür boyu sürdürebilirsiniz!
Diyelim sizleri ikna ettim ve kuş uçmaz, kervan geçmez bir alanı kendinize kamp yeri olarak belirlediniz.. Elektriğiniz güneşten suyunuz ise yakın bir pınardan.. Yeterince ununuz da var ve buz dolabınız da dolu. Peki.. Başka nelere ihtiyacınız var?
Ülkemiz ABD gibi yüksek risk taşıyan bir ülke değildir ama yinede önlem almakta fayda var. 600 lira verip bir pompalı tüfek alacaksınız, gerekirse ufak, izin verilen avlar içinde kullanabilirsiniz. (Ben bir hayvan sever olsam da..)
100 metre 15’lik (görünmez) misinaya (5 lira) 50 cm. boyunda siyah boyalı incecik metal çubuklara ve kolay tetiklenebilen 5-8 adet havai fişeğine (50-100 lira) ihtiyacınız var. Bu yüz metre görünmez misina ile karavanınızı 600 m2’lik bir alan içinde güvene alabilirsiniz. En kötü niyetli kişi bile yaklaşmak isterse kesinlikle bu misinaya takılacak ve birdenbire yüksek sesle yerden ateşler saçan ve havada patlayan havai fişekleri kötü niyetlinin deli gibi kaçmasına neden olacaktır. Böyle bir sistemin maliyeti 100 lira civarında olacak ve kurulması yarım saati geçmez. Önemli olan sizin var olduğunu hatırlamanız ve gerektiğininde üstünden atlayacak kadar yerini bilmenizdir. (kendiniz patlatmayın yeter!)
Daha başkada var, onları da yazayım:
Oyuncak olmayan ancak motor takılamayan sahici 4 kişilik şişme botlarda çok ucuzladı, muhakkak edinin. “Tekne altı kontrol” tabir edilen dalış tüplü takımları 400-500 lira. Bu dalış takımları ile su altında rahatlıkla yarım saat kalabilirsiniz.
Fotoğraf makinenizi muhakkak su geçirmez alın. 20-30 metreye kadar su geçirmez, yüksek çözünürlük fot. Makineleri artık 200-500 lira!
Karavanınızın arkasında bir adet arazi bisikleti, tavanında ise heç (tavan, havalandırma/aydınlatma penceresi) olması yerinde, gerekli olur.
Abartırsak fot. Makinenizi 4 pervaneli bir mini helikoptere monte edebilir ve 1 km2 içinde hava çekimleri yapabilirsiniz. (1000 lira)
Söz bitti, gönlünüzce olsun diyorum..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,412
Mesajlar
1,517,698
Kayıtlı Üye Sayımız
172,066
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

SON KONULAR



Geri
Üst