Çekme Karavan'da Yeni Teknolojiler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mustafayetim Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 32
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,260

mustafayetim

Evim Arkamda Dünya Önümde
Mesajlar
2,781
Tepkime Puanı
204
Yer
Adapazarı
Sevgili çekme karavan severler.Kış aylarının bu durgunluğunda sizlere çekme karavan kullanımında çığır açan yeniliklerden bahsetmek istiyorum.
İlk önce 2004 yılında Al-co şasi firması tarafından bulunan Al-co ATC daha sonrada Bpw saşi firmasınında piyasaya sürdüğü BPW IDC trailer control sistemleri günümüzde güvenli çekme karavan kullanımı için biz sürücülere geniş imkanlar sunmakta

http://www.youtube.com/watch?v=YAu3TUQeIuM
 

Etiketler


Zaman buldukça açıklamalar yapacağım bu üç yenilik çekme karavanın motokaravanlara karşı olarak görülen dezavantajlarını kaldırmakta bir adım öne çıkarmakta......
 

Mustafa bey merhaba yazdiklarinizi gezilerinizi takip ediyorum verdiginiz bilgiler icin de cok tesekkur ederim. Benim dusuncelerim ve sorularim :
1- Bu son topic'deki yol tutus sistemini anlayamadim. EBD benzeri bir sistem mi kuruluyor karavana. Acikcasi ne olursa olsun bu kadar kanirtarak arac kullanmayi asla dusunemem. Hele yagmurda filan tin tin tin giderim ancak ama sistem super gorunuyor. Cok pahali degilse ben de bu sistemi isterdim acikcasi
2- Manevra sistemleri neden bu kadar onemli sizin icin anlamiyorum. Topuzdan sokulmus bir karavani 2 kisi cokcok kolay bir sekilde her yere sokar yanastirir neden elektrikli bi sistem kurayim ben anlamiyorum. hele ki tek dingil karavanlar neredeyse oldugu yerde 360 derece donebilir. Benimki 2 dingil ve birhayli de uzun buna ragmen boyle bi sistem arayisina girmedim ben simdiye kadar hicbir zaman. Bu satirlari yazmamin sebebi gercekten merak ediyorum neden boyle bi sisteme gerek var diye.
3- Hidrolik dengeleme ve ayak koyma sistemi de supermis en zoruma giden en zor sey budur. Hele ki 1-2 gun durulacak ise ....
 



Berksan Bey benim karavanım 560 boyunda kafa kısmı ile boyu 777 ağırlığı dolu olarak 1800 kg dolayısı ile hafif bozuk ve rampa yüzeylerde eşi ile ben rahat hareket ettiremiyoruz.
Karavan trailer sistem ise ani manevralarda arkadaki karavanın tekerleklerine farklı fren uygulayarak devrilmelere engel olan bir sistem.Normal şartlarda bende oldukça yavaş ve tedbirli araç kullanırım.Ancak 80 km bir hızla yolda giderken önünüze çıkan bir engele ya vuracaksanız yada ani manevra ile bu engeli aşacaksınız.Bu hızlarda ani manevrada arkadaki karavanı devirme ihtimaliniz var.Trailer sistemi buna engel oluyor selamlar...

http://www.youtube.com/watch?v=bh2ZLDqwVTs&feature=related
 

Biz çekili karavancılar için verdiğin değerli bilgilerden dolayı çok teşekkürler. Bu ekipmanlar sayesinde çekili karavanları kullanmak yada kampinglerde park etmek öyle anlaşılıyorki motokaravanlardan bile daha kolaylaşmış durumda. Motokaravanların çekili karavanlara karşı olan yollardaki kullanım ve park etme avantajları ve çoğu kişiyi de motokaravan sahibi olmaya iten çekinceler bu gidişle yok olmuş görünüyor.
Seni dikkatle izlemeye devam ediyoruz.
selamlar
 

bberksan' Alıntı:
Mustafa bey merhaba yazdiklarinizi gezilerinizi takip ediyorum verdiginiz bilgiler icin de cok tesekkur ederim. Benim dusuncelerim ve sorularim :

2- Manevra sistemleri neden bu kadar onemli sizin icin anlamiyorum. Topuzdan sokulmus bir karavani 2 kisi cokcok kolay bir sekilde her yere sokar yanastirir neden elektrikli bi sistem kurayim ben anlamiyorum. hele ki tek dingil karavanlar neredeyse oldugu yerde 360 derece donebilir. Benimki 2 dingil ve birhayli de uzun buna ragmen boyle bi sistem arayisina girmedim ben simdiye kadar hicbir zaman. Bu satirlari yazmamin sebebi gercekten merak ediyorum neden boyle bi sisteme gerek var diye.

Sayın bberksan;
Mustafa beyin söylediklerine izniyle birkaç eklenti yapmak istiyorum. Size şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki mover'ı olmayan çekili karavan karavan değildir. Benim karavanımın mover'ı varmı derseniz yok ancak böyle giderse çok geçmez bir kaç seyahat sonrası belfıtığı olabilirim. Bildiğiniz gibi 4 metrenin üzeri boyuttaki Adapazarı imalatı karavanların hepsi 1 tonun üzerindedirler ve geziye çıkış sırasındaki yükleriyle birlikte bu ağırlıkları 4.25'likler için yaklaşık 1300-1400 kilo 5.25'likler için ise bunun da üzerinde olurlar.
Dediğiniz gibi bu karavanları olduğu noktada 360 derece döndürmek çok fazla sıkıntılı olmayabilir ancak ileri geri hareket ettirmeye başladığınızda işin şekli değişmektedir. Hele de çıktığınız seyahatte 3-4 günde bir başka bir kamping alanına girerek size gösterilen parsele yerleşmek durumunda kalırsanız o manevralar insana anasından emdiği sütü burnundan getirtir bir hal alıyor. Geri geri 10 santimlik bir tümseği ben, eşim ve kızım nasıl zorlanarak aştığımızı anlatamam.
Yurtdışı seyahatlerimizi eşim ve kızımla tek başımıza yapıyoruz. Avrupadaki kampinglerde de komşularımız genelde emekli kişiler oluyor 70-80 yaş civarında olan bu kişilerin size yardımcı olma şansı pek olmuyor. Öyle olduğu halde Berlinde kamping alanında karavanımızı hareket etmeden önce olduğu yerde döndürerek arabaya takmaya hazır hale getirmiştik ancak 2-3 metre ileriye itmek gerekiyordu ve alan da çok hafif yukarıya doğru meyilliydi ben ve eşim arkasından itmeye başladığımızda komşu yaşlı Alman karavancı da bizim zorlandığımızı görüp yardıma geldi. Karavanı yanaştırdığımızda da kaç kilo bu karavan diyerek şaşkınlık içerisinde bana dönüp bir of, puf dedi. Bizim karavanla aynı boyuttaki Avrupa karavanlar 1 ton yada daha az bir ağırlıktayken bizimkinin maşallahı vardı.
Yoksa bir kampinde yerleşip 15-20 gün sonra oradan ayrılacaksanız, yada kamping dışı bir alanda yol kenarına yanaşıp duracaksanız pek dert değil ancak hareket içerisindeyseniz gezi sonucu ciddi sağlık sorunlarıyla eve dönebilirsiniz. Yada ben şu anda 48 yaşındayım zorlanarakta olsa yapabiliyorum Allah sağlık verirse bu karavancılık yaşantım devam edecek 60-70 yaşlarında karavanı nasıl kaldırıp kondurabilirim.
Ancak bu ekipmanlarla karı koca 80-85 yaşında çekme karavancılık yapan yabancılarla karşılaştım, hiç kimseye aman usta bi el atıver şuna demeden karavanı oyuncak arabalar gibi istedikleri dar ve zor alanlara yanaştırıyorlardı. Karavanla seyahat ederken bel fıtığı olma riskleri de sıfırdı.
İşin özü Türkiye sınırlarından dışarıya çıkmıyorsanız yaklaşık 1500 Euro maliyeti olan böyle bir ekipmana ihtiyacınız çok olmayabilir ancak hele hele tek başınıza Avrupa seyahatleri düşünüyorsanızve sık yer değiştiriyorsanız mover ve benzeri ekipmanlar çekme karavanların olmazsa olmazlarıdır diyebilirim.
Selamlar
 


Berksan bey ,
ben öncelikle sizin karavanınızın markasını özelliklerini ,nereleri gezdiğinizi vs merak ettim ? Biraz tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim .

Bizim 23 günlük Avrupa gezimizde yaşadıklarımızı anlattığımız forumu görmüşsünüzdür .Ancak Ancona'da bizim yarımız kadar olan bir çekme karavan için bile yardım etmemiz gerekti .Genelde yurtdışında ağaçları doğal hali ile bırakıyorlar .Yoğun sezonda gittiğimiz içinde istediğin yeri bulamayabiliyorsun .Yeri bulsan da aradaki yollar bazen ancak bir arabanın geçeceği kadar olabiliyor ve yerim dar oynayamıyorum durumuna düşebiliyorsunuz.İlk tecrübemizi Kavala 'da yaşadık.Kamp girişi dardı ve eşim bir tur daha atıp tekrar girmeye çalıştı .Karavanı ayırdıktan sonra ise 5-6 cmlik bir tümseği bile atlatamadık ve Karşıdaki Macar komşu yardıma geldi .Daha biz çağırmadan sanki sessiz bir anlaşma varmış gibi bir Hollandalı .bir İtalyan ,bir Norveçli yanımızda bitti.Demekki herkes benzer bir sorunu yaşıyor ki ,eşşekken düşenin halini yine eşşekten düşen anlar misali yanınıza geliyorlar .Yine Garda da Cisano kamping' de dar ara yol yüzünden bungalovların arasına girdik ve yana park etmiş arabalar biz geçelim diye arabalarını çekmek zorunda kaldılar .Ama mover olsa idi araba ve karavanı ayrı ayrı geçirebilirdik ve kimseye de rica etmek zorunda kalmazdık .Heleki eğimli yerlerde o ağırlık iki katına çıkıyor sanki .Zaten belim ve boynumda sorunlarım var .Oğullarım büyüsün diye bekleyemezdim .Ayrıca her kampingde aman uygun bir yer bulacakmıyız aman yerleşebilecekmiyiz stresindende kurtulmuş olduk .Hele ki La Quercia kampingde mover ile ağaçlar arasındaki dar yere yerleşen karavanı görünce tamam dedim .Bu lüks değil ihtiyaç .İnsanların öncelikleri yada tahammül sınırları değişik olabiliyor .Bu da onun gibi bişi .Mesela tamamen izolasyonsuz bir karavanla tatil yapan bir çifte rastladığımızda ,aman olsun pencereleri açınca üfür üfür esiyor cevabını aldığımda artık iyice emin oldum .Bu işin en doğrusu diye birşey yok .Herkesin doğruları kendine oluyor birine lüzumsuz gelen diğerine elzem ihtiyaç gibi görünebiliyor .
Yurtdışında Hymer Vicenza serviste bir ay dolu oldukları için taktıramadık .Demekki çok talep var .Yurtdışında karavancılık kültürü Türkiye'dekinden farklı.Daha tecrübeliler ve yıllar içinde karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmişler .Eğer karavanla uzun ve şehirden şehire geziler düşünülüyorsa ve imkan varsa mover kesinlikle taktırılmalı .Mover'ı gökte ararken bize yerde bulduran Termosa firmasına da şahsım adına teşekkür ediyorum .
 



Sayın Yetim Ailesi,
Önce hayırlı günler diliyorum.Ben de burada ve diğer platformlarda siz ve sizin gibi değerli dostların güzel gezi anılarını okuyarak aldığım haz neticesinde gezi ve karavancılık konularına kendimi epeyce kaptırmış durumdayım.Şimdilik öğrenme aşamasındayım.Her iki tür karavanın(Çekme ve Motokaravan) çeşitli olumlu ve olumsuz özellikleri var.Yanlış hatırlamıyorsam, siz her iki tür karavanla da geziler yapmıştınız.Yaptığınız uzun seyahatlarda sürüş olarak hangisinde daha rahat ve güvenli bir sürüş gerçekleştirdiniz?Gönlünüz hangisinden yana?Yukarıdaki videoları izledim ve epeyce bilgilendim.Emeğinize sağlık olsun.Teşekkürler.
 

Sayın Vladinka Avrupa yollarında hem çekme hemde motokaravan kullanmış biri olarak kendi fikirlerimi yazayım.
Öncelikle çocuğunuz varmı diye giriş yapayım.Çocuğunuz var ise ve motokaravan kullanmak istiyorsanız kesinlikle alkovenli motokaravan derim.Ve yine mutfak masasının kaldırılıp akşam yatağa dönüşmemesi lazım.Yoksa her akşasm yatak aç sabah yatak topla bu dar mekanda eşinizle her an elektriklenmek demektir.Bizim gibi iki çocuklu bir aile için bu elzem.Alkovenli bir motokaravan ile yol yapmak çekme karavana göre biraz daha rahattır dikkat yanlızca biraz.... Alkovenlede 90 km hız limitini geçemezssiniz aynı çekme karavanlar gibi yanal rüzgarlardan etkilenirsiniz.Bir kampinge girdimi çakılıp kalırsınız kımıldayamassınız.
Gelelim alkovenin benim için en büyük artısına yolda giderken yaşam alanınıza hemen geçersiniz tuvaletini kullanabilirsiniz yol üstü bir park alanına çekip hemen arka tarafta çayınızı demleyebilirsiniz.Pis su ve temiz su deponuz büyüktür.park rahattır.
Burada kıyaslamayı dört kişlilik bir aile alkovenli bir motokaravan ve Avrupa malı 560 bir çekme karavan ile yapıyorum.Çekme karavan motokaravan kıyaslamasında yapılan en büyük yanlış türk malı bir çekme karavanla kıyas yapmaktır.Böyle bir kıyas yapmak yeni karavancılığa başlayacak arkadaşları çekme karavandan soğutuyor malesef.
Gelelim hacim kıyaslamasına.Orta boy bir çekme karavan dahi alkovenden daha geniş hacimlidir.
Alkovenin üst kısmında yatmak hele hele sıcak havada eziyete dönüşebilir.Pencereleri açtım ceyran yaptı üşüdüme inanmayın akdenizin sıcak yaz günlerinde gündüz sıcağı yiyen karavan fırından farksız hele üst kat cehennem gibidir....
Üst kat alkoven kısmına inmek binmek zordur.
Gelelim yol emniyetine.Çekme karavanda yol sırasında en büyük tehlike karavanı devirmektir.Yinede siz arabada olduğunuz için kısmen emniyettesinizdir.Ancak Alkovenli bir motokaravan ile bir kazayı düşünemiyorum bile kartondan bir kutusunuz.
Motokaravan ile daha hareketli olunacağı bir gerçek.Kısaca özetlersem çekme karavan ile varacagınız hedefe giderken sırtınızda yumurta küfesi taşırsınız motokaravan tartışmasız yol giderken daha rahattır.Ancak hedeflenen kamping varıp yerleştiğinizde çekme karavan gerek haçmi gerekse arabanızı ayırıp mobil olabilme avantajı nedeniyle tatışmasız üstündür.Yanlız yeni çıkan bu çekme karavan teknolojileri motokaravanların bu yol üstünlüklerini çok çok azaltmakta.
 

Gelin basit bir maliyet ve karşılık analizi yapalım.Türkiyede camper tarzı bir motokaravan imalatında en önde gelen firma bana göre ...... karavandır. Bu yerli üreticimizin en popüler modeli ise 17 metreküp dukato camperdir.En son izmir fuarında sergilenen modelinin fiatını sorduğumda 75 lira cavabını aldım.
Avrupa malı orta büyüklükte 435 Hymer sporting bir çekme karavan ilave aksesuarları ile birlikte bu fiatlardadır.
Şimdi hacim kıyaslaması yapalım
ducato camperin yaşam alanı yaklaşık 4 metreye 2 metredir yani 8 metrekare
hymer sporting 435 ise yaklaşık 450 metreye 2.18 metredir yani 10 metrekaredir.
Bu çekme karavanın içinde keyifli bir karavancılık yapmak için olmazsa olmaz

truma gazlı ve elektrikli ısıtma
Dometic tavan kliması
üç sistem dometic buzdolabı
truma gazlı ve elektrikli boiler
80 amper yaşam aküsü ve truma şarz cihazı
truma mover karavan hareket sistemi
alko trailer yol tutuş sitemi
dometic evye ocak
kasetli tuvaleti
kış için zeminden elektrikli ısıtma
bütün kapılarında sinekliği
son derece şık döşenmiş iç mobilyası ve dekorasyonu mevcuttur.
Bu yazdıklarımın hepsi fabrika ortamında yapılmış ve hymer garantisindedir ve aracınız 5 yaş ve üstü değildir yep yenidir.....
 

Yani bu orta boy 435 çekme karavan ile alko trailer sayesinde savrulmadan emniyetli ve konforlu bir şekilde yol alır truma mover hareket sistemi sayesinde kampta size gösterilen alana bir camper motokaravandan dahi kolay biçimde milimetrik park edersiniz.Kamp yerinde elektrik olmasa dahi 80 amper jel akünüz ve yolda dahi akünüzü şarj eden 13 pinli soketiniz sayesinde bütün sistemlerinizi çalışırtırır
Yine elektrik olmasa dahi truma gazlı ısıtıcınız karavanınızı konforlu bir şekilde ısıtır.yine elektriğiniz olmasa dahi truma gazlı boyleriniz size sıcak su verir.Elektirik aldığınızda kışın zeminden ısıtmanızı çalıştırır sıcacık gezinirsiniz.Camperle kıyaslanamayacak kadar bol dolabınız vardır.Hymer karavanınız içinde mühendisliği konuşturmuştur ergonomi mükemmeldir.
Yazın dometic klima içersini istedğiniz serinliğe getirir.İzolasyon mükemmeldir Firma çekme karavanınıza beş yıl sızdırmazlık garantisi verir.Tuvalet ve duşu ergonomiktir kullanışı kolaydır.
Üç sistem bu dolabı sayesinde yolda aküden kampta elektrikten kasmp dışında ise gazdan enerji alır tıkır tıkır çalışır.
Yazdığım bu konfor paketlerini beş yıllık bir ducato camper uygulanmasını isteyin bakalım herhangi bir Türk imalatçısı önünüze ne kadar fatura çıkaracak.....
 

Oncelikle ben mustafa yanlışlıkla esimin sayfasından yukarıdaki yazıları yazmıştım özür dilerim
.Ayrica motokaran ve çekme karavan ile ilgili yaptıgım tüm yorumlar benim nacizanefikrimdir.tum karavan sever arkadaslara selamlar.
 



Forumu takip eden karavansever arkadaşlara çekme karavanlarda uygulanan modern sistemleri tanıtmaya devam ediyorum.Buradaki amacım çekme karavana karşı var olan ön yargıları bir nebze olsun kırmak.Bu ön yargının en büyük nedeni bence yollarda dolaşan yerli çekme karavanlar.Halbuki yurt dışına çıkan karavancı arkadaşlar bilir kampinglerin ezici çoğunluğu çekme karavanlarla doludur.Ve bu karavanlar mobildir.Özellikle çocuklu Avrupalı karavancılar çekme karavanı tercih ederler.Motokaravanlar genelde iki kişilik ailelerce tercih edilir.
Yeni çıkan teknolojik yenilikler çekme karavan kullanımını oldukça kolaylaştırmaktadır.Artık her yeri kaplayan duble yollar çekme karavancıların yol alma zorlruklarını azaltmakta.
Bu kısa girişten sonra gelelim avarupa malı çekme karavanlarda gördüğümüz bir yeniliğe.Yerli malı çekme karavanlarda araç bağlantı soketi 7 pinli girişe sahiptir.Bu elektrik pin ile eğer çekme karavanın içine üç sistem bir buzdolabı satın alıp koymak isteseniz dahi yol yapar iken arabanızdan 12 volt enerji alıp buzdolabınızı çalıştıramazssınız.
Halbuki avrupa çekme karavanlarda araç bağlantı soketi 13 pin girişine sahiptir.Bu sayede yol gider iken üç sistem buzdolabınız için gerekli 12 volt enerjiyi arabanızdan alabilirsiniz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,860
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst